41 találat a(z) dokumentum cimkére

Szállítói tartozás leírása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Egy nemrég hozzám jött kft. könyvében jelentős összegű szállítói tartozás van nyilvántartva. Az ügyvezető azt mondja, hogy ő ezt már régebben kifizette a saját pénzéből. Most én nem tudom, mit csináljak, milyen dokumentumokat kérjek, hogy ezeket a szállítói tartozásokat leírjam. Keresem a helyes megoldást. Továbbá úgy tudom, ez egyéb bevétel lenne és nem adóalap-növelő. Válaszukat várom Köszönettel

Melyik államban kell az osztalék után adózni ? Kérdés

Magyarországi székhelyű társaság 90 százalékos tulajdonosa egy amerikai társaság. A magyar társaság osztalékot fizet a tagoknak, így az amerikai társaságnak is. Kérdés: kell-e adóznia az amerikai társaságnak Magyarországon a kifizetendő osztalék után, és ha igen, milyen mértékkel, ha nem, milyen dokumentumokat kell hozzá beszerezni az amerikai társaságnak, illetve a magyarországi kft.-nek mint kifizetőnek? Előre is köszönettel: Sárosi Péter

Megjelent a márciusi VálaszAdó Cikk

Az online pénztárgép kötelező használatára számtalan jogszabályról, módosításról és halasztásról határoztak az...

Kamionsofőr bére Ausztriába menő fuvar esetén Kérdés

Tisztelt adózóna.hu! Tudomásom szerint Ausztria is bevezette a külföldi kamionsofőrök esetében azt, hogy az Ausztriába vagy Ausztrián keresztül menő fuvarok esetében a kamionsofőrök részére is kötelező megfizetni azt a legkisebb bért, amit az osztrák állampolgárságú sofőrök részére fizetnek. Tudomásom szerint nincs törvényben rögzítve az osztrák minimálbér, s ezért is „érdekes” számomra, hogy milyen minimális bért kell fizetni a sofőr részére?! Ehhez kapcsolódóan kérdezem még, hogy milyen dokumentumok szükségesek ahhoz, hogy egy esetleges ellenőrzés során milyen dokumentumokkal kell/lehet igazolni Ausztriában azt, hogy a szállítmányozó az Ausztria területén történő fuvarozás esetén megtörténik a sofőr részére az előzőekben írt bér megfizetése? Milyen dokumentum kell, hogy a sofőrnél legyen? Milyen dokumentumok bocsáthatóak utólag a hatóság részére? Köszönöm Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

Az iratok eltüntetésével csalták el az áfát Cikk

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói a rajtaütéskor szembesültek azzal, hogy a baranyai nyílászárókat gyártó cégnél módszeresen elégették az eltitkolt bevételt igazoló iratokat. Az eddigi adatok szerint az elkövetők 850 millió forint áfát csaltak el és a feketén szerzett pénzt szétosztották egymás között.

Elektronikus számlázás befogadói oldalról Kérdés

A c. cikkel kapcsolatban érdeklődnék, hogy befogadói oldalról milyen követelményeknek kell eleget tenni elektronikus számlázás esetén? Szervezetünk jelenleg iktatószámmal látja el az elektronikusan megkapott bizonylatokat (ez a fajl elnevezésében jelenik meg, tehát nem irjuk bele a pdf dokumentumba), eltároljuk azokat az emaileket is, amelyben megküldtek az adott pdf dokumentumot, és egy excelben rögzitjük az iktatószámot és a szállító fő adatait. Ugyanakkor időbélyegzővel nem látjuk el a dokumentumokat. Ez az eljárás helyes-e?

Elengedés dokumentumai Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Cégünknek (belföldi kft.) magánszemélyekkel szemben állnak fenn jogerős bírósági ítéleten alapuló követelései. Olyan esetekben, amikor a magánszemély vagyontalan, a követelést nem akarjuk végrehajtón keresztül érvényesíteni, hanem inkább elengednénk a követelést. Kérdéseink: 1. Ha tértivevényes ajánlott levélben értesítjük a magánszemélyt a követelés elengedéséről még az elévülési időn belül, akkor elegendő-e az átvételt igazoló tértivevény, ami a postától visszaérkezik vagy a magánszemélynek is alá kell írnia a levelünket, hogy tudomásul vette a követelés elengedését? 2. Mi van akkor, ha jó címre küldjük a követelés elengedéséről a levelünket, de nem veszi át a címzett (a posta nem kereste jelzéssel küldi vissza)? Ez elégséges-e a követelés elengedés dokumentálására, hogy ne legyen adóalap-növelő tétel ? Válaszukat előre is köszönöm.

Szükséges adatok, dokumentumok, igazolások közösségi értékesítésnél Cikk

Közösségi ügyleteknél melyek azok a dokumentumok, amelyeket egy új vevő (vállalkozás) esetében az első értékesítéskor, s melyek, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? A sokakat érintő olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles szakértő válaszolt.

Közösségi értékesítés – óvatosság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk közösségen belülre kíván értékesíteni. Szeretnénk a leendő partnereink felé a kellő gondossággal, óvatossággal eljárni. E célból egy új vevő (vállalkozás) esetében melyek azok a dokumentumok, amiket az első értékesítéskor, illetve melyek azok, amelyeket minden alkalommal szükséges a számla mellé csatolni? Gondolok itt társas vállalkozás esetén a cégkivonatra, aláírási címpéldányra (ha van), illetve a személyi okmányok fénymásolatára. Az EU-s adószámot minden alkalommal leellenőriznénk. Üdvözlettel: S.S. Szolárium Kft.

Büntethető is, meg nem is a munka- és bérügyi iratmegőrzés megsértése Cikk

Ellentmondásosak a munkaügyi és bérelszámolási dokumentumok megőrzésére vonatkozó jogszabályok. Súlyos bírságot kaphat a nyakába az, aki nem teljesíti e kötelezettségét, ugyanakkor elég egyszerűen ki is lehet bújni a büntetés alól.

Régi dokumentumok tárolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A könyvelőirodámat nemsokára egy új irodába költöztetem és felmerült az a kérdés, hogy a régi, nálam felejtett dokumentumokkal mit tehetek: 1) már nem létezik a cég, az ügyvezető eltűnt, és felszámolták a céget, 2) eltűnt az ügyvezető, és felszámolás alatt van a cég, 3) már elméletileg végelszámolták a céget. Azt tudom, hogy minimum10 évig meg kell őrizni a dokumentumokat, de vannak nálam felejtett olyan könyvelési anyagok, ahol még számlatömb is van. Sokáig reménykedtem, hogy előkerülnek az ügyfelek, akár a felszámolások miatt is, de nem így történt. Meddig vagyok köteles tárolni ezeket az itt felejtett dokumentumokat? Előre is köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Közvetített szolgáltatás/alvállalkozói teljesítés

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szeszes ital dekorációként

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Rejtett munkaviszony egyéni vállalkozó esetén?

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs