10 találat a(z) cégjegyzék cimkére

Közérdekű nyugdíjasszövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem Közérdekű nyugdíjasszövetkezetbe az alapító tagjain kívül újabb tagok léptek be, de az alapító okiratban ők már nem szerepelnek, a jegyzett tőke összege nem változott. Hogyan, milyen főkönyvi számra kell könyvelni a belépő tagok tagdíját? Az osztalékból részesülhetnek-e azok a tagok, akik nincsenek benne az alapító okiratban, így a cégjegyzékben sem? Köszönettel Kneifelné Szilágyi Mária

Tevékenységi kör és tényleges tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérem a közreműködését. Folytathat-e egy gazdasági társaság (kft.) olyan tevékenységet, amely a cégjegyzékben meghatározott tevékenységi körében nem szerepel (például mezőgazdasági tevékenységet folytat, a számla szerinti tevékenység elektronikai cikkek árusítása)? Az üzleti partnert érheti-e ezzel kapcsolatban bármilyen hátrány – például revízió esetében –, ha a szolgáltatás megvalósul (a példa szerint az eszközök leszállításra kerülnek) és a számla alapján az ellenérték kifizetésre került? Köszönöm a közreműködést!

Cégkapu ügyrendi kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A cégkapu regisztrációban megadandó e-mail cím kötelezően azonos-e a cégjegyzékben/cégnyilvántartásban már szereplő e-mail címmel? (T.i. esetünkban a cégalapításkor megadott e-mail-címet időközben szolgáltató átnevezte, habár működik a régi is, célszerűbb lenne az újat használni. De ezen felül is: a jövőben szívesebben használnánk a cégjegyzékben megadottól teljesen független e-mail szolgáltatást a cégkapus kommunikációhoz.) 2. A könyvelő által a cég nevében intézett bevallások, mérleg, bejelentések benyújtását mennyiben érinti a cégkapu bevezetése? Emiatt be kell-e jelenteni a könyvelőt cégkapu meghatalmazottként? (Háttér: a kitöltés / benyújtás az ABEV alkalmazás-környezetben történik és eddig a könyvelő ügyfélkapujára épült. Így marad a jövőben is?) 3. Önálló (tehát NEM EGYÜTTES!) képviseletre jogosult két ügyvezető esetén a második képviseletre jogosult vezető hogyan kaphat hozzáférést és ÖNÁLLÓ ÜGYINTÉZÉSI LEHETŐSÉGET a cégkapu felülethez/felületen? Köszönettel várom szíves válaszát! Gyurasics Tamás

Egyéni vállalkozó részvényszerzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy egyéni vállalkozó (evás) magánszemély szerezhet-e üzletrészt egyéni vállalkozói jogállásában? Egy zrt.-ben szeretne részvényt vásárolni. Az üzletrész értékét a vállalkozói számláról utalná át. Ilyen esetben, amikor osztalékfizetés történik a cégből, amiben üzletrészt szerzett, akkor a kifizetőnek nem kell szja-t/ehót levonnia? Igazolnia kell valamilyen formában a jogállását, hogy ő egyéni vállalkozó, és ott bevételként a kapott osztalékot elszámolja? Vagy az egész, amit leírtam, nem lehetséges, és csak magánszemélyként vásárolhat üzletrészt? (Ha például a cégjegyzékben feltüntetik egy kft. tulajdonosait, ott miként látszódik, hogy ő milyen jogállásukban tulajdonosok, adószám van adóazonosító helyett?) Elnézést, ha értelmetlen, amit kérdezek, de érdekel, hogy ez lehetséges-e. Köszönöm.

Változásbejelentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi problémával kapcsolatban kérnék segítséget Öntől. Egyszemélyes kft. 2011. 04. 01-től munkaviszonyban alkalmaz egy kereskedelmi igazgatót. 2013 decemberében a tulajdonos-ügyvezető és a kereskedelmi igazgató közösen megállapodtak abban, hogy a társaság a kereskedelmi igazgatót – munkaviszonya változatlan fenntartásával, annak módosításával – ügyvezetőként alkalmazza tovább. Ennek megfelelően 2013. 12. 13-án az alapító okirat módosult, amit 2014. 01. 14-én, de 2013. 12. 13-ától hatályos dátummal a cégbíróság bejegyzett. A cégbíróság változásbejegyző végzése 2014. 01. 17-én érkezett meg a társasághoz, amely alapján a változást (a FEOR szám módosítása) 2014. 01. 18-án, de 2013. 12. 13-ai változás hatálydátummal bejelentette a kft. a NAV-nak a 14T1041-es nyomtatványon. A NAV ellenőrzést végzett a társaságnál, és megállapította, hogy az adózónak az Art. 23. § (1) bekezdése alapján a változást annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül (tehát 2013. december 28-áig) kellett volna teljesítenie, így mulasztási bírság kiszabását helyezte kilátásba. Kérdésem, hogy fenti esetben mi a helyes eljárás a változás bejelentésére, azaz honnan számítódik a 15 nap, az alapító okirat keltétől, vagy a változás cégjegyzékbe történt bejegyzésétől? Válaszukat megköszönve, tisztelettel.

Országos járvány söpör végig a magyar cégeken: kényszertörlés Cikk

A kényszertörlés a leggyakoribb oka a vállalkozások megszűnésének. Tavaly – különböző eljárások alkalmazásával – összesen 53 ezer vállalkozást töröltek a céglistáról, 49 százalékukat – szám szerint 25 960 céget – kényszertörléssel tüntették el a piacról. A cégbíróságok 2012. augusztustól alkalmazzák, és folyamatosan nyilvánosságra is hozzák döntéseiket. Az adatok összesítése szerint azóta összesen 81 956 céget kényszertörléssel vezettek ki az üzleti világból – tájékoztat a feketelista.hu.

Ezt is tudni kell az áfalevonásról: könnyen elcsúszhat a vétlen fél is Cikk

Élhet-e egy vállalkozás az áfalevonási jogával olyan számla esetén, amely olyan tevékenységről szól, amiről a kibocsátó nem állíthatott volna ki számlát, mivel az nem szerepel a tevékenységei között? – tudakolta olvasónk. dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. vezérigazgatója válaszolt.

Kiszúrnák a hibás cégbeszámolókat Cikk

Kiszűrné a céginformációs szolgálat, ha a számviteli törvény szerinti elektronikus beszámoló és a cégjegyzékben szereplő adatok nem egyeznek meg és erről értesítené a beszámoló benyújtóját - tartalmazza egy rendelettervezet.

Ingatlan a cégben: mikor kell illetéket fizetni? - törvénymódosítás Cikk

Az Illetéktörvény hatályos módosítása alapján a belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban fennálló vagyoni betét megszerzése után - a korábbi szabályozással ellentétben - csak akkor kell illetéket fizetni, amennyiben e társaság cégjegyzékben feltüntetett (ennek hiányában a létesítő okiratában megjelölt) főtevékenysége a törvényben meghatározottak valamelyike. Mit ír elő a törvény?

TEÁOR-kódok átsorolása: mi a teendő januártól? Cikk

A TEÁOR-kódok és a szakmakódok átsorolását a 2009. évben teljesítendő adóbevallással egyidejűleg kell bejelenteni az adóhatósághoz - közölte az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal .

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close