219 találat a(z) cég cimkére

Hogyan és hol adózik a külföldi munkát vállaló magyar vállalkozás Cikk

Családi kft.énk Németországban szeretne takarítási munkákat vállalni. Az ottani adózási és biztosítási viszonyok ismertek számunkra, de itthon milyen kötelezettségünk van, mivel itthon semilyen tevékenységet nem folytatunk? Olvasói kérdésre, az Adózóna szakértője válaszol.

Matolcsy csomagja bedöntheti a még működő cégeket Cikk

A „csomagoknak” visszatérő eleme az áfa-beszedés hatékonyságának növelése. A növekvő áfa-beszedés lehetőségét a NAV azzal táplálja, hogy folyamatosan azt kommunikálja, Magyarországon az európai átlagot meghaladó az áfacsalás. Kevés szó esik arról, hogy a NAV nyilatkozatát követően kerültek nyilvánosságra azok az Európai Bírósági ítéletek, melyek cáfolták a NAV vélelmét. Nem az áfacsalások száma volt átlagon felüli, hanem a NAV uniós áfa irányelv ismerete átlag alatti.

kedvezményezett átalakulás Kérdés

Kedvezményezett átalakulással, kiválással létrejött cégek felelnek-e a a kiválás előtti cég kötelezettségeiért, amennyiben a kötelezettség a kiválás előtt keletkezett.

Tételes adó: ennyit kell fizetni januártól Cikk

Ki választhatja a tételes kisadózást és mennyit kell fizetnie 2013 januártól? Olvasói kérdésre Angyal József, az Adózóna okleveles adószakértője válaszol.

Ügyvezető bejelentése Kérdés

Magyar cég ügyvezetője román állampolgár, Romániában él,ott biztosított. Magyarországon TAJ száma, adószáma nincs, juttatást nem vesz fel a cégben. Be kell-e jelenteni? Ha igen, akkor hogyan?

Csapdahelyzetek: a volt társas vállalkozó szolgálati ideje Cikk

Noha a társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazásában nincs „erősebb” és „gyengébb” biztosítás, a munkaviszonyban álló dolgozók ellátásaik elbírálása során kedvezőbb helyzetben vannak, mint a társas vagy egyéni vállalkozók.

Bérkompenzáció egyéni vállalkozóknál Cikk

Igénybe vehetem a kompenzációt egyéni vállalkozóként a saját magam után számított szociális hozzájárulási adó tekintetében,ha teljesítem az elvárt béremelés feltételeit?

Kapcsolt vállalkozás Kérdés

A következő két kérdésre szeretnénk választ kapni: 1. Kapcsolt vállalkozás-e, ha egy Bt, ahol X magánszemély és Y magánszemély 50-50 %-ban tulajdonosok, ezenkivül feleség és férj, Kft. ahol X magánszemély feleség 50 %-ban Z magánszemély 50 %-ban tulajdonos és a bt. dolgozik és számláz a kft.-nek? 2. Kapcsolt vállalkozás-e, ha ugyanez a Bt, ahol X magánszemély és Y magánszemély 50-50 %-ban tulajdonosok és feleség-férj. Ez a bt X magánszemélynek /feleség tulajdonában lévő ingatlanon/ dolgozik és számláz?

Személyes közreműködés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy Bt. nyugdíjas beltagja a társasági szerződésben üzletvezetőként szerepel. Mivel a Gt szerint az üzletvezetés nem minősül személyes közreműködésnek és más tevékenységet nem végez a beltag, valamint jövedelmet nem vesz fel,meg kell-e fizetnie a 6390 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Felére csökkentenék a cégek szociális adóját Cikk

Szabad vállalkozási zónákat alakítanának ki az ország leghátrányosabb területein, és az ott működő cégeknek kedvezményeket adnának - írta szerdai számában a Magyar Nemzet. A lap szerint az egyik ilyen kedvezmény a szociális adó 27-ről 14 százalékra csökkentése lehet, ha bizonyos feltételek teljesülnek.

"Ez lehet Magyarország pénzügyi armageddonja" Cikk

Ha a kormány nem változtat, a pénzügyi tranzakciós illeték miatt a vállalati pénzforgalom jelentős része külföldre távozhat. Ebből akkora baj lehet, hogy banki vélemények szerint ez lehet Magyarország pénzügyi armageddonja. A pénzforgalmat a cégek áthelyezhetik külföldi számlákra, a készpénzt pedig már az illeték bevezetése előtt kiviszik az országból. A szomszédos országokban egy iparág épülhet rá a magyar tranzakciós illeték kínálta lehetőségre. A magyar bankrendszerből viszont kimegy a likviditás, tovább drágul a hitelezés, és leépül a szektor. A magyar gazdaságból a maradék hajtóerő is elillan.

Ki lehet egy cégnél ügyvezető, kik vannak eltiltva? Cikk

A gazdasági társaság ügyvezetését az egyes cégformákra vonatkozó rendelkezések szerint a vezető tisztségviselők vagy a vezető tisztségviselőkből álló testület látja el.

Megállapodás az EU és az USA között: olcsóbb lesz a transzatlanti kereskedés Cikk

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok képviselői májusban Brüsszelben hivatalos megállapodást írtak alá egymás megbízható kereskedőinek kölcsönös elismeréséről. A megállapodás révén – amely jelentős lépés az EU–USA kereskedelmi kapcsolatokban – a transzatlanti kereskedelmi tevékenység olcsóbbá, kiszámíthatóbbá és egyszerűbbé válik.

Transzferárról magyarul Esemény

A cégcsoporton belüli elszámoló árakról (köz)érthetően az új, magyar nyelvű OECD Irányelvek megjelenése alkalmából tart konferenciát a Mazars Transfer Pricing Center és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara Oktatási Központja.

Jogszerűtlenül foglalta le a cég vagyonát az adóhatóság? Cikk

A NAV hatósági szerve pénzkövetelés biztosítását rendelte el és ennek biztosítására lefoglalta a cég vagyonát képző árut. A hatóság mindezt anélkül tette, hogy jogerős végzés lett volna a kezében, de a probléma az volt, hogy a NAV a tulajdonviszonyokat is elfelejtette tisztázni a foglalás előtt. Mit tehet ilyenkor a cégvezető?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs