55 találat a(z) bor cimkére

Számla kiállítása Magyarországra érkező turistáknak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Borok és pálinkák Magyarországon tartózkodó turisták részére, webshopon történő (kiskereskedelmi) értékesítésével foglalkozó vállalkozás elindításán dolgozom. A vállalkozás alaptevékenysége előzetesen megvásárolt, üvegezett borokból, illetve pálinkákból összeállított ajándékcsomag/szuvenírcsomag értékesítése. Az értékesítési csatorna webshop, a célcsoport pedig Budapestre érkező (de külföldön élő) turisták, akik átlagosan 2-5 napot töltenek Budapesten. A szolgáltatás specialitásából adódóan felmerülő legfontosabb kérdés, hogy milyen adatokat kell bekérnem ezektől a vevőktől, hogy ki tudjam állítani részükre a számlát, illetve, ha e-számlát állítok ki minden tranzakcióról, akkor is kötelező-e pénztárgép használata? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Új szabályok a 10 tonna feletti szőlőértékesítésben Cikk

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) az idei szüretben új értékesítési és vásárlási szabályokat vezetett be a borszőlőre, július közepétől az uniós szabályoknak megfelelő szabványos szerződésmintákat kell alkalmazni.

Jövedéki adó Kérdés

Egy mezőgazdasági kistermelő saját termelésű szőlőből bort állít elő. Az egyszerűsített adóraktárt bejelentette. Belföldre, kifizető részére történik az értékesítés. A bor termelése és értékesítése nem éri el az ezer hektó litert. Kérdésem, hogy belföldre kifizetőnek értékesített mennyisége után kell-e jövedéki adót fizetni, ha igen, mekkora az adó terhelése és milyen nyomtatványon kell bevallani. Válaszukat előre is köszönöm.

Borkóstoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy borbolt. A bor beszerzését árura könyveljük. Viszont nem minden bort értékesít, hanem kóstolásra is kínálja a bort. Ez nem nagy adag, emberenként 100-200 forintot tesz ki, de összességében már elég tetemes mennyiség. Az a tétel, amit elkóstoltat, nem maradhat az elábén. Vezet róla egy nyilvántartást - nettó beszerzési áron - hogy mi az, amit így felhasznál. Ezt hogyan kellene könyvelnem? Esetleg van-e valami más adóvonzata is? Köszönöm

Bor szállítása, értékesítése Németországba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Leendő ügyfelem Magyarországon csendes bort vásárolna és szállítana ki Németországba, és ott vendéglátó egységeknek értékesítené. Ehhez Magyarországon egy bt.-t kíván létrehozni. Kérdésem: a csendes bor forgalmazása milyen engedélyek, feltételek birtokában lehetséges? Az export, illetve a jövedéki termék miatt milyen plusz nyilvántartások és jelentések szükségesek? Ha kis mennyiségben szállítják (például 500 liter alatt) személygépkocsival, akkor is kell ekáerszámot kérni? A külföldi partnertől (vagy partnerről a német hatóság részéről) kell-e igazolás, hogy a jövedéki adót megfizette? Milyen külföldi jogszabállyal illene tisztában lenni, ami e tevékenységet még a magyar jogon kívül szabályozza? Kérem szíves válaszukat a teljes folyamatot illetően, annak érdekében, hogy jogszerűen lehessen egy kezdőnek is csinálni e különös, érdekes tevékenységet. Köszönettel.

Bor, sör, kenőolaj és társai: jövedékis bejelentési kötelezettségek Cikk

Milyen bejelentési kötelezettségei vannak a jövedéki terméket előállító személyeknek? A NAV közzétette a feladatokat, határidőket, továbbá a használandó nyomtatványok listáját.

Vámhatósági bejelentkezés Kérdés

Új vendéglátó egységünkben dobozos és palackozott sört, illetve üveges bort árusítanánk. Az önkormányzat felé a bejelentést megtettük. Kell-e külön bejelentkezni a vámhatóságnál? Változik-e a bejelentkezés, ha a bort kimérve is szeretnénk árusítani?

Kiszállítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, van-e bármilyen akadálya annak, hogy egy helyi étkeztetéssel és kiszállítással értékesítő étterem (amely palackozott, illetve kimért bort is kínál éttermében) a bort vendégei megrendelésére házhoz is szállítsa? Milyen feltétellel valósítható ez meg? Milyen számlázási előírás, áfakulcs stb. kötődik hozzá, vagy milyen különleges jogállás/tudnivaló? A kiszállítás ugyanúgy megtehető, mint egy alkoholmentes ital esetében? Válaszát köszönöm!

Óvatosan a sörözéssel munkaidőn kívül is! Kirúgás lehet a vége Cikk

December vége felé közeledve a munkáltatók „céges karácsonyt” szervezve köszönik meg dolgozóik éves munkáját. Ilyenkor – természetesen gondolva a következő munkanapra, tetteink esetleges következményeire – megengedett az alkoholfogyasztás. Ezzel szemben munkaidőben – hacsak nem vagyunk például borászok – tilos. A posztalkoholos állapot szintén veszélyeket rejt. Jelen cikk témája az ilyen eseteket feltáró munkáltatói ellenőrzési lehetőség eseti bírói döntésekkel alátámasztva.

Bor, dohány, adóraktár a jövedéki adóról szóló új törvényben Cikk

2017. január 1-jétől új jövedéki törvény lép életbe. Cikkünk a hatályos jogszabályhoz képest megvalósuló legfontosabb változásokat mutatja be.

Pálinka szerelmem –, de az új szabály a bornak is kedvez Cikk

A pálinkafőzőket és kisüzemi bortermelőket is segíti majd az új jövedéki törvény, amelynek előkészítésén dolgozik a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – hangzott el a 17. Gyulai Pálinkafesztiválon megrendezett jövedéki konferencián.

Új törvény a jövedéki adókról Cikk

Új törvény lesz a jövedéki adókról. Az erről szóló jogszabály tervezete ma jelent meg a Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján. A tervezet április 1-jéig véleményezhető.

Pancsolták a bort – lebuktak Cikk

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei 13 100 liter hamis, illetve közfogyasztásra alkalmatlan terméket zároltak a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közös akció során egy Bács-Kiskun megyei borászati üzemben, az előállítóra 30 millió forint bírságot szabtak ki.

Óvóhelyre menekítették a bort Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Főigazgatóságának pénzügyőrei Budapesten végeztek jövedéki ellenőrzést, amikor az egyik telephelyen lévő légópincéből olasz habzóborral (prosecco) és minőségi borral teli dobozok kerültek elő. A pénzügyőrök a több mint 22 millió forint értékű adózatlan borokat lefoglalták.

Bevallás baleseti adóról, reklámadóról, elszámolás készletekről Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

A kft. eladásra került – mi a teendő ilyenkor?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Háromoszlopos beszámoló?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Parkolás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink