120 találat a(z) biztosító cimkére

A többszörösére nőtt biztosítási díjak miatt segítséget kérnek az autóbuszos személyszállítók Cikk

Az autóbuszok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjának drasztikus, akár 300-400 százalékos növekedése miatt az érdekvédelem elnöksége és az Autóbusz Tanács április 18-án párbeszédre hívta a felügyeletet és a biztosítótársaságokat. Az eseményen azonban a biztosítótársaságok képviselői nem jelentek meg. Az autóbuszos személyszállítók a helyzet rendezése érdekében a felügyeleti szervek és a kormány beavatkozását kérik.

Autósok, figyelem! Március 1-jéig fizethetik be az elmulasztott kötelezőt szankció nélkül Cikk

Azok az év végén biztosítót váltó autósok, akik nem fizették be az első negyedéves kötelező gépjármű-felelősségi biztosítás díját, március 1-jéig még szankciómentesen pótolhatják, mert a törvény 60 napos díjfizetési haladékot tesz lehetővé – hívják fel a figyelmet közleményben a biztosítási alkuszok.

Több mint ötvenmilliós büntetést szabott ki az MNB a Signal biztosítóra Cikk

A jegybank összesen 53 millió forint bírságot szabott ki a Signal Iduna Biztosító Zrt.-re, egyebek közt ügymenet-kiszervezési, vállalatirányítási, nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, számviteli, ügyféltájékoztatási, illetve a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt – tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Biztosítónak megtérített kár Kérdés

Egyéni vállalkozó tehergépjárműjével kisebb balesetet okozott. A biztositó felajánlotta, hogy a károsultnak kifizetett kár összegét megtérítheti, ebben az esetben a kötelező felelősségbiztosítás besorolás szerinti összege nem változik. Összegszerűségében a vállalkozó számára ez volt a kedvezőbb. Kérdésem az lenne, hogy az igy kifizetett összeg költségként elszámolható-e? Köszönöm a segítséget.

Saját autó cascós szervizelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy autószerelő cég saját autóját baleset érte, amelyen van casco biztosítás. Milyen módon tudja a saját autó szervizelésének a költségeit elszámolni a biztosítóval? Számlát állít ki saját magának? És még érdekelne, hogy számvitelileg hogy tudja a cég ezt a költséget elszámolni? Köszönöm a segítséget.

Módosítania kell a tarifáját a biztosítónak Cikk

Az MNB kötelezte az Allianz Hungária Biztosítót, hogy a jogszabálynak megfelelően változtassa meg a 2018. január 1-jétől érvényes kgfb-tarifáját és tízmillió forint felügyeleti bírságot szabott ki rá. A biztosító – kármentes vezetőkre vonatkozó – egyik tarifálási eleme révén ugyanis egyes újonnan szerződő ügyfelek díja kedvezőbb lehet, mint a már meglévő biztosítottaké, noha ezt a törvény tiltja.

Biztosító kártérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő élethelyzetre vonatkozna: Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban lízingel egy gépjárművet, melynél miután lejár a lízing futamideje, a cég a maradványértéken az ügyvezetőt (mint magánszemélyt) jelöli meg a gépjármű megvásárlójának. A gépjármű eredeti lízingkori beszerzési ára 9 millió forint körül volt, a maradványérték 2 millió forint körül, melyen tehát az ügyvezető megszerzi a gépjárművet. Az ügyvezető ugyanakkor jóváhagyja, hogy a gépjármű üzembentartója a cég legyen továbbra is, annak ellenére, hogy a tulajdonos ő marad. Ezzel az ily módon az ügyvezető tulajdonába, de a cég üzembentartói jogkörébe került gépjárművel karambol történik, melynek során az autó totálkáros lesz. A biztosító által fizetendő térítés hozzávetőleg 3,6–4 millió forint körül lesz. Ezt a térítést feltételezésem szerint az ügyvezető kell megkapja, hiszen az autó totálkárra tört. Viszont ha az ügyvezető kapja ezt, akkor keletkezik szja kötelezettsége a részére folyósított kártérítésből eredően? Válaszát előre is köszönöm.

Megvonhatja a munkáltató a speratív jövedelmet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Biztosítótársaságnál jutalékért dolgozó fizetésének egy részét speratív jövedelemként kapja meg. Ezért a dolgozó korábban megdolgozott. Amikor aktuálissá válik a kifizetés, megvonhatja-e akár csak egy részét is a munkáltató? Válaszát előre is köszönöm!

Lejárati idő nélküli, élethosszig tartó életbiztosítás visszavásárlása esetén bevallandó közterhek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem részére a munkáltatója sok évvel ezelőtt olyan életbiztosítást kötött, amelynek volt rendszeres(éves) díja, illetve lehetett rá eseti befizetéseket is teljesíteni. Az életbiztosításnak nem volt lejárati ideje (élethosszig tartó), de a visszavásárlásra lehetőséget adott a szerződés. Induláskor a szerződő a munkáltató volt. Ekkor a munkáltató részére a rendszeres díj adómentes volt, az eseti befizetések után pedig, mint egyes meghatározott juttatás után az adókat a munkáltató megfizette. Aztán pár év múlva szerződésmódosítás történt, ahol már a magánszemély ügyfelem lett a szerződő. Ekkor már befizetés nem történt. 2016-ban a magánszemély megszüntette a biztosítási szerződését, és a biztosító levonta a személyi jövedelemadót a visszavásárlási értékből, és kifizette az szja-val csökkentett összeget a magánszemélynek. A magánszemélynek kiadott igazoláson pedig a biztosító jelezte, hogy a kifizetést még 27 százalék eho terheli., amit a magánszemélynek kell rendezni. Időközben a NAV által elkészített bevallástervezet (mivel a magánszemély nem változtatott rajta) véglegessé vált. Ebben azonban az ehonem lett előírva. Kérdésem: ilyenkor önellenőrzéssel kell-e korrigálni a bevallásomat? A biztosítónak volt-e erről az eho-kötelezettségről adatszolgáltatási kötelezettsége? Ha igen, milyen nyomtatványon kellett (volna) a biztosítónak erről adatot szolgáltatni? Köszönettel: Baáné Balogh Éva

Tetősérülés, jégverés, villámcsapás, beázás: itt az első összesítés a vasárnapi viharkárokról Cikk

Szerda délig 8 ezer kárbejelenés érkezett a biztosító társaságokhoz az augusztus 6-ai, vasárnapi vihar okozta károkkal kapcsolatban. A leginkább érintett településről, Orosházáról több mint ezer kárt jelentettek be az ingatlantulajdonosok – tette közzé az első összesítést a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Már az aszály sem a régi – mikor fizet a biztosító? Cikk

Miután az időjárás egyre szélsőségesebb hőmérsékleti értékeket produkál, megnőtt az aszály kockázata. A fogalom törvényi definíciója idén nyáron ugyan megváltozott, de a június 15-e előtt kötött biztosításokra még a régi meghatározás szerint lehet kárenyhítést kérni – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Biztosító által fizetett kártérítés Kérdés

Casco biztosításra javíttatott személygépkocsi számlájának könyvelését szeretném kérdezni. Olyan esetet amikor az önrészt és a számla áfatartalmát kell fizetni a vállalkozásnak, a számlán szereplő összeg többi részét a biztosító fizeti ki a javító cég felé.

Ha már nyári gumira váltott, elveszítheti a kártérítést Cikk

Sokba kerülhet – és persze balesetveszélyes is – ezekben a téliesre váltott napokban nyári gumival autózni, mert a biztosítók a kártérítés elbírálásakor mérlegelhetik, megfelelő műszaki állapotban volt-e a balesetet okozott jármű. Márpedig a lekopott nyári gumi a hóval borított utakon nem megfelelő műszaki állapot, s ezzel el lehet bukni a kártérítést, akár több százezer forintot is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz.

Súlyos árat fizethet, ha ittasan ül autóba Cikk

Idén már akár ötmillió forintba is kerülhet – az eddigi másfél helyett – néhány kupica húsvéti pálinka, ha annak a hatása alatt okoz valaki különösen nagy kárral járó közúti balesetet. A biztosítók ugyanis nemcsak kategorikusan kizárják a kártérítésből az ilyen vétkeseket, hanem még az általuk okozott kárt is behajthatják rajtuk, a kötelező gépjármű-felelősség biztosítás idei változása miatt akár ötmillió forintig is – figyelmeztet egy biztosítási alkusz a húsvétkor szokásos országos rokonlátogatási invázió beindulása előtt.

Megtévesztő casco-díjak: bírság az MKB Biztosítónak Cikk

Megbírságolta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MKB Általános Biztosító Zrt.-t, mivel a társaság a casco biztosítási díjakról megtévesztően tájékoztatta a fogyasztókat – közölte ma a jegybank. A bírság osszege hárommillió forint.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink