18 találat a(z) biztosíték cimkére

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy követeléskezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalkozás a vásárolt követelései biztosítékaként személygépkocsikat vesz át. A társaság az így megszerzett eszközöket továbbértékesítési céllal a készletek között veszi nyilvántartásba. A felszámoló (akitől a gépjárműveket kapja) fordított áfás számlát állít ki a gépkocsik vételáráról. A kérdésem az, hogy egy mentes tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás a fordított áfa miatt a fizetendő áfával szemben levonásba helyezheti-e a vételár áfa részét?

Utazási irodával nyaralna? Júliustól kisebb lesz a kockázat Cikk

Július 1-jétől nagyobb biztonságban érezhetik magukat az utazási irodák ügyfelei, két pillérre bomlik az utazásszervezők kötelező vagyoni biztosítéka, elkülönítik a befizetett előlegek, részvételi díjak visszafizetésére felhasználható részt – tájékoztatott Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kommunikációs vezetője az M1 aktuális csatornán.

Formanyomtatványok vámbiztosítékként elfogadható kötelezettségvállaláshoz Cikk

Vámbiztosítékként elfogadható kötelezettségvállalási okmányok formanyomtatványait jelentette meg honlapján a NAV.

Óvadék munkaviszonyban Cikk

A törvény lehetővé teszi, hogy a munkavállaló legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget adjon át a munkáltató részére biztosíték jogcímén. A tipikusan érintett munkakörök: a pénztáros, a bérleteket, utalványokat kezelő munkavállaló, de belső ellenőrrel is érvényesen köthető ilyen megállapodás.

Módosítaná a csődtörvényt a kormány Cikk

A csődtörvény módosítását indítványozza tegnap benyújtott javaslatában a kormány.

Bankgarancia Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne: kft. részére a bank bérleti biztosítékot nyújt, valamint mellékköltség-elszámolás fedezetet. Kérdés, hogy ezt a számvitelben hová könyvelem? Kötelezettség vagy követelés, esetleg ráfordítás? Nem egyeznek a vélemények a munkahelyen belül, és ennek tisztázására kérném a segítségüket. Üdvözlettel: kérdező

Folyamatosan olvad a munkaerő-kölcsönző cégek száma Magyarországon Cikk

Bár a munkaerő-kölcsönzés egyre népszerűbb foglalkoztatási forma a hazai vállalkozások körében, a 2014-es csúcs után mégis évről évre csökken a munkaerő-kölcsönző cégek száma. A február 28-ig esedékes biztosítékemelés pedig további cégmegszűnésekhez vezethet – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Munkáltató által nyújtott kölcsön a dolgozónak Kérdés

Egyik dolgozónk a jelenlegi személyi hitelét szeretné munkáltatói kölcsönné alakítani, illetve még szeretné felújítani a lakását. Milyen feltételekkel adható adómentesen a részére 2 millió forint? Hogyan kell számolni a havi törlesztést? Kamat plusz tőke, vagy a kamatot elég a végén kifizetni, ha például 5 évre szeretné kérni? Van bármilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Szükséges ehhez ügyvéd vagy közjegyző, illetve biztosíték kikötése?

Bor, dohány, adóraktár a jövedéki adóról szóló új törvényben Cikk

2017. január 1-jétől új jövedéki törvény lép életbe. Cikkünk a hatályos jogszabályhoz képest megvalósuló legfontosabb változásokat mutatja be.

Fél, hogy ellopja a pénzét, kárt okoz a munkavállaló? Biztosítékot kérhet Cikk

Bár a törvény alapján már négy éve van rá lehetőség, a gyakorlatban eddig nem terjedt el széles körben a munkavállalói biztosíték intézménye. Lényege, hogy a munkáltató a dolgozóval megállapodik, miszerint a munkavállaló átad legfeljebb egyhavi alapbérének megfelelő összeget, ezt a munkáltató köteles elkülönített számlán kezelni, és kizárólag a kártérítési igényének kielégítésére használhatja fel, a munkabérből történő levonás szabályai szerint. Mi lehet az oka annak, hogy az óvadékot alig alkalmazzák a gyakorlatban?

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia: áfás vagy nem? Cikk

Foglaló, kötbér, óvadék, garancia és egyéb biztosíték: hogyan kezelendő a forgalmi adózás szempontjából? Összefoglaltuk.

Áfacsalás elleni harc: újabb termékekre kell biztosítékot fizetni Cikk

Olyan új termékek kerülhetnek az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) keretében a kockázatos termékek közé, amelyek jellemzően érintettek az áfacsalásokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési tapasztalata szerint - ezzel indokolja a nemzetgazdasági miniszter a kockázatos termékkör módosítását.

Ekaer és biztosíték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zöldség-gyümölcs kis- és nagykereskedelemmel foglalkozó kft., ha külföldről hoz be árut és valamelyik nagypiacon értékesíti B Kft.-nek, ha a termék értéke 1 millió forint felett van vagy 500 kilogrammot meghaladja az értékesített termékek súlya, ekáer számot kell kérnie? Vagy a vevőnek kell? Ő mint eladó azt sem tudja, hogy mivel szállítja tőle azt el, viszont mint első belföldi termékértékesítés ekáerköteles. Ezek alapján nagyon sok lesz a biztosítékadási kötelezettsége, ha az eladónak kell lejelentenie. Köszönöm válaszát.

Ekáer, kockázatos termék Kérdés

Hasonló cimmel,csak kérdőjellel van egy megválaszolatlan kérdésem. A rendelet megjelenése után sem tiszta számomra, hogy ha a kockázatos és nem kockázatos kategóriák értékhatárait összevonták, akkor a két kategóriát is? Az eddig egyéb kockázatos termékek is kockázatosnak számitanak, és biztositékot is fizetni kell? Például használtruha-szállitás nem útdijköteles gépjármüvel. Amikor a rakomány egy részét konkrét vevőnek szállitjuk, a többi részét pedig megpróbáljuk eladni hasonló cégeknek. Ami vagy sikrül,vagy nem. A konrét vevőnek szállitandó termékre kérek számot, ha eléri az értékhatárokat. De a többivel mi a teendő? Sőt a gépkocsin még textilhulladék (úgynevezett géprongy) is van ,ami forditott áfás. Az melyik kategórába tartozik? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Ekáer-biztosítékadási kötelezettség Kérdés

Társaságunk a nemzetgazdasági miniszter 5/2015 (II.27.) NGM rendelet alapján az általa értékesített termékek vonatkozásában ekáerszám igénylésre kötelezett. A rendelet 16. §-ában foglaltak alapján kockázati biztosíték fizetésére is kötelezettek vagyunk. Kérdésünk a rendelet 16. § (8) bekezdés b) pontjában foglaltakkal kapcsolatos, amely szerint mentesül a biztosítékadási kötelezettség alól az az adózó, aki legalább két éve működik és szerepel az állami adó- és vámhatóság által vezetett köztartozásmentes adózói adatbázisban, valamint a 11. § és a 13. § szerinti bejelentés időpontjában nem áll adószám felfüggesztés hatálya alatt. Társaságunk szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban, kérdésünk a legalább két éve tartó működéssel kapcsolatos. Társaságunk 2013. november hónapban alakult, viszont átalakulással jött létre egy másik társaságból történő kiválás útján. A társaságunk jogelődje már több mint 10 éve működik. Ebben az esetben társaságunk mentesülhet-e a biztosítékadási kötelezettség alól?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Euróalapú szállásadás számlázása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Noprofit bt. beszámolófajta

Pölöskei Pálné

adószakértő

Mikrogazdálkodói beszámoló nonprofit bt.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close