320 találat a(z) biztosítás cimkére

Biztosítás adózása Kérdés

A kft. alkalmazottja, egyben 50%-os tulajdonos ügyvezetője tiszta életbiztosítást kötött (nincs lejárat, csak baleseti halál vagy baleseti rokkantság esetén fizet a biztosítottnak, illetve halál esetén a feleségnek mint kedvezményezettnek). Az éves 204 ezer forint biztosítási díjat a munkáltató kft. fizette meg, és számolta el költségként. Kérdésünk: van-e ennek a kft. szempontjából adófizetési kötelezettsége? Most ezt a biztosítást átdolgozva a magánszemély fizetné tovább. A másik kérdésünk az, hogy az átdolgozás miatt (ami kvázi megszűnést jelent a kft. szempontjából) jelentkezik-e valamilyen adófizetési kötelezettsége a kft.-nek? Válaszukat előre is köszönöm.

Fizetés nélküli szabadság alatti/utáni felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk gyermeke születése után fizetés nélküli szabadságot igényelt, de gyest nem. Szeretne felmondani, három gyermeke van. Szabadságai szempontjából van jelentősége, hogy 2017 decemberében vagy 2018 januárjában, a fizetés nélküli szabadság letelte után mond-e fel? Illetve az, hogy nem igényelt gyest, azt jelenti, hogy szünetel a biztosítása? Válaszukat előre is köszönöm.

Céges autó cafetériában? Pontos vállalati szabályozás szükséges Cikk

A céges autó sok vállalatnál a béren kívüli juttatások közé tartozik, amit így nem csak üzleti, de magáncélú utazásokra is aktívan használhatnak a dolgozók. Jellemző azonban, hogy azoknál a cégeknél, ahol a flotta mindössze néhány autóból áll, vagy nincs nemzetközi anyavállalati nyomás, ezt cégautó szabályzat teljes hiányában teszik a munkavállalók, amely mind rájuk, mind a munkáltatóra nézve jelentős kockázatot hordoz.

Áfa arányosítása Kérdés

Ha egy vállalkozás az áfás szolgáltatásai mellett biztosítási tevékenység közvetítést is végez, kell-e arányosítani a levonandó áfát?

Biztosítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk zárt lízingszerződésen keresztül értékesít gépeket. A lízingszerződés értelmében köteles a vevőknek biztosítási szerződést kötni a gépekre. Ezen szerződéseket társaságunk köti meg, majd beépíti a lízingdíjba áfával növelten az Áfa tv. 70. §(1) b) pontja alapján. Kérdésként merült fel számunkra, ha a biztosítóval kötünk egy általános „keretszerződésen” alapuló biztosítási szerződést, amelynek átalánydíját számláznánk tovább a lízingvevőknek, akkor mindez minősülhetne-e közvetített szolgáltatásának áfában? Véleményünk szerint, ha felkínáljuk, hogy a rajtunk keresztül kötött biztosítási szerződés olcsóbb, – nem zárjuk ki, hogy mással szerződjön a vevő –, akkor külön kötve egy szolgáltatás közvetítésére irányuló szerződést, nem válik mellékkötelemmé a biztosítási szerződési elem, mert ettől függetlenül is megvalósul a főkötelem, a lízing. Köszönöm.

Közösségen belüli több munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy árufuvarozó gazdasági társaság, ahol szeretnének alkalmazni egy sofőrt részmunkaidőben, nagyjából heti 20 órás munkaviszonynak megfelelő időtartamra. Az említett sofőrnek jelenleg Németországban is van munkaviszonya, és ezen meglévő biztosítása mellett Magyarországon is vállalna munkát az említett kft.-nél. Kérdésem az lenne, hogy ennek van-e bármilyen jogi akadálya? Nem minősül-e kettős adóztatásnak? Esetleg a két tagállamban lévő biztosítást jelenteni kell-e külön valamely szervnek? Véleményem szerint a jogviszony megköttethető lenne, de felmerültek az aggályok és szeretnénk tisztázni az ügyet. Válaszát előre is köszönöm! Gyenes Ferenc

Megugrott az ügynökök jutaléka Cikk

Több mint 12 százalékkal, mintegy 60 milliárd forintra nőtt tavaly a biztosításközvetítők jutaléka – írta a pénteki Világgazdaság a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva.

Dolgozóra kötött biztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Egy kft. szeretne egészségmegőrző biztosítást kötni a munkavállalóira. Tehát a szerződő fél a kft. lenne és a biztosított a munkavállaló (kb. összesen 15 fő). Kérdés: 1. Jól gondoljuk-e, hogy a havonta fizetett biztosítási díj a minimálbér 30%-áig adómentes, de az ezt meghaladó rész után szja- és ehofizetési kötelezettség terheli a szerződőt? 2; A 30%-os határ számításánál, függetlenül attól, hogy ez 1 biztosítási szerződésben lesz, külön kell venni a 15 főt? Tehát ezt biztosítottanként kell nézni havonta vagy összességében? Pl. a havi fizetendő díj (15 fő x 2500 Ft/fő/hó) 37 500 Ft. Ezen felül van már a kft.-nek egy más típusú kockázati biztosítása (15 000 Ft/hó), ami eddig belefért az adómentes (30%-os) határba. Tehát nekem adózás szempontjából az 52 500 Ft/hó együttes díjat kell tekinteni és mivel túllépi a minimálbér 30%-át, így a felettes rész adóköteles? Illetőleg nem fog adófizetési kötelezettség keletkezni, mert biztosítottanként vizsgálva nem éri el havonta a minimálbér 30%-át egy dolgozó esetében sem?

Nyíltvégű pénzügyi lízingelt gépkocsi áfájának visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! - nyíltvégű pénzügyi lízinget vett igénybe egy kft., a lízingelt tárgy új személygépkocsi - 6 084 000 forint a bruttó értéke - A kft. cégautóadót fizet a lízing igénybevételét követő hónaptól a személygépkocsira. - Tudjuk azt, hogy az áfatörvény 124. § (1) d. pontja értelmében személygépkocsi áfa nem igényelhető vissza, ugyanúgy működik-e a tiltás a nyíltvégű pénzügyi lízingelt gépkocsi költségek áfa visszaigénylésére? Az első lízingdíj 2 000 000 forint A cég a magán-gépjárműhasználatot engedélyezi, 80 százalékban céges, 20 százalékban magánhasználat. Kérdéseink: 1. Az első részlet után alkalmazni kell-e a fentiek szerinti megosztást, vagy vissza lehet-e 100 százalékban igényelni az áfát a 2 000 000 forint után? 2. A nyíltvégű lízingelt személygépkocsira felmerült költségek (javítás, szerviz, alkatrész stb.) áfatartalmának visszaigénylésére és a költségek elszámolhatósága szempontjából kell-e a megosztási arányt alkalmazni ? A biztosítási költséget meg kell-e osztani, vagy 100 százalékban költségként elszámolható? 3,/ Magánhasználat esetén keletkezik-e a magánszemély használónál bevétel, amit szja kötelezettség terhel, ha engedélyezve van a magánhasználat? 4,/ A nyílt végű pénzügyi lízinggel bérelt személygépkocsira az értékcsökkenést is meg kell-e bontani 80 – 20 % arányában ? 5,/ A havonta esedékes tőke-részletek áfa tartalmát is meg kell-e bontani %-os arányban ? Üdvözlettel! Könyvelde Bt Nagyné Farkas Ida

Megbízásos bejelentése Kérdés

Tisztelt szakértő! Helyes eljárással kapcsolatban kérném a segítségét. Ha nem egy határozott időszakra, hanem úgymond állandó szerződést kötöttek megbízási jogviszony keretében egy magánszeméllyel, akkor hogyan járunk el helyesen a bejelentés terén? Előfordul ugyanis, hogy 3 hónapig sincs számfejtés, majd a 4. hónapban volt teljesítés, így számfejtés is történik. Ebben az esetben nem kell a szerződés kezdetekor a magánszemélyt bejelenteni, hanem minden számfejtéskor elbírálom, hogy abban a hónapban biztosított volt-e és annak megfelelően jelentem be megbízási jogviszonyban hó elejétől hó végéig? Viszont, ha tudom a konkrét napokat, hogy 4. hónapban 2-án, 10-én, 25-én történt teljesítés, akkor hogyan történik a bejelentés? Attól, hogy állandó a szerződés, megfelelő, ha csak ilyen esetben 3-mal osztunk, a biztosítás elbírálásánál, mivel csak azokon a napokon történik a teljesítés és így a bejelentés is csak 3 napra történik? Köszönöm

Jönnek az online köthető kgfb-szerződések Cikk

A biztosítók jó része már felkészült az online kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződések bevezetésére – mondta Gilyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője ma az M1 aktuális csatornán.

Taroltak a viharok nyáron, ennyit fizettek a biztosítók Cikk

A hazai biztosítók több mint 103 ezer lakossági ingatlanokban történt káreseményre csaknem 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki az idei nyári viharok miatt. A viharok, a beázások és a felhőszakadások ennél jóval nagyobb kárt okoztak a lakóingatlanokban, mivel kiderült: lakásoknak több mint a negyede nem rendelkezik biztosítással – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Jogosult-e tb-ellátásra a munkavégzés alól felmentett munkavállaló? Kérdés

A munkavállaló munkahelye, így jelenlegi munkaköre is megszűnik 2017. szeptember 30-ával. Közös megegyezéssel a munkavállaló utolsó munkában töltött napja szeptember utolsó munkanapja, a munkaviszony vége 2018.03.31. A munkáltatói felmondás esetén járó összes juttatás szeptember végén jutalomként kerül elszámolásra, ezt követően a munkavállaló semmilyen juttatást nem kap. Kérdésem, hogy jár-e a munkavállalónak táppénz, ha az utolsó munkában töltött napot követően lesz beteg? Ha igen, mennyi ideig? A munkavállaló ugyanennél a munkáltatónál több mint 25 éves folyamatos biztosítással rendelkezik. Köszönöm a gyors választ!

Biztosítás, járulékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 35 éves magánszemély, aki családi gazdaság tagjaként van bejelentve és felvételt nyert nappali tagozatos diákként egyetemre. Hogy alakul a járulékfizetése? Ha tagja marad a családi gazdaságnak, akkor továbbiakban is kell maga után járulékot fizetni az előző évi bevétele arányában, vagy mentesül a nappalis jogviszonyra való tekintettel? Nagyon köszönöm!

Kötelező a felelősségbiztosítás villanyszerelőknek, víziközművet bekötőknek Cikk

Szakmai felelősségbiztosítást írnak elő bizonyos tevékenységet végzők számára a szeptember elsejétől életbe lépett kormányrendeletek – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz). Legalább 1 millió forint értékű felelősségbiztosítással kell rendelkeznie szeptembertől minden villanyszerelési-, víziközmű-bekötési tevékenységet végző szakember, gazdasági társaságnak a munkavégzésből eredő esetleges károk megtérítésére.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás befejezése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Haszonélvezeti jog

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs