13 találat a(z) bizalmi vagyonkezelés cimkére

Illetékkötelezettség és illetékmentesség vagyonkezelő alapítványoknál Cikk

A vagyonkezelő alapítvány vagyonszerzése jellemzően illetékköteles, személyes illetékmenteség nem illeti meg. Természetesen, ha a vagyonszerzés célja vagy formája miatt az illetékekről szóló törvény (Itv.) illetékmentességről rendelkezik, az a vagyonkezelő alapítvány esetében is érvényesíthető. Ezen kívül – a vagyonkezelő alapítványok, illetve kedvezményezettjeik tekintetében – sajátos rendelkezést tartalmaz az illetéktörvény.

Bizalmi vagyonkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bizalmi vagyonkezeléssel kapcsolatos gyakorlati kérdésekre szeretnék választ kapni. A vagyonkezelő magánszemély, nem üzletszerű tevékenységet folytat. A vagyonkezelési szerződés szerint több magánszemély részvényes (vagyonrendelők) átruházták egy gazdasági társaságban tulajdonolt részvényeiket a vagyonkezelőre. A vagyonkezelő a kezelt vagyonra adószámot kért, és az MNB felé bejelentette a nem üzletszerűen végzett bizalmi vagyonkezelést. A vagyonkezelő magánszemélynek milyen nyilvántartást kell vezetnie: 1. A számviteli törvény alapján kettős könyvvitelt kell-e vezetni, és milyen beszámolót kell készíteni? 2. Az átvett vagyont hogyan kell könyvelni? 3. A gazdasági társaság az osztalékot a vagyonkezelőnek fizeti ki, és a vagyonkezelő az osztalékfizetés szabályai szerint számol el a vagyonrendelők felé? 4. Az áfatörvény és a társaságiadó-törvény mely szabályait kell alkalmazni? 5. Iparűzési adó hatálya alá be kell-e jelentkezni? Köszönöm a válaszokat!

A vagyonkezelő alapítvány adózási kérdései Cikk

A vagyonkezelő alapítványról szóló 2019. évi XIII. törvény (Vatv.) megalkotása több, adózást érintő törvény módosítását jelentette, amelyet a tavaszi törvénycsomag tartalmaz. A cikk sorra veszi ezeket a rendelkezéseket.

Ennyi magyar családnak van több mint 150 millió forintos vagyona Cikk

Bizalmi vagyonkezelési szolgáltatást indít az Apelso Trust Zrt., a cég arra számít, hogy a Magyarországon élő tehetősebb családok és magánszemélyek vagyonának megőrzésében játszhat fontos szerepet.

Bizalmi vagyonkezelést nem üzletszerűen végzők! Lejár egy fontos határidő Cikk

2017. VI. 23-án hatályba lépett az egyes törvényeknek az üzleti környezet jogi versenyképességének növelése érdekében szükséges módosításáról szóló 2017. évi LXI. törvény (Módtv.), mely a bizalmi vagyonkezelőkről és tevékenységük szabályairól szóló 2014. évi XV. törvény (Bvktv.) egyes rendelkezéseit is módosította. emlékeztet közleményében az MNB.

Többet egy csapásra – csomagban módosulnak a jogszabályok Cikk

Cégtörvény, végrehajtási törvény, polgári törvénykönyv – egyebek között ezeken a jogszabályokon módosítana az egyes törvényeknek az üzleti környezet jogi versenyképességének növelése érdekében szükséges módosításáról szóló (T/15362. számú) törvényjavaslat, amelyről várhatóan május végén szavaz az Országgyűlés.

Bizalmi vagyonkezelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A bizalmi vagyonkezeléssel (BVK) kapcsolatban néhány gyakorlati kérdésem lenne. Alapeset: két évre BVK-ba került átadásra két ingatlan. A vagyonkezelő magánszemély, nem üzletszerű tevékenységet folytat. A kérdések: 1. Kettős könyvvitelt kell-e vezetni? 2. Az induló vagyon az átadott ingatlanok értéke, ha jól tudom. Az ingatlanok felújításra kerülnek az idén, és az lenne a kérdés, hogy milyen jogcímen lehet/kell finanszírozni a felújítást? A vagyonrendelő külön készpénzt adhat, amit valamiféle tőkebetétként kell nyilvántartani a kötelezettségek között? Vagy a vagyonkezelőnek kell betennie kölcsönként? Hogyan lehet (kell) megoldani a negatív pénztári egyenleget? Hiszen az induló vagyon nem más, mint két ingatlan, és készpénz nem került átadásra. 4. Kölcsönt kaphat független cégtől a kezelt vagyon, mint önálló jogalany? Ebből kerülne finanszírozásra a felújítás egy része. 5. A felújított ingatlanoknak jóval magasabb értéke lesz. Amikor két év múlva visszakerül a két ingatlan – felújított állapotban –, akkor ki, és hogyan adózik? Piaci értékre át kell számítani az értéket? 6. Amennyiben kiadásra kerül a két ingatlan a BVK alatt, akkor azt az árbevételek között kell kimutatni, mint egy "sima" cégnél? Ugyanúgy kezelendők a költségek/ráfordítások is? 7. A vagyonkezelő magánszemélynek kell bármilyen nyilvántartást vezetnie? (Ingyenesen végzi a tevékenységet a vagyonrendelő feleségeként.) Köszönöm a válaszokat!

Adóváltozások 2015: ami a lakás illetékénél és más terheknél módosul Cikk

A 2015-ös adóváltozásokról szóló cikkeink sorában ezúttal az illetéket, a tranzakciós illetéket, az energiaszolgáltatók jövedelemadóját és az innovációs járulékot érintő javaslatokat mutatjuk be.

Lízing, eredménytartalék: és még mi módosul a számviteli törvényben? Cikk

Pénzügyi lízing, utólag adott engedmény, eredménytartalék: csak néhány azok közül a fogalmak közül, amelyet a 2015-re szóló adócsomag módosít, pontosít a számviteli törvényben.

Bizalmi vagyonkezelés: kinek kell illetéket fizetnie? Cikk

Március 15-étől úgynevezett bizalmi vagyonkezelőre is bízhatjuk vagyonunk gyarapítását, hasznosítását, és az erről szóló szerződésben meg kell jelölnünk e vagyon kedvezményezetteit. Kell-e illetéket fizetnie a vagyonkezelőnek és a kedvezményezettnek? Összefoglaltuk az új szabályokat.

Jön az új Ptk.: így változik a társasági adó és az eva kötelezettség Cikk

Az adótörvények egy részében is változtatásokat indokolt az új Polgári törvénykönyv március 15-ei hatályba lépése, a változások nagy része formai módosulás, más részük tartalmi változást jelent.

Ezt tudnia kell, ha mással kezeltetné vagyonát Cikk

A bizalmi vagyonkezelésnek nincs az európai jogrendszerekben egységesen elfogadott fogalma és modellje. Az új Ptk.-ban már megjelenő jogintézménynek a többi, külföldön már ismert és működő vagyonkezelési konstrukcióval közös vonása, hogy a bizalmi vagyonkezelés keretét biztosító jogviszony alapján az egyik jogalany (a vagyonrendelő) vagyonát képező meghatározott dolgok, jogok és követelések tulajdonjogát egy másik jogalany (a vagyonkezelő) részére átengedi, aki az ily módon megkapott döntési jogosultság gyakorlásával kell, hogy a rábízott vagyont egy harmadik személy (a kedvezményezett) javára hasznosítsa - írja hírlevelében a Mazars adótanácsadó cég.

Inkognitóban fektetné be pénzét? Remek lehetőség buktatókkal Cikk

Jövő év március 15-étől egy-egy kényesebb beruházást, befektetést úgy is meg lehet majd valósítani, hogy a befektető kiléte a nagyközönség számára ismeretlen marad, vagy épp egy-egy társaság kapcsán nem lesz látható, hogy a tagsági viszony hasznainak kik a tényleges élvezői. A jelenleg hatályos adószabályok azonban gátolhatják az új Polgári törvénykönyv (Ptk.) által bevezetendő jogintézmény, a bizalmi vagyonkezelés széleskörű elterjedését.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close