481 találat a(z) bevétel cimkére

Ingatlan bérbeadása 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy az új, 2019-es jogszabályt jól értelmezem-e? Bevételek: csak a bérbeadásból származó (a rezsi nem) Kiadások: amortizáció plusz rezsi (vagy ez ebben az esetben kiadásként nem számolható el?), plusz egyéb kiadások (például karbantartás). A 14 százalékos eho továbbra sem fizetendő, 1 millió feletti bevétel esetén sem? Válaszait köszönöm. Üdvözlettel.

Katás alvállalkozók Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy katás alvállalkozói szerződést munkaszerződésnek tekint a NAV, akkor hogyan tekint a korábban kifizetett alvállalkozói díjra? Azt nettó vagy bruttó munkabérként kell figyelembe venni? Van-e erre jogszabály? Köszönettel: Böbe

Csed alatt szerzett ingatlan bérbeadási bevétel adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó, csed ellátást fog kapni, ingatlan bérbeadásból származó bevétele van (az ingatlan vállalkozói tulajdon). Hogyan kell adóznia a csed, gyed, gyes alatt az ebből származó bevétel után? A költségelszámolás változik-e?

Közös őstermelés: bevételek és költségek megosztása változó létszámnál Cikk

Hogyan kell megosztani a családtagok között a bevételt és a költségeket, ha a közös őstermelésben év közben többször változott a részvevők összetétele? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Katás egyéni vállalkozó de minimis támogatás (reklámadó) Kérdés

Alanyi mentes katás egyéni vállalkozónak csak internetes Google AdSense hirdetésekből van bevétele. Éves bevétele 12 millió forint körül van, ami nem éri el a 100 millió forintot, tehát de minimis támogatásként nem fizet reklámadót (7,5%). Kérdésem, hogy ez a de minimis támogatás kiadózói bevételnek minősül-e? Tehát ezt még pluszban hozzá kell számolnia a bevételéhez? Kérem, a jogszabályi hivatkozásokat is legyen szíves megjelölni. Köszönöm válaszát!

Erdőgazdálkodó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van két testvér, közös tulajdonukban van egy erdő. Egyikük az erdőgazdálkodó, mindkettőjüknek van külön őstermelői igazolványa. Egy vállalkozóval kivágatják a fát, amit a vállalkozó meg is vásárol. Kérdésem, hogy az őstermelők a bevételükkel hogyan számolnak el, tekintettel arra, hogy csak az erdőgazdálkodó állhat üzleti kapcsolatban a vevővel, a másik tulajdonos nem. Hogyan kell számlázni annak, aki nem erdőgazdálkodó? Kiszámlázza a bevételt az erdőgazdálkodónak, az pedig továbbszámlázza a saját bevételével együtt a vállalkozónak? Ilyenkor az erdőgazdálkodónak a bevételi értékhatárba bele kell számolni a másik tulajdonos továbbszámlázott bevételét is? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozók áttérése a kata hatálya alá Cikk

Mivel kell azonnal elszámolnia azonnal, és mit cipel magával egy ideig az egyéni vállalkozó, ha ezentúl katázni szeretne? Összefoglaltuk a bejelentéssel, a bevételekkel, a kintlévőségekkel, kedvezményekkel, támogatásokkal összefüggő legfontosabb tudnivalókat.

Közös őstermelői tevékenység változtatása év közben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvány alapján gazdálkodott 2018-ban egy házaspár. Májusban bevették az unokájukat. A férj augusztusban elhunyt. Az új igazolványt csak a feleség váltotta ki, az unoka már nem volt benne, majd szeptemberben bevette a fiát, azóta ketten vannak bejegyezve a közös őstermelői igazolványba, Hogyan kell megosztani a bevételt az alábbi esetben: július 31-éig a bevétel 3 millió forint, augusztusban nem volt bevétel, szeptemberben 2 millió forint.Időszakokra kell bontani a bevételt és csak annak kell számolni, aki akkor éppen az őstermelőiben szerepelt? A költségekre is ez vonatkozik? Köszönettel Nagyné

Őstermelő – kárenyhítő juttatás Kérdés

2017-ben az őstermelő megfizette a kárenyhítési hozzájárulást. 2017-ben elemi kár sújtotta, és 2018 márciusában kárenyhítő juttatást kapott. Kérdésem: a juttatás minek minősül, hogyan számít be az őstermelő bevételébe, támogatás vagy bevétel, és az áfa alanyi mentes határába beszámít e? Emiatt be kell-e lépnie az áfakörbe? Köszönöm a választ.

Pályázati részteljesítés bevételkénti figyelembe vétele Kérdés

Cégünk 2018 évben 40 millió forint pályázati forrást nyert GINOP pályázat keretében. A pályázati forrás 50 százalékára az előleg lehívása december hónapban megtörtént. 2019. januárban a pályázat első mérföldkövének elszámolása is várhatóan megtörténik. Az ekkorra megérkező eszköz értéke a teljes pályázati forrás értékének több mint 50 százaléka, így a kiírás szerint további 40 százalék még lehívható. Erre a lehívásra akkor van lehetőség, ha a pályázat első mérföldkövével hiánytalanul és pontosan elszámolunk (részteljesítés történik). A mérlegkészítés időpontjáig várhatóan a pályázat ezen részének utalása is megérkezik. A pályázat támogat tárgyieszköz-beszerzést, valamint a beruházáshoz kapcsolódó munkabér költségét is. A foglalkoztatáshoz kapcsolódó létszámnövelés már 2018. szeptember hónaptól teljesített. Tehát a 2019. januárban a teljes pályázott tárgyieszköz-beszerzés 90 százalékának, míg a már 2018. évben felmerült bérköltség 100 százalékának (mely a teljes vállalt létszámnövekménnyel érintett bérköltség 30 százaléka) elszámolása történik. Kérdésem, hogy a számviteli törvény változása kötelezővé teszi-e 2018. évre a pályázati részteljesítés elszámolásához kapcsolódó összeg bevételként való figyelembe vételét? Tekintettel arra, hogy a pályázat szerinti bérköltség 30 százaléka költségként elszámolásra került 2018. évben, nagyon fontos, hogy a 2019. januári részteljesítéskor elszámolt pályázati forrás a feltöltési kötelezettségnél figyelembe vehető-e, illetve kötelező-e figyelembe venni.

Átalányadó-alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb tevékenységre egyéni vállalkozó 2013-2014-2015-2016. években átalányadózóként adózott. 2017-2018. években kataalany. A vállalkozásában mezőgazdasági és egyéb tevékenységet is végez. 2014. évben folyósítottak számára 10 millió forint fiatal gazda mezőgazdasági támogatást, melyből 2015 évben termőföldet vásárolt. 2018 évben ezen termőföld egy részét értékesítette. Kérdéseim: • Átalányadó-alap volt-e a 2014 évben folyósított fiatal gazda támogatás? • A 2015. évben a támogatásból vásárolt földterület 2018. évi értékesítése katás bevétel-e? • Amennyiben katás bevétel, akkor az az egyéb tevékenység vagy a mezőgazdasági tevékenység bevétele? • Áfamentesen adózó egyéni vállalkozóként értékesített termőföld értékesítése áfaköteles-e? Köszönettel várom válaszukat!

Tanyagazdasági támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő, Ügyfél kapott vissza nem térítendő tanyagazdasági támogatást (3 millió forintot, TP-2-2017). A támogatási szerződés szerint de minimis támogatás, melyet fejlesztésre kapott. Hazai forrásból érkezik ez az összeg. A támogatási szerződés tartalmazza az ügyfél adószámát, őstermelői igazolvány számát, mvh reg. számát. Elmondása szerint ennek a pályázatnak a feltétele az volt, hogy működő gazdának kell lenni. Ezen az ingatlanon neki mezőgazdasági őstermelése van. Elmondása szerint ezt a támogatást ő magánszemélyként kapta. Kérdésem az lenne, hogy kaphatta-e magánszemélyként. Be kell-e, ezt vallania? Ha őstermelőként kell bevallania, beszámít-e a bevételbe, illetve járulékot kell-e utána fizetnie, mivel ő biztosított őstermelő? Köszönöm OÁ

Katás egyéni vállalkozó Kérdés

Katás egyéni vállalkozó az alkalmazott után a munkaügyi hivatalnál egy álláskeresőt alkalmazva bértámogatást kért és kapott. Szeretném megkérdezni, hogy a támogatás beletartozik-e a bevételébe? Válaszukat köszönöm.

Katás egyéni vállalkozó – számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös, főállású, katás egyéni vállalkozó vagyok. Az éves keretösszegem 12 millió forint lehet. A számlára írt teljesítési időpont vagy az összeg beérkezése számít-e az adott év keretösszegében? Ha például kiállítok egy számlát a mai napon, mert a mai napon került teljesítésre a projekt, viszont a számlán szereplő összeg csak a jövő évben folyik be, mert abban állapodtunk meg a vevővel szerződéskötéskor, akkor a később befolyó összeg melyik év bevételébe tartozik? Köszönöm!

Lábon álló fa értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lábon álló fát szeretnék értékesíteni. Az őstermelői igazolványból kivetettem az erdőgazdálkodást. Szeretném megtudni, hogy így is beszámít-e az őstermelői bevételbe? Ha nem, van-e értékhatára az értékesítésnek? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close