33 találat a(z) beteg cimkére

Betegek fizikai korlátozása: hiányoznak a jogszabályi garanciák Cikk

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményt adott ki a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegekkel szemben alkalmazott fizikai korlátozásokról. Hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegeknél alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái, a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok – állapította meg Székely László. Az alapjogi biztos egy beteg ellátásával kapcsolatos panaszügy vizsgálata során tárt fel komoly problémákat a korlátozások kórházi dokumentációja kapcsán, ezért az emberi erőforrások miniszterének intézkedését kérte.

Megszűnik a krónikus májbetegek várólistája Cikk

Egy nemrég lezárult gyógyszerbeszerzési eljárással áprilisra eltűnhet a hepatitis C-vírussal fertőzött krónikus májbetegek várólistája, mert minden beteg számára biztosítva lesz a kezeléséhez szükséges gyógyszer – írja a Világgazdaság hétfői számában.

Munkaügy, igazolatlan hiányzás Kérdés

2017. június 19-én felvettünk egy munkavállalót. A munkaszerződésben határozott idejű munkaszerződést kötöttünk ki (ami lejár 2018. június 18-án) három hónapos próbaidő kikötéssel. ( Ami lejárt 2017. szeptember 18-án.).A próbaidő alatt a dolgozóval nem volt semmi gond, tovább maradhatott. Ezt követően 1017. október 10-október 13-ig igazolatlanul, engedély nélkül nem jelent meg a munkahelyen. Az igazolatlant írásban rögzítettük, amit a munkavállaló aláírt. Mivel sok volt a feladat, a munkaviszonyát nem szüntettük meg. 2017. november 6-án beteg lett. A táppénzes állománya 2017. december 2-án megszűnt. Vissza jött dolgozni. Cégünknél már legalább 10 éve hagyomány, hogy dec 15-étől leállás van egészen a következő év január első hetében is. Ez 2017 év végén és 2018 év elején is így volt. A fent említett dolgozó is ennek megfelelően volt szabadságon. Tehát 2018. január első hetében 4 munkanapot. A második héten 3 napot dolgozott és kért 2 nap szabadságot, amire engedély kapott. Most ismételten nem jelent meg dolgozni. Kérdésem: Ha nem beteg és igazolatlanul van távol, jogszerűen járunk el, ha a munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntetjük amikor visszajön? A kérdés azért merül fel mivel a határozott idejű munkaszerződésből még öt hónap hátra van. Várom megtisztelő válaszát.

Nem kapták meg a pótlékukat – beteget jelentettek Cikk

Több ezer rendőr jelent beteget Puerto Ricón, mert nem kapták meg a szeptemberben tomboló Maria hurrikán nyomán a helyreállítási munkálatokban vállalt túlórázás után járó pótlékokat – jelentette szerdán az AP amerikai hírügynökség.

Orvoshoz megy? Ilyen esetekben kérhet utazására költségtérítést Cikk

A beteg, illetve kísérője részére meghatározott esetekben kérheti úti költségeinek megtérítését. Kire, milyen feltételekkel vonatkozik ez a lehetőség, mi az igénylés módja? Ismertetjük.

Sportegyesületnek felajánlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó saját készítésű terméket szeretne felajánlani egy nem közhasznú sportegyesületnek, mely beteg gyerekekért rendez versenyeket. A kérdésem az lenne, hogy ezt milyen módon tudja szolgáltatni, milyen kötelezettségei vannak az egyéni vállalkozónak ezzel kapcsolatban, és milyen esetleges adóvonzata van? Válaszát előre is köszönöm

Keresőképtelen munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Cikk

Hogyan szüntethető meg a tartósan beteg munkavállaló munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Ha ezt elmulasztja, hiába perel a kirúgott náthás alkalmazott Cikk

Beteg a munkavállaló? Hiába hoz orvosi igazolást, ha elmulasztja egyéb kötelezettségét, megnézheti magát. Másrészt a munkáltatónak ajánlatos érdeklődni az alkalmazott hogyléte felől. Bírósági példákkal hívjuk fel a figyelmet, mit ne mulasszon el keresőképtelenség esetén a munkavállaló és a munkáltató.

Beteg vagy szimuláns? Ezt lehet, és ezt kell tenni Cikk

A munkavállalók gyakran betegen, lázasan is dolgoznak, mert féltik az állásukat, vagy a helyettesítési nehézségek miatt nem tehetik meg, hogy otthon gyógyuljanak. De mit tehet a munkáltató, ha arra gyanakszik, munkavállalója nem is betegség miatt maradt távol?

Így kérhet fizetés nélküli szabadságot hozzátartozója ápolására Cikk

Mit kell tennie a munkavállalónak, ha hozzátartozója tartós betegsége miatt fizetés nélküli szabadságot venne ki és ápolási díjat igényelne? Milyen teendői lehetnek a munkáltatónak? Olvasónk kérdésére Széles Imre tb-szakértőnk válaszolt.

Betegszabadság, táppénz: változott a jogszabály Cikk

Az eredeti törvény előírta, hogy nem jár 15 napos betegszabadság a társadalombiztosítási szabályok szerinti üzemi baleset és foglalkozási betegség, valamint a várandósság miatti keresőképtelenség tartamára. Mikor jár és mikor nem jár a dolgozónak 15 napos betegszabadság?

Csapdahelyzetek és a betegeskedő pályakezdő Cikk

Helyzetek, amikor hiába postázza a dolgozó felmondását a munkáltató. Ezzel számolhat a könyvelő, ha sokat betegeskedik a munkavállaló.

Ledolgoztathatja-e a munkáltatóm a táppénzen töltött napokat? Kérdés

Egy ruházati boltban dolgozom, reggel 9 órától este 8-ig. Sajnos megbetegedtem, így táppénzre kellett mennem, ami 3 napot jelent. A munkáltatóm felkeresett, hogy amint visszatérek a betegállományból, a fennmaradt 3-3,5 órákat le kell dolgoznom, ami annyit jelent, hogy 25-26-án dolgoznék, 27-én nem, majd 28-29-30-án ismét be kell mennem. Mivel a táppénz miatt fennt maradt 6-7 óra, ezért 27-én be kell mennem ledolgozni. Érdeklődni szeretnék afelől, hogy a táppénz csak azokra a napokra jár, amikor dolgoznék és kötelezheti a betegségből gyógyult dolgozót a munkáltató, a táppénzen töltött napok miatt kieső órák ledolgoztatására?

Ha a dolgozó táppénzre ment, a munkáltató "tehetetlen" Cikk

Mit tehet az a munkaadó, akinek munkavállalója folyamatosan táppénzen van? Olvasói kérdésre Viszló lászló, az Adózóna munkajogi szakértője válaszol

MSZP: a "táppénztelenség" elrendelésének ideje jött el Cikk

Az MSZP szerint a "táppénztelenség" elrendelésének ideje jött el, a kabinet döntései pedig azt üzenik az állástalanoknak, "ha nincs munkád, nem számítasz".

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gépjárművezető-oktatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs