43 találat a(z) belépőjegy cimkére

Külföldi belépőjegy elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Partnerünk fő tevékenysége koncertszervezés. A vezetőség egy külföldi fellépő előadásán vett részt, hogy szakmai ötleteket gyűjtsön a saját tevékenységéhez. Ha partnercégünk rendelkezik a belépőjegyek számlájáról, akkor ez a kiadás elszámolható-e adómentesen a cég költségei között? Kell-e valamilyen nyilvántartást vezetni az elszámolhatósághoz? Válaszukat előre is köszönöm.

Pszichológiai előadás Kérdés

Az Szja törvény 1. sz. mellékletének 8.28. pontja alapján adómentesen elszámolható-e a pszichológiai/pszichiáteri előadásra (például dr. Almási Kitti, dr. Csernus Imre) szóló belépőjegyről kiállított számla? Kultúrális szolgáltatásnak minősül-e pszichológiai/pszichiáteri előadás?

Nemzetközi vásáron részvétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú vállalkozásunk feladata a gazdaságfejlesztés. Ezért több vállalkozást meghívunk nemzetközi kiállításra. A résztvevők belépőjegyét, utazását, szállását fizetnénk. Milyen elszámolási és adókötelezettséggel kell számolni a társaságunknak, illetve a résztvevőknek? Köszönettel: Katona Sándorné

Sportrendezvényre bérlet juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóknak a minimálbért meghaladó összeggel juttat a munkáltató sportrendezvényre belépőjegy bérletet (nem visszaváltható). Hogyan adózik juttatás a munkáltató és a munkavállaló szempontjából? Figyelembe vehető-e a minimálbér összegéig adómentesség?

Kiállítás tejesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dekorációkészítéssel foglalkozó cég egy Budapesten megrendezett kiállításon kiállítási standot készített egy Szlovákiában bejegyzett, közösségi adószámmal rendelkező cégnek. A stand a kiállítás után itt maradt Budapesten, és lebontották. Kérdésem az, hogy az áfatörvény 37.paragrafusa alapján kell-e a számlát kiállítanunk, ami szerint a teljesítés helyét a megrendelő székhelye határozza meg, és így az áfát a megrendelő fizeti? Vagy a 42. paragrafus vonatkozik ránk, ami alapján a teljesítés helye belföld lenne? Értelmezésünk szerint a 42. paragrafus csak a belépőjegyekre vonatkozik és a paragrafusban említett járulékos szolgáltatások is a belépőjegyekkel kapcsolatosak. Várjuk válaszukat! Tisztelettel: Kaszab Éva

Belépőjegyek Kérdés

Elszámolható-e adómentesen a vállalkozásban – a jogszabály adta korlát erejéig – a külföldön megrendezésre kerülő sporteseményre (például Barcelona mérkőzésre) vagy kulturális rendezvényre (például bécsi opera) a belépő jegy?

Belépőjegy elszámolása Kérdés

A https://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Szurkolas_es_kultura_adomentesen_2019ben_is_8I1JE8 cikkből sajnos nem derült ki, konkrétan mi a teendő. – Ha "a juttatás belépőjegy formájában tárgyiasulhat", akkor a jegyet – ami nem pénzügyi bizonylat és nem is névre szóló – fogja befogadni és kifizetni a könyvelés a munkavállalóktól? – Hogyan fogja eldönteni a könyvelő, hogy az adott eseményt "sporttevékenység végzése érdekében tartják, és sportszervezet vagy sportszövetség a szervező" vagy "muzeális intézmény és művészeti létesítmény (kiállítóhely) kiállítása, a színház-, tánc-, cirkusz- vagy zeneművészeti előadás stb.-re szól". Vajon egy rockkoncert zeneművészeti előadás? – Hogyan derül ki egy jegyből, hogy az nem visszaváltható? Ez csak az interneten vett lemásolható jegyeken van feltüntetve.

Alapítvány által vásárolt színházjegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy alapítvány, amely elsősorban magántanulói státuszban lévő általános iskolás gyerekek felkészítésével foglalkozik. Ha az alapítvány színházjegyet vagy bármilyen kulturális eseményre belépőt vásárol a gyerekek és az őt elkísérő személyek részére, akkor keletkezik-e az alapítványnak ezen kiadásai után adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettsége? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Belépőjegy értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Információs iroda ajándéktárgyakat is értékesít. Pénztárgépet nem üzemeltet, az értékesítésekről számlát állít ki minden esetben, amelyeket a PTGSZLAH nyomtatványon havonta jelent. Ezt az irodát megkeresték, hogy más által szervezett rendezvényre belépőjegyet értékesítsen. A belépők nincsenek szigorú számadás alá vonva, saját nevében járna el. Helyesen jár-e el, ha a belépőjegyek értékesítésekor nyugtát állít ki? A 7990 Teáor szerepel a tevékenységei között, mely nem tartozik a pténztárgéphasználatra kötelezettek közé. Köszönöm!

Óriási adókönnyítések sportolóknak, sportvállalkozásoknak Cikk

Január 1-jétől nem kellene iparűzési adót fizetniük a sportvállalkozásoknak a belépőjegy-, bérleteladásból, a reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevételük után. Nem kellene megfizetni a hivatásos sportolónak e foglalkozása ellenértékeként (már 2017. szeptember 1-jét követően) juttatott bevétel után a kifizetőt terhelő 20 százalékos mértékű ekhót.

Levásárolható belépőjegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Adott egy kft., aromaterapeuták a tagjai, akik interneten értékesítik a különböző (általuk is kevert) illóolajokat. A jövőben szeretnének olyan workshopokat szervezni, ahol az érdeklődők benézhetnek a műhelybe és ott vásárolhatnak is. Úgy tervezik, hogy ehhez belépőjegyet kellene vásárolni (mintegy 6000 forint), amely teljes egészében levásárolható lenne. Kérdésem: hogyan kell ezt bizonylatolni, elszámolni, adózni? Köszönettel Vágner Emília

FamilyPark jegy Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi szálloda szeretne ausztriai FamilyPark jegyeket árulni. Részben szállodai csomagban ajánlaná ki, részben külön is lehetne vásárolni a vendégeknek a recepción. Mi a teendőnk ezzel kapcsolatban? Hogyan kell számlázni? Ez az áfa szempontjából minek minősül? Köszönöm szépen!

Kamion belépő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném állásfoglalását. Egy virágkereskedéssel foglalkozó cég a szigetszentmiklósi piacon értékesít. A kamionok a közösségen belülről hozott árut behozzák a piacra. A piac rendszeresen, minden beléptetés alkalmával "kamion belépőt" számláz ki. Kérdésünk, hogy ennek az áfáját le lehet-e vonni? Tisztelettel: Tóth Mária

Nyakunkon a focivébé-selejtezők: erre figyeljen, ha belépőjegyet juttat! Cikk

A labdarúgó világbajnokság selejtező mérkőzéseinek kezdetével hamarosan újra a fociról beszél a fél ország, most lesz igazán érdemes kihasználni az adómentes sportbelépő-juttatást a sikerre áhítozó szurkolótábornak. Nézzük, hogyan!

Reprezentáció? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egyházi fenntartású általános iskolai oktatási intézmény vagyunk. Augusztus hónapban a határon túli testvér iskola tanulóinak (kb. 40 fő) egyhetes nyári tábort szerveztünk.A tábor programjában szerepelt mozi, vármúzeum, strandlátogatás és az ehhez kapcsolódó személyszállítás, amelyek számlái az iskola pénztárából kerültek kifizetésre. A fenti számlák után milyen adófizetési kötelezettség terheli az intézményt? Reprezentációnak minősül? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs