445 találat a(z) bejelentési kötelezettség cimkére

Láncügylet – ekáer Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Van egy négyszereplős láncügylet. A közösségi ország, B szintén, C és D magyar. Számlázás a sorban következőnek. Az árut A fuvarozza közvetlenül D országba. Két kérdésem lenne. Az ekáerszámot C vagy D képezi? Ki számít feladónak, és ki számít címzettnek? Ugyanez a konstrukció azzal a különbséggel, hogy B is magyar cég, akkor ki az ekáer-bejelentő és ki a feladó, illetve a címzett? Segítő válaszát nagyon köszönöm. Szívélyes üdvözlettel. GE.

Megbízási szerződés munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem megbízási szerződést kötött egyszeri alkalomra. A megbízott rendelkezik heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal. A díjazása bruttó 75 500 forint, ami meghaladja a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem az, hogy be kell-e jelenteni a biztosítási jogviszonyt a 16T1041 nyomtatványon? Az Art.-nak volt olyan rendelkezése, hogy ebben az esetben nem keletkezik biztosítási jogviszony, (bejelenteni nem kell csak a 08-as bevallást beadni), de most ezt nem találtam meg a törvényben. Köszönettel: Burián Tamásné

Határozott idejű munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hathónapos határozott idejű munkaviszonyban, háromhónapos próbaidővel foglalkoztatunk egy munkavállalót, a határozott idő hamarosan lejár. Még nem igazán tudtuk eldönteni, hogy alkalmas-e a munkakörre, így újabb 6 hónapos határozott idejű munkaszerződést kívánunk vele kötni, nem hosszabbítani, hanem újat kötni, hogy a háromhónapos próbaidő ismét érvénybe lépjen. Ebben az esetben a lejáró határozott idejű munkaszerződés miatt ki kell őt léptetni, és a NAV-hoz elküldeni a kijelentést, majd az új szerződés keretében megtenni a bejelentést, rögtön az előző szerződés lejártát követő nappal, vagy csak egy új munkaszerződést kell kötni, és mivel már be van jelentve a munkavállaló, így mindent változatlanul hagyni? Amennyiben az első variáció a törvényileg helyes, és később munkáltatói igazolást kér a munkavállaló, akkor a munkaviszony kezdetének melyik időpontot kell megjelölni, hiszen valójában már februártól dolgozik nálunk, de a NAV-hoz augusztustól lett újból bejelentve? Válaszát előre is köszönöm!

Szakképzettség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék segítséget kérni, hogy új munkavállalók bejelentésénél mely végzettségeket kell bejelenteni, milyen jogszabályok vonatkoznak erre? Nem egyértelmű számunkra, hogy csak azokat a végzettségeket kell-e bejelenteni, amelyek szakképzettségek, és a 8 általánost, illetve a sima érettségit nem? Hogyan kelll ezt helyesen értelmezni? Köszönettel: Krcsik Eszter

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vegyiáruboltot könyvelek, ahol az árut belföldi gyártóktól szerzik be, a továbbértékesítés belföldi magánszemélyeknek és cégeknek történik. A kiszállitást sakát kisteherautóval bonyolítják. Mivel az ekáer alábbi három feltételének nem felel meg, jól gondolom-e, hogy sem a régi törvény szerint, sem az új, 08. 01-től használatos ekáerszabályok szerint nem kötelezett bejelentésre a cég? "1) az Európai Unió más tagállamából Magyarország területére irányuló termékbeszerzést vagy egyéb célú behozatalt, 2) Magyarország területéről az Európai Unió más tagállamába irányuló termékértékesítést vagy egyéb célú kivitelt, valamint 3) belföldi forgalomban nem végfelhasználó részére történő első adóköteles termékértékesítést . Akár 3,5 tonna alatt van a kisteherautó a felrakodást követően, akár felette. Köszönettel várom válaszukat.

Külföldön biztosított, magyarországi cég ügyvezetője Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgár 2014-től Dániában dolgozik, ott volt biztosított. Magyarországon ugyan van állandó lakcíme, de Dániában élt. 2016. 07. 15-én Magyarországon alapított egy kft.-t, amelyben tulajdonos-ügyvezető egyben. Az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látja el. A dán biztosítási jogviszonya 2016. 07. 31-én megszűnik. Haza is költözött az illető. Dániából kapott egy E104-es igazolást, mely szerint 2016. 07. 31-ig él a kinti biztosítási jogviszonya. Kérdésem az lenne, jól gondolom, hogy 2016. 07. 31-ig a kft.-ben nem kell járulékot fizetnie, mint társas vállalkozónak, tekintettel a 07. 31-ig még élő dán jogviszonyára? Ha ez így van, akkor nekem majd csak 2016. 08. 01-jei kezdéssel kell jelentenem a T1041-es nyomtatványon, mint "kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó"-t?Vagy erre az átmeneti időszakra (07.15-07.31.), ameddig még kint is biztosított, de már itthon működik a kft., jelenteni kell valamit a T1041-es nyomtatványon? Illetőleg az E104-es nyomtatványon túl be kell kérnie Dániából az A1-es nyomtatványt is? Köszönettel.

Luxemburgi cég magyar ingatlantulajdonnal Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy luxemburgi cég budapesti lakóingatlant vásárol befektetési, illetve hasznosítási céllal. Mindkét tevékenység esetében minimálisan felmerülnek az ingatlanok közüzemi és fenntartási költségei. Kérdésünk az, hogy a luxemburgi cégnek be kell-e jelentkeznie magyar adóalanyként, ha csak birtokolja az ingatlant, illetve akkor, ha a birtokláson kívül bérbeadással hasznosítja is azt? Az ingatlannal kapcsolatosan felmerülő költségek (közüzem, karbantartás) áfatartalmának visszaigénylésére van lehetősége a luxemburgi cégnek? Ha igen, mik a feltételei és a folyamata? Válaszukat előre is köszönjük.

Ekáer Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozás 3500 kilogramm együttes tömegű tehergépjárművel nagykereskedésekből árut vásárol, amit elad, és ki is szállít az üzletekbe. Vonatkozik rá 08. 01-től a bejelentési kötelezettség? Köszönettel.

Raktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelemmel foglalkozó kft. székhelyén kívüli településen bérel egy ingatlant, kizárólag raktározás céljából. Köteles-e ezt a cégbírósághoz bejelenteni, vagy ezt elegendő a NAV felé megtenni a T201T adatlapon? Válaszát előre is köszönöm!

Számlázás Amerikába II. Kérdés

Tisztelt László! Köszönöm szépen válaszát a korábban azonos címmel feltett kérdésemre. http://adozona.hu/kerdesek/2016_6_15_szamlazas_Amerikaba_adott_feltete_vpt Szeretném még megkérdezni, hogy ha már történt a cégnél egy ilyen eset, és felszámításra került az áfa (aminek egy részét már be is fizettük), van-e bármilyen teendőnk (például korrekció, bejelentés)? Vagy csak a vásárló járt pórul vele?

Ekáer augusztus 1-jétől Kérdés

2016. 08. 01-től a 3,5 tonna össztömeget (fuvarral együtt) meghaladó gépjárművel történő fuvarozás a nem kockázatos termékekre ekáerköteles lesz. De a nem kockázatos termékekre vonatkozó mentességet figyelembe lehet venni? Például, hogy 5 millió forintig mentes, nem kell bejelenteni?

Készpénz bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van bejelentési kötelezettsége egy kft.-nek, ha a kft. a tulajdonosoknak, mint magánszemélyeknek évente egyszer (szerződés szerint) 2 millió forintnál nagyobb összegű bérleti díjat fizet ki a telek használatáért készpénzben? Köszönöm.

Ajándék banki utalással Kérdés

Tisztelt Szakértő! Felvetődött egy idősebb embernél, hogy a megtakarított pénzét – életében még – odaadná gyermekeinek. Kérdés az, hogy megteheti-e ezt banki átutalással úgy, hogy adó, illeték vagy egyéb jogcímen ne keletkezzen sem neki, sem gyermekeinek fizetési kötelezettsége? Ha valamit fizetni kell, annak a mértéke? Kérem, segítsen, milyen módszer lehetséges? Köszönöm. Tisztelettel: Tóth Jánosné

Nyári gyakorlat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha tanuló nyári gyakorlaton dolgozik, be kell jelenteni a T1041-en, kell-e neki bért számfejteni, minimálbér jár neki? Válaszát előre is köszönöm.

Ajándékba kapott ingatlan további kérdés (nem jött válasz) Kérdés

Kérdésem volt még, hogy kell-e bejelentést tenni, ha igen, hová, és milyen nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close