14 találat a(z) befektetési jegy cimkére

Befektetési jegy Kérdés

Egy kft. euró pénzpiaci alapú befektetési jegyet vásárolt forgatási céllal. Az euró számláról napi rendszerességgel vásárol és kb. havi 4 alkalommal vált vissza. A banktól havi kivonatot kapunk a befektetési számláról. Kérdésem: hogyan kontírozzam a bankszámlakivonaton a napi, heti befektetésijegy-vételeket vagy -eladásokat? Válaszukat előre is köszönöm.

Figyelem, változtak a bejelentett részesedésre vonatkozó szabályok! Cikk

Augusztus 25-ei hatállyal módosult a bejelentett részesedés fogalmi meghatározása – hívja fel a figyelmet a változásra tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

Kérem válaszát a forgatási célú OTP OPTIMA befektetési jegy könyvelésével kapcsolatosan: A befektetési jegy visszaváltása árfolyamveszteséggel történik, azonban a visszaváltási árban garanciális jóváírás és visszaváltási jutalék is szerepel. Köszönettel: Takacskonyv

Befektetési jegy Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az egyik ügyfelem euróért vásárolt 12137 darab befektetési jegyet. A vásárláskori árfolyam 318,54 forint/euró volt. Átértékelésnél, mérlegfordulónapon az euróárfolyam 310,14 forintra csökkent. A 12137 darab befektetési jegy piaci ára december 31-én darabonként 1,0766 euró, vagyis összesen 13066,31 euró volt. Egyelőre a forgatási célú értékpapírok között szerepelnek a jegyek, de lehet, hogy átminősítjük hosszú lejáratúvá. A kérdésem az lenne, hogy év végi átértékelésnél árfolyam-különbözetet kell-e számolnom és könyvelnem, mert valahol azt olvastam, hogy értékvesztést kell elszámolni és könyvelni? Akkor nem árfolyam-különbözetet?! A másik kérdésem, hogy a piaci értékre kamatot kell számolnom elhatárolással? Illetve, ha átminősítem hosszú lejáratúvá az értékpapírt, akkor árfolyamot kellene a piaci árra számolnom kamat helyett? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszukat! Üdvözlettel: Jáni-Budea Magdolna

Osztalékfizetés értékpapírban Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk osztalékot fizetne ki az általunk tulajdonolt befektetési jegyekkel. Úgy tudjuk, hogy ennek nincs akadálya. Viszont kérdésként merült fel, hogy egyrészt a cég a bruttó vagy a nettó osztalékot fizetheti ki ily módon, azaz a 15% szja-val és 14% ehóval csökkentett részt. Ha a bruttót, akkor a magánszemélynek kell a negyedévet követő hónapban az előlegeket befizetnie? A másik kérdés, hogy ha a magánszemély az így megszerzett értékpapírt eladja, akkor az árfolyamnyereség megállapításakor szerzési értékként figyelembe veheti-e az osztalék formájában kapott összeget? Egyes vélemények szerint – mivel ténylegesen nem fizetett az értékpapír megszerzéséért – ezért a teljes értékesítési összeg adóalapként jelenne meg. Ez viszont kétszeres adóztatást eredményezne (egyszer mint osztalék, egyszer mint árfolyamnyereség).

Bennfentes kereskedelem miatt büntetett az MNB Cikk

Egy magánszemélyre 17 millió forint bírságot szabott ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bennfentes kereskedelem miatt, és feljelentést tett a nyomozó hatóságnál – közölte a jegybank.

Eva alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy az eva alapjába beleszámít-e a befektetési jegyek után kapott nyereség? Köszönettel: Szűcsné Urbán Ágnes

Alultőkésítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alultőkésítés számításánál a kötelezettségeknél a cégben meglévő kölcsöntőkére évek alatt felszámított kamat is növeli a kötelezettségeket? És még egy kérdés: követelések összeszámításánál a bankban lévő befektetési jegyek értékének átlagállományával csökkenthető-e a kötelezettségek értéke? Köszönettel.

Bér vagy egyéb jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen jövedelemnek minősül, ha egy munkáltató jogtalanul felmond a munkavállalónak, és a munkavállaló pert indít a munkáltató ellen, de a per megkezdése előtt peren kívül megegyeznek abban, hogy a munkavállalót nem veszik vissza, azonban 1 millió forintot kifizet az okozott kellemetlenségért. A kifizetett összeg milyen jövedelemnek minősül, illetve ez után kinek milyen adót és járulékot kell fizetni? Bér vagy egyéb jövedelem? Ha esetleg a munkáltató nem rendelkezik ennyi készpénzzel, és tárgyi formában vagy esetleg befektetési jegy formájában tesz eleget a kötelezettségének, akkor változtat-e ez valamit az adózáson? Köszönöm!

Kell-e különadót fizetni kockázati tőkealap befektetési jegyei után? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kockázati tőkealap-kezelő 2015. január elsejétől köteles-e a befektetési alap különadójának beszedésére, bevallására, illetve megfizetésére a kockázati tőkealap tekintetében? (Forgalmazó és a befektetési alap különadója.)

Evabevétel Kérdés

Evás egyéni vállalkozó vállalkozói bankszámlájáról befektetési jegyet vásárolt több alkalommal. 2014 novemberében eladta őket. Az elszámolás alapján nyereséget realizált, ami után a pénzintézet kamatadót és ehót vont le. Kérdésem: a nyereség evaalap lesz-e? Ha igen, a pénzintézet miért vont le tőle adót és ehót? Duplán kellene adózni utána?

Befektetési jegy. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakszervezet tőkevédett forint pénzpiaci befektetési jegyet vásárolt még 2005-ben.Most eladta. Jól gondolom, hogy nincs szja- és eho-fizetése az árfolyamnyereség után? A bank nem vont le semmit. Köszönöm, ha rövid időn belül válaszol, mert egy kicsit sürgős volna!

Kamatadó Kérdés

Kedves Siklós Márta Asszony! Lehet,hogy rosszul tettem fel a kérdést. Azt tudom,hogy a levonást a bank eszközli,de mikor? A befektetési jegy visszavásárlásakor azonnal vagy utólag a félév végén,amikor zárás van és a számlakivonat készül? Üdvözlettel:Magda Gábor

Hova tegyük a pénzünket augusztus 1-je előtt és után? Cikk

A magánszemélyeket 2013. augusztus 1-jétől megillető betéti kamatok, kötvény- és befektetésijegy-hozamok kifizetésekor a bankok, befektetési szolgáltatók a 16 százalék személyi jövedelemadón kívül 6 százalék egészségügyi hozzájárulást is levonják. Hogyan védekezzünk a legújabb sarc ellen?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék két gazdasági társaság között

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Üzletnyitási kedvezmények

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó rezsiköltség-elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close