148 találat a(z) bíróság cimkére

Ezek a 2023-as NAV-ellenőrzések számai, és várható irányai 2024-ben Cikk

A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A Deloitte szakértői a legfontosabb tudnivalókat foglalták össze – írja sajtóközleményében a Deloitte.

Kúriai döntés: mi minősül közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak, és mi nem? Cikk

Egy friss döntésében (BH2024.111.) a Kúria azt vizsgálta, hogyan lehet megállapítani, hogy egy adat közérdekű vagy közérdekből nyilvános adatnak minősül-e. Cikkünkben az ügy lényegét mutatjuk be.

Július 1-jétől kétfokú eljárás segíthet a környezetvédelmi hatósági ügyekben Cikk

Július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn, tájékoztatott az MTI.

Váratlan fordulat a kölcseys tanárok munkaügyi perében Cikk

A bírót is meglepetésként érte, hogy már nem Marosi Beatrix a Belső-Pesti Tankerületi Központ törvényes képviselője abban a munkaügyi perben, amit azok a tanárok indítottak, akiket éppen Marosi Beatrix – kinevezett tankerületi igazgató hiányában – a központ szakmai vezetőjeként rúgott ki 2022 őszén a Budapest VI. kerületi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból, miután többször polgári engedetlenségi akciókban vettek részt – írja a nepszava.hu.

Magyar vonatkozású ügyben hozott ítéletet az Európai Unió Bírósága Cikk

Az uniós polgárral együtt gyermeket nevelő, harmadik országbeli állampolgár tartózkodási engedélyének minősített adatok alapján történő visszavonásával szemben hatékony jogorvoslatnak kell rendelkezésre állnia, olvasható az Európai Unió Bírósága honlapján közölt C-420/22. és C-528/22. számú egyesített ügyekben hozott ítéletében.

EUB-ítélet: nem tagadható meg a személyigazolvány kiállítása csak azért, mert az érintett más tagállamban rendelkezik lakóhellyel Cikk

Uniós polgárság: ellentétes az uniós joggal, ha a tagállam valamely állampolgárától kizárólag azzal az indokkal tagadja meg – az útlevélen felül – az úti okmánynak minősülő személyazonosító igazolvány kiállítását, hogy az érintett személy egy másik tagállamban rendelkezik lakóhellyel E megtagadás korlátozza az Unión belüli szabad mozgáshoz való jogot, és eltérő bánásmódot teremt a külföldön, illetve az e tagállamban lakóhellyel rendelkező polgárok között, olvasható az Európai Bíróság honlapján a C-491/21. sz ügyben hozott ítéletben.

18 év börtön Facebook-bejegyzések miatt Cikk

Thaiföldön egy bíróság 18 év börtönbüntetésre ítélt egy férfit, mert "felségsértő" bejegyzéseket tett közzé a közösségi médiában – közölték bírósági források szerdán.

Bíróság előtt küzdenek jogdíjaik értékének megőrzéséért a művészek Cikk

Öt művészeket és kiadókat tömörítő közös jogkezelő egyesület közel negyven perben támadja meg bíróságon az igazságügyi miniszter határozatait, amelyekkel az összes jogdíjra nézve elutasította a 2024-es inflációs értékkövetést. A kérelem szerint a jogkezelők mind eljárási, mind tartalmi szempontból megfelelően előkészített díjszabásokat nyújtottak be, azok miniszteri elutasítása jogsérelmet okoz – írja közleményében az Artisjus.

Januártól nem lehet illetékbélyeggel fizetni a bíróságokon Cikk

Január 1-jétől megszűnik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetősége – tudatta a Fővárosi Törvényszék közleményben szerdán.

EUB-döntés: mi a közigazgatási bírság kiszabásának feltétele, illetve kiszámításának módja, ha a címzett vállalatcsoport tagja? Cikk

Az Európai Unió Bírósága tisztázta azokat a feltételeket, amelyek mellett a nemzeti felügyeleti hatóságok közigazgatási bírságot szabhatnak ki egy vagy több adatkezelőre az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) megsértése miatt. Többek között kimondja, hogy a közigazgatási bírság kiszabásának feltétele a vétkes magatartás, vagyis az, hogy a jogsértést szándékosan vagy gondatlanságból követték el. Amennyiben továbbá a bírság címzettje egy vállalatcsoport tagja, a bírság kiszámításának a teljes csoport forgalmán kell alapulnia, olvasható az Európai Unió Bírósága honlapján.

Hét év börtönre ítéltek egy budapesti csalót Cikk

A bíróság – nem jogerősen – hét év börtönbüntetésre ítélte azt a 34 éves férfit, aki változatos módszerekkel csapott be másokat és így több tízmilliós haszonra tett szert – közölte a Fővárosi Főügyészség kedden az MTI-vel.

Jogvédelmet kapott a főváros, nem vonhatja le a szolidaritási hozzájárulást a MÁK Cikk

A bíróság jogvédelmet adott a fővárosnak, amíg tart a szolidaritási hozzájárulás miatt az állam ellen indított pere, nem emelhetnek le pénzt a számlájukról – írja a telex.hu.

Fiatal kiberbűnözőt ítéltek el Angliában Cikk

Távollétében mondta ki bűnösnek szerdán egy angliai bíróságon azt a 18 éves fiút, aki kibertámadást intézett több nemzetközi óriáscég ellen, köztük az Uber taxiszolgáltatóra, a Revolut pénzügyi technológiai vállalatra, majd ezt követően megzsarolta a Grand Theft Auto (GTA) videojáték fejlesztőit.

Adóhatósági végrehajtás: mikor lehetséges? Változtak a szabályok Cikk

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakán elfogadott adócsomag szerint az adóhatóságnak az eddigiek mellett további okok, okiratok adnak lehetőséget végrehajtásra.

Ryanair: megsemmisítette a bíróság a légitársaságra kiszabott bírságot Cikk

A fapadost amiatt büntették meg, mert egy az egyben ráterhelte utasai egy részére a tavaly nyáron kirótt extraprofitadót. A bíróság most a Ryanairnek adott igazat, amikor kimondta: az adó alanya valóban a légitársaság – írja a hvg.hu.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink