158 találat a(z) bértámogatás cimkére

Bértámogatás a vendéglátásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vendéglátássál foglalkozó kft., amely a vészhelyzet kihirdetését követően kénytelen volt bezárni. Azóta sem folytatja tevékenységét. Dolgozóit azonban nem küldte el. Közös megállapodást kötöttek a dolgozókkal, hogy április hónapra a bejelentett munkaidejük megtartása mellett az alapbérük 50 százalékát kapják meg állásidőként. Ez meg is történt. Időközben módosult a bértámogatási rendszer és a könnyített feltételek mellett a kft. úgy döntött, hogy május 1-jétől a dolgozókat az eredeti alapbérük szerint fizeti ki és megpályázza közösen a dolgozókkal a bértámogatást, mégpedig úgy, hogy a dolgozók napi munkaidejét 8 óráról csökkenti 2 órára. Kérdésünk az alapbér meghatározása lenne. A rendelet úgy írja, hogy a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbért lehet figyelembe venni. A kérelem benyújtásának napján tehát a dolgozók az eredeti alapbérüket kapják meg. Bezavarhat-e , hogy az április hónap az 50 százalékos alapbérrel lett részükre kifizetve? Valamint a nettó bér meghatározásakor figyelembe kell-e venni a vendéglátás területén igénybe vehető nyugdíj- és egészségbiztosítási kedvezményt? Tehát a jelenleg hatályos nettó bérrel lehet számolni a kérelemben?

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás, többszöri munkaidő-csökkentés Kérdés

Tisztelt szakértő! Egy fogorvosi tevékenységet végző kft.-nél március 15-én a munkavállalók munkaidejét 1 órára csökkentették. Május 1-jétől a napi munkaidejüket 2 órára módosították. Van-e akadálya annak hogy a csökkentett munkaidőre járó bértámogatást igénybe vegyék? Válaszát előre is köszönöm!

Koronavírus – bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató megigényelte a bértámogatást, mert most a dolgozót csak heti 10 órában foglalkoztatja. Ezt be kell jelenteni a T1041 nyomtatványon, illetve módosítani kell a munkaszerződést – de gondolom, csak akkor, ha a kormányhivatal ezt a támogatást megítélte, vagy akkor is, ha még nem született döntés? Köszönöm a segítséget.

Bértámogatás vendéglátási adó- és járulékkedvezmény mellett Kérdés

A társaság főtevékenysége vendéglátás, így márciustól a munkavállalók járulékkedvezményben, a munkáltatók adókedvezményben részesültek. 2020. áprilistól egyes munkavállalóknak csökkent az óraidőkeretük, ezáltal az alapbérük. Kérdésem, hogy ezen dolgozók részére igényelhető-e a bértámogatás április 1-jétől.

Csökkentett munkaidőre járó bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: A 2020. április 29-én hatályba lépett csökkentett munkaidőről szóló kormányrendelet értelmében azoknál a vállalkozásoknál, amelyeknél járulékkedvezményre jogosultak, hogyan történik a nettó bér számítása a támogatást érintve? Szükséges-e vagy választható, hogy a munkaidő-csökkentés miatt a dolgozó bruttó bérét is a csökkentéshez igazítani? Számít-e valamit, hogy a kérelem benyújtását megelőző napig a dolgozó fizetési nélküli szabadságon volt? Válaszát előre is köszönöm.

Bértámogatás nyugdíjasnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjasként napi 8 órában dolgozom. Most cégünk kénytelen 4 órára csökkenteni a munkaidőt, és a munkabér is a felére csökkent. Kérdésem az, hogy nyugdíjas munkavállalónak is igényelhető bértámogatás?

K+F tevékenységet végző munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelmi tevékenységet végző vállalkozásnál több éve kutatás fejlesztés keretében integrált rendszer kidolgozása folyik. A beszámolókban ezzel kapcsolatos események megjelennek, az immateriális javak között elszámolásra kerül az eddig még el nem készült projekt tárgyévi költsége. A munkában több munkatárs is részt vállal, akik munkaköri besorolása különböző, de nem kutató-fejlesztő munkakör. Lehetséges-e a jelenleg hatályos 103/2020. kormányrendelet alapján a K+F feladatokban részmunkaidőben dolgozó munkavállalókra támogatást igényelni? Milyen módon szükséges azt bizonyítani, hogy a munkavállalók a K+F munkát végzik? Segítségüket köszönöm.

Bértámogatás egyesületeknek nem jár? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, erősítse meg, hogy jól értelmezem-e a 105/2020. kormányrendelet 1. § d) pontját, miszerint az egyesületek, alapítványok mint munkáltatók ki vannak zárva a részmunkaidős bértámogatás igénylői köréből! Üdvözlettel: P. Zsuzsa

Szélesebb körben elérhető a munkahelyvédelmi bértámogatás – új formanyomtatvány az igényléshez Cikk

Mától elérhető az új, módosított, egyoldalas formanyomtatvány a munkahelyvédelmi bértámogatás igényléséhez, amelynek segítségével még egyszerűbben kérvényezhető a támogatás – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

141/2020. kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti rendeletben az általános szabályok szerint megállapított nettó bérről írnak. Van egy ágazati mentességet élvező kivás cégem, ahol az időarányosan csökkentett nettó bér magasabb az általános szabályok szerint megállapított nettó bérnél, de természetesen kisebb, mint a 8 órás bér. A kérdésem az, hogy jár-e nekik támogatás a csökkent nettó bérre, vagy mivel magasabb, mint az általános szabály szerint megállapított nettó bér, nem lehet támogatást igényelni. Előre is köszönöm válaszukat

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azok a vendéglátóipari egységek, szállodák, akik a vészhelyzet kihirdetése óta zárva vannak, nulla forint bevétellel rendelkeznek, de dolgozóikat nem küldték el, állásidőt vagy napi néhány órás bejelentésben bért fizetnek nekik, kérhetnek bértámogatást? Ők jogosultak rá? A nulla forint árbevétel, és az, hogy fizikailag nem tudnak munkát adni kizáró ok?

Bértámogatás egyéni vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a bértámogatás igényelhető-e, ha egy kft.-ben, a munkavállalónak munkaviszony keretében 8 óráról 4 órára csökkent a munkaideje és vele arányosan a munkabére is, de ebben a kft.-ben 50%-ban tulajdonosi jogviszonyban áll. Valamint katás egyéni vállalkozó is, és egy bt.-ben kültag. Válaszát előre is köszönöm!

Bértámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 105/2020, valamint a 141/2020. kormányrendelet alapján a személyes közreműködést munkaviszonyban ellátó betéti társaság beltagja és kültagja igényelheti-e a bértámogatást? A munkaidő-csökkenést be kell-e jelenteni a 20T1041-es adatlapon?

Egyéni fejlesztési idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A csökkentett munkaidős foglalkoztatás esetén, ha például 8 óráról 4 órára csökken a munkaidő, akkor már nem kötelező megállapodni az egyéni fejlesztési időben? Ez esetben nem kell a munkavállalónak megkapni legalább a támogatás időtartamára a csökkentés előtti nettó bérét? Valamint, ha 6 óráról 4 órára csökken, ebben az esetben viszont szükséges a fejlesztési időben történő megállapodás? Válaszukat előre is köszönöm!

Veszélyhelyzet: jár-e bértámogatás az ekhósoknak? Cikk

Magyarországon számos munkavállaló dolgozik az egyszerűsített közteherviselésre vonatkozó szabályozás (ekho) szerint, amely alapján a munkabér adózására vonatkozó általános szabályok helyett a munkabér minimálbért meghaladó összege után összesen 15 százalék ekhót kell fizetnie a munkavállalónak, személyi jövedelemadó és társadalombiztosítási járulékok helyett. Tipikusan ilyenek a médiában, a sport- és reklámszakmában betöltött állások vagy az előadóművészet, de akár egyes IT-szakemberek is ebbe a körbe tartozhatnak. A járvány okozta gazdasági visszaesés őket is érintheti. Jogosan merül fel, hogy vajon az ekhós munkavállalók után igényelhetnek-e a munkáltatók támogatást a csökkentett munkaidőre? – teszi fel a kérdést közleményében a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs