74 találat a(z) bérmunka cimkére

Mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Mezőgazdasági egyéni vállalkozó rendelkezik telephellyel, ahol gabona tárolásra alkalmas épületek találhatók (750 m2/épület). Amennyiben bérbeadná az épületet, vagy egy részét, áfát is tartalmazó számlát kell-e kiállítania a bérbeadásról? A vállalkozó havi áfabevalló. 2. A vállalkozó székhelye és lakcíme nem egyezik meg, mindkét címre kiállított számlák elszámolhatóak-e a költségek között? 3. Mezőgazdasági vállalkozó bérmunkát is végez őstermelőknek gazdálkodóknak. A számla a teljesítést követő 15 napon belül kiállításra kerül. Hogyan kell eljárni, ha utólagosan 60 nap után veszi észre, hogy elmaradt egy számla mégsem lett kiállítva, hogyan kell pótolni, mi a helyes megoldás? 4. Őstermelőknek, gazdálkodóknak esetenként olyan számlát állít ki, melyen a fizetési mód kompenzálás, és a fizetési határidő akár 6 hónap múlva esedékes. A számla áfatartalma a teljesítést követő 45 napos halasztást követően befizetésre kerül. Ebben az esetben a megtermelt termény betakarítását követően kerül beszámításra a számla értéke. Felvásárlási jegy kiállítása vagy az értékesítésről szóló számla befogadása után egy kompenzációs levél kíséretében. Helyes ez a megoldás? 5. Mezőgazdasági gép bérbeadása esetén áfával növelt értéket kell leszámláznia? 6. A telephelyet a betörések visszatartása miatt kutyák őrzik, a részükre vásárolt számlával igazolt kutyaeledelek értéke elszámolható-e a vállalkozás érdekében felmerült költségek között, az áfa levonható? Válaszukat köszönöm!

Import bérmunka igénybevételével Kérdés

Az a terv, hogy egy kft. a jövőben nem nyers-, hanem mosott gyapjút ad el Kínának, és talált is gyapjúmosót Lengyelországban. A folyamat úgy nézne ki, hogy Dél-Amerikából a nyersgyapjú elhajózna Lengyelországba egy kikötőbe, onnan leviszik a mosóba, ami egészen délen a szlovák határnál van, majd mosás és újrabálázás után ismét konténerbe kerül, és elhajózik Kínába. A mosató fél a kft., a mosó pedig egy lengyel cég, amiről természetesen számla születik. Vámkezelésileg/könyvelésileg hogyan kell ezt az ügyeltet kezelni? Lehetséges, hogy nem kell utána vámot/áfát fizetni Lengyelországban hiszen hozzáadott bérmunka után, a gyapjú elhagyja az uniót. Bonyolítja a dolgot, hogy a mosás hulladék-képződéssel jár, azaz a behozott gyapjú mosás után akár 40 százalékot is veszít a súlyából, tehát ha behozok az EU-ba 100 tonna gyapjút, de aztán csak 60 tonnát viszek ki, mert a különbözet (por, ürülék, zsír) az hulladékként a mosóban marad. Erre van-e speciális szabály?

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! CNC-megmunkálással foglalkozó cég bérmunkát (fémmegmunkálást, alkatrészgyártást) vesz igénybe, de effektíve egy megmunkált árut kapnak vissza és a számlán sokszor maga az áru darabárban van feltüntetve, nem pedig az azon végzett szolgáltatás. Mi alapján lehet eldönteni (iparűzési adó miatt fontos), hogy ezek most anyagköltségnek vagy bérmunkának számítanak? Köszönöm.

Bérmunka definíciója, ismételten Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Köszönjük az Ügyvezetőre adott válaszukat, viszont nem kaptunk bérmunkára feltett kérdésünkre információt.

Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyéni vállalkozó a kata adózást és áfa tekintetében az alanyi mentességet választotta. Főtevékenysége polírozás (például szerszámok, speciális alkatrészek stb.). Egyre több megrendelése lesz EU tagállamból. 1. eset: hozzák a terméket, amit ő megmunkál és visszaviszik. 2. eset: a terméket ő állítja elő, anyagot vesz és polírozza, majd elküldi a megrendelőnek. Az első eset bérmunka, szolgáltatás, szerepeltetni kell az áfabevallásban? 2. eset: szerepel az áfabevallásban? EU adószámmal rendelkezik az egyéni vállalkozó. Köszönettel Ildikó

Jövedéki engedély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sürgős segítséget szeretnénk kérni Önöktől az alábbi ügy kapcsán: szabadforgalomba bocsátott, jövedéki terméket szerzünk be közösségen belüli forgalomból, bérmunkában történő felhasználás céljából. A termék vámtarifaszáma: 2710 19 99, amely alapján a termék beszerzése jövedékiengedély-köteles. Vállalatunk bérmunka tevékenységet végez, valamennyi alapanyag és késztermék az anyavállalat tulajdonában van. Az anyavállalat Magyarországon áfaregisztrációval rendelkezik, a fenti terméket más tagállamban lévő adószámáról, a magyar adószámára proforma számlával továbbítja, kereskedelmi számlát nem állítanak ki. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben kinek kell rendelkeznie a termékre vonatkozóan jövedéki engedéllyel? Az anyavállalatnak vagy a bérmunkát saját székhelyén (telephelyén) végző vállalkozásnak, aki az anyag tárolásáért is felelős? Segítségüket előre is köszönjük!

Fuvar áfája Kérdés

Cégünk bérmunkában gyermekruhákat varr osztrák partnerünknek. A kész ruhákat cégünk által bérelt tehergépjárművel szállítjuk ki Ausztriába. A megrendelő más magyarországi varrodákkal is dolgozik a többi varroda által elkészített ruhákat is mi szállítjuk ki a megrendelő kérésére. Kérdésem, hogy az osztrák megrendelő felé milyen számlát kell kiállítanunk. (A gépkocsi vezetője cégünk alkalmazottja.) Köszönettel K. Gabriella

Igénybe vett szolgáltatás vagy alvállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari szolgáltatásunk elvégzéséhez szolgáltatási szerződést kötöttünk egy céggel. A mi vállalásunk egy speciálisan kialakított felületre lőtt beton felvitele. A vállalkozónak feladatként azt adtunk, hogy a betonlövéshez szükséges előkészítési munkákat végezze el. Ilyen például, hogy szegeket terv szerinti kiosztásban és mélységben a falba helyezi, illetve hegesztett hálót helyez fel a falfelületre. Az anyagokat mi biztosítjuk. A munka elvégzését garanciavállalás mellett végzi. A megrendelővel kötött szerződésben külön előkészítési tétel nincs meghatározva, a végső szolgáltatás kerül elszámolásra egységáron. Kérdésem az, hogy bérmunkaként, mint igénybe vett szolgáltatás számolandó el, vagy alvállalkozói teljesítésként?

Bérmunkások: szűk a mozgástér a béremelésre Cikk

A Magyar Iparszövetség elnöksége értékelte a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének tagságára gyakorolt hatását, és úgy ítélte meg, hogy a bérmunkát végző kisvállalkozásoknak kicsi a mozgástere a kötelező béremelés megvalósítására.

Bérmunka szolgáltatás, anyag feletti tulajdonjog áfa kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Németországba végeztünk bérmunkát, nem szereztük meg az anyag feletti tulajdonjogot. (Az anyag beszállítása előre, kb. 1 évvel előre 2016-ban történt szállítólevéllel.) A tulajdonjog végig a bérmunkát megrendelő félnél maradt. 6 hónapja úgy döntött a megrendelő, hogy nem kéri a bérmunkánkat, de az anyagot sem viszi vissza, majd kiszámlázza felénk. Leltár készült az itt maradt anyagról, melyet mi csak akkor vagyunk hajlandók fizetni, ha fel tudjuk használni. Így 2016.12.31-én készült leltár arról, hogy mit tudtunk felhasználni, és most akarja számlázni. Anyagok beérkezési időpontjának szállítói 2016. évben 4 hónapot is érintenek! Illetve van olyan anyag, ami még marad, de nem kerül kiszámlázásra felénk! Kérdésem az lenne, hogy helyes-e a részletekben ismertetett számlázás, áfa szempontjából mi a teljesítés, milyen számlát kell kiállítani a német partnerünknek?

Bérmunka import alapanyagból uniós partner számára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk francia partnere számára bérmunkát végez. Az alapanyagot a francia partner import beszerzéssel biztosítja (ő fizeti ki a közösségen kívüli szállítót). Az alapanyag Magyarországon kerül szabadforgalomba bocsátásra vállalkozásunk részére és nevére szóló vámhatározattal (áfa és a vám általunk történő megfizetésével), melyekre a francia partner előleget fizet. Ebben az esetben vállalkozásunk jogosult-e levonni a megfizetett import áfaösszegét? Ha igen, milyen dokumentumok alapján? Az import alapanyag feldolgozása után a bérmunkadíj kiszámlázásán kívül van-e egyéb bizonylatolási, számlázási teendője? A vámköltségekre kapott előleg elszámolása hogyan történik? A vámköltséget hogyan számlázza? Árumozgatás felmerül-e ebben az esetben? Ha igen, ki és milyen bizonylatok, számlák kiállítására, bevallások készítésre kötelezett? Köszönöm!

Bérmunka az ekáerbejelentésben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy melyik jogszabály definiálja a "bérmunka" kategóriát az ekáerben a "Szállítás oka" mezőben. Esetünkben élő állat (hal), el- és visszaszállítására kerülne sor bérnevelésre egy szerződéses viszonyban álló partner telephelyére (nincs kapcsoltság). Ezt az okot kell jelölni az igénylésnél, vagy az "egyéb okot"? Köszönettel: Jászné

Bérmunka igénybevétele őstermelőként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő igénybe veheti egyéni vállalkozó szolgáltatását (aratás, bálázás) a saját gazdaságában megjelölt termékek előállítása során? Válaszát köszönöm

Ékszerüzlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. formájában működő ékszerüzlet vásárol fel törtaranyat magánszemélyektől. Amikor a kft. a magánszemélytől átveszi a tört aranyat, akkor milyen bizonylatadási kötelezettsége van? Kell-e személyijövedelemadó-előleget levonni a magánszemélytől? Hogyan kell ezt a tételt könyvelni? Majd elviszi egy ékszer nagykereskedésbe, ahol aranyékszert készítenek belőle. Számlát csak a munkadíjról (bérmunka) állít ki a nagykereskedés, grammban meghatározva. A bérmunka díját árubeszerzésre vagy szolgáltatásra kell könyvelni? A másik eset, amikor a tört aranyat átveszi a nagykereskedés és helyette új aranyékszert ad. (Tulajdonképpen törtarannyal fizet az új arany ékszerért.) Hogyan történik ennek a gazdasági eseménynek a könyvelése? Várom mielőbbi válaszát!

Áfaügyben döntött a Kúria: igaza lenne a NAV-nak, de nem bizonyította Cikk

A tagállamok közötti saját vagyon mozgatása – függetlenül a mozgatás céljától – fő szabály szerint termékértékesítésnek minősül, azaz szolgáltatás igénybevétele céljából történő vagyonáthelyezés is eredményezhet az áfafizetési kötelezettség szempontjából termékértékesítést.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata, kifizetőt terhelő 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

2020. évi helyi iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs