80 találat a(z) bérmunka cimkére

Bérmunkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: 1-es társaság munkavállalói bérmunkát végeznek a 2-es társaság telephelyén. A két társaság között szerződés van erről, és kapcsolt vállalkozásnak minősülnek. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az 1-es társaságnak telephelyként be kell-e jelentkezni a NAV és az önkormányzat felé, mert nem egy településen van a két társaság? A másik kérdés, hogy munkaügyi szempontból elég, ha a munkaköri leírásban szerepeltetik ezt, vagy kell hozzá más értesítő is? A munkavállalók csak erre a bérmunkára lettek felvéve. Válaszukat előre is köszönöm.

Bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy cég, ami öltönyöket árul, az anyagot a cég megvásárolja, de szabásra, varrásra kiadja bérmunkába egy másik cégnek. Kérdésem, hogy így a bérmunkáról kapott számla alvállalkózói díjként csökkentheti-e az iparűzési adó alapját? Válaszát előre is köszönöm.

Bérmunka végzése során más vállalkozás igénybevétele Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2016_2_29_Bermunka_vagy_alvallalkozo_dky Sinka Júlia fenti szakértői véleményéhez kapcsolódóan kérdezem, bérmunkának vagy alvállalkozói teljesítménynek minősül, ha megrendelő saját megbízói felé történő bérmunka szolgáltatásnyújtása során (az anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll) további vállalkozás munkáját veszi igénybe, mely így beépül a saját szolgáltatásába. Álláspontom szerint alvállalkozó (megrendelő-vállalkozó szerződéséből kitűnik), és semmiképpen sem bérmunka, annak okán, hogy a megmunkált anyag a megrendelő megbízójának tulajdonában áll. Előre is köszönöm szépen! Orosz Réka

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég egyedi gépek gyártásával foglalkozik. A kérdésem: amikor egy szállítórendszer kiépítéséhez például tésztakocsikat rendel, akkor ezt anyagköltség közé sorolhatom és nem bérmunkához? S gondolom, amikor a gyártósorhoz hűtőpályákat rendel, az is anyagköltség?

EU-s szolgáltatás áfája Kérdés

Cégünk alapanyagot szállít ki EU tagországba, nem történik értékesítés a bérmunka szolgáltatás elvégzése után az alapanyag visszakerül Magyarországra. A bérmunkát végző nem épít be semmi anyagot, csak a szolgáltatást adja. Milyen áfavonzata van ennek a tevékenységnek, hol kell szerepeltetnem az áfa-bevallásban? Köszönettel.

Ekáer-áru értéke bérmunka esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk holland megrendelőnek készít fürdőruhákat, bérmunkában. Az ehhez szükséges alap- és kellékanyagokat, csomagolóanyagokat maradéktalanul a megrendelő bocsátja rendelkezésünkre. Ezek beszerzését (EU-s tagállamokból, Távol-Keletről stb.) kizárólag ők végzik, így nem rendelkezünk információkkal a beszerzési árakról, szállítási költségekről. A mi cégünk csak és kizárólag szabja, varrja, minőségileg ellenőrzi és csomagolja a fürdőruhákat. A termékek elkészítéséhez szükséges anyagokat a megrendelő a szezon kezdésekor beszállítja saját leányvállalata részére. Erre azért van szükség, mert így a szállításkor egy kézben tartva nyomon követhető a szállítmány útvonala, továbbá nem szeretné az üzleti titkait (árak, beszállítók stb.) egy harmadik fél tudtára adni. Az alapanyagok megmunkálása után a készterméket cégünknél veszi fel a szállítmányozó cég, és azt egyenesen Hollandiába viszi a megrendelő raktárába. Mivel a kiszállítás oka bérmunka, így kérdésként merült fel, hogy ebben az esetben helyes-e az az eljárás az ekáerszám-igénylési folyamatban, hogy a kiszállított áru értékeként a bérmunkadíj értékét tüntetjük fel, mivel egyéb adat nem áll a rendelkezésünkre.

Mezőgazdasági tevékenységgel kapcsolatos kérdések Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Mezőgazdasági egyéni vállalkozó rendelkezik telephellyel, ahol gabona tárolásra alkalmas épületek találhatók (750 m2/épület). Amennyiben bérbeadná az épületet, vagy egy részét, áfát is tartalmazó számlát kell-e kiállítania a bérbeadásról? A vállalkozó havi áfabevalló. 2. A vállalkozó székhelye és lakcíme nem egyezik meg, mindkét címre kiállított számlák elszámolhatóak-e a költségek között? 3. Mezőgazdasági vállalkozó bérmunkát is végez őstermelőknek gazdálkodóknak. A számla a teljesítést követő 15 napon belül kiállításra kerül. Hogyan kell eljárni, ha utólagosan 60 nap után veszi észre, hogy elmaradt egy számla mégsem lett kiállítva, hogyan kell pótolni, mi a helyes megoldás? 4. Őstermelőknek, gazdálkodóknak esetenként olyan számlát állít ki, melyen a fizetési mód kompenzálás, és a fizetési határidő akár 6 hónap múlva esedékes. A számla áfatartalma a teljesítést követő 45 napos halasztást követően befizetésre kerül. Ebben az esetben a megtermelt termény betakarítását követően kerül beszámításra a számla értéke. Felvásárlási jegy kiállítása vagy az értékesítésről szóló számla befogadása után egy kompenzációs levél kíséretében. Helyes ez a megoldás? 5. Mezőgazdasági gép bérbeadása esetén áfával növelt értéket kell leszámláznia? 6. A telephelyet a betörések visszatartása miatt kutyák őrzik, a részükre vásárolt számlával igazolt kutyaeledelek értéke elszámolható-e a vállalkozás érdekében felmerült költségek között, az áfa levonható? Válaszukat köszönöm!

Import bérmunka igénybevételével Kérdés

Az a terv, hogy egy kft. a jövőben nem nyers-, hanem mosott gyapjút ad el Kínának, és talált is gyapjúmosót Lengyelországban. A folyamat úgy nézne ki, hogy Dél-Amerikából a nyersgyapjú elhajózna Lengyelországba egy kikötőbe, onnan leviszik a mosóba, ami egészen délen a szlovák határnál van, majd mosás és újrabálázás után ismét konténerbe kerül, és elhajózik Kínába. A mosató fél a kft., a mosó pedig egy lengyel cég, amiről természetesen számla születik. Vámkezelésileg/könyvelésileg hogyan kell ezt az ügyeltet kezelni? Lehetséges, hogy nem kell utána vámot/áfát fizetni Lengyelországban hiszen hozzáadott bérmunka után, a gyapjú elhagyja az uniót. Bonyolítja a dolgot, hogy a mosás hulladék-képződéssel jár, azaz a behozott gyapjú mosás után akár 40 százalékot is veszít a súlyából, tehát ha behozok az EU-ba 100 tonna gyapjút, de aztán csak 60 tonnát viszek ki, mert a különbözet (por, ürülék, zsír) az hulladékként a mosóban marad. Erre van-e speciális szabály?

Anyagköltség vagy bérmunka Kérdés

Tisztelt Szakértő! CNC-megmunkálással foglalkozó cég bérmunkát (fémmegmunkálást, alkatrészgyártást) vesz igénybe, de effektíve egy megmunkált árut kapnak vissza és a számlán sokszor maga az áru darabárban van feltüntetve, nem pedig az azon végzett szolgáltatás. Mi alapján lehet eldönteni (iparűzési adó miatt fontos), hogy ezek most anyagköltségnek vagy bérmunkának számítanak? Köszönöm.

Bérmunka definíciója, ismételten Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Köszönjük az Ügyvezetőre adott válaszukat, viszont nem kaptunk bérmunkára feltett kérdésünkre információt.

Katás alanyi mentes egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt szakértő! Egyéni vállalkozó a kata adózást és áfa tekintetében az alanyi mentességet választotta. Főtevékenysége polírozás (például szerszámok, speciális alkatrészek stb.). Egyre több megrendelése lesz EU tagállamból. 1. eset: hozzák a terméket, amit ő megmunkál és visszaviszik. 2. eset: a terméket ő állítja elő, anyagot vesz és polírozza, majd elküldi a megrendelőnek. Az első eset bérmunka, szolgáltatás, szerepeltetni kell az áfabevallásban? 2. eset: szerepel az áfabevallásban? EU adószámmal rendelkezik az egyéni vállalkozó. Köszönettel Ildikó

Jövedéki engedély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Sürgős segítséget szeretnénk kérni Önöktől az alábbi ügy kapcsán: szabadforgalomba bocsátott, jövedéki terméket szerzünk be közösségen belüli forgalomból, bérmunkában történő felhasználás céljából. A termék vámtarifaszáma: 2710 19 99, amely alapján a termék beszerzése jövedékiengedély-köteles. Vállalatunk bérmunka tevékenységet végez, valamennyi alapanyag és késztermék az anyavállalat tulajdonában van. Az anyavállalat Magyarországon áfaregisztrációval rendelkezik, a fenti terméket más tagállamban lévő adószámáról, a magyar adószámára proforma számlával továbbítja, kereskedelmi számlát nem állítanak ki. Kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben kinek kell rendelkeznie a termékre vonatkozóan jövedéki engedéllyel? Az anyavállalatnak vagy a bérmunkát saját székhelyén (telephelyén) végző vállalkozásnak, aki az anyag tárolásáért is felelős? Segítségüket előre is köszönjük!

Fuvar áfája Kérdés

Cégünk bérmunkában gyermekruhákat varr osztrák partnerünknek. A kész ruhákat cégünk által bérelt tehergépjárművel szállítjuk ki Ausztriába. A megrendelő más magyarországi varrodákkal is dolgozik a többi varroda által elkészített ruhákat is mi szállítjuk ki a megrendelő kérésére. Kérdésem, hogy az osztrák megrendelő felé milyen számlát kell kiállítanunk. (A gépkocsi vezetője cégünk alkalmazottja.) Köszönettel K. Gabriella

Igénybe vett szolgáltatás vagy alvállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari szolgáltatásunk elvégzéséhez szolgáltatási szerződést kötöttünk egy céggel. A mi vállalásunk egy speciálisan kialakított felületre lőtt beton felvitele. A vállalkozónak feladatként azt adtunk, hogy a betonlövéshez szükséges előkészítési munkákat végezze el. Ilyen például, hogy szegeket terv szerinti kiosztásban és mélységben a falba helyezi, illetve hegesztett hálót helyez fel a falfelületre. Az anyagokat mi biztosítjuk. A munka elvégzését garanciavállalás mellett végzi. A megrendelővel kötött szerződésben külön előkészítési tétel nincs meghatározva, a végső szolgáltatás kerül elszámolásra egységáron. Kérdésem az, hogy bérmunkaként, mint igénybe vett szolgáltatás számolandó el, vagy alvállalkozói teljesítésként?

Bérmunkások: szűk a mozgástér a béremelésre Cikk

A Magyar Iparszövetség elnöksége értékelte a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének tagságára gyakorolt hatását, és úgy ítélte meg, hogy a bérmunkát végző kisvállalkozásoknak kicsi a mozgástere a kötelező béremelés megvalósítására.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs