180 találat a(z) bérlet cimkére

Munkavállaló számára biztosított albérlet Kérdés

Tiszlelt Szakértő! Segítségét kérném a munkavállaló számára biztosított albérlettel kapcsolatosan: Több esetre szeretnék pontos tájékoztatást kérni: 1) A munkáltató bérel lakást társasházban. A bérbeadó számlát állít ki a bérleti díjról, valamint a rezsiköltséget továbbszámlázza. A lakásban 2 fő kerül elszállásolásra. Kérdés: béren kívüli juttatásnak minősül a juttatás, vagy a munkavállalók esetében jövedelem? Ha igen, akkor a bérleti díj +rezsi költség a számítás alapja? 2) Munkáltató több szobás ingatlant bérel. Bérbeadó nem kereskedelmi tevékenységet végez, hanem kizárólag bérbeadó tevékenységet. Az így biztosított szálláslehetőség a munkavállalók esetében adómentesen (munkásszállóként), jövedelemként vagy béren kívüli juttatásként adózik? 3) A munkáltató munkavállalók, vendégek részére kereskedelmi tevékenységet nyújtótól bérel szobát. Ebben az esetben természetbeni juttatásként adózik? Mindhárom kérdésemnél a munkavállalók megfelelnének az adómentes albérleti juttatásnak. A bérleti díjat és a hozzá kapcsolódó rezsiköltséget számvitelileg hogyan kell elszámolni? Áfalevonási joggal élhet-e a cég vagy sem? Várom mielőbbi válaszát!

Családi gazdaság kamat-elszámolása Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem első részének a lényege arra irányult volna, hogy a kamat teljes egészében elszámolható-e a családi gazdálkodónak költségként, annak ellenére, hogy a vásárolt földterület csak 50 százalékát használja a gazdaság, mivel a másik 50 százalék bérbe van adva és magánszemélyként bevétel? Köszönettel

Gigászi adókedvezményt kapnak a sportvállalkozások Cikk

A sportvállalkozások által fizetendő iparűzési adó csökkentéséről, valamint a sportolók számára juttatott jövedelmet terhelő, munkáltató által fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (ekho) eltörléséről döntött a parlament a fideszes Tiba István javaslatára. A módosításokat 124 igen szavazattal, 59 nem ellenében fogadták el a kormánypárti képviselők.

Ingatlan üzembe helyezésének dátuma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk a megnövekedett gyártás miatt bérbe vette a szomszédban lévő gyártócsarnok egy részét. 2017. február 7-én kelt adásvételi szerződésben megvásároltuk az említett csarnokot. A fizetés 4 ütemben volt a szerződésben, a csarnok birtokbavételével arányosan. Társaságunk a beruházásra hitelt vett fel számlavezető bankjától. A hitelszerződés egyik kritériuma volt a jelzálogjog-bejegyzés. Az eladó elcsúszott a kiköltözéssel, a banknak már kellett a jelzálog, így megállapodtunk az eladóval, hogy bejegyezhetjük tulajdonjogunkat. A földhivatal 2017.02.13-ai dátummal jegyezte be cégünket mint tulajdonost. A tényleges átadás 2017 októberében történt meg, addig mi fizettük a használt terület után a bérleti díjat. Közben már elkezdtük a mi igényeinknek megfelelően átalakítani a csarnokot (elektromos vezetékelés a gépeinknek, takarítás). Kérdésem: mikor kell üzembehelyezni a csarnokot? Meddig beruházás és mikortól felújítás? A takarítás, amennyiben az üzembehelyezés előtt történik meg, ráaktiválható-e? Köszönöm

Családi gazdálkodó földvásárlási hitelének kamata Kérdés

Családi gazdálkodó hitel igénybevételével termőföldet vásárolt, melynek 1/2 részén 15 évre szóló érvényes bérleti szerződés van, a másik 1/2 részét a gazdaság használja jogszerűen, földhasználattal. Kérdésem, a vásárolt földterület hitelének a kamatát 100 százalékban elszámolhatja-e költségként a családi gazdaság? A családi gazdálkodó (áfás családi gazdaság) számla kiállítására kötelezett-e fenti bérleti díj tekintetében?

Kiküldetés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja szeretné a cég érdekében megtett utak költségét a bt.-vel megfizettetni. A bt.-nek autója nincs. A beltagnak autója nincs, illetve az anyukája nevén van a gépkocsi és ő az üzembentartó. Ebben az esetben írhat-e kiküldetést magának? Vagy az édesanya adja bérbe (például havi 10 ezer forintért az autót a lányának)? Akkor neki negyedévente a bérleti díj szabályai szerint (90 százalék után) 15 százalék szja-t kell fizetnie maga után? Vagy cégautóadót kellene bevallania és befizetnie negyedévente a tulajdonosnak? Köszönjük szépen a segítséget!

Bérlet elszámolása kilépéskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállalóinknak helyközi bérletet biztosítunk, amiről a cég nevére számla készül. A könyvelésben 100% költségként elszámoljuk 5512 főkönyvi számon. Ha egy dolgozónak hónap közben megszűnik a munkaviszonya, akkor kell-e arányosítani az elszámolt költséget és megtérítetni a még hátralevő időre a munkavállalóval a bérlet árát? Válaszát előre is köszönöm!

Óriási adókönnyítések sportolóknak, sportvállalkozásoknak Cikk

Január 1-jétől nem kellene iparűzési adót fizetniük a sportvállalkozásoknak a belépőjegy-, bérleteladásból, a reklámközzétételi tevékenységből, szponzori szerződésből eredő bevételük után. Nem kellene megfizetni a hivatásos sportolónak e foglalkozása ellenértékeként (már 2017. szeptember 1-jét követően) juttatott bevétel után a kifizetőt terhelő 20 százalékos mértékű ekhót.

Céges autó beszámítása a bérleti díjba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéskörben szeretném a segítségét kérni. Háromoldalú megállapodás keretében (egy kft. "A", egy autókereskedő "B" és egy lízingcég "C") a "B" cég megvásárolja "A " Kft. használt céges autóját. Az autó eladási árát "B" cég a "C" új autók vételárának önerő részleteként kezeli, míg a "C" az "A" Kft. első emelt összegű bérleti díj részleteként kezeli. A használt autó értékesítéséhez pénzmozgás nem tartozik. A segítségét szeretném kérni a fenn említett gazdasági esemény helyes könyvelésében. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Ingatlan értékesítése felbontás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két gazdasági társaság egy ingatlan értékesítésében állapodott meg, az eladó áfa szempontjából az adókötelessé tételt választotta. Az ingatlan értékesítése részletfizetés mellett történt (áfatörvény 10. §-a), a vevő birtokba került. A felek felbontották a szerződést az utolsó részlet megfizetése előtt, és a szerződést visszamenőlegesen bérletté nyilvánították, visszatérítés nem történt. Véleményem szerint az áfatörvény 77. § (1) bekezdése és a (2) bekezdés a) pontja sem alkalmazható, mert nincs visszatérítés, és az üzletkötés előtti állapot sem állítható helyre. Miként lehet az adóalapot utólag rendezni, és a bérbeadást utólag – direkt áfa – számlázni?

Bérelt autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magyar adóalany Németországból bérel személyautót, és a számlán fel van tüntetve, hogy fordított adózás (közösségi szolgáltatás), akkor ebben az esetben keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magyar bérbevevőnek, valamint az áfát levonhatja-e (személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatás)? Be kell-e vallani az áfabevalláson, és ha igen, akkor melyik sorokon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gulácsiné

Ajándékutalvány, bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Masszázs tevékenységet folytató egyéni vállalkozónál ajándékutalványt és bérletet is lehet vásárolni. Hogyan történik ezek bizonylatolása? Mikor szükséges számlát kiállítani? Köszönöm válaszukat!

Szállító számla több évre visszamenőleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás bérel egy helyiséget, a rezsiszámlát nem a tulajdonos, hanem egy másik bérlő számlázza mert nála van a fő leolvasó óra. A bérleményt 2014. évben vették ki, a számlázás elmaradt, most érkezett egy számla áram- és gázelszámolás 2014--2017. 04. 19-éig. Kérdésem a következő áfa szempontjából elszámolhatom a számlát így, hogy már 3 évet érint? Valamint a vállalkozás mikrogazdálkodó beszámolót készít, így ha jól értelmezem, elszámolhatom 2017. évi költségként. Elég a főkönyvben, ha külön soron feltüntettem vagy szét kell bontanom 2017. évi és az előző évekre? Van esetleg még más teendőm a számlával kapcsolatban? Az iparűzési adóban is figyelembe vehetem? Válaszát előre is köszönöm üdvözlettel

Kisadózó és adószámos magánszemély – bérleti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású kisadózó (alanyi mentes) fodrászszalont vesz bérbe. A bérleti díj egy részét továbbszámlázná a műkörmös részére. Katásként nem teheti meg, hogy bérleti díjról számlát ad. Megoldás lehetne az, hogy adószámos magánszemélyként bérli a szalont és számlázza tovább? Lehetséges, hogy csak magánszemélyként bérli és mint magánszemély bérleti szerződéssel adja tovább? (Ezt persze, majd az szja-bevallásában rendezi.) Legyen kedves nekem erre valami megoldás találni! Nagyon köszönöm a válaszát.

Ingatlanon karbantartási munkálatok megtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. önkormányzattól bérel ingatlant (az önkormányzat adómentesen számlázza a bérleti díjat a kft. felé). Mivel a bérelt ingatlan állagán a rendeltetésszerű működéshez karbantartási munkálatok szükségesek (festések, takarítások, burkolások), külön megállapodásban rögzítették, hogy az önkormányzat megtéríti a felmerült anyag- és munkaköltségeket. A kft. az ingatlan egy részét további bérletbe adja, a bérbeadási tevékenységét adómentesen végzi. Milyen jogcímen, és áfa nélkül vagy áfásan számlázza az önkormányzat felé ezeket a karbantartási munkálatokat? (Szükséges-e számlát kiállítani az önkormányzat felé?) Amennyiben áfa nélkül számlázza, akkor jól gondolom-e, hogy a beszerzéshez kapcsolódó áfa összegét sem helyezheti levonásba? A kft. áfaalany. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink