131 találat a(z) bérlet cimkére

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

Ráfizethet, ha nem tudja megkülönböztetni a bérletet és a pénzügyi lízinget Cikk

A jogi szakma évtizedes vágyát teljesítette az új Ptk., amikor a nevesített szerződések közé beemelte a pénzügyi lízinget. Az új szabályozás azonban számos olyan elemet tartalmaz, amelyek mind adózási, mind jogi szempontból nem várt meglepetést okozhatnak az óvatlan gazdasági szereplők számára – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Félhavi bérlet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bár lehet, hogy már lerágott csont, de én mégis az utazási költségtérítéssel kapcsolatosan szeretnék feltenni kérdést. A kormányrendeletet már ismerem és pont ezért van kétségem, mivel az mindenhol havi bérletet említ. Intézményünknél egyedüli könyvelőként nem igazán tudom más véleményét kikérni, én magam pedig csak olyan esettel találkoztam, ahol teljes havi bérlet ára lett elszámolva. Új belépőnk félhavi áru Volán bérletet hozott, a BKK bérlet esetében pedig teljesáru bérletet. Kérdésem, hogy a félhavi bérlet ára elszámolható-e, akár helyi, akár helyközi bérletről van szó? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Andrea

Elhatárolás szükségessége Kérdés

Az általunk könyvelt parkolóház bevételeinél felmerült az elhatárolás kérdése. A parkolóházban bérleteket heti, 10 napos, havi, negyedéves, éves változatban lehet vásárolni. Adott esetben ezek kedvezményekkel együtt járnak, így nem egységes áron, hanem a számla szerinti összegben kerülnek elszámolásra. Kérdésünk az elhatárolásra vonatkozik, mely szerint kell-e ebben az esetben is egyenként év végén minden egyes bérletre vonatkozóan az időarányosan jutó összeget elhatárolni, vagy miután az összeg összességében elhanyagolható, viszont nagyon magas adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra, lehet-e az adott évi eredményben elszámolni a számlán szereplő teljesítéssel egyidejűleg? Köszönöm válaszukat előre is.

Utazási költségtérítés Kérdés

T.Szakértő! Vidéki lakhelyű ügyvezető budapesti székhelyű cég esetén BKK bérletet kaphat-e munkábajárás címén (tehát adómentesen)? A lakhelye és Budapest közti közlekedésre nem kap térítést, azt cégautóval intézi. Segítségét köszönöm. Ildi

Fiktív szerződéssel vitte csődbe a cégét: öt évet is kaphat Cikk

Óriási tartozást generált egy szabolcsi vállalkozó, miközben vagyonát másik cégébe menekítette. A nyírpazonyi cég felszámolása során egymilliárd forintos hitelezői igénybejelentés érkezett – írja honlapján a NAV.

A tulajdonos lakik a cég székhelyén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonosa átmeneti jelleggel szeretne beköltözni a cég székhelyéül szolgáló ingatlanába. A lakás egy szobáját magáncélra használná. Kérdésem, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek, illetve a társaságnak? A közüzemi számlák a cég nevére jönnek, ezeket költségként el is számolja. A tulajdonos megtérítené a területarányos költségeket, illetve bérleti díjat is fizetne a használatért. Válaszát nagyon köszönöm.

Találmány áfája Kérdés

Kérdés: belföldi kft. 3. országból megvásárolná egy találmány hasznosítási jogát 5 évre, ugyanakkor havi bérleti díjat is fizetne a találmányért. Hogyan áfázik belföldön ez az ügylet? Köszönöm, Dénes Katalin

Bérlet vagy pénzügyi lízing áfája Kérdés

Társaságunk másológépeket vesz bérbe egy bérbeadó társaságtól. Az eszköz a bérlet lejárta után sem kerül társaságunk tulajdonába. A bérbevett eszköz a bérleti idő végére eléri gazdasági élettartamát. Az új Ptk. szerint ez pénzügyi lízingnek minősül, mely alapján nekünk, mint bérbevevő társaságnak ezt az eszközt aktiválni kell, mely után elszámolhatjuk az értékcsökkenést. Bérbeadó társaság nem rendelkezik a hitelintézeti és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti olyan engedéllyel, mely alapján az említett másológépekre pénzügyi lízingszerződést köthetne társaságunkkal, így nem tud lízingdíjat sem számlázni. Bérbeadó – bérleti szerződés alapján – bérleti díjat számláz felénk. Levonhatjuk-e a számlában áthárított és a bérleti díjra jutó áfát? A számla szerinti bérleti díjat a főkönyvben nem számoljuk el bérleti díj költségszámlára, mert társaságunk a bérbeadó által közölt bekerülési értéken aktiválja az eszközt. Helyes-e ez az eljárás? Pénzügyi lízingnél a bérbevevőnek kötelezettsége keletkezik, aki a díjat (lízingdíjat) kötelezettség csökkenésként és a lízingdíj kamatát kamat ráfordításként kell, hogy könyvelje. A bérbeadó ehhez is tudna adatot szolgáltatni. A futamidő végéig felosztaná a havi bérleti díjakat tőke és kamat részre. Tehetjük-e, hogy a bérleti díjjal számlázott előzetesen felszámított áfát levonjuk, de az ügylet a Ptk. okán pénzügyi lízingként kezeljük a számvitelben, a bérbeadó által közölt adatok figyelembevételével? Köszönöm

Tartós bérlet - cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 48 hónapra szóló autóbérleti szerződés esetén, ha a forgalmi engedélyben a bérbeadó szerepel, ki a cégautóadó kötelezettje?

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Munkába járás címén a munkában töltött napokra menetjegyet vált a dolgozó. Ha nem kér a cég nevére számlát, akkor elszámolható-e költségként? Bérlet esetén, ha a cég nevére számla is van, kötelező-e leadni a bérletet? Köszönettel.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Adószakértő? Munkába járás cimén a munkában töltött napokra menetjegyet vált a dolgozó. Ha nem kér a cég nevére számlát, akkor elszámolható-e költségként? Bérlet esetén a cég nevére számla is szól, akkor a számla esetén szükséges-e a bérletet is leadni? Köszönettel.

Ezért drágulhat a nyugdíjasok élete Cikk

Befagyaszthatja a kormány a közlekedési támogatásokat a következő években – írja a napi.hu.

Önkiszolgáló bolhapiac Kérdés

Egy Magyarországon még nem túl gyakori (de az EU-ban már régóta jól működő) vállalkozási tevékenység kapcsán kérném szépen a segítségüket. "Önkiszolgáló bolhapiac" néven került be az országunkba egy új pénzkereseti lehetőség. A lényege: egyéni vállalkozó bérel egy üzlethelyiséget, amit telepakol polcokkal. Ezeket a polcokat bérbeadja magánszemélyeknek. A magánszemély a bérelt polcain kipakolhatja a már megunt vagy feleslegessé vált dolgait, amiket egyenként beárazott. A polcbérlet ideje alatt a vállalkozó felügyeli a polcot, és ha jön egy vevő valamelyik használt cikkre, akkor a vállalkozó a tényleges eladó helyett átveszi a termék vételárát és amikor ismét jön az eladó magánszemély (általában a polcbérlet lejártakor, de akár előbb is) akkor átadja a vételárat. A vállalkozó végül is egy közvetítői szerepet tölt be a klasszikus bolhapiaci eladó és vevő között. Neki haszna nem lesz az adás-vételből, mert annyiért adja oda a terméket, amennyiért az eladó beárazta. Árrése azaz haszna ezen nincs. A vállalkozó tényleges bevétele a polcbérletből származik. A kérdéseim a következők: - Milyen bizonylattal veszi be a használt cikket az eladótól? - Ha sikerül eladni valamit, azt milyen bizonylattal kell dokumentálnia? - Kell-e pénztárgépet üzemeltetni ebben az esetben a vállalkozónak? - Kinek a nevében adja el a terméket? Ki állít ki erről bizonylatot? A vállalkozó a polcbérbedásról számlát vagy nyugtát állít ki, de a használt cikkek adás-vételét hogy kell szabályosan lepapírozni?

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A HVG 2014-es különszámában olvastam arról, hogy korlátlan összegben adhat egy kifizető adómentesen sporteseményre szóló belépőjegyet, bérletet, illetve 50 ezer forintig ingyenesen adhat (vagy kedvezményesen, ahogy tetszik) kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító jegyet, bérletet a munkavállalóinak. Kérdésem az lenne, hogy ez a fajta juttatás tb terhet sem von maga után vagy van esetleg ezek után keletkezik még eho vagy más teher, és csak szja mentességet élveznek-e ezek a juttatások?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Építési telek – egyenes vagy fordított áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Jutalék áfa – építőipar

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Használt ingatlan értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close