143 találat a(z) bérlet cimkére

Munkába járásként elszámolható bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben szeretnék segítséget kérni. Munkavállalóink között van olyan, aki munkába járásként szeretné téríttetni azt a bérletét, amin a viszonylat a település egyik végétől a település egy másik pontjáig szól. Tehát például Szentendre, Püspökmajori lakótelep és Szentendre, Volánbusz állomás viszonylatra vonatkozik. Igaz, hogy ezzel a járattal Budapestig lehet bejutni, de a dolgozó csak erre távolságra veszi meg a bérletét, mert HÉV-vel utazik tovább, ami számára ingyenes. A számlát a cég nevére kéri, tehát szabályosan jár el, csak a véleményem szerint ez nem számít helyközi viszonylatnak, még akkor sem, ha egy egyébként Budapestre tartó VOLÁNBUSZ járattal utazik. Ebben szeretnék segítséget kéni, hogy jogszerűen utasítom-e el ennek a számlának munkába járáskénti kifizetését. Köszönettel: Sz. Viktória

Felmondott bérlet a díjfizetés elmaradása miatt. Mi lesz a kártérítéssel? Cikk

Kevés kellemetlenebb dolog létezik a világon, mint a nem fizető bérlőt kirakni az ingatlanból. Ráadásul sem a korábbi Ptk., sem annak bírói gyakorlata nem rendezte egyértelműen, hogy ilyenkor milyen összegű kártérítés illeti meg a bérbeadót. A jelenlegi Ptk. ugyan már szabályozza, hogy mit követelhet a pórul járt bérbeadó, azonban a részletszabályok korántsem kidolgozottak, és sok vitára adhatnak okot – véli a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Így adhat adómentes színházjegyet, bérletet, sportbelépőt a cég Cikk

Félidőben a nyár, sokan csak augusztusban, szeptember elején veszik ki a szabadságukat. Hogyan támogathatják a cégek adómentesen munkavállalóik, személyesen közreműködő tagjaik vagy akár az ügyfeleik szabadidős szórakozását?

Gépbérlet áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! 1./ Ügyfelem 2016.05.03-2016.05.28-áig bérelt gépeket. A bérbeadó cég a számlát 2016.05.28-ai teljesítési nappal 2016.05.31-én állította ki, fizetési határidő 2016.06.05-e. "Egy darab" elszámolási időszakra is alkalmazni kell az áfatörvény 58. §-át, vagy megfelelő a fenti teljesítéssel kiállított számla? 2/ Az áfatörvény 58. §-a értelmezéséhez korábban többször olvastam, hogy akkor kell alkalmazni ha a felek írásban így állapodtak meg. Jelenleg a szerződésekben ki kell-e térni erre, vagy az ügylet jellegéből adódóan kell elbírálni, hogy ide tartozik-e az ügylet elszámolása vagy sem? Köszönettel: vbtax

Személygépkocsi külföldi bérlése Kérdés

Magyarországi kft. külföldi cégtől bérel személygépkocsit, a bérlet elején nagyobb összeget, kauciót kellett fizetnie, melyet a bérlet végén vagy visszakap, vagy amennyiben megvásárolja a személygépkocsit akkor a vételárba beszámítják. Ezen ügylet számviteli elszámolásával, kaució könyvelésével kapcsolatban szeretnék tájékoztatást kérni, illetve hogy tárgyi eszközként ki kell-e mutatni a bérlet ideje alatt? A havonta kiszámlázott összeg tartalmazza a bérleti díjat, cascót és egyéb adókat, ezek együttesen bérleti díjként könyvelendők vagy pedig megbontva? Az áfabevallásban csak a bérleti díjat kell szerepeltetni vagy a többi járulékos költséget is?

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem az alábbi gazdasági esemény lehetséges adóvonzatainak a megfejtésében. Ingatlanhasznosítással foglalkozó társaság tulajdonosai (házaspár), térítésmentesen a társaság használatába adják a saját (önálló) tulajdonukban lévő ingatlanjaikat. A társaság bérbe adja ezeket az ingatlanokat. A mérőórákat (víz, villany, gáz) a bérlő nevére íratják, a rezsiköltséget a bérlők fizetik. A társaság a bérleti díjról áfás számlát ad (erre be van jelentkezve). Lehet-e ennek bármilyen adó (egészségügyi hozzájárulás) vonzata a magánszemélyeknél? Segítségét előre is köszönöm. Kovács Sándorné

Egyéni vállalkozó – saját BKV-bérlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó háziorvos kijár a betegekhez, de szemműtéte miatt BKV-bérletet venne. Elszámolhatja-e a bérletet költségként, ha igen, akkor kell-e fizetnie béren kívüli juttatás utáni szja-t és ehót? Válaszát előre is köszönöm!

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Éves bérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a munkavállalóinak béren kívüli juttatásként helyi utazási bérletet ad. Felmerült a kérdés, hogy éves bérlet vásárlásával egyszerűsödhet az adminisztráció. Ebben az esetben a mellékelt linkben szereplő bérlet is adható? A kedvezményes adózás a kombinált bérletre is vonatkozik? Mi a teendő ha év közben kilép a munkavállaló? http://www.bkk.hu/kedv-eves-budapest-es-mol-bubi-berlet/ Köszönettel.

Helyközi bérlet elszámolás egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját maga üzemeltet egy üzletet, amely nem a lakóhelyén van, hanem egy másik városban. Busszal jár be. Az lenne a kérdésem, hogy buszbérletet elszámolhatja-e, s ha igen, annak áfatartalma is levonásba helyezhető? Mi a helyzet abban az esetben, ha ugyanabban a városban van az egyéni vállalkozó lakhelye és az üzlete: helyibérlet elszámolható? Annak már lenne valamilyen adóvonzata is? Előre is köszönöm válaszát!

Bérleti díj után fizetendő eho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy EU-ban foglalkoztatott és kint adózó és biztosított köztisztviselőtől bérelnénk Magyarországon ingatlant cégünk részére. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi munkavállalónak a bérleti díj bevétele után szükséges-e ehót fizetnie, vagy az ehotörvény ezen pontja szerint nem kell itthonra fizetnie? : 5. § (3)35 A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja. Köszönettel, Kutasi Anna

Bérleti díj kifizetése terménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő saját és bérelt földön is gazdálkodik. A termőföldet magánszemélyektől bérli tartós, 5 éven túli bérleti szerződéssel. A bérlők egy részének nem készpénzben, hanem terménnyel fizet. Kell-e ebben az esetben az átadott terményről számlát kiállítania az őstermelőnek, és egyszer költségként elszámolni a bérleti díjat, másrészt értékesítés árbevételeként elszámolni a terményt, vagy mivel pénzmozgás nem történik, nincs bizonylatkiállítási kötelezettség, és kapcsolódó könyvelési tétel? Köszönettel: Erdélyi Andrea

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

Ráfizethet, ha nem tudja megkülönböztetni a bérletet és a pénzügyi lízinget Cikk

A jogi szakma évtizedes vágyát teljesítette az új Ptk., amikor a nevesített szerződések közé beemelte a pénzügyi lízinget. Az új szabályozás azonban számos olyan elemet tartalmaz, amelyek mind adózási, mind jogi szempontból nem várt meglepetést okozhatnak az óvatlan gazdasági szereplők számára – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Félhavi bérlet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bár lehet, hogy már lerágott csont, de én mégis az utazási költségtérítéssel kapcsolatosan szeretnék feltenni kérdést. A kormányrendeletet már ismerem és pont ezért van kétségem, mivel az mindenhol havi bérletet említ. Intézményünknél egyedüli könyvelőként nem igazán tudom más véleményét kikérni, én magam pedig csak olyan esettel találkoztam, ahol teljes havi bérlet ára lett elszámolva. Új belépőnk félhavi áru Volán bérletet hozott, a BKK bérlet esetében pedig teljesáru bérletet. Kérdésem, hogy a félhavi bérlet ára elszámolható-e, akár helyi, akár helyközi bérletről van szó? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Andrea

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Gázolaj-visszatérítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs