180 találat a(z) bérlet cimkére

Éves bérlet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a munkavállalóinak béren kívüli juttatásként helyi utazási bérletet ad. Felmerült a kérdés, hogy éves bérlet vásárlásával egyszerűsödhet az adminisztráció. Ebben az esetben a mellékelt linkben szereplő bérlet is adható? A kedvezményes adózás a kombinált bérletre is vonatkozik? Mi a teendő ha év közben kilép a munkavállaló? http://www.bkk.hu/kedv-eves-budapest-es-mol-bubi-berlet/ Köszönettel.

Helyközi bérlet elszámolás egyéni vállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó saját maga üzemeltet egy üzletet, amely nem a lakóhelyén van, hanem egy másik városban. Busszal jár be. Az lenne a kérdésem, hogy buszbérletet elszámolhatja-e, s ha igen, annak áfatartalma is levonásba helyezhető? Mi a helyzet abban az esetben, ha ugyanabban a városban van az egyéni vállalkozó lakhelye és az üzlete: helyibérlet elszámolható? Annak már lenne valamilyen adóvonzata is? Előre is köszönöm válaszát!

Bérleti díj után fizetendő eho Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy EU-ban foglalkoztatott és kint adózó és biztosított köztisztviselőtől bérelnénk Magyarországon ingatlant cégünk részére. A kérdésünk az lenne, hogy ebben az esetben a külföldi munkavállalónak a bérleti díj bevétele után szükséges-e ehót fizetnie, vagy az ehotörvény ezen pontja szerint nem kell itthonra fizetnie? : 5. § (3)35 A Tbj. 13. §-ában említett közösségi rendelet hatálya alá tartozó, másik tagállamban biztosított személy jövedelme után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Az egészségügyihozzájárulás-fizetési kötelezettség alóli mentességet a természetes személy az illetékes külföldi hatóság által kiállított, a másik tagállamban fennálló biztosítást tanúsító igazolással igazolja. Köszönettel, Kutasi Anna

Bérleti díj kifizetése terménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő saját és bérelt földön is gazdálkodik. A termőföldet magánszemélyektől bérli tartós, 5 éven túli bérleti szerződéssel. A bérlők egy részének nem készpénzben, hanem terménnyel fizet. Kell-e ebben az esetben az átadott terményről számlát kiállítania az őstermelőnek, és egyszer költségként elszámolni a bérleti díjat, másrészt értékesítés árbevételeként elszámolni a terményt, vagy mivel pénzmozgás nem történik, nincs bizonylatkiállítási kötelezettség, és kapcsolódó könyvelési tétel? Köszönettel: Erdélyi Andrea

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

Ráfizethet, ha nem tudja megkülönböztetni a bérletet és a pénzügyi lízinget Cikk

A jogi szakma évtizedes vágyát teljesítette az új Ptk., amikor a nevesített szerződések közé beemelte a pénzügyi lízinget. Az új szabályozás azonban számos olyan elemet tartalmaz, amelyek mind adózási, mind jogi szempontból nem várt meglepetést okozhatnak az óvatlan gazdasági szereplők számára – hívja fel a figyelmet a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Félhavi bérlet? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bár lehet, hogy már lerágott csont, de én mégis az utazási költségtérítéssel kapcsolatosan szeretnék feltenni kérdést. A kormányrendeletet már ismerem és pont ezért van kétségem, mivel az mindenhol havi bérletet említ. Intézményünknél egyedüli könyvelőként nem igazán tudom más véleményét kikérni, én magam pedig csak olyan esettel találkoztam, ahol teljes havi bérlet ára lett elszámolva. Új belépőnk félhavi áru Volán bérletet hozott, a BKK bérlet esetében pedig teljesáru bérletet. Kérdésem, hogy a félhavi bérlet ára elszámolható-e, akár helyi, akár helyközi bérletről van szó? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Andrea

Elhatárolás szükségessége Kérdés

Az általunk könyvelt parkolóház bevételeinél felmerült az elhatárolás kérdése. A parkolóházban bérleteket heti, 10 napos, havi, negyedéves, éves változatban lehet vásárolni. Adott esetben ezek kedvezményekkel együtt járnak, így nem egységes áron, hanem a számla szerinti összegben kerülnek elszámolásra. Kérdésünk az elhatárolásra vonatkozik, mely szerint kell-e ebben az esetben is egyenként év végén minden egyes bérletre vonatkozóan az időarányosan jutó összeget elhatárolni, vagy miután az összeg összességében elhanyagolható, viszont nagyon magas adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra, lehet-e az adott évi eredményben elszámolni a számlán szereplő teljesítéssel egyidejűleg? Köszönöm válaszukat előre is.

Utazási költségtérítés Kérdés

T.Szakértő! Vidéki lakhelyű ügyvezető budapesti székhelyű cég esetén BKK bérletet kaphat-e munkábajárás címén (tehát adómentesen)? A lakhelye és Budapest közti közlekedésre nem kap térítést, azt cégautóval intézi. Segítségét köszönöm. Ildi

Fiktív szerződéssel vitte csődbe a cégét: öt évet is kaphat Cikk

Óriási tartozást generált egy szabolcsi vállalkozó, miközben vagyonát másik cégébe menekítette. A nyírpazonyi cég felszámolása során egymilliárd forintos hitelezői igénybejelentés érkezett – írja honlapján a NAV.

A tulajdonos lakik a cég székhelyén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonosa átmeneti jelleggel szeretne beköltözni a cég székhelyéül szolgáló ingatlanába. A lakás egy szobáját magáncélra használná. Kérdésem, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek, illetve a társaságnak? A közüzemi számlák a cég nevére jönnek, ezeket költségként el is számolja. A tulajdonos megtérítené a területarányos költségeket, illetve bérleti díjat is fizetne a használatért. Válaszát nagyon köszönöm.

Találmány áfája Kérdés

Kérdés: belföldi kft. 3. országból megvásárolná egy találmány hasznosítási jogát 5 évre, ugyanakkor havi bérleti díjat is fizetne a találmányért. Hogyan áfázik belföldön ez az ügylet? Köszönöm, Dénes Katalin

Bérlet vagy pénzügyi lízing áfája Kérdés

Társaságunk másológépeket vesz bérbe egy bérbeadó társaságtól. Az eszköz a bérlet lejárta után sem kerül társaságunk tulajdonába. A bérbevett eszköz a bérleti idő végére eléri gazdasági élettartamát. Az új Ptk. szerint ez pénzügyi lízingnek minősül, mely alapján nekünk, mint bérbevevő társaságnak ezt az eszközt aktiválni kell, mely után elszámolhatjuk az értékcsökkenést. Bérbeadó társaság nem rendelkezik a hitelintézeti és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti olyan engedéllyel, mely alapján az említett másológépekre pénzügyi lízingszerződést köthetne társaságunkkal, így nem tud lízingdíjat sem számlázni. Bérbeadó – bérleti szerződés alapján – bérleti díjat számláz felénk. Levonhatjuk-e a számlában áthárított és a bérleti díjra jutó áfát? A számla szerinti bérleti díjat a főkönyvben nem számoljuk el bérleti díj költségszámlára, mert társaságunk a bérbeadó által közölt bekerülési értéken aktiválja az eszközt. Helyes-e ez az eljárás? Pénzügyi lízingnél a bérbevevőnek kötelezettsége keletkezik, aki a díjat (lízingdíjat) kötelezettség csökkenésként és a lízingdíj kamatát kamat ráfordításként kell, hogy könyvelje. A bérbeadó ehhez is tudna adatot szolgáltatni. A futamidő végéig felosztaná a havi bérleti díjakat tőke és kamat részre. Tehetjük-e, hogy a bérleti díjjal számlázott előzetesen felszámított áfát levonjuk, de az ügylet a Ptk. okán pénzügyi lízingként kezeljük a számvitelben, a bérbeadó által közölt adatok figyelembevételével? Köszönöm

Tartós bérlet - cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 48 hónapra szóló autóbérleti szerződés esetén, ha a forgalmi engedélyben a bérbeadó szerepel, ki a cégautóadó kötelezettje?

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Munkába járás címén a munkában töltött napokra menetjegyet vált a dolgozó. Ha nem kér a cég nevére számlát, akkor elszámolható-e költségként? Bérlet esetén, ha a cég nevére számla is van, kötelező-e leadni a bérletet? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ügyvezetés – Megbízási jogviszony

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Részesedés csökkenése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink