23 találat a(z) bérlő cimkére

Áfatörvény szerinti teljesítési időpont Kérdés

Társaságunk bérbe adott egy ingatlant, 2015. december 1-től. 2016. június 30-ig tartó határozott időre. 2016. 05. 26-án kelt adásvételi szerződésben értékesítettük az ingatlant a bérbevevőnek. A vételár megfizetésének határideje június 30. A szerződés kitér arra, h. a tulajdonjog a teljes vételár megfizetésével száll át a Vevőre, és arról is rendelkezik, h. a számlát a vételár megfizetésével egy időben kell átadnunk a Vevőnek. A kérdésem az, a szabályosan kiállított számlán teljesítés időpontként milyen időpontnak kell szerepelnie. A vevő 2015. december 1-től úgymond birtokba vette az ingatlant, bérlői minőségében. Az adásvételi szerződés egyértelműen rendelkezik arról, h. a tulajdonjog a vételár megfizetésével száll át a vevőre, ami a bérleti szerződés utolsó napja. Válaszukat köszönöm Vécsi Bernadett

Bérlő közüzemi tartozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy társasháztól bérel helyiséget. A bérlemény közüzemi mérőórái cégünk nevén vannak, a számlákat cégünk kapja. A társasház közös képviselője ennek ellenére ragaszkodik ahhoz, hogy havonta mutassuk be neki az aktuális számlát és annak kiegyenlítését, mondván, ha tartozunk, azt a társasházon hajtják be a szolgáltatók. Valóban igaz ez? Van-e joga a közös képviselőnek betekinteni egy gazdasági társaság számláiba, még akkor is, ha történetesen az a társasház bérlője? Köszönettel: Vass Pálma

Kaució elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásom bérbe adott egy vendéglátó helyiséget. A bérlő 3 havi kauciót fizetett. Április hónapban a bérlemény felmondásra került. A volt bérlő tartozik egyhavi bérleti díjjal, és 580 ezer forint gázdíjjal, amit nem fizetett ki, és addig nem írják át a mi nevünkre. A volt bérlő naponta keres, és követeli a kauciót. Hogyan járjunk el vele szemben? Hogyan kell könyvelnem a tartozásokat?

Bérleti díj kifizetése terménnyel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő saját és bérelt földön is gazdálkodik. A termőföldet magánszemélyektől bérli tartós, 5 éven túli bérleti szerződéssel. A bérlők egy részének nem készpénzben, hanem terménnyel fizet. Kell-e ebben az esetben az átadott terményről számlát kiállítania az őstermelőnek, és egyszer költségként elszámolni a bérleti díjat, másrészt értékesítés árbevételeként elszámolni a terményt, vagy mivel pénzmozgás nem történik, nincs bizonylatkiállítási kötelezettség, és kapcsolódó könyvelési tétel? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Lakásfelújítás lakhatásért: így kell adóznia a bérbeadónak Cikk

Mikor és mennyit kell adóznia a bérbeadónak, ha a bérbevevő lakásfelújítással tudja le a bérleti díjat vagy annak egy részét?

Pénzváltók, vámügynökök figyelem! Most a NAV bérlői lehetnek Cikk

Ingatlanokat ad bérbe pályázati úton pénzváltói, vámügynöki és egyéb tevékenységhez a NAV.

Válaszhatja-e a KATA-t ? Kérdés

Egy megrendelői szerződésben ez áll:” a vállalkozó (Bt. ) vállalja ,hogy biztosítja és karbantartja a megrendelő telephelyei közötti rádiós kapcsolat átjátszójaként működő mikrohullámú berendezés üzemeltetéséhez szükséges (alkalmasint kiválasztott ingatlanon levő ) átjátszóhelyet és a villamos energiát. „ A mikrohullámú berendezés nem a Bt. eszköze ,még korábban egy másik cég telepítette, csak karbantartja, de a berendezés üzemeltetéséhez szükséges hely és villamos energia díját egy magánszemélytől a Bt. bérli. Kérdés: a bérelt hely kinek a telephelye ,akié az eszköz vagy aki bérli , vagy mindkettőé? Ebből a megrendelésből, tevékenységből származó bevétel, tevékenység ,kizárja –e a KATA –ba való belépést?

Haszonélvező/gyám ingatlan bérbeadás Kérdés

Ha kiskorú gyermekek tulajdonában álló ingatlant a haszonélvező, aki egyben édesszülő is bérbeadja, kinek az szja bevallásában kell számot adni? A gyermekek vallanak, mint tulajdonosok vagy a szülők, mint a jövedelemszerzők?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyod mellett társas vállalkozó ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close