• Névtelen kérdező
Hozzászólások 0

Lakóingatlan állagmegóvás áfája

Tisztelt Szakértő! Az Áfa tv. 124. §. (1) bekezdés i) pontja értelmében a lakóingatlan építéséhez, felújításához szükséges terméket terhelő előzetesen felszámított áfa nem vonható le. Kérem szíves állásfoglalásukat azzal kapcsolatban, hogy állagmegóvás, korszerűsítés címén az áfa levonható-e, mivel a törvény szövegében ezen kitétel nem szerepel szó szerint, továbbá kérdésem, hogy a fenti jogszabályi tilalom a szolgáltatásnyújtásra vonatkozik-e, mivel a törvény szövege csak a termékek áfájáról rendelkezik. A lakóingatlan minőségét befolyásolja-e, hogy az ingatlan magánszemélytől bérelt ingatlan, melyben a bérlő, mint gazdasági társaság, gazdasági tevékenységet folytat? Ebben az esetben a magánszemélynek a bérleti díj után milyen adózási kötelezettségei vannak, abban az esetben, ha az állagmegóvás ellenére a bérlő bérleti díjat fizet neki? Kérdésem továbbá, hogy ha a bérlő az állagmegóvásért cserébe nem fizet bérleti díjat, akkor ez esetben a bérlő áfafizetési kötelezettsége, valamint az bérbeadó adózási kötelezettsége hogyan alakul? A bérlő által megrendelt munkálatokról szóló szerződésben az ingatlan állagmegóvása került meghatározásra, nem beruházás, és nem felújítás. Tisztelettel!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close