8 találat a(z) bérgyártás cimkére

Bérgyártás vagy szerződéses gyártás? A helyes válasszal megúszhatja a bírságot Cikk

Gyakori eset, hogy nemzetközi vállalatok egyes részfeladataikat különböző országokban működő alvállalkozásaikhoz helyezik ki. És mivel saját tevékenységükre egy egységként gondolnak, nem tűnik számukra igazán lényegesnek, hogy hol mennyi nyereség keletkezik, hogy az alvállalkozás működése önmagában is méltányos mértékű profitot termel-e. Hiszen számukra a külföldi leányvállalat nem tűnik másnak, mint egy részleg a gyáron belül. Ezzel a megközelítéssel azonban hibát követnek el, hiszen mivel a leányvállalat jogilag egy különálló vállalkozás, elvárható, hogy önmagában is nyereségre törekedjen, transzferárazási szempontból is így fogják vizsgálni, és ez alapján dől majd el, hogy kell-e esetleg utólag bírságot fizetnie egy rosszul kialakított modell miatt. Sőt még az is elképzelhető, hogy a helyesen megszabott jövedelmezőség társaságiadó-szempontból is előnyösebb lenne a vállalatcsoport számára – írja az adozasrolerthetoen.blog.hu-n a LeitnerLeitner.

Bérgyártás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves véleményét, útmutatását. Cégünk borsót, csemegekukoricát vásárol meg őstermelőktől, cégektől. A megvásárolt terményt beszállítjuk élelmiszerfeldolgozó üzemekbe, akikkel bérgyártási szerződésünk van. A szerződés szerint az élelmiszer-feldolgozó cég az alapanyagból gyorsfagyasztott zöldborsót és morzsolt/csöves csemegekukorica terméket állít elő. Biztosítja a fagyasztáshoz szükséges csomagolóanyagot (nátronzsák, oktabin, big-bag zsák), ebben az állapotban raktározza őket, és később ezeket a termékeket megvásárolja tőlünk. A bérgyártásról számlát állít ki felénk. Helyesen járunk-e el, ha a bérgyártást is és a kapcsolódó termékbeszerzést (őstermelőktől, cégektől történő megvásárlást) is anyagköltségként könyveljük? Ha nem, mi a fenti folyamat helyes könyvviteli elszámolása? Nem vezetünk a készletekről folyamatos mennyiségi nyilvántartást. Köszönöm szépen.

Származás meghatározása bérgyártás esetén Kérdés

Kedves Szakértők, szeretnék segítséget kérni, ha valaki jártas esetleg VÁM/SZÁRMAZÁS kérdéskörben is. 1.) Étrendkiegészítő bérgyártásáról van szó, ahol X cég fogja exportálni a terméket 3. országba, ez a cég fejlesztette ki a receptúrát, ő szállítja be az alapanyagok döntő hányadát a bérgyártónak, a termék az ő nevére van levédetve. A bérgyártó Y cég effektíve a fizikai gyártási folyamatot (granulálás, kapszulázás/tablettázás, csomagolás, címkézés stb.) végzi el. Ilyen esetben például ki tud gyártói/beszállítói nyilatkozatot kiadni a származás meghatározásához? 2.) Mi a helyzet abban az esetben, ha a bérgyártó a termék kifejlesztésében is részt vesz? Nagyon várom a visszajelzéseket, tanácsokat. Köszönöm előre is.

Bérgyártás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. csomagolóanyag gyártásához anyagot importál, abból szeretnének gyártatni készterméket és azt értékesíteni. 1.) Bérgyártás esetén milyen bizonylatokkal adjon ki az alapanyagot? 2.) Még az is szóba került, hogy esetleg az alapanyagot eladja a gyártó cégnek, gyártás után megvásárol a készterméket. Akkor nem bérgyártásról kap számlát, hanem a késztermékről. 2 százalék iparűzési adót meg tud spórolni. Jól gondoljuk? 3.) A második esetnél a gyártó nem akarja megvásárolni az alapanyagot. Nála felmerülhet környezetvédelmi termékdíj fizetési kötelezettség? Köszönjük szépen a válaszát.

Bérgyártásra kölcsönadott készlet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bérgyártási szerződést kötött két belföldi kft. takarmánygyártásra. A szerződésben megállapodtak, hogy a alapanyag egy részét a bérgyártást végző biztosítja, ezt kiszámlázza a megrendelő részére. Továbbá alapanyagkölcsön-nyújtásban állapodtak meg a következőképpen: amikor a bérgyártáshoz a megrendelő által hozott alapanyag nem elegendő, a hiányzó mennyiséget – például gabonát – a bérgyártást végző kölcsön adná a megrendelőnek. A kölcsönbe adott alapanyagot beszállítja későbbi időpontban a megrendelő, ha ezt nem tudja megtenni, akkor kiszámláznák neki az értékét. Kérdésem, hogy a kölcsönbe adott készletet a kölcsönbe adás időszakát figyelembe véve az áfatörvény szempontjából hogy kell kezelnii, számlázást igényel-e a kölcsönt nyújtó és a kölcsönt törlesztő beszállító részéről? Előfordulhat, hogy a készlet kölcsönbe adásának időtartama átnyúlik a cégek áfabevallási gyakoriságán túl.

Hűtőtáska, hulladék: változások a környezetvédelmi termékdíjban Cikk

Töredéke lesz a hűtőtáskák környezetvédelmi termékdíja a mostaninak, előnyösebb lesz meghatározott járművek után a kötelezettség, bizonyos tevékenységek pedig mentesülnek is alóla. Ismertetjük az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás fontosabb elemeit.

Előleg bérgyártás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a segítségét a témában általánosságban, és konkrét példán keresztül is bemutatva a változásokat. Társaságunk bérgyártási szerződést köt termelővel az általa behozott borsó feldolgozására (konzerv). A bérgyártás munkadíjáról szerződésben előre meghatározottan 10 naponta számolnak el. Az elszámolást követően, ha szükséges a társaságnak, vásárol a termelőtől a konzerv késztermékből. Minderre opciós lehetősége van a társaságunknak amivel ha akar él, ha akar nem. Abban az esetben, ha társaságunk nem él opciós vételi szándékával meghatározott időintervallum végéig (például 2016. júniusig), akkor a legyártott árut a termelő annak adja el, akinek csak. Amennyiben megvalósul az opciós lehívás a társaságunk részéről, akkor termelő fél számlát állít ki a kész konzervek értékesítéséről mely kompenzálásra kerül a társaságunk által a bérgyártási időszak napjával kiállított számlával (a bérgyártási szerződés rögzíti a kompenzálás lehetőségét). 1. Kérném bemutatását az előlegszabályok változásának figyelembe vételével, milyen számlaadási kötelezettsége van a társaságnak és a termelőnek, ha a szolgáltatás teljesítési napja és a késztermék visszavásárlási napja nem esik egybe? 2. Mivel opciós lehetősége van a társaságunknak, amivel ha akar él, ha akar nem, van előleg-kiállítási kötelezettsége a termelőnek? Hiszen lehet, hogy vagyoni előnyhöz jut, de lehet, hogy nem (amennyiben mégsem akar a társaságunk tőle vásárolni). Köszönettel: előfizető

Bérgyártás, áfa, vám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar vállalkozás más EU országokban levő vállalkozásoknak és ezenkívül Svájcban levő vállalkozásoknak végezne bérgyártási tevékenységet. Azaz a külföldi cégektől érkezik minden alapanyag, magyarországon történik az összeszerelés, majd a kész, összeszerelt termék visszakerül a kiindulási országba. Az alapanyagok nem kerülnek megvásárlásra a magyar cég részéről és a kész, összeszerelt terméket sem értékesíti a megrendelő felé, az anyagok végig a megrendelő tulajdonában maradnak. A magyar cég csak a szerelési szolgáltatást számlázza ki a megrendelő felé. Érdeklődni szeretnék, hogy ez esetben a szerelési, bérgyártási tevékenységre,mint szolgáltatásra fel kell e számolni az áfát? Ha igen, akkor a teljes 27 százalék áfa érvényes rá? Terheli-e az árumozgás kapcsán a szállítmányt akár EU-n belül, akár EU-n kívül vámkötelezettség, ha az elemek, termékek végig a megrendelő tulajdonában vannak, és a késztermék végül a kiindulási országba kerül visszaszállításra? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close