10 találat a(z) arányos szolgálati idő cimkére

Részmunkaidőben foglalkoztatottak nyugdíja: példák az arányos szolgálati idő számítására Cikk

A részmunkaidőben történő foglalkoztatás fokozatos térnyerésével – mely foglalkoztatáshoz kapcsolódóan rendszerint az abból származó járulékalapot képező keresetek mértéke is alacsonyabb –, jogosan merül fel az érintett munkavállalókban azon kérdés, hogy ez a foglalkoztatás milyen módon befolyásolja majd a nyugdíjjogszerzést.

Arányos szolgálati idő: mikor kell alkalmazni a nyugdíj megállapításánál, hogyan kell kiszámolni? Cikk

A szolgálati idő igen fontos tényező a nyugdíjigény elbírálásakor. Az arányos szolgálati idő fogalma 1997 óta van velünk, de még mindig sokak számára gondot okoz ennek az értelmezése. Cikkünkben ismertetjük, hogy milyen biztosítási jogviszonyok után lehet ezt megállapítani, hogyan kell számolni, illetve a számítás menetét egy gyakorlati példán keresztül is bemutatjuk.

Tévhitek a nyugellátással kapcsolatban: részmunkaidőben hosszabb idő alatt lesz meg a 40 év? Cikk

A nyugellátás megállapításával kapcsolatban számos nem pontos, félreértelmezett információ terjed el a köztudatban. Az egyik ilyen makacs feltételezés a részmunkaidős foglalkoztatáshoz, illetve a minimálbért el nem érő havi jövedelemhez kötődik, miszerint ezekben az esetekben a 20 év szolgálati idő, illetve a 40 év jogosultsági idő megszerzéshez 20, illetve 40 évet meghaladó keresőtevékenység szükséges.

Fizetés nélküli szabadság,gyed Kérdés

Mikor hátrányos a nyugdíjra a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve az arányos szolgálati idő? Cikk

A részmunkaidőben történő foglalkoztatás elterjedése kapcsán számos munkavállalóban felmerül a kérdés, hogy a rövidebb munkaidő hátrányosan érintheti-e őt a majdani nyugdíjazása során.

Így számoljuk a katások szolgálati idejét 2021-ben: példával Cikk

Minden évben fokozott érdeklődés mutatkozik aziránt, hogy a főállású kisadózó vállalkozó a tételes adófizetései alapján milyen mértékű társadalombiztosítási szolgáltatásra szerezhet jogosultságot, továbbá esetükben alkalmazásra kerül-e az úgynevezett arányos szolgálati idő számítása, vagy a befizetések után minden esetben az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

Nyugdíjban visszaüthet a katázás. Példával Cikk

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. A nyugdíjban azonban megmutatkozhat a döntés hátránya.

Nyugdíj részmunkaidő, a minimálbérnél kisebb kereset esetén Cikk

Sokakban felmerül a kérdés, hogy ha részmunkaidőben, illetve a minimálbérnél kevesebbért foglalkoztatják, a nyugdíjazásakor mi számít szolgálati időnek, kevesebb lesz-e emiatt a nyugellátása.

Így hat a nyugdíjra az arányos szolgálati idő Cikk

Mit jelent az arányos szolgálati idő és hogyan kell kiszámítani? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Emiatt lesz kevesebb a nyugdíja. Az arányos szolgálati idő fogságában Cikk

Mindenki szeret spórolni a költségein. Sokan azonban nem gondolnak arra, hogy a megtakarított tb-járulékoknak később meglesz a böjtje.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Megbízási díj

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink