hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjban visszaüthet a katázás. Példával

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. A nyugdíjban azonban megmutatkozhat a döntés hátránya.

A kisadózók főállású státuszát kizáró okok száma eggyel bővül: a 2012. évi CXLVII. (Kiva) törvény 2. § 8. pontjának 2018. január 1-jétől hatályos i) pontja szerint nem minősül főállásúnak az a kisadózó, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

(Zárójelben jegyezzük meg, hiszen ez nem témája írásunknak, hogy a beiktatott szöveg utolsó fordulatának „előzőekben nem említett” államokra tett utalása lényegében a világ bármelyik közép vagy felsőfokú oktatási intézményében folytatott tanulmányok alapján mentesíti a kisadózót a biztosítási kötelezettség alól, szemben a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettséggel, amely esetében az EGT tagállamokon és Svájcon kívül más ország szóba sem jöhet.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a főállású katás által lerótt közterhek hogyan befolyásolják a nyugdíjat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Sajnos a cikk nem jól magyarázza a szolgálati idő mibenlétét. A katázás alatt a szolgálati idő teljes sebességgel telik! Tehát 40 év katázás = 40 év szolgálati idő.

A katázás kevés nyugdíjat biztosít, ezt a törvény "szolgálati idő" kifejezéssel a nyugdíj összegében is visszatükrözi.

Amúgy meg a nyugdíj 20-25 év múlva matematikailag kivitelezhetetlenné válik a jelenlegi társadalmi korfa és a más országokban (elsősorban Ukrajnában) lakó honfitársaink papíron való hazatelepülése miatt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás megszűnése közös megegyezéssel

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Online pénztárgép és az online számlázás összefüggése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Pihenőidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close