hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjban visszaüthet a katázás. Példával

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

Kevesebb papírmunkát igényel és a közterhek is elviselhetőbbek, ha valaki az általános adózás helyett a katázást választja. A nyugdíjban azonban megmutatkozhat a döntés hátránya.

A kisadózók főállású státuszát kizáró okok száma eggyel bővül: a 2012. évi CXLVII. (Kiva) törvény 2. § 8. pontjának 2018. január 1-jétől hatályos i) pontja szerint nem minősül főállásúnak az a kisadózó, aki a nemzeti köznevelésről szóló törvény, valamint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerinti közép- vagy felsőfokú oktatási intézményben, az Európai Gazdasági Térség tagállamában vagy Svájcban közép- vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytat tanulmányokat, vagy az előzőekben nem említett államokban folytat ez előbbieknek megfelelő tanulmányokat.

(Zárójelben jegyezzük meg, hiszen ez nem témája írásunknak, hogy a beiktatott szöveg utolsó fordulatának „előzőekben nem említett” államokra tett utalása lényegében a világ bármelyik közép vagy felsőfokú oktatási intézményében folytatott tanulmányok alapján mentesíti a kisadózót a biztosítási kötelezettség alól, szemben a havi minimális adó- és járulékfizetési kötelezettséggel, amely esetében az EGT tagállamokon és Svájcon kívül más ország szóba sem jöhet.)

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a főállású katás által lerótt közterhek hogyan befolyásolják a nyugdíjat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Sajnos a cikk nem jól magyarázza a szolgálati idő mibenlétét. A katázás alatt a szolgálati idő teljes sebességgel telik! Tehát 40 év katázás = 40 év szolgálati idő.

A katázás kevés nyugdíjat biztosít, ezt a törvény "szolgálati idő" kifejezéssel a nyugdíj összegében is visszatükrözi.

Amúgy meg a nyugdíj 20-25 év múlva matematikailag kivitelezhetetlenné válik a jelenlegi társadalmi korfa és a más országokban (elsősorban Ukrajnában) lakó honfitársaink papíron való hazatelepülése miatt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

VISSZADÓ

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs