48 találat a(z) anyavállalat cimkére

Anyavállalat tartozása Kérdés

Anyavállalati ERP rendszer Kérdés

Osztalék kifizetése Kérdés

Anyavállalat menedzsment díjat számláz Kérdés

Többlépcsős leépítési hullám várható a Tesco áruházláncnál Cikk

Aggasztó kép körvonalazódik a tulajdonosoknál a Tesco áruházlánc pénzügyi kilátásairól, a londoni központban nemrég elrendelt átvilágítás eddigi eredményei alapján mostanra biztos, hogy változik a multivállalat üzletpolitikája. Emiatt a részvényesek drasztikus lépéseket várhatnak el az áruházlánc kelet-közép-európai piacain is – értesült a Magyar Nemzet londoni forrásból.

Cégcsoporton belüli számlázás Kérdés

Számlázás anya/leány Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem az alábbiakban leírt gazdasági eseménnyel kapcsolatos iránymutatásukat! Külföldi tulajdonú termelő vállalat vagyunk, anyavállalatunk EU-tagország. Nemzetközi projekt keretében tárgyi eszközöket szereztünk be Magyarországon, amely eszközök az anyavállalatunk tulajdonában lennének, de ténylegesen mi használnánk az eszközöket, tehát fizikailag nem lépne ki az országból az eszköz. Alapesetben a beszállítók akiktől az eszközöket beszerezzük, közvetlenül az anyacégünknek számláznak. Egy kivételes eset történt, ahol mi kaptuk a számlát, annak áfáját levontuk, és szeretnénk továbbszámlázni az anyavállalatunk felé. Jól gondolom, hogy ezeket az eszközöket a magyar áfát felszámolva kell továbbszámláznunk az anyavállalatunk felé, mivel nem hagyja el az országot az áru? Anyavállaltunk rendelkezik érvényes magyar adószámmal, nyilatkoznia kell esetleg, hogy a fenti ügyletben a magyar adószámára kéri a számlát? (Alapesetben közösségi mentes értékesítés relációban vagyunk egymással, azaz a késztermékeinket adjuk el számukra, a közösségi értékesítés feltételei érvényesülése mellett.) Van-e esetleg abban kockázat, hogy ezek az eszközök nincsenek a mi tulajdonunkban, de mi használjuk őket, viszont az eszközök az anyavállalatunk könyveiben jelennek meg?

Innovációs járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kell-e innovációs járulékot fizetni a következő kapcsolt vállalkozásoknál? "A" vállalat anyavállalat , amely "B" leányvállalat 100 százalékos tulajdonosa, egyben "C" vállalat szintén 100 százalékos tulajdonosa. "B" és "C" leányvállalat között nincs sem tulajdonlási sem üzleti kapcsolat. Az "A" anyavállalat és "B" leányvállalat kapcsolódása alapján nem kellene innovációs járulékot fizetni, a "A" anyavállalat és "C" leányvállalat kapcsolatában sem. Az "A" anyavállalatnak azonban a konszolidáció alapján kell innovációs járulékot fizetni. Ez azt jelenti, hogy mindkét leányvállalatának is függetlenül attól, hogy önálló anya-leány kapcsolat alapján nem kellene járulékot fizetnie?

Elszámolás a külföldi fióktelep és az anyavállalat között Cikk

Mi a követendő eljárás a szerb fióktelep és a magyar anyavállalat közti könyvelés során? – kérdezte az Adózóna olvasója. Antretter Erzsébet adószakértő, a Niveus Consulting Group szakembere válaszolt.

Osztalékfizetés a cég nagyanyjának Cikk

Olvasónk a következőket kérdezte: Rendelkezhet-e úgy az anyavállalatunk, hogy a neki járó osztalékot ne neki, hanem az ő anyavállalatának, tehát az osztalékot fizető cég „nagyanyjának” fizessük ki? Vagy rendelkezhet-e úgy az anyavállalatunk, hogy a neki járó osztalékot kompenzáljuk egy másik céggel fennálló követelésünkkel, amely vevői követelés az anyavállalatunk tulajdonosával, azaz a „nagyanyánkkal” szemben áll fenn? Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Munkaerő-közvetítés Lengyelországba Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Ügyfelem szerződést kötött egy lengyel céggel munkaerő-közvetítésre, melyet sikeresen teljesített és a későbbi magyarországi cég (kft.) ügyvezetőjét közvetítette. A lengyel anyacég a magyarországi kft.-t az első sikeres közvetítés után alapította. A következő közvetítésnél, mikor az ügyvezető további kollégáit közvetítette a cég, akkor már a magyar leányvállalat működött (adószámmal).Viszont a továbbra is a lengyel anyavállalattal volt a szerződés. Az első közvetítés, tudomásom szerint nem áfás, áfán kívüli export szolgáltatás. Azonban nem egyértelmű, hogy a következő munkaerő-közvetítés, amikor már van magyarországi leányvállalat, magyar adószámmal, akkor áfásan vagy áfa nélkül kell számlázni? Előre is megköszönve a válaszát, tisztelettel: Viktor

Dolgozói részvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. amerikai anyavállalata a magyar kft. dolgozóinak dolgozói részvényt szeretne térítésmentesen adni, ennek milyen adó- és járulékvonzatai vannak? köszönettel

Továbbszámlázott költségek – hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Multinacionális cég vagyunk, a nálunk lévő külföldi munkavállalók, projektek költségét megfelelő haszonnal továbbszámlázzuk. Az értékesítés minden esetben export, mert az anyacég küldföldi. A kérdésem a helyi adóra vonatkozik, hogy a felmerült költségeket kezelhetem-e közvetített szolgáltatásként? A felmerült költség legtöbb esetben utazási költség, bér, rendezvényszervezés és egyéb. A számla mögött minden esetben ott van, hogy mit számlázunk ki. Válaszát, segítségét köszönöm.

Kkv-besorolás Kérdés

Magyarországi kft. 90 százalékban külföldi magánszemély tulajdona. A külföldi magánszemélynek Lengyelországban van cége, ahol 100 százalékban tulajdonos. Nem anyavállalat, nincs konszolidált mérleg. A piac ugyanaz! A kkv-besorolás szempontjából össze kell-e adni a három mutató adatait? Köszönöm előre is. Maróthiné

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Meghiúsult ügylet előlegének rendezése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szálláshely-szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Helyi iparűzési adó

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close