171 találat a(z) alkalmi munkavállaló cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatott napi maximális munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya munkaügyi ellenőrzést végzett cégünknél. Cégünk vadriasztási feladatok ellátására hivatásos vadászokat alkalmaz, egyszerűsített foglalkoztatottként. A három vadász naponta váltja egymást. Naponta 0.00-24.00 között végzik a munkájukat. Az ellenőrzés napján – az időjárás és a szezonalitás miatt – éppen nem volt jelen ilyen dolgozó a cégnél, azonban az ellenőr szóban azt közölte az ügyvezetővel, ha 12 órát meghaladóan munkát végző személyt talál a cégnél, azt ő hazaküldi. (Sajnos jogszabályi hivatkozást nem említett.) Szeretnénk tudni, hogy valóban van-e joga ilyen intézkedést tenni, és ha igen, milyen jogszabály alapján. Tisztelettel: Szatmáriné

Alkalmi munkavállaló, nem idénymunkás – letiltás Kérdés

Dolgozónkat egy éve foglalkoztattuk, amikor végrehajtási letiltás érkezett részére. Egy hónap letiltást tudtunk levonni, amikor a munkaviszonyát megszüntette. A végrehajtót erről tájékoztattuk. Később, mivel a dolgozó nem talált munkát, egyszerűsített munkavállalói szerződéssel foglalkoztattuk alkalomszerűen, néhány napig. Kérdésem: ilyen esetben kell-e vagy lehet-e végrehajtást levonni? Jóhiszeműen vagy rosszhiszeműen alkalmazom úgy, hogy tudom, volt letiltása? Mivel a végrehajtót régebben értesítettem, hogy a munkaviszonya megszűnt, kell-e értesítenem újból, hogy alkalmi munkában foglalkoztatom?

Kiállítás üzemeltetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves válaszát kérem az alábbi kérdésre. Egy bt. tulajdonosa szeretné kiállítani a saját tulajdonában levő több tízéves mezőgazdasági, földművelési eszközeit. A kiállításhoz a helyi önkormányzat ingyen biztosítana helyiséget, és a rezsi megfizetését is vállalná. Az eszköz tulajdonosa (a bt. tagja) ingyenesen a bt. rendelkezésére (nem tulajdonába) bocsátaná ezeket az eszközöket, azzal, hogy a kiállítótermet a bt. üzemeltesse. Milyen feltételekkel működtetheti a bt. ezt a kiállítást? Szeretnének belépőt szedni, amiből a teremőri feladatokra alkalmi munkavállalót alkalmaznának. Vagy esetleg az eszközök tulajdonosa térítés nélkül is vállalhatja a teremőrzést? Elegendő lenne nyugtát adni a belépő díjról?

Alkalmi munkavállaló – egy hónapon belül több munkáltató Kérdés

Tisztelt szakértő! Kérdésem a következő lenne: ha egy munkavállalót egy hónapon belül két munkáltató foglalkoztat, ilyen esetben havonta dolgozhat-e 15 napot az egyik, és 15 napot a másik munkáltatónál (5 naponta változtatva a munkáltatót), vagy a napjai összeadódnak, és így összesen dolgozhat a két munkáltatónál 15 napot egy hónapban? Válaszát köszönöm.

Alkalmi munkavállaló 24 órában Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Alkalmi munkavállaló (vagyonőr) 24 órás munkaidőben, reggel 7 órától következő nap reggel 7 óráig van foglalkoztatva. Ilyen esetben ez két napnak számít bejelentés szempontjából? Illetve az elszámolást a munkavállalónak egyszer 7-24 óráig, majd 0-7 óráig kell számfejteni, mint két különálló munkanapot? Vagy folyamatos munkaidőnek kell tekintenem a 24 órát és a 8 órán felüli részére meg kell adni a pótlékokat 24 óráig, mintha 1 napra lett volna Bejelentve? Válaszát köszönöm.

Alkalmi munkás szabadságának fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cikkeikben azt írják, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállalónak is jár a szabadság. Ezzel kapcsolatban szeretném az alábbiakat kérdezni. Egy boltban néhány alkalommal alkalmaznak eladót, 4-6-8 órában. Ilyenkor hogyan kell kiszámolni, hogy mennyi szabadság jár az illetőnek, és mikor kell elszámolni a szabadságot? Előre nem lehet tudni, hogy a következő héten lesz-e egyáltalán alkalmazva? Heti 2-3 napot dolgozik (de nem minden héten), így mikor kell a szabadságot kiadni, illetve kifizetni? Az év végén? Az sem világos teljesen, hogy pénzben kell-e megváltani, vagy ténylegesen a napokat kell kiadni? Ezekre a napokra az alkalmi munkást le kell jelenteni a NAV felé, és közterhet is kell fizetni? Milyen módon kell ezt bérszámfejteni, és miként veszi figyelembe ezt a munkavállaló az szja elszámolásában? Beleszámítódik ez nála a mentesített keretbe? Mindezt hogyan kell dokumentálni? Válaszukat előre is köszönöm.

Másodállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teljes munkaidős munkaviszonyban álló munkavállaló dolgozhat-e a szabadidejében (szombat, vasárnap) egyszerűsített foglalkoztatás keretében? A főállásban (pénzintézet) betöltött munkakör teljesen más, mint az alkalmi foglalkoztatásban (vendéglátás) lévő. Az egyszerűsített foglalkoztatást be kell-e jelentenie a munkavállalónak a pénzintézet felé? Köszönettel várom válaszát.

Alkalmi munkavállaló ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e alkalmazni alkalmi munkavállalót virágboltban május 1-jén, azaz ünnepnapon? (A virágbolt az év minden napján nyitva van.) Válaszát köszönöm.

Alkalmi munkavállaló vagy idénymunkás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy olyan kérdés merült fel munkánk során, hogy egy szálloda, amely nyáron üzemel csak, május 1-jétől szeptember 11-éig tart náluk a szezon, a portásokat, parkolóőröket egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretné alkalmazni. Igen ám, csak ez alkalmi munkának vagy idénymunkának minősül? Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Napidíj alkalmi munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy, ha valakit egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat egy szelmélyszállítást végző cég, 6 órát meghaladóan van távol belföldön és külföldön egyaránt, akkor neki fizethető-e 3000 forintos, illetve 60 eurós napidíj? Válaszát és munkáját előre is köszönöm!

Munkavégzés ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy a hatályos jogszabályok alapján alkalmi munkavállaló dolgozhat-e hétvégén egy ajándékboltban, és hogy az üzlet e napon hivatalosan nyitva lehet-e?

Alkalmi munkavállaló ünnepnapon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy virágbolt minden nap nyitva van, vasárnapokon és ünnepnapon is. Május 1-je vasárnapra esik, ami egyben az anyák napja is. A nagy forgalomra tekintettel a tulajdonosnak ezen a napon segítségre lenne szüksége. Alkalmazhat-e május 1-jén alkalmi munkavállalót, és ha igen, milyen pótlékot kell neki fizetnie? Válaszát köszönöm.

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közúti árufuvarozással foglalkozunk, kizárólag 3,5 tonna össztömeg alatti kistehergépjárművel. Van olyan teherautónk, amit expressz szállítás céljából használunk (például Peugeot Partner). Ezek a munkáink alkalmi jellegűek, általában havonta 8-9 napot dolgozunk így. Fix állandó gépkocsivezetőt erre a munkára sajnos alkalmazni nem tudunk, ezért is történt eddig, hogy alkalmi munkavállalóként bejelentve foglalkoztattuk őket. A többi teherautón fix embereink dolgoznak, 8 órás szerződéssel, négyhavi munkaidőkeretben. A kérdésem az lenne, hogy az említett kisteherautón foglalkoztatott egy embert lehet-e 4 órás munkaidőben, ugyancsak 4 havi munkaidőkeretben foglalkoztatni. Dolgozhat-e a sofőr ez esetben is napi maximum 12 órát? Munkaviszonyban foglalkoztatott sofőrnek havi 100 000 forintig üzemanyag-megtakarítás számolható el, az e feletti rész adóköteles..., a kérdésem: 4 órában bejelentett sofőrre is ez igaz? Vagy csak 50 000 forint üzemanyag-megtakarítás számolható el? Válaszát köszönöm szépen. Üdvözlettel: Norbert

Egyszerűsített munkavállaló elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk árufuvarozással foglalkozik, különböző kategóriájú kis tehergépjárművekkel. Van egy munkavállalónk, akit egyszerűsített foglalkoztatás keretében, alkalmi munkára jelentünk be. Ennek oka, hogy sajnos családi problémák miatt hetente csak egy-egy napra tud autóra ülni, és expressz szállítás keretében munkát végezni. Ilyenkor például ráül egy kisteherautóra, kimegy Németországba, lerakodik, és hazajön. Egy ilyen fuvar két napot vesz igénybe a munkaidőt betartva, tehát két napra is van bejelentve. A kérdésem a következő. Első nap megkezdi a munkát délután 18.00-kor, azt befejezi másnap hajnali 02.00-kor, 11 óra pihenőt kivesz, és 13.00-kor visszaindul, majd megérkezik, és befejezi a munkát 21.00 órakor. Egybefüggő két napra jelentjük be, ami 16 órányi munkát tartalmazhat, az efeletti rész 100 százalék pótlékkal van elszámolva (ha van esetleg 16 óra feletti munkaideje), éjféltől hajnali kettő óráig elszámolunk neki 15 százalék éjszakai pótlékot, és esetleg, ha vasárnap kezdi meg a munkaidejét, azon óraszámokat pótlékoljuk 50 százalékkal. Helyes az eljárás? A második nap több időt tölt külföldön, mint 8 óra, ezért kifizetésre kerül még 40 euró napidíj is. Illetve cégünk számol el üzemanyag-megtakarítást is, ezért a munkanapokra arányosítva az adómentesen adható 100 ezer forintot is kifizetjük. Helyesen? Első nap 6 órát dolgozott, míg a második nap 10 órát, de volt közte 11 óra pihenő. Második nap pótlékolni kell a 8 óra feletti (2) óraszámot, vagy lehet átlagolni a két napra? Köszönettel, Norbert

Alkalmi munkavállaló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szives válaszukat kérem arra, hogy 2016. évben mennyi az alkalmi munkavállalók mentesitett keretösszege, vagyis ami adómentesen adható? Ezen kivűl még szeretném tudni, hogy ha személygépkocsi vezetésére alkalmazunk alkalmi munkavállalót, akkor a minimálbéres vagy a bérminimumos bérből kell megállapitanunk a mentesitett kereretösszeget? FEOR: 8416. Válaszukat köszönöm: Borosné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Ösztöndíj

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs