150 találat a(z) aktiválás cimkére

Ingatlan üzembe helyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vásárolt egy ingatlant irodaépület céljából, melyen számos javítási, karbantartási (festés, falak bontása, járólapozás, villamosenergia-hálózat lecserélése...stb.) munkát hajtanak végre. Az irodába közben beköltözött a cég, a földhivatalba is bejegyezték a tulajdonjogot. Kisebb munkálatok még mindig folynak, de ez nem akadályozza a cég működését. Mikor kell aktiválnom az ingatlant? Amikor beköltöztünk, vagy amikor bejegyezték a földhivatalba, esetleg amikor teljesen végeztek a karbantartásokkal? Az aktiválási értékbe miket tehetünk bele: például egy gázkazán a részét képezi, vagy azt külön aktiváljuk, vagy egy még apróbb dolog: az ingatlan parkolójában elhelyezett "parkolni tilos" tábla? Mit aktiválhatunk az épületre ilyen szempontból, és mit nem? Ha mondjuk még nem aktiváljuk, akkor a közben már kiszámlázott közüzemi díjakat költségként számoljuk el? Válaszát előre is köszönöm!

Szoftverfejlesztés számvitele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy szoftverfejlesztő cég, amely az évek során fejlesztett szoftverét nem aktiválta a szellemi termékek között, hanem a fejlesztéssel felmerült közvetlen költségeket az adott év költségeként számolta el. Most ehhez a szoftverhez fejlesztene különböző modulokat, amit viszont már aktiválni szeretne. Milyen módon tudja ezt megtenni? Gondot okozhat-e, hogy az "alap"szoftver nem lett aktiválva?

Bérelt eszközök adásvétele Kérdés

Ügyfelem bérleti szerződést kötött gépekre és berendezésekre vonatkozóan az év elején. A bérleti szerződés szerint a bérlő a bérleti jogviszony megszűnésekor az akkori piaci áron megvásárolhatja az eszközöket úgy, hogy a kifizetett bérleti díjakat beszámítják a vételárba. A szerződésben megállapodtak arról is, hogy a bérlő a karbantartási költségeket, szervizköltségeket és biztosítási díjakat áthárítja havi átalánydíj formájában a bérbeadóra. A felek tárgyalnak arról, hogy az év végével a bérleti szerződést felbontják, és adásvételre kerül sor a szerződés szerint (piaci ár-megfizetett bérleti díjak=maradványértéken). Kérdés: amennyiben létrejön az adásvétel, hogyan kell minősíteni az év elejétől elszámolt bérleti díjakat? A tulajdonszerzés opcionális, de a kifizetett bérleti díjak megközelítik a piaci árat – pénzügyi lízingnek kell-e tekinteni az ügyletet visszamenőleg? Milyen értéken kell az eszközt aktiválni?

Kis értékű tárgyi eszköz minősítése Kérdés

Tisztelettel kérem szakmai iránymutatását a kis értékű tárgyi eszközökön a használatba vételt követően végzett, későbbi átalakítási költségek számviteli elszámolásához. A 100 ezer forint egyedi beszerzési érték alatti eszközökön a használatba vételt követően, akár több hónap múlva, átalakítást végeztek. Az átalakítást saját rezsis beruházásként számolták el. Kérdéseim: 1./ Az átalakítási költségeknek, mint saját rezsis beruházásnak az eredeti bekerülési értékre történő ráaktiválásával, az eszköznek a kis értékű eszközként történt minősítését, és ezzel az egyösszegű amortizációt önellenőrzéssel módosítani szükséges-e? Ebben az esetben a ráaktiválás időpontjától az átalakítás értékével növelt bruttó érték után kell a terv szerinti értékcsökkenést elszámolni? Ha ez a helyes megoldás, a ráaktiválás időpontjáig, a 100 ezer forint alatti egyedi beszerzési érték után, önellenőrzéssel hogyan kell a terv szerinti értékcsökkenési leírást elszámolni? Vagy: 2./ Az eszköznek, a használatba vételkori minősítését nem kell módosítani? Az átalakítás aktiválásakor, az átalakítás költségét önállóan kell a 100 ezer forintos értékhatár alapján minősíteni, és értékhatár alatt egy összegben amortizálni, vagy ha meghaladja a 100 ezer forintot, akkor pedig önálló eszközként az elhasználódási idő függvényében lineárisan amortizálni? Tisztelettel: Fehér Andrásné

Befejezetlen beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi gazdasági társaság építésiengedély-köteles beruházást végez, azonban a társaság egyéb oknál fogva az engedélyt nem kérte meg az illetékes hatóságtól. Ezek alapján tehát használatbavételi engedély se lesz sose. Jól gondoljuk-e, hogy ez esetben a beruházást aktiválni nem lehet, és így a tételek mindörökre ott maradnak a beruházási számlán? Esetleg van-e bármilyen dolog ezzel kapcsolatban, amire figyelnünk kellene? Köszönettel.

Ingatlanvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. vásárolt épületet telekkel együtt. Az épületet felújítja, és a tevékenységéhez fogja használni. Külön kell-e aktiválni a telket és az épületet? Ha külön kell meghatározni az értékét, akkor hogyan kell az értékbecslést végezni? Köszönöm válaszát!

Tárgyi eszköz aktiválása Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" vállalkozás vásárolt egy rönkrakodó darut 5 millió forintért. Az erőgép, amelyre ráépítették, szintén "A" vállalkozás tulajdonában van. A ráépítés munkadíja 1 millió forint volt, amelyet "B" vállalkozás fizetett a nevére szóló számla alapján. Megállapodás készült, hogy a ráépítési költség ellenében használhatja a darus kocsit. Hogyan kell aktiválni a ráépítés költségét ez esetben? Köszönöm a választ előre is! KM

Licencvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság megvásárolt egy licencet 66 millió forint értékben. A szerződésben a fizetési feltételek között az szerepel, hogy évenként számla alapján 10 millió forintot köteles a társaság fizetni. Kérdésem, hogy ebben az esetben a licenc aktiválása miként történik, tekintettel hogy a szerződésben szereplő összegről részletekben kap számlát a társaság?

Átszervezés-aktiválás Kérdés

Társaságunk új üzemet épít. Az épület átadása után kezdődik meg a régi üzemből a gépek leszerelése, átszállítása és telepítése az új üzemben. Aktiválhatom-e a régi gépek leszerelését, átszállítását és telepítését átszervezés aktivált értékeként? Költségként nem szeretnénk elszámolni, mert hitelfelvétel miatt az eredményt nem kívánjuk rontani. Hány százalékos értékcsökkenést számolhatok el számviteli és Tao törvény szerint?

Kölcsön elszámolása Kérdés

T. Szakértő! Egy egyesület bérbe adta a kezelésében lévő menedékházat. A bérlővel megállapodtak, hogy három millió forint beruházást végez bérlő a menedékházon, amit évente számolnak el. A megállapodás 2008. január 1-jétől érvényes, és 2016-ban kell elszámolni egymással. Az évenkénti elszámolások megtörténtek, de számlák nem voltak, a bérlő saját erőből végezte el a munkákat. Könyvelésre nem került sor. Kérdésem: ezeket a gazdasági eseményeket hogyan lehet utólag lekönyvelni, a beruházásokat aktiválni? Segítségét köszönöm, Ildi

Erdőtelepítés aktiválása, mikor és hogyan Kérdés

Erdőtelepités állami támogatással történt, a támogatást tőketartalékba kell helyezni, a felmerült költségeket – telepítés, ápolás, művelés költségeket a beruházás számlán gyüjtöttem. Mikor kell aktiválni az erdőt, és a költségeket hogyan vezetem ki a beruházás számláról? A költségek áfáját folyamatosan levonásba helyeztem. Aktiváláskor kell-e áfát felszámitani.

SAP integrált vállalatirányítási rendszer költségei Kérdés

Társaságunk az elmúlt évben bevezette az SAP integrált vállalatirányítási rendszert, melynek költségeit alapítás-átszervezés költségeinek minősítette, és a számviteli politikával összhangban költségként könyvelte, nem aktiválta. Kérdésünk, helyesen jártunk-e el? Válaszukat köszönjük!

Gépjármű kerékgarnitúra aktiválása Kérdés

Ha a meglévő gépjárműhöz nyári, vagy téli gumit vásárolunk, akkor azt aktiválni kell a gépkocsira, vagy költségként kell elszámolni?

Ráaktiválás utáni értékcsökkenési leírás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük szíves állásfoglalásukat az alábbi, értékcsökkenési leírással kapcsolatos kérdésben. Abban az esetben, ha egy – már nullára leírt – tárgyi eszközre ráaktiválást végez a vállalkozás (felújítás, pótlólagos beruházás címén), akkor: – A számviteli törvény szerint mely értéket kell az értékcsökkenési leírás alapjának tekinteni: az eredeti bekerülési értéket kell növelni a ráaktiválás összegével, vagy csak a ráaktiválás összege lehet a további terv szerinti értékcsökkenési leírás alapja? – Aktiválás esetén kötelező-e megváltoztatni a terv szerinti értékcsökkenési leírást, vagy ezzel, mint lehetőséggel élhet a vállalkozás a számviteli politikája szerint? – Amennyiben a vállalkozás a ráaktiválás összegével az eredeti bekerülési értéket növeli és a növelt összeg alapján számolja el az értékcsökkenési leírást ugyanazon leírási kulccsal, mint a ráaktiválás előtt, akkor ezzel sért-e bármilyen számviteli alapelvet, számviteli előírást, valamint származhat-e ebből társaságiadó-kockázata? Válaszért köszönettel: Csizmadia Hajnalka

Kedvezményes telefonkészülék aktiválása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Mobilszolgáltatótól telefonkészüléket vásároltunk akciósan (szerződés hosszabbítási kedvezménnyel). A számlán feltüntették a készülék eredeti árát (42 000 forint), de 33 000 forintot kedvezményként levontak, a számla összege 9 000 forint maradt, ami a telefonkészülék ára. Kérdésem az lenne, hogy milyen értéken kell a telefonkészüléket aktiválni, és mi a könyvelési menete? Segítségüket előre is köszönöm: Gönczi Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs