348 találat a(z) adózás cimkére

Kevesebbet kell majd foglalkozni az adózással Cikk

A vállalkozások adózással töltött idejének jelentős csökkentését célozza az a Nemzeti Adóstratégia, amelyen jelenleg dolgozik a gazdasági a tárca – emelte ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ma a Deloitte Növekedési Konferenciáján tartott beszédében.

Varga Mihály: nagy lehetőség a tőkeerős magyar cégek előtt Szerbiában Cikk

Jelentős lehetőséget tartogathat a magyar vállalatok számára a szerbiai privatizációs folyamat, amelynek keretében a szomszédos ország több száz állami vállalatot hirdetett meg – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap a dél-szerbiai Nisben, miután megbeszélést folytatott Goran Knezevic szerb gazdasági miniszterrel és Nenad Mijailovic pénzügyi államtitkárral.

Alapítvány által adott tárgyak Kérdés

Alapítvány által adott tárgyak T. Tanácsadó! Korábban feltett kérdésemet ismétlem meg, mert választ csak arra az esetre kaptam, amikor közhasznú szervezet juttatja a tárgyakat. Tisztelt Tanácsadó! Irodalmi díj alapítása céljából alapítványt hoztak létre. Az alapítvány kuratóriuma az írók munkássága alapján választja ki a díjazottakat (nem kell jelentkezniük, nincs verseny). A díjazottak a pénzbeni jövedelem mellett a díj nevét adó költőt ábrázoló szobrot kapnak, illetve gravírozott tollat, amelyen a díj elnevezése szerepel. Milyen adózási szabályok vonatkoznak e kétféle tárgyra? Változik-e a megítélés, ha más is kap gravírozott tollat, nem csupán a díjazottak? Változnak-e az adózási szabályok, ha a fenti juttatásokat közhasznú egyesület adja, amelynek alapító okiratában a konkrét díj elnevezése nem szerepel, de a magyar irodalom képviselete, népszerűsítése igen (vagyis az általánosabban meghatározott célok megegyeznek az alapítvány céljaival)?

Magánszemély jövedelemadózásakor alkalmazandó nemzeti jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy osztrák állampolgárú magánszemély Ausztriában adóügyi illetőséggel rendelkező osztrák magáncégnél állt munkaviszonyban. Az osztrák magánszemély munkaviszonya az osztrák cégnél megszüntetésre került, ugyanakkor az osztrák cégtől – szociális indíttatásból az osztrák öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig – a magánszemély a munkaviszonya megszüntetése után is folyamatosan, havi rendszerességgel kap pénzösszeget. Az osztrák magánszemélynek az így kapott pénzösszegért semmilyen munkát nem kell végeznie, azt a korábbi, megszűnt munkaviszonyára tekintettel kapja. Az osztrák magánszemély Magyarországon letelepedett, egész évben életvitelszerűen Magyarországon él. 1. Az osztrák állampolgár magyarországi életvitelszerű 183 napot meghaladó magyarországi tartózkodása miatt magyar adóügy illetőségűvé válik-e? 2. A magyar vagy az osztrák adó-, illetve társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazandók-e a fentiekben meghatározott (véleményem szerint leginkább végkielégítésre hasonlító) Magyarországon semmilyen telephellyel vagy egyéb érdekeltséggel nem rendelkező osztrák magáncégtől kapott jövedelem? 3. Amennyiben a magyar adó-, illetve társadalombiztosítási jogszabályok alkalmazandók a fenti jövedelemre, abban az esetben ez a jövedelem személyi jövedelemadó szempontjából egyéb jövedelemnek vagy munkabérnek, vagy más besorolású jövedelemnek minősül-e? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjas ekhós jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Újságkiadó cég alkalmazottja nyugdíjba ment 09. 30-ával, viszont 10. 01-től tovább dolgozik megbízási jogviszonyban a cégnél. Hogyan adózik (általános szabályok, ekho, minimálbér) a megbízási díja a 2016. évben, ha a megbízása szerzői jogdíjas tevékenységről szól? Köszönettel: Renáta

Nyereményjáték adózása 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi nyereményjátékokkal kapcsolatban szeretnék választ kapni. Adott egy honlap, melyre a regisztráció fizetős, és határozott időre szól, majd meghosszabbítható. Az új regisztrációt beküldők és a regisztrációs díjat megfizetők (a), illetve a hosszabbítók (b) között egy-egy sorsolást tartunk, amelynek részletei: – a játékok a honlapon mindenki számára hozzáférhetően meg vannak hirdetve; – semmilyen sorsjegy, nyerőszelvény nem kerül kiadásra; – a sorsolás nyilvános; – a regisztrációs díj megfizetésén kívül egyéb részvételi díj nincs – a kisorsolt ajándék utalványt (15 000 forint) a szervező cég (azaz mi) ajánlunk fel, de az utalvány külső cégnél használható fel (nem a mi szolgáltatásunkra) a.) sorsolás: bárki regisztrálhat, és az első, adott számú sikeres – díjrendezett – regisztráló között kerül sor a sorsolásra, az ő részvételük automatikus b.) sorsolás: minden, a hosszabbításra jogosult és regisztrációját meghosszabbító tag automatikusan részt vesz. Kérdésem az lenne, hogy kell-e adózni a nyeremények után, s ha igen, akkor milyen módon? Köszönettel: Somogyi Katalin

Nyereményjáték adózása 1. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi nyereményjátékokkal kapcsolatban szeretnék állásfoglalást kérni. Egy honlap regisztrált felhasználói tippjátékon (versenyen) vehetnek részt, amelynek részletei: – a játékon való részvétel önkéntes, külön részvételi díja nincs, így önmagában bevételt sem eredményez; – csak regisztrált felhasználók játszhatnak, tehát nem teljesen nyilvános; – a regisztrált felhasználók teljes köre számára meg lett hirdetve; – semmilyen sorsjegy, nyerőszelvény nem kerül kiadásra, – a sorsolás nyilvános; – a nyerést befolyásolja külső tényező, a (tehát nem csak a játékos ügyessége). a.) A legtöbb pontot elérő játékos nyer egy vásárlásra fordítható utalványt (10 000 forint), amelyet a szervező cég (azaz mi) ajánlunk fel, de külsős cégnél használható fel (nem a mi szolgáltatásunkra). b.) Egy másik játékos nyer egy vásárlásra fordítható utalványt (5000 forint), amelyet egy külsős cég ajánlott fel a saját szolgáltatására, cserébe a játékhoz kapcsolódóan reklámlehetőséget kap. c.) Minden részvevő játékos sorsoláson vesz részt, ahol tárgynyereményt, illetve vásárlási utalványt nyerhet, amelyet külsős cégek ajánlottak fel (az utalvány saját szolgáltatására használható). Kell-e adózni a nyeremények után, ha igen, akkor milyen módon? Köszönettel: Somogyi Katalin

NAV-végrehajtás II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a "NAV-végrehajtás" című kérdésemre a válaszát. Kérdésem még ezzel kapcsolatosan, hogy elszámolható-e költségként a tag magánszámlájáról utalt járulék (szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás)? A válaszában említett adózási és könyvelési feladatok részletezését szeretném kérni. Köszönöm válaszát!

Ingatlanértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zártkerti ingatlanjaimat szeretném értékesíteni. A kifüggesztés elkerülése végett, kivonatnám a művelés alól (az 1997. évi CXLI. törvény 2016. május 5-én hatályba lépett módosítása). A zártkerti ingatlanokat (2010. január 18-án és október 07-én vásároltam. Az egy hektár terület felét gyümölcsfákkal betelepítettem. Hogyan adózom a megszerzett bevétel után? A bevételből értéknövelő beruházásként levonhatom-e a telepítés költségeit? Érvényesíthetek-e adómentességet (a művelés alól való kivonás ellenére) a 200 ezer forintot meg nem haladó részre, ha őstermelőnek adom el? Mit jelent a regisztrált mezőgazdasági vállalkozás? A regisztráció alatt az MVH-regisztrációt kell érteni? Köszönettel: KM

Egyesület, alapítvány gründolása és adózása Cikk

Mielőtt valamilyen nemes cél érdekében alapítvány vagy egyesület létrehozásáról határozunk, tisztában kell lennünk ezek alapvető működésével és adózási következményeivel.

Munkaviszony nélkül tornaoktatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 55 éves nő szeretne pilátesz órát tartani, jelenleg nincs munkaviszonya. Nincs bejelentkezve munkanélküliként sem, férje fizeti az egészségbiztosítást. Előre láthatólag havi 30-40 ezer forint jövedelme lenne. Abban kérném segítségét, mi lenne a legegyszerűbb adózás, amit választhatna? Válaszát köszönöm.

Gyesen lévő kismama céget alapít, így adózik Cikk

Egy jelenleg gyesen lévő kismama, aki 40 órás alkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik egy kft.-nél, egyszemélyes kft.-t alapít. A saját kft.-ben a munkát jellemzően egy alkalmazott végzi majd, de ő is részt vesz az irányításban. Munkabért itt nem venne fel, csak osztalékot. Ebben az esetben saját maga után kell-e valamit fizetnie? Olvasónk kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszol.

Ennyit kapnak a magyar olimpiai bajnokok, és így adóznak utána Cikk

Szurkol az ország a magyar csapatért, de gondolják-e, hogy az évekig tartó kemény erőfeszítésekkel elért sikerek jutalma nem csak a csillogó érem és díj, hanem egy sor kedvező adószabály is?

Őstermelő bérben szánt, vet, arat, s így adózik Cikk

Mezőgazdasági őstermelő hogyan, milyen feltételekkel végezhet mezőgazdasági szolgáltatást (szántást, vetést, aratást stb.)? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszol.

Őstermelő kölcsöne Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogyan kell kezelni azt az esetet, ha egy magánszemély (40 órás munkaviszonya mellett) mezőgazdasági beruházásba kezd, őstermelő lesz, adószámot vált ki, az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg, pályázik, hitelt vesz fel, a hitelhez szükséges önerőhöz a magánszemélyként korábban összegyűjtött pénzét adja (kb. 4 millió forintot). Ez a kezdőtőke kölcsönnek tekinthető, amelyet a beruházás után a megkapott támogatásból "visszaad" magának? Megjegyzésként írom, hogy pár évig még őstermelésből származó jövedelem nem várható, csak kiadás. Érdekelne, milyen nyilvántartási és adózási vonzata van a fent vázolt helyzetnek az őstermelői és a magánszemélyi státuszban. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozónak adott 500 ezer Ft

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close