21 találat a(z) adóvisszatérítés cimkére

Megjelent a gyermeket nevelők adó-visszatérítéséről szóló kormányrendelet Cikk

A szeptember 30-ai 179. számú Magyar Közlönyben kihirdették a gyermeket nevelő adóvisszatérítéséről szóló 560/2021. számú kormányrendeletet.

Adóváltozások 2021 végén, 2022 elején Cikk

Meghosszabbított hitelmoratórium, adóvisszatérítés a családosok számára, szja-mentesség a 25 éven alattiak számára, újabb nyugdíjprémium – ezek a legfontosabb, a központi költségvetést és azon belül különösen az adózást érintő változások, mellyel kalkulálhatunk év végétől. A BDO Magyarország szakértője összefoglalta, hogyan érvényesülnek az új adózási feltételek a gyakorlatban.

Még az adót is visszanyerhetik a nyugdíjas munkavállalók Cikk

Az idén a munkáltatók már csak szja-előleget vontak a nyugdíjas munkavállalóik béréből. Ám még ennek az adónak egy része vagy egésze is visszakapható. Hogyan?

Nyugdíj-előtakarékosság után adóvisszatérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több éve vagyok tagja egy önkéntes nyugdíjpénztárnak (ÖNYP), és Nyugdíj Előtakarékossági Számlám is van (NYESZ). 2015-ben mentem nyugdíjba, de mellette munkaviszonyban vagyok és fizetem az szja-t. Igénybe tudom-e venni mindkét megtakarítás után az adó visszatérítés maximumát (és mennyi ez az összeg?), ha az előírt befizetés megtörtént mindkét számlára? Köszönettel és tisztelettel: Eperjesi Zsuzsanna

Soha nem látott összeget utalhat vissza idén az adóhatóság Cikk

Rekordösszegű adó-visszatérítést kaphatnak az idén azok, akik nyugdíjcélra takarékoskodtak. A pénztárakba és a biztosítókhoz is több befizetés folyt be tavaly, mint 2017-ben – írja a napi.hu.

Önkéntes pénztárak: az adókedvezmény gerjeszti a befizetéseket Cikk

Az idei első fél évben az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségével (Pénztárszövetség) együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egyéni befizetések 16,8 százalékkal, 28,8 milliárd forintra, a tag-egészségkasszáknál 25,6 százalékkal, 10 milliárd forint fölé emelkedtek az elmúlt év első fél évéhez képest. A tagi befizetések látványos emelkedésében nagy szerepe van a pénztári befizetésekhez igénybe vehető adó-visszatérítésnek – közölte a Pénztárszövetség az MTI-vel.

De minimis támogatás Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség, Szeretném megtudni, hogy a fuvarozó vállalkozók kereskedelmi gázolajra jutó jövedéki adó visszatérítése, valamint a megfizetett e-útdíj 7,5 százaléka de minimis támogatásnak minősül-e? Szerepeltetnem kell-e az szja-bevallásban, tao-bevallásokban?

Társasági adó NAV általi visszatérítés könyvelése Kérdés

Kedves Kollégák! A társaságnak a NAV olyan társasági adót térített vissza, amelyet 2010-ben ellenőrzés miatt kellett megfizetni, de mivel az Európai Bíróság jogszerűtlennek ítélte meg a megállapítást, ezért 2013-ban az adót visszatérítették. Kérdés, hogy ez hogyan könyvelhető helyesen úgy, hogy a 2013. év eredményében ne szerepeljen, és társasági adóalapot sem képezzen 2013-ban? Köszönettel Löffler András

Bevallás a baleseti adóról, gázolaj utáni adóvisszatérítésről Esemény

Adóbevallás: több mint félmillió szja-bevallásban talált hibát a NAV Cikk

Félmilliónál is több magánszemély rontotta el idén az adóbevallását. Arra is akad példa, hogy valaki a pontatlan kitöltés miatt kapja meg később az adóvisszatérítést - ismerteti a Magyar Nemzet szombati száma.

Ezek a cégek kérhetnek adóvisszatérítést Cikk

A társasági adó (Tao) tv. egy korábbi rendelkezésének értelmében az adó alapja csökkenthető volt a megfizetett helyi iparűzési adó (HIPA) mértékével, feltéve, hogy az adózónak nem volt az állami, vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása az év utolsó napján. Az adóhatóság ezt a kitételt önkényesen, nagyon leszűkítetten úgy értelmezte, hogy nem lehetett az adófolyószámlán szereplő egyetlen adónemben sem hiány még abban az esetben sem, ha egyébként az adófolyószámla összevont egyenlege pozitív összegű volt. A Legfelsőbb Bíróság (LB) több, egymástól független ítéletében elmarasztalta ezt az adóhatósági gyakorlatot.

Az adóhivatal egymillió forint késedelmi kamatot fizet Cikk

Összesen egymillió forint késedelmi kamatot fizet az adóhivatal annak a nagyjából másfél ezer embernek, aki késve kapta meg tavalyi adója visszajáró részét - írta a szerdai Magyar Nemzet.

Több mint 80 százalékos adóvisszatérítés gázolaj után Cikk

Az elfogadott törvény alapján növekszik mind a tüzelő-, fűtőanyag célú, mind az üzemanyag célú gázolaj jövedéki adója, amely a jövőben 110350 forint/ezer liter lesz, a korábbi 97350 forint/ezer liter helyett. Párhuzamosan a gázolaj jövedéki adójának emelésével, megnő a kereskedelmi gázolaj utáni visszatérítés összege is. Kérdés, mennyivel és milyen ágazatban?

Gázolaj-matek : még senki sem tudja, hogy mennyi lesz a jövedéki adó Cikk

Kéthavi bizonyosság után jövőre nem tervezhető nehézségek várhatnak a fuvarozókra, mert az uniós adószabályozás sajátosságai miatt egyelőre nem tudni, hogy a gázolaj jövedéki adójából mekkora visszatérítést ad majd a kormány.

Szja-bevallás: életbiztosítás után lehet-e adóvisszatérítést kérni? Kérdés

Életbiztosítás után lehet-e adóvisszatérítést kérni a 2010-es szja-bevallásban? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs