415 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Szellemi szabadfoglalkozás utáni kifizetői kötlezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő Segítségét szeretném kérni szellemi szabadfoglalkozású személy által kiállított számla utáni kifizetői kötelezettséggel kapcsolatban. Weblap és webshop frissítésre kötött szerződésben a megbízott szellemi szabadfoglalkozású adószámos és számlaképes magánszemély. 1. Nekünk, mint kifizetőnek, a számla alapján (27 000 forint/hó), mint önálló tevékenységből származó jövedelem után kell szja-t és ehót megállapítanunk és bevallanunk? 2. Milyen nyilatkozatot kell elkérni a magánszemélytől a költség elszámolásával kapcsolatban? Válaszát előre is köszönöm.

Adószám kiváltására kötelezett magánszemély járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem két részből állna: 1) Adószámkiváltásra kötelezett magánszemély főtevékenysége internetes hirdetési felület webgazda általi értékesítése. Nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában. Azt szeretném megkérdezni, hogy milyen járulékfizetési szabályok érvényesek rá, miből, mennyi járulékot kell fizetnie? Az általános szabály szerint elegendő-e a jövedelem 90 százaléka utáni szja megfizetése, vagy esetleg költségelszámolással 50 százalék után kell megfizetni a járulékokat? 2) Egy másik magánszemély, aki ugyancsak adószám kiváltására kötelezett, és szintén nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában, fordítással foglalkozik. Részére, milyen járulékokat kell megfizetni? Köszönöm válaszát! Miklós

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egyéni vállalkozás keretében végzett tevékenységet (869003) szeretnénk adószámos magánszemélyként tovább végezni, mert az adózási szempontból kedvezőbb volna. Megbízási szerződést kötöttünk egy kft-vel, havonta számlázunk. Kérdésem: ha megszüntetjük az egyéni vállalkozást, végezhetjük-e a tevékenységet adószámos magánszemélyként? Az áfatörvény 6. § (5) bekezdése alapján szerintünk végezhetjük, de várjuk mielőbbi válaszát. Köszönjük!

Bérleti díj elszámolás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi számviteli kérdésben kérjük a segítségüket: cégünk bérleti díjat fizet ki természetes személynek. A kérdés az, hogy ez személyi jellegű egyéb kifizetés vagy igénybe vett szolgáltatásnak minősül? Szintén ehhez kapcsolódva, ha egy adószámos magánszemélynek fizetünk ki díjakat megbízási szerződés alapján, számla ellenében, az igénybe vett szolgáltatás vagy személyi jellegű kifizetés?

Adószámos magánszemély és őstermelő Kérdés

Kedves Szakértő! Új ügyfelem adószámos magánszemély és egyben főfoglalkozású őstermelő. 2014-ben összes bevétele 580 ezer forint lesz. Milyen bevallási kötelezettségei vannak, kell-e havonta az 58-as bevallást beadnia, és milyen összeggel? Köszönöm a választ.

Adószámos magánszemély kifizetőnek is értékesít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adószámos magánszemély kifizetőnek és kifizetőnek nem minősülőknek is értékesít szalmából készített használati tárgyakat. Sajnos 2011. óta semmilyen nyilvántartást nem vezetett, bevallásokat nem adott be. A kifizetők nem vontak tőle adóelőleget és azt nem vallották be. Most szeretné az elmaradt éveket bevallani. Mi a teendő abban az esetben, ha a kifizetők évekre visszamenően semmit sem vontak tőle, és több esetben az aktuális minimálbér 30 százaléka feletti kifizetés is történt? Köszönettel várom válaszukat! Üdv:W.Andrea

Adószámos magánszemély járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély cukorvirág-készítés tanfolyamokat tart magánszemélyeknek. 1.) Havonta kell vizsgálni a biztosítási jogviszonyt? 2.) Saját maga után milyen járulék fizetés terheli, ha bevétel 01. hóban 60 000,-Ft - költség 66 000,-Ft bevétel 02. hóban 0,-Ft - költség 138 000,-Ft bevétel 03. hóban 100 000,-Ft - költség 2 000,-Ft bevétel 04. hóban 125 000,-Ft - költség 39 000,-Ft bevétel 05. hóban 45 000,-Ft - költség 50 000,-Ft bevétel 06. hóban 264 000,-Ft - költség 179 000,-Ft ? Köszönettel: Filip Emese

Fizetővendéglátás adózása Kérdés

Falusi turizmus keretében az adószámos magánszemély kiadta a szobáit. 200 000 forint bevétele van. 10 százalékos költséghányaddal számolva a 180 ezer forint után megfizeti a 16 százalékos szja-t. Mint önálló tevékenységből származó jövedelem számolja el. Helyesen jár el? Kell-e utána fizetni 27 százalékos ehót?

Így kell adózni a külföldre értékesített fotók után Cikk

Adószámos magánszemély EU-tagállamokban és unión kívüli országokban is értékesít fotókat. Hol kell adóznia – tudakolta egyebek között az Adózóna olvasója. Kérdéseire Sinka Júlia szakértőnk válaszolt.

Magánszemélyként eladás vállalkozónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Harmadik országból vám- és áfamentesen érkező termékeket egy tételben, egyszeri alkalommal szeretnék eladni egy vállalkozónak. Személyesen történik az eladás. Az eladási ár kevesebb is lehet, mint a beszerzési(alku). Milyen formában és módon tudom ezt megtenni? Elég hozzá adószám kiváltása? Áfaköteles vagy áfamentes? Járulékok, levonások? 600 000 forint értékhatár itt is érvényes? Kell igazolnom a termékek beszerzési árát? Ha igen, kinek? Remélem nem hagytam ki semmit... Adalékként – már ha számít – főállású alkalmazott vagyok. Előre is köszönöm a választ. Balogh Tamás

Fotós adószámos magánszemély Kérdés

Ügyfelem fotókat készít, melyeket adószámos magánszemélyként az Európai Unió területén és az unión kívüli területeken lévő galériákba (kiállításokra, rendezvényekre) magazinoknak értékesít. Ügyfelem áfakörbe bejelentkezett, és EU-adószámmal is rendelkezik. Az értékesítés módja alapvetően kétféle lehet, egyik esetben a partner interneten kapja a fotókat, és úgy használja fel azokat, másik esetben ügyfelem készíti el a fotó képét (nagyítás, keretezés), és postázza külföldre. A bekeretezett képek akkor válnak értékessé (műtárggyá), ha azokra az aláírás rákerül. Kérem válaszoljanak a következő kérdésekre: – Ez az értékesítés az áfatörvény szerint termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? – Amennyiben szolgáltatásnyújtás, hol van a teljesítés helye? – Ügyfelemet milyen szja- és eho-, vagy egyéb adófizetési kötelezettség terheli a befolyt bevétellel kapcsolatban? – A fotókat jellemzően külföldön (például Romániában) készíti, mellyel kapcsolatban utazási és szállásköltségei merülnek fel. Több fotót készít, és nem lehet tudni előre, hogy melyiket tudja majd értékesíteni, tehát a költségek nem a konkrét bevételhez kapcsolhatók, hanem a fotózási tevékenységhez. Elszámolhatja-e költségként a befolyt bevétellel szemben ezeket a tételeket? Előre is köszönöm a válaszukat.

Ehofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Cím! Adószámmal rendelkező magánszemély (biztosított, főállása van, napi 8 óra), ha számlát állít ki, kell-e fizetnie ehót?Tisztelettel: Ninkovics Katalin email: [email protected]

Fafaragás vállalkozásban? Kérdés

Egy hordókészítő szakember alkalmazottként dolgozik egy cégnél napi 8 órában. Hobbija a fafaragás. Ha a faragványokat el szeretné adni, akkor ahhoz vállalkozónak be kellene jelentkeznie? Vagy milyen módon tudná ezt a tevékenységet legálisan művelni, hogy amit készít, el is adná?

Gyógytornászi mellékállás adózás Kérdés

Tisztelt Cím! Főállásban gyógytornászként dolgozom, lehetőségem lenne mellékállásban is dolgozni. A leendő mellékállásom munkáltatója nem akar megbízási szerződésben alkalmazni, azt mondja, hogy legyek egyéni vállalkozó, és akkor majd beszélünk. Ez a plusz munka hetente 4-5 óra lenne összesen. Milyen más lehetőségem lenne, hogy számlát tudjak adni, de nem mint egyéni vállalkozó? Segítségüket előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel:Czotter Kati

7-es adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Cím! 7-es adószámos magánszemély 2013-ban 125 000 forint jövedelmet szerzett magánszemélyektől. Hogyan adózik utána?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs