472 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Iparűzési adó alapja Kérdés

"Alvállalkozás, közvetített szolgáltatás az ipa alapjában" című cikkhez kapcsolódóan lenne egy kérdésem: ha egy tervezéssel foglalkozó kft adószámos magánszeméllyel köt felhasználói szerződést egy szakági terv elkészítésére, amit a kft. által vállalt komplett terv részeként számlázni fog a megrendelő felé, abban az esetben milyen jogcímen vonható le (levonható-e?) az adószámos magánszemélytől befogadott számla nettó értéke az iparűzési adó alapjából?

Adószámos magánszemély járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2014-től vettem át egy kft. könyvelését. 2015-ben számlázott neki egy adószámos magánszemély. Biztosítási jogviszonyt keletkeztet, ennek megfelelően jártam el. Az ügyvezető viszont felhívta a figyelmemet, hogy 2013-ban ugyanez az adószámos magánszemély 10 millió körüli összeget számlázott neki összesen. Visszanéztem a számláit, már ott is adószámos magánszemély volt. Ebben az esetben jól gondolom, hogy utólag önellenőrzést kellene végeznem a 2013-as 08-as bevallásokra, továbbá utólag bekérni a nyilatkozatot a magánszemélytől? Amennyiben az önellenőrzéssel levont járulékokat a magánszemély nem tudja a kft.-nek megfizetni (akkor a teljes összeg kiutalásra került, helytelenül), mi a teendő? Segítéség előre is köszönöm!

Épület bekerülési értéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy adószámos magánszemély jogosult az általa szálláshely-szolgáltatáshoz használt épület értékcsökkenését elszámolni, akkor milyen bekerülési értékkel lehet az adott épületet figyelembe venni? 1.) Ha az épületet sok-sok évvel ezelőtt a család építette? 2.) Ha az épületet örökölte a tevékenység megkezdése előtt? 3.) Ha az épületet megvásárolta a tevékenység megkezdése előtt? 4.) Ha az épületet ajándékba kapta a tevékenység megkezdése előtt? (A megszerzés dátuma nem releváns, tekintettel arra, hogy e tevékenység végzése során a tevékenység megkezdése előtt, 3 éven túl megszerzett épület értékcsökkenése is elszámolható.) A piaci ár a fenti esetekben jóval magasabb lehet, mint a bekerülési érték (már ha az egyáltalán megállapítható – lásd 1. eset). Ha nem számolt el rá értékcsökkenést korábban, akkor lehet-e mindhárom esetben a tevékenység megkezdésekor érvényes piaci árat figyelembe venni? 5.) Ha a fenti esetekben felújítást is végez a magánszemély (a tevékenységének ideje alatt), akkor melyik értékre kell ráaktiválni a felújítás összértékét? Köszönöm a választ!

Katás egyéni vállalkozó magánszemélykénti értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó a tevékenységét szünetelteti. Ausztriában biztosított jogviszonya van. Karácsonyi vásárban Magyarországon saját készítésű ékszereit szeretné értékesíteni. Árulhat-e, mint adószámos magánszemély, új adószámot kikérve a NAV-tól, vagy vissza kell-e térnie a szünetelésből, és katás vállalkozóként értékesíteni? Válaszukat előre is köszönöm!

7-es adószám Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Többször volt már erről a formáról szó. azonban az elolvasott kérdések és válaszok a vállalkozó szempontjából közelítettek, a kifizetőre pedig csupán utalás történt. "biztosítási jogviszony keletkezésekor - 30 százalék fölött kifizető levonja az adót...". kérdezném tehát, hogy kifizetői szempontból mi a helyzet? Konkrétan: mondjuk, adószámos magánszemély (7-es) fellépést teljesít. 50 ezer forint a kifizetendő összeg. A magánszemély nyilatkozik arról külön papíron, hogy a járulékait önmaga fizeti. Én, mint kifizető, a teljes összeg (50 ezer forint.) után vonom le a 27 százalékot, vagy elegendő az összeg 50 százaléka (25 ezer forint) után levonnom a 27 százalékot, feltételezve, hogy ő 50 százalékot költségként elszámol? És van-e még befizetendő költség? Segítségüket köszönöm.

Szabadúszóként számlázás külföldre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pályakezdő, regisztrált álláskereső (ellátást nem kap) egy EU-tagállam "zöld" nonprofit szervezetének dolgozna online. A szerződés szerint szabadúszóként, heti néhány órát. Fizetést euróban utalnának, számla ellenében (közösségi adószámuk érvényes). A pályakezdőnek egyéni vállalkozóvá kell válnia vagy adószámos magánszemélyként is számlázhat? Köszönöm a választ! üdvözlettel: Kata

Adószámos magánszemély – áfa ingatlanvásárláskor Kérdés

Az áfa általános szabályai alá bejelentkezett magánszemély adószámos magánszemélyként használt ingatlant vásárolna (bérbeadásra) egy az értékesítéseire szintén áfakötelezettséget választó kft.-től. Ebben az esetben fordított áfával az adószám megadásával kellene az ügyletet lebonyolítania. Azonban az adószámos magánszemély hitelből vásárolt volna, viszont a bank a nettó áron történő vásárlás és az adószám megléte miatt nem minősíti fogyasztónak, így a lakossági hitelkérelmét, amit csak fogyasztó vehet fel, elutasította. Ezt követően az adószámos magánszemély, mint "sima" magánszemély bruttó áron vásárolja meg az ingatlant, hogy hitelhez jusson. Az adószám viszont még létezik. – Iyenkor köteles visszaadni az adószámot az adásvétel előtt? – Vagy megtarthatja, és ő dönt, hogy jelzi-e az eladó felé, hogy adószám alatt vásárol vagy sem? – Ha ő dönt, és úgy dönt, hogy megtartja az adószámát, de ennek létét nem jelzi az eladónak, és bruttó árat fizet az ingatlanért, a későbbiekben levonásba helyezheti az áfát (mert áfásan szálláshely- vagy bérbeadás-szolgáltatást nyújt)?

Magánszemély bérbeadása több tulajdonos esetén Kérdés

Kérdésem a lakóingatlan bérbeadásából származó jövedelem adókötelezettségére, valamint a számla kibocsátására vonatkozik. A lakóingatlannak két tulajdonosa van, 50-50 százalékos tulajdoni hányaddal. Mind a két tulajdonos bejelentett adószámos magánszemély. Az 1995. évi CXVII. törvény (Szja.tv) 4. § (6) bekezdése szerint közös tulajdon esetén az ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a magánszemélyt a tulajdoni hányada arányában terheli adókötelezettség. Kérdésem: Hogyan történjen a számlázás, hogy az adott ingatlan bérbeadásából származó jövedelem után a tulajdonosokat a tulajdoni hányaduk alapján terhelje az adókötelezettség, úgy a személyi jövedelemadó, mint a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás szempontjából? Helyesen alkalmaztuk eddigi gyakorlatként, hogy a tulajdonosok a közös tulajdonban lévő ingatlanra külön-külön számláztak, s adóztak? Válaszukat előre is köszönöm.

Őstermelő, magánszemély, vállalkozó: így árulhat saját virágot Cikk

Jeles névnapok, ünnepek alkalmával elborítják a piacokat, virágüzleteket a csokrok, koszorúk és cserepes dísznövények. Ilyenkor még az utcasarkokon, aluljárókban, sőt gyakran a kertes házak kapujában is kínálják a virágokat. Cikkünk a virág- és dísznövénytermelő, -értékesítő magánszemélyekre vonatkozó legfontosabb adózási szabályokat ismerteti.

Adószámos magánszemély heti 20 órás munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esethez kapcsolódóan szeretnék választ kapni kérdésemre: Egyik kollégánk (heti 20 órás munkaviszonyú) adószámos magánszemélyként végezne cégünkben alkalomszerűen olyan tevékenységet a cégnek, amely nincs benne a munkaköri leírásában. Ebben az esetben is kell 27 százalékos ehót fizetni a számlája után? A következő megállapításnál pedig segítségét kérném, hogy jól gondolom-e. A levonandó járulékok megállapításánál havi szinten kell figyelembe venni, hogy az adószámos magánszemély jövedelme elérni-e a garantált bérminimum (122 ezer) 30 százalékát. Ha havi szinten nem éri el, akkor szja-t és ehót kell megállapítani. Ha eléri, akkor az egyéb járulékokat is fizetni kell. Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel: Judit

Adószámmal rendelkező magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámmal rendelkező magánszemély adózásával kapcsolatban lenne kérdésem. Főállás mellett, alkalmanként, magánszemélyeknek, egészségügyi tanácsadás (pszichológiai) ad számlát ügyfelem. A 10 százalékos költséghányaddal csökkentett levonást választotta. Például negyedév alatt 100 ezer forint a számlázott összeg, akkor a 90 ezer forint után csak a 16 % szja-t, azaz 14 400 forint kell fizetni, vagy mást is? 14 % ehót is? Az szja-t negyedévente kell bevallani (1553-ason), és megfizetni az előleget? A válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Bánka József

Tanulóként adószámos magánszemély Kérdés

Nappali tagozatos egyetemi tanuló adószámos magánszemélyként végez idegenvezetést, amire számla ellenében havonta kap bizonyos összegeket, ezek meghaladják a minimálbér 30 százalékát. Kérdésem, hogy neki milyen járulékokat és adót kell fizetnie? Köszönettel: Miklós

Rokkantsági ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelünk rokkantsági ellátásban részesül és spirituális tevékenységre kiváltott adószámos magánszemély. Milyen járulékok terhelik? Olvastam a "Rokkantsági ellátott járulékai" című kérdésre adott válaszukat. A jelen kérdésben említett adószámos magánszemély is a fenti cikk alapján fizeti a havi minimális járulékokat maga után, vagy ez más kategória, és mint 7-es adószámos csak 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót fizet maga után a bevallással egyidejűleg (kivétet csak osztalékként tervez)? Köszönettel: Markazit 2003 Bt.

Szellemi szabadfoglalkozás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Ügyfelem két tevékenységet szeretne szellemi szabadfoglalkozásúként folytatni. Egyrészt rajzot szeretne tanítani, kizárólag "magánóra" formájában, másrészt "jobb agyfélteke aktivizálással" kapcsolatos tanfolyamot szeretne tartani (a végzettsége meg van hozzá). Főállása nincs, alapvetően magánszemélyeknek, ritkábban cégeknek is adna számlát. Kérdéseim: lehet-e egyáltalán szellemi szabadfoglalkozású? Amennyiben igen, szeretnék segítséget kérni a fizetendő járulékok, adók kiszámításával, a fizetésével kapcsolatosan, mind a magánszemélyeknek, mind a cégeknek (kifizetőknek) adott számlák alapján. Előre is köszönöm válaszukat !

Magánszállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az általunk könyvelt cég befogadott egy számlát, melynek szövegezése: "bútorozott szállás díja, alanyi adómentes, szja-t magam fizetem". Adószáma van, egyéni vállalkozó nyilvántartási száma nincs (és nem is találtuk meg egyéni vállalkozóként a nyilvantarto.hu-n). Szerettük volna 08-ason bevallani, de azt mondta, hogy ő falusi turizmus keretében adja bérbe a szobákat, ő adózik, tehát nem ad meg több adatot. A számla alapján azonban erre nem utal semmi sem. Nem érezzük úgy, hogy bemondás alapján rendben van ez a dolog, ezért tisztelettel kérjük szíves tanácsukat, hogy az ilyen jogállású személy esetében milyen nyilatkozatot, papírt, egyebet kérjünk be. Enélkül szerintünk bevallást kellene készíteni, továbbá az adótartalmat levonni. Üdvözlettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Devizás könyvelés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyéni vállalkozó gépjármű költségelszámolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Idegen épületen végzett beruházás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink