399 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Kifizetés adószámos magánszemélynek Kérdés

Egy adószámos magánszemély tereprendezési munkát végzett részünkre. Mivel elkerülte a figyelmünket, hogy nem egyéni vállalkozóról van szó, ezért az elvégzett munkáról kiállított számla teljes összege átutalásra került a magánszemély részére. (A végzett munka ellenértéke alapján biztosítási jogviszony is keletkezett.) Mi ilyenkor a teendő a levonni elmulasztott szja- előleg és járulékok tekintetében? (A kifizetés időszakáról már benyújtásra került a 08-as bevallás.) Szja: önellenőrizzük az adott időszak 08-as bevallását, és a 18M-04 lapon jelöljük a 332. sorban a le nem vont előleget, és a magánszemély részére kiállított igazoláson felhívjuk a figyelmét arra, hogy azt neki kell megfizetnie [Szja tv. 46. § (6) bekezdés d) pont]? Járulékok: bejelentjük a biztosítási jogviszonyt. Bevalljuk a járulékokat a 08-as bevalláson, és a Tbj. 50. § (5) bekezdése alapján befizetjük a le nem vont járulékot, majd nyilvántartásba vesszük azt a magánszeméllyel szembeni követelésként? AJK nyomtatványt is be kell nyújtanunk a le nem vont járulékokról? Köszönjük válaszukat!

Ingatlan bérbeadása Kérdés

Magánszemély (adószámmal rendelkezik) lakást ad bérbe. Kérdésem, hogy a lakást telephelynek be kell-e jelenteni a NAV felé?

Adószámos magánszemély és a kata 2020-ban Kérdés

Adószámos magánszemély szálláshely-szolgáltatást mellett (a tételes átalányadózást választotta) lehet-e katás egyéni vállalkozó a könyvelési tevékenységére tekintettel? Áfa tekintetében alanyi mentes. Felmerült még az a kérdés, hogy a kata esetében 2020-tól bevezetésre kerülő minimálbér 2,5-szeresét meghaladó bevétel után 40%-os adóteher már elfogadott törvény, vagy csak tervezet? Várom válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelünk civil szervezet. Zeneiskolát működtetnek, a tanárok egy része adószámos magánszemélyként ad számlát úgy, hogy a hó végén áttekintik, ki, hány órát tartott meg, és ezt beszorozzák a szerződésben szereplő óránkénti árral. Sajnos a szerződésben (egyelőre) nincs pontosan körülírva, hogy a nevezett összegből még levonásra kerülnek a kötelező járulékok, vagy sem. Könyvelőként azzal szembesültem, hogy személyenként más és más a gyakorlat: van aki a megkapott összegből fizeti maga után az szja és a nyugdíjjárulék mellett a szochót is, és van olyan, aki a szerződésben szereplő összeget "nettó munkabér"-nek tekinti, tehát a civil szervezetre hárítja az összes járulék befizetését. A kérdésem arra vonatkozik, hogy könyvelőként hogyan tudok helyesen eljárni: 1. Milyen papírokat/nyilatkozatokat kell bekérni az adószámos magánszemélyként számlát adótól (kell-e bekérnem egyáltalán bármit)? 2. Milyen összeg szerepeljen a számlán: az, amit átutal a megrendelő civil szervezet az adószámos magánszemély tanár számlájára, vagy a járulékkal növelt összeget? (3. A szocho összegét is magában kell hogy foglalja a számla, vagy csak az szja-t, nyugdíjjárulékot és az egészségbiztosítási járulékokat?) Ha az adószámos magánszemély nyugdíjas, akkor milyen járulékokat kell megfizetnie a kiállított számla után? (Csak szja-t vagy minden egyebet, amit a megbízási díj után is meg kellene fizetnie?) Segítségét köszönöm! Márkus Márta

Közlekedési eszköz bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hajót szeretnénk bérbe adni hosszú távon belföldön, kb. 6000 e forint havi bérleti díj ellenében. A kérdésem az lenne, hogy csak vállalkozásszerűen adhatunk bérbe, vagy adószámos magányszemélyként is lehetséges-e? Illetve, hogy vonatkozik-e a hajó bérbe adására, a tárgyi mentesség, mint a az ingatlanoknál? Köszönöm válaszát!

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött adószámos magánszemély Kérdés

Öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött hölgy mint adószámos magánszemély Magyarországon él. Korábban viszont Ausztráliában élt és dolgozott. Beadta a nyugdíjkérelmét, de úgy tűnik, hogy nincs annyi szolgálati éve, ami feljogosítaná akár öregségi résznyugdíjra is. Ebben az esetben ő Magyarországon nyugdíjas, aki jogosult pl. az utazási kedvezményre, illetve kell-e fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, akkor mi az ő jogállása itthon?

Közvetítői jutalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállásban katás vállalkozó vagyok más tevékenységi körben. Magánszemélyként szeretnék szerződni a twitch.tv (amerikai tulajdonú játék platform) oldallal, ahol a csatornámra fel tudnak iratkozni az emberek 5-10-25 $-os havi csomagokért, illetve a nézők "cheereket" tudnak ajándékozni amiért az oldal 0,01 $-t fizet darabonként a közvetítő számára. Ezt a tevékenységet végezhetem magánszemélyként, esetleg adószámos magánszemélyként, ezáltal milyen adózási kötelezettségeim lesznek a jutalék után? Köszönettel

Présház magánszálláshelyként történő hasznosításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Adózóna! Balatonfelvidéken lévő présházamat (mezőgazdasági területen lévő "gazdasági épület") 2 év óta rövid távú bérbadással hasznosítom a nyári szezonban magánszemélyként. Számlát is adószámos magánszemélyként adok, és a jelen rendelkezések szerint a 12 milliós áfa alanyi mentesség miatt a kiadást áfa nem terheli. Személyi jövedelemadót átalányban fizetek (szobánként évi 38 400 Ft-ot). A 239/2009 Korm. rendelet 2019. júniusi változása miatt, ha jól értelmezem, a présházbesorolás miatt ez nem tekinthető "magánszálláshelynek" így felborult az egész eddigi konstrukció, nem adhatom bérbe az évek során bevezetett és megkedveltetett házamat. Mit javasolnak megoldásként? Az önkormányzat tájékoztatása szerint vagy át kellene minősíttetni (üdülővé - amire az építésügyi szabályok szerint gyakorlatilag nincs lehetőség, mivel a terület nem üdülőövezet) vagy pedig kft.-ként (nem magánszemélyként és nem egyéni vállalkozóként) kellene bérbe adni, mivel ekkor az új módosítás szerint "egyéb szálláshelynek" minősülhet, amely bármilyen épület lehet. Kérdésem egyrészt az, hogy az eddigieket jól értelmeztem-e, másrészt pedig "megoldásként" szóba jöhet-e, ha a családon belüli kft.-nek hosszú távra bérbe adom a présházat, és így a kft. fogja rövid távon bérbe adni azt januártól kezdve? Ha ezt a megoldást választjuk, abban az esetben én mint magánszemély áfamentesen, de 15% szja-val adhatom bérbe a kft.-nek, a kft. pedig a rövid távú bérbeadást 18% áfával kell hogy számlázza (plusz társasági adó, helyi iparűzési adó)?

Öregségi nyugdíjas adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Saját jogon öregségi nyugdíjas adószámos magánszemély alkalomszerűen takarítási, kerti, illetve szakmája alapján kozmetikusi tevékenységet végez természetes személyek (nem kifizetők) felé (házhoz jár). Milyen adó és járulékfizetési szabályok vonatkoznak rá? Tisztelettel: Ignácz Mária

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan-bérbeadással foglalkozó magánszemélynek tételes költségelszámolás alkalmazása esetén az értékcsökkenésen és a rezsiköltségen túl van-e lehetősége egyéb költség elszámolására? Értem ezalatt a ingatlanba vásárolt használati tárgyak (mikrohullámú sütő, mosógép), illetve a takarító cég által kiállított szolgáltatási számla elszámolását. Válaszát tisztelettel köszönöm! Krisztina

Táncoktatás adószámos magánszemélyként Kérdés

1. Adószámos magánszemélyként lehet-e végezni a táncoktatást heti egy napi oktatással gyerekek számára? Alkalomszerűen ez a táncos produkció városi rendezvényeken elő lenne adva, és erről számla kerülne kiállításra a rendezvényt szervezőnek. A táncoktatás díja alkalmanként 1000 Ft lenne kb., erről pedig nyugta kerülne kiállításra. 2. A táncoktatás beletartozik-e a tárgyi adómentes tevékenységek körébe?

Adószámos magánszemély számlaadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos, áfamentes magánszemélyként helyiségeket adok bérbe magánszemélynek, illetve kisadózó egyéni vállalkozónak. Köteles vagyok-e számlát adni abban az esetben is, ha nem kérnek számlát? Köszönettel: Miklós

Ingatlan-bérbeadás olyan magánszemélyként, aki katás egyéni vállalkozó is Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlan bérbeadásával kapcsolatosan merült fel az alábbi kérdésem. Adott egy magánszemély, aki (nem mellékesen) mellékállású katás egyéni vállalkozó is. Az ingatlanján lévő épületrészeket szeretné bérbe adni, melyek egy részét ő hasznosítja, mint egyéni vállalkozó, egy másik épületrészt azonban egy kft. (amelyben tulajdonosi részesedése is van msz-ként) bérelné. Katásként ingatlan-bérbeadást nem végezhet, illetve ingatlan bérbeadásával foglalkozó egyéni vállalkozó nem lehet katás, az egyértelmű. Első kérdésem: folytathat-e ingatlan-bérbeadást magánszemélyként az ahhoz kapcsolódó szabályokkal (áfamentesség, 10% költséghányad, kifizetői adómegállapítás)? A bérbeadást mindenképp magánszemélyként szeretné végezni, hiszen ő az ingatlan tulajdonosa. Ha igen, információim szerint, mivel egyéni vállalkozó, be kell jelentenie az ingatlan-bérbeadást, mint tevékenységet, hiszen adószámmal rendelkezik. Feltételezem, ezt a T101E nyomtatványon, abban a rubrikában tudná megtenni, ahol azon tevékenységeket kell felsorolni, amelyeket nem egyéni vállalkozóként végez (megjegyzem ÖVJT kódot nem találtam az ingatlan-bérbeadásra). Mit kell ebben az esetben a nyomtatványon megjelölni? Egyáltalán jól tudom, hogy be kell jelenteni? S ha a tevékenységet magánszemélyként folytatja, véleményem szerint számviteli bizonylatot kellene kiállítania. Vagy számláznia kellene, mert rendelkezik adószámmal (de hát nem azt a tevékenységet végezné...)? Számomra nem egyértelmű. Hogy jár el helyesen?

Adószámos magánszemély – egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

A nők 40 éves munkaviszonyával nyugdíjazott tanárnő adószámos magánszemélyként korrepetálást vállal. Az szja-n kívül kell-e fizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot?

Adószámos magánszemély járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves válaszát várom az alábbi témában: Nappali tagozatos egyetemi hallgatóknak zenei, előadó-művészi tevékenységre adószám került kiváltásra. Az igénylésnek megfelelően a NAV: magánszeményként, nappali tagozaton folytatott tanulmányok mellett mint alanyi adómentes (ÁFA) „5” számmal kezdődő adószámot adott. Ezt követően három alkalommal történő fellépésről Megbízási Szerződés, majd számla került kiállításra, 3x50 000 Ft értékben. Szeretném megtudni, hogy a Megbízó jogosan járt-e el, amikor a 150 000 Ft összegből levonta a nyugdíjjárulékot, a természetbeni egészségbiztosítási járulékot, a pénzbeli egészségbiztosítási járulékot, valamint a 10% költséghányad figyelembevételével az szja-t, majd a számlán szereplő bankszámlára átutalta az így kapott nettó összeget. Véleményem szerint fenti levonások csak az adószám és számla nélküli, megbízási jogviszony esetén jogosak, jelen/fenti esetben az adószámos magánszemélyt az szja- n kívül más járulék megfizetése nem terheli. Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanvásárlás készpénzért

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Személygépjármű-értékesítés

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Számla nélkül költségelszámolás

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs