340 találat a(z) adómentes cimkére

Ettől is függ a lakhatási támogatás adómentessége Cikk

A munkavállalók lakcímeként szolgál a munkáltató tulajdonában lévő lakás. Lehet-e nekik adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást nyújtani? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

NYESZ-R számla használata 10 év után Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2007.07.05-én nyitottam az Erste Befektetési Zrt.-nél egy "NYESZ-R" megjelölésű nyugdíj-előtakarékossági számlát. Ezen az elmúlt időszak alatt tőzsdei műveleket végeztem. Ma már öregségi nyugdíjas vagyok (64 éves nő), a számla ebben a hónapban elmúlt 10 éves. Azt szeretném tudni, hogy ha kiveszek pénzt a számláról, illetve továbbra is használom tőzsdei műveletekre, adómentes marad-e örökre? Köszönettel: Szilasné

Hallgatói munkavégzés (bevétel adómentessége) Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr / Szakértő Asszony! Az alábbi, hallgatói munkavégzéssel kapcsolatos kérdésben kérem szíves állásfoglalását: egy magyar állampolgár (a továbbiakban: Munkavállaló) államilag elismert külföldi (dán) felsőoktatási intézményben folytatott nappali tagozatos tanulmányaihoz kapcsolódóan – a külföldi felsőoktatási intézménnyel fennálló hallgatói jogviszonya időtartama alatt, legfeljebb 12 hétig terjedő időtartamra – magyarországi munkáltatóval kíván jogviszonyt létesíteni. [Nftv. 79. § (1a)] Ebben az esetben adómentes-e a Munkavállaló részére a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része? Az Szja tv. szerint adómentes a Nftv. szerinti hallgató részére nappali tagozaton a gyakorlati képzés idejére kifizetett juttatás, díjazás értékéből havonta a hónap első napján érvényes havi minimálbért meg nem haladó része. [Szja tv. 1. sz. mell. 4.12.1. b)] Tekintettel arra, hogy arra a Munkavállaló az Nftv. szerinti hallgatónak minősül, álláspontunk szerint a fentiek szerinti adómentesség fennáll. (Ismerünk olyan álláspontot is, amely szerint az adómentesség csak abban az esetben áll fenn, ha a hallgató magyar felsőoktatási intézményben folytat tanulmányokat.) Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel.

Ingatlaneladás szja II. Kérdés

Pontosítani szeretném a kérdést. Olyan építési telket adok el (ingatlan-nyilvántartásban telek), melyre jelentős ráépítés történt, az adásvételi szerződésben is szerepel a ráépítés ténye. A telekvásárlás 5 évvel ezelőtt történt. Kérdésem, hogy ez esetben alkalmazható-e az szja-törvény ingatlanra vonatkozó 5. évet követő 0 százaléka, vagyis nem kell szja-t fizetni az ingatlan eladási ára után, vagy az eladási árból levonom a ráépítés költségét és az az adóalap? A pontosított kérdésre adott válaszukat mielőbb köszönettel várom.

Üzemanyag-megtakarítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Fuvarozó cég üzemanyag-megtakarítást fizetne munkavállalója és a személyesen közreműködő tag részére is. Az szja törvény szerint 100 ezer forintig adómentes. Amennyiben az összeg ezt meghaladja, akkor a teljes összeg adóköteles vagy csak a 100 ezer forintot meghaladó összeg? Kifizethető a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja részére is? Több havi összeget kifizethet egy összegben vagy minden hónapban csak az aktuális havit fizetheti? Hogyan szerepeltetem a 08-as bevallásban? Válaszát köszönöm!

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015-ig társasági adó hatálya alá tartozó kft. 2015. évi mérleg szerinti eredménye 1000 eFt, eredménytartaléka -500 eFt. 2016. évtől evás lett, a 2016. évi eredménye 3000 eFt. 2017-től ismét társaságiadó-alany. Kérdésem az lenne, hogy a 2016. évi 3000 eFt-ot kiveheti-e adómentesen 2017. évben a 2016. évi beszámoló jóváhagyásakor? Illetve 2016. december 31-én osztalékelőlegként kiveheti-e? Az osztalékelőleget ebben az esetben hogy kell könyvelni? T kötelezettség-K pénztár? Válaszát előre is köszönöm!

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. ügyvezetője, tulajdonosa 2017. május 31-éig tagi jogviszonyban, 2017. június 1-jétől munkaviszonyban látja majd el a feladatát. Kérdésem az lenne, hogy 2017 júliusában kaphat-e a cégtől adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást? Felesége, aki 2017. június 1-jétől 4 órában lesz alkalmazott, ő is kaphat-e 5 millió forint munkáltatói támogatást ugyanarra a lakásra, adómentesen? Ketten a lakás értékének akár 60%-át is megkaphatják? Másik kérdésem az, hogy abban az esetben, ha a házaspár építkezik, a ház építését nem egy építési vállalkozóra bízzák, hanem az építési munkákat maguk végzik, csak az építőanyagot vásárolják meg, akkor is kaphatnak adómentesen munkáltatói támogatást? Köszönöm a válaszát.

Adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás: ezekre kell ügyelni Cikk

Fontos-e az adómentes lakáscélú vissza nem térítendő munkáltatói támogatásnál a támogatott ingatlanban szerzett tulajdoni hányada, a házasság, a beköltözők száma? Olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hallgatói munkaszerződés Kérdés

Hallgatóval kötött munkaszerződésben a felek heti 20 órát, brutto 95 ezer forintot állapítanak meg a 16 hetes szerződés idejére. Adó- és tbj-mentes ez így is az szja tv. 1.sz.melléklet 4.12.1.b pontja alapján? Köszönöm szépen a választ! Tisztelettel, Hné Zs

Nyeremények/ajándékok adómentesen. Hogyan? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy szupermarketünk van és promóciós forgalomnövelés céllal havi 100-150 ezer forint (kb. 3-4000 forint értékű ajándékok, tárgynyeremények) értékben szeretnénk nyereményeket kiosztani a vásárlóink között, amit 3 féleképpen tennénk: 1.) 5000 forint feletti vásárlás esetén a blokk végén található adatmezőket kitölti - ami tartalmaz egy kérdést is az üzletünkkel kapcsolatban, bedobja a nyereményládába és kisorsoljuk a nyerteseket (közjegyző nélkül, sorsolási jegyzőkönyvvel, belsős bizottság előtt). 2.) A Facebookra töltenénk fel a nyereményeket, ahol a bejegyzés alatt hozzászólással lehet játszani (annak, aki 3000 forint felett vásárolt nálunk) a blokkszám és a törzsvevőszám beírásával. A sorsolás online történik (Facebook nyertes vagy random.org alkalmazással). 3.) Az üzletben kihelyezett vásárIói véleménykártyák kitöltésével és a nyereményládába való bedobással szintén nyerhetnek (csak törzsvevők). A kérdésem az, hogy hogyan lehetne megoldani, hogy ezek az adómentes üzletpolitikai célú, nyilvános, magánszemélyeknek szóló promóció kategóriába essen, mit vegyek ki belőle, vagy mivel egészítsem ki? (Például ha kérünk egy jelképes összeget a nyertesektől, 100Ft-ot a nyeremény átvételekor, akkor az már nem nyereménysorsolásnak minősül, mert kedvezményt adunk?) Hogyan kerülhetem ki, hogy ne ajándéksorsolásnak és ne nyereményjátéknak számítson, mert ezek adókötelesek? Milyen további fizetési kötelezettség áll fenn? Válaszát előre is köszönöm!

Adómentes ingatlanértékesítéshez kapcsolódó közvetítői díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mint cég használt ingatlanunkat értékesítettük az alapeset szerint adómentesen. A kérdésem az lenne, hogy az értékesítéshez kapcsolódó ingatlanközvetítői díj számlánál az áfát visszaigényelhetjük-e? Köszönettel: Metszőssy Klára

Óvodai, bölcsődei ellátás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szülő alapítványi óvodába járatja gyermekét, és az óvodának nem az ellátást, szolgáltatást fizeti meg, hanem támogatást fizet havonta. A támogatásról számlát kiállítani nem tudnak, csak bevételi pénztárbizonylatot állítanak ki az átvett összegről. Ez esetben is adható adómentesen ez juttatás? Elfogadható alátámasztó dokumentumként a bevételi pénztárbizonylat (úgy állították ki, mintha a cég fizette volna be az összeget)? Előre is köszönöm válaszukat. Üdvözlettel, Mária

Adómentes vállalkozás és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy kft., ami alanyi adómentes besorolással működik és közösségi árubeszerzéssel is foglalkozik, melyet itthon értékesít. Eddig áfamentes árukat hozott be, melyek áfamentesen voltak kiszámlázva Olaszországból. Most az áru értéke meghaladta a 10 ezer eurót és az áfaköteles áruként lett kiszámlázva. Kérdésem, hogy mint mentes vállalkozó az áfa bevallásomban hogyan szerepeltessem ezt a tételt? Nincs még alanyi határ átlépése, csak a számla miatt gondoltam, hogy a számlát úgy kell lekönyvelni, mint az áfásoknál a közösségi beszerzést a 69. sor adott áfakulccsal és az értékesítést a 14. sor adott áfakulccsal, így nem kell itthon is befizetni, meg kint is az áfát. A bevallási nyomtatványban a C, vagy az E oszlopban kell jelölnöm, hogy alanyi mentes áfa bevallása? Kérem tisztelettel a sűrgős segítségét!

Adómentes vissza nem térítendő lakáscélú támogatás Kérdés

T. Szakértő! Abban kérem a segítségét, hogy el tudjuk dönteni, vajon az alábbi paraméterekkel rendelkező esetben a munkáltató nyújthat-e adómentes lakáscélú vissza nem térítendő támogatást a munkavállalójának. Ha igen, mekkora összegben? A támogatás ugye maximum 5 millió forint lehet, a vételár 30 százaléka. Mekkora összeget lehet itt figyelembe venni, ha a vételár 18 millió forint, a vevők pedig: a munkavállaló, valamint az ő társa, aki jelenleg nem élettársa, nem házastársa a munkavállalónak? Hány fő az együtt költözők létszáma az ő esetükben? (munkavállaló + társ + a társ 2 gyereke + közös pocakbabájuk költözik ténylegesen), nem házasok, nem bejegyzett élettársak 2017. 03.23-ai állapot szerint. Úgy tudom, nem mérvadó, hogy a munkavállaló mekkora tulajdoni hányadot szerez? Igaz? A tervrajz szerint 4 szoba található az ingatlanban, méltányolható lakásigénynek megfelelnek-e az együtt költözők vonatkozásában? Mit és milyen összegben, mikor kell fizetnie és kinek, ha kiderül, hogy nem felel meg az ügylet az adómentesség feltételeinek? Várom válaszát, köszönettel!

Tanulmányi verseny áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közgazdász ismerősöm egyéni vállalkozás keretében szeretne különböző korosztályok, elsősorban gyerekek, fiatalok részére internetes tananyagot készíteni, pénzügyi ismeretek témakörben. Minden tananyagot követően (kb. két hét késéssel) tesztkérdéseket is kapnának a tanulók, amelyeket megoldva kell visszaküldeniük. Ez utóbbi egyfajta verseny is lenne egyben, ami az adott kurzus végén egy élő versennyel fejeződne be, ahová a legjobbak kapnának meghívást. Elmondása alapján a rendszer úgy épülne fel, hogy kb. fele részben tanulás, fele részben verseny. Kérdésem, hogy ebben az esetben lehet-e adómentesen számlázni, megfelel-e a tevékenység az áfatörvény 85. § (2) d) pontjának: "tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása"? Köszönettel: Vágner Emília

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft. és őstermeői tevékenység

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kattás ev. mezőgazdasági kompenzációs rendszer mellett

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Adószámos magánszemély

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs