301 találat a(z) adómentes cimkére

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A 6612 és a 6619-es TEÁOR tevékenységek áfakötelesek, vagy a 86. § alapján adómentesek? Tisztelettel Arany Tamás

Biztosítás adókötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy belföldi illetőségű vállalkozás (kft.), a munkavállalója számára egészségbiztosítást kíván kötni egy angol biztosítónál. A biztosítás szimplán egészségügyi ellátásra és kórházi kezelésre terjed ki. A biztosítási díj havonta 85 euró, az éves díja 1268 euró. A biztosítás határozott időre – egy évre – szól, bármikor felmondható, ha addig nem történt esemény. Visszavásárlási értéke nincs, a kedvezményezett a munkavállaló. Kérdésem, hogy ez tekinthető-e kockázati biztosításnak, ha a biztosító kizárólag a biztosítási esemény (baleset, betegség) bekövetkezésekor fizet? Ha igen, akkor alkalmazható-e az alábbi szabály? „Ilyen biztosítás esetén adómentes az ugyanazon díjfizető által ugyanazon biztosítottra tekintettel egy hónapra vonatkozóan a minimálbér 30 százalékát meg nem haladóan fizetett díj [szja tv. 1. számú melléklet 6.3. pont].„ Vagyis mivel a havi díj nem haladja meg a minimálbér 33 százalékát , adómentes mind a kifizető, mind a kedvezményezett számára? Amennyiben NEM a válasz, kérem segítségét a helyes eljárásban. Köszönöm

Őket pécézte ki a NAV: nem mindegy, hogy gyógyítanak vagy szépítenek Cikk

Nem tartoznak az adómentes kategóriába azok a plasztikai műtétek, amelyeket kizárólag szépészeti, kozmetikai célból végeznek, szemben az egészségügyileg indokolt beavatkozásokkal. Az adóellenőrzéskor az orvosnak kell bizonyítania, hogy az adott műtét célja a gyógyítás volt. Többek között erről szólt a Kúria döntése annak a pernek a végén, amelyikben egy plasztikai sebész megtámadta a NAV határozatát.

Előadóművész Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság főtevékenységi köre: előadó-művészet. A társaságban személyesen közreműködő tag zenei előadó-művészettel foglalkozik. Koncertjeire megjelenni, esetleg televízióban szerepelni meg kell jelennie. Az szja törvény értelmében kizárólag jelmezszerű öltözet biztosítható adómentesen az előadó-művészeknek, vagy esetleg más fajta ruházat is? A koncerteken az előadónak meg kell jelennie, ilyen alkalmakkor jellemzően zakó, ing, nadrág kell, amin azonban nincs semmiféle megkülönböztető jelzés, embléma stb. Köszönöm!

Önkormányzati letelepedési támogatás Kérdés

Önkormányzatunk rendeletet kíván alkotni fiatalok helyben történő letelepedésére. Vissza nem térítendő támogatást ad a rendelet meglévő ingatlan felújításához, újonnan vásárolt és felújítandó lakóingatlan vásárlásához, lakóingatlan vásárlásához és új lakás építéséhez. A rendelet nem vizsgál szociális helyzetet, jövedelmet. Kérdés: adómentes ez a juttatás? Ha nem az, milyen adó (és esetlegesen járulék) vonzata van? Köszönettel:Tamus Mária

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hazautazás költségtérítése címén munkáltató repülőjegy árát szeretné munkavállalónak téríteni. Ez meghaladja az adómentesen téríthető összeget. Megteheti-e a munkáltató, hogy csak az adómentes részt téríti a munkavállaló számára a bérelszámolás során, és a számla fennmaradó ellenértékét nem a vállalkozás érdekében felmerült költségként számolja el, és megfizeti utána az 1,19-szoros érték után a 15% szja-t és a 27% ehót? Vagy a számla teljes értéke átsorolható az előbb nevezett költségek közé, hogy a munkavállalónak ne keletkezzen jogviszonyos jövedelme ezen kifizetésből?

Bérlettérítés munkába járáshoz Kérdés

Amennyiben a 39/2010. kormányrendelet 2. § a) pont aa) alpontja alapján definiált munkába járáshoz kettő vagy több bérletet kell vásárolnia a dolgozónak, mert két vagy több közlekedési eszköz használatával tud csak eljutni a munkavégzés helyére, akkor a munkáltatónak meg kell-e térítenie mindegyik megvásárolt bérlet árának a 86 százalékát? Ha igen, akkor mindegyik bérlet térítése adómentes a munkáltatónak/munkavállalónak? Köszönettel: Zsuzsa

Adómentesen adható lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő, az alábbiakban kérem segítségét! Alkalmazottnak családi ház vásárlására adna cégünk támogatást. A családi ház – mely megvételre kerül –, kivett lakóház, udvar és vendéglő címen van a tulajdoni lapon bejegyezve (a lakórész az emelet külön bejárattal, a vendéglő a földszint). Az adásvételi szerződésen külön nevesítve van a lakóház értéke és a vendéglő értéke . A teljes ház az alkalmazott tulajdonába kerül. A lakóház értékének 30%-át adhatja a cég támogatásként, ebben az esetben is? A lakóházrészben 2 db 12 m2-nél kisebb szoba és egy nagy nappali van mely 30 m2 feletti. a 2 kisszoba 2 lakószobának felel meg? Ha igen, akkor összesen 4 db lakószoba van a lakóházban? Jól értelmezem a rendeletet, és a fentiek szerint a támogatás kifizetésre kerülhe? Köszönöm válaszát. Hné

Lakáshitel-törlesztés munkáltatói támogatásánál ezekre kell ügyelni Cikk

Munkavállalója lakáshitelének törlesztését támogatná a munkáltató. Arról érdeklődött, milyen szabályokat kell figyelembe vennie. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Főállású egyéni vállalkozó az szja törvény hatálya alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: az szja törvény hatálya alatt álló főállású egyéni vállalkozó (áfakörbe tartozik jelenleg, árbevétele meghaladja a 6 millió forintos értékhatárt) létesíthet-e másik, ugyancsak egyéni vállalkozást, például katás lehetne-e, vagy csak társas vállalkozási formában (bt., kft., egyéni cég) tehetné meg ezt? Amennyiben másik vállalkozást is megkezdhet, a tevékenységi körébe tartozó árbevétele megosztható volna-e a két vállalkozás között, illetve visszaléphet-e áfakörből alanyi mentesbe, ha az árbevétele egyik vállalkozásban sem éri el a törvényileg szabályozott 6 millió forintos értékhatárt? Milyen járulékvonzattal kell számolnia a két vállalkozást működtető magánszemélynek? Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes bérleti díj után fizetendő bánatpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Intézményünk a bérleti szerződés megkötésekor kiköti, hogy annak meghiúsulása esetén a bérbevevő bánatpénz fizetésére kötelezett. Ennek mértéke a bérleti díj bizonyos százaléka. A bérleti díjakat adómentesen számlázzuk. Ilyen esetben a bánatpénznek mi lesz az adó alapja? Mivel a százalékosan megállapított összeg adómentes, ezért erre számoljuk rá az áfát pluszban vagy ezt osztjuk le alap+áfára?

Védőital Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég hidegkonyhai ételeket gyártó csarnokában a dolgozóknak az ivóvíz fogyasztása ballonos vízgépekkel van megoldva. Az élelmiszergyártás miatt nagyon szigorúak az előrások, így az alkalmazottak saját ételt és italt nem vihetnek be az üzembe, a csapvizet csak mosogatásra használhatják, abból nem ihatnak (fogyasztásra alkalmas a víz). Az ásványvíz védőitalként elszámolható és ennek megfelelőlen adómentesen adható? Az ehhez kapcsolódó egyéb költségek, vízgép, ballon díja is adómentesen elszámolhatók? Köszönöm Pötörke Gyuláné

Áfafizetés fennáll-e? Kérdés

Egy kft. gépjárművezető-oktatással is foglalkozik. Felmerült, hogy a kimenő számláira kell-e áfát tenni? A kft. az áfatörvény 85. paragrafus 2b) pont szerint az adómentesség mellett szavaz. Szerintük ezt az álláspontot erősíti a 24/2005. NKH-rendelet. Konzultáltunk a NAV áfaszakértőjével, aki ellenben az áfafizetési kötelezettséget nevezte meg követendőnek. Legyenek kedvesek állást foglalni, hogy a számla áfás vagy mentes az adó alól? Üdv.: Fix Kft.

Mikor adóköteles, mikor adómentes a biztosítási díj? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint, ha valamely személybiztosítás díját nem a biztosított magánszemély, hanem más személy fizeti, a biztosított magánszemélynél (akire vonatkozóan a díjfizetés történik) adóköteles jövedelem keletkezik, hacsak a törvény valamely külön rendelkezése értelmében az nem adómentes. Hogy is van ez? Vegyük sorra!

Levelező tagozat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy levelező tagozaton tanuló egyetemistával köthető-e hallgatói munkaszerződés Nftv. 44. § (1) a) alapján? A felsőoktatási intézménnyel kötnénk együttműködési keretmegállapodást, ami alapján a szükséges gyakorlati képzést a mi cégünknél végezné el a diák. Diákigazolvánnyal nem rendelkezik, mert nem kért (gondolom nem akarta igénybe venni az ezzel járó kedvezményt). Mivel nem nappali képzésben vesz részt, nem jár részére egészségbiztosítás, ez nem okoz problémát a hallgatói munkaviszony létesítésénél? Mivel ez a szakmai gyakorlat a képzéshez kapcsolódik a hallgatói munkaszerződés alapján fizetett összeg (16 650 forint/hét) adó- és járulékmentes lehet az ő esetében is? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close