303 találat a(z) adómentes cimkére

Borravaló Kérdés

Egy kávézóban az alkalmazottak borravalót kapnak néha a vendégektől. A borravaló felosztásra kerül munkanap végén az alkalmazottak között. Erről kell-e nyilvántartást vezetni? A borravalót hol célszerű gyűjteni például pénztárgép mellett vagy külön, egy pénzkazettában? Az szja-törvény 1. számú mellékletének 4.21 pontja alapján adómentes az összeg. A Tbj. 26 paragrafusának (7) bekezdése szerint 15 százalékos nyugdíjjárulék fizethető utána. Jól értelmezzük, hogy nem kell fizetnie az alkalmazottnak, csak önkéntesen fizethet? Válaszukat előre is köszönjük.

Szja 81. § (6) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék a 2017-től hatályos szja törvény 81. szakasz (6) bekezdésében szereplő azon rendelet számáról, mely: "azokat az egészségügyi ellátásokat határozza meg, melyeket a munkáltató - nem pénzben kapott juttatásként - adómentesen biztosíthat a munkavállaló számára."

Kiküldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cég dolgozója kiküldetésben volt Azerbajdzsánban. Illetősége személyi jövedelemadó szempontjából Azerbajdzsánba esik. Magyarországi munkaviszonyból származó jövedelme ezáltal mentes az szja alól (a járulékokat vonják tőle, 10% nyugdíj- és 8,5% egészségbiztosítási járulékot). Mi a helyzet a napidíjjal? Szintén adómentes a napidíj 30 százaléka naponta, maximum 15 euró, és csak az e feletti rész után kell Magyarországon a járulékokat megfizetni, és szja-t nem?

Nyesz adózása Kérdés

Ha 2008. január 15-én nyitottam nyesz számlát, akkor 2017-ben, ha nyugdíjba megyek, felvehetem adó nélkül a számlán lévő teljes összeget?

Föld bérbeadása: mikor adómentes, és mikor nem a kapott bérleti díj? Cikk

Az év végén kapják kézhez a földtulajdonosok a bérbe adott földterületük utáni bérleti díjat a bérlőtől. Mely esetben kell adózniuk a kapott bérleti díj után?

Adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Köszönöm a kérdésemre adott válaszát, a válasza alapján a feltételeket újragondolva: adhat-e adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást ugyanazon lakásvásárlásra a kft. a férjnek (A), a feleségnek (B), a fiúknak (X) és a lányuknak (Z) egyidejűleg 5-5 millió forint, 4*5= összesen 20 millió forintot az alábbi esetben? • A kft. 2 tagja, A és B, illetve X heti 40 órás munkaviszonyban áll a kft.-vel, Z egy másik cégnél fennálló heti 40 órás munkaviszony mellett havi 4 órás munkaviszonyban áll a kft.-nél, • A, B,X és Z nyilatkozik: egyik sem kapott több munkáltatótól egymást követően 5 év alatt 5 millió forintnál több támogatást, • A felhasználás lakáscélú: új lakás vásárlás, vételár: 32 millió forint, 30%-a 9,6 millió forint, A, B, X és Z is kap 5 millió forint támogatást, összesen a 4 személy 20 millió forintot, • A lakás 85,4 nm, a lakóhelyiségek alapterülete nm-ben: nappali: 27, 4, szoba1.:10, szoba2.:12,3 szoba3.:8,9, ez össz. 58,6 nm, egyéb helyiségek össz.:26,8 nm. A méltányolható lakásigény szerint ez 2 normál lakószoba+ 2 kisebb , 8-12 nm közötti szoba, az 1 szobának minősül, össz. 3 lakószoba. • Az együttköltöző családtagok: A, B, X és Y, : így mind a 4 esetén 4 fő, • A méltányolható lakásigény mértéke: a fenti 4 fő esetén: 3-4 fő maximum 4 lakószoba. Az új lakás 3 lakószobás: A, B ,X és Z esetén is megfelelnek a szobaszámnak, • Az új lakás tulajdonosai: A, B,X és Z: A, B , X és Z esetében is saját lakásnak minősül, • Az 5-5 millió forintot a kft. bankon keresztül adja, a bank utalja tovább A, B , X és Z számlájára.

Munkáltatói lakáscélú támogatással vett lakást mikor lehet eladni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy adómentes lakástámogatással vett lakást hány év múlva lehet eladni és nagyobbat venni, hogy a támogatás adomentessége ne sérüljön? Kató Piroska

Adómentes munkahelyi támogatás lakásfelújításhoz Cikk

Olvasónk cafeteria-elemként az adómentes lakáscélú hiteltörlesztési lehetőséget választaná. Milyen feltételeknek kell megfelelnie? A kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Munkáltató által fizetett egészségbiztosítás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató a munkavállalói, illetve azok családtagjai részére egészségbiztosítási szerződést kötött. Biztosítottak a a munkavállalók, illetve családtagjaik. A havonta fizetett összeg nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy a családtagok részére fizetett egészségbiztosítási díjakra az szja-törvény 1. számú melléklet 6.3 pontja szerinti adómentesség ugyanúgy fennáll? A társaságiadó-törvény szerint ezen összegek egyértelműen a nem a vállalkozás érdekében felmerült költségek. Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel.

Adómentes munkáltató lakáscélú támogatás Kérdés

Adhat-e adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást ugyanarra a lakásvásárlásra a kft. a férjnek (A), a feleségnek (B) és a fiuknak (X) egyidejűleg 5-5 millió forint összegben, azaz 3*5= összesen 15 millió forint összegben az alábbi feltételek esetén? 1) A kft. 2 tagja, (A) és (B), illetve (X) is munkaviszonyban áll a kft.-vel, 2) (A), (B) és (X) sem kapott több munkáltatótól egymást követően 5 év alatt 5 millió forintnál több támogatást, 3) A felhasználás lakáscélú: új lakás vásárlás,a vételár: 32 millió forint, ennek 30 százaléka 9,6 millió forint, (A), (B) és (X) is kap 5 millió forint támogatást, összesen a 3 személy 15 millió forintot, 4) A lakás 85,4 nm, a lakóhelyiségek alapterülete nm-ben: nappali: 27, szoba1.:10, szoba2.:13, szoba3.:7, ez össz. 50nm, egyéb:előtér, konyha, wc, fürdő össz.:35,4 nm. A méltányolható lakásigény szerint: 3 lakószoba. 5) Az együttköltöző családtagok: (A) és (B) nem költözik az új lakásba, csak a 2 gyermekük: a fiuk és a lányuk, így (A) és (B) esetében a 2 gyermek, 2 fő, (X) esetében: csak a fiú, azaz 1 fő, 6) A méltányolható lakásigény mértéke az együttköltöző családtagok száma alapján: 1-2 fő max. 3 lakószoba. Az új lakás 3 lakószobás, így (A), (B) és (X) esetén is megfelelnek a szobaszámnak, 7) (A) és (B) tulajdonában van már egy másik lakás, (X) tulajdonában nincs, az új lakás tulajdonosai: (A), (B), (X) és a lányuk: így az új lakás (A), (B) és (X) esetében is saját lakásnak minősül, 8) A támogatást a kft. bankon keresztül adja, a bank 5-5 millió forintot utal (A), (B) és (X) számlájára.

Huzavona egy munkáltatói juttatás adómentessége körül Cikk

Több mint érdekes libikóka zajlik az adómódosítások körül: egyelőre úgy tűnik, hogy mégsem lesz jövőre adómentes juttatás a munkáltató által finanszírozott egészségügyi szűrés.

Cafetéria: új adómentes elemek, de költségesebbek is lesznek Cikk

2017. január 1-jétől jelentősen változik a nem pénzben nyújtható juttatások adózása, emiatt a korábbi években már megszokott cafetériaelemek kikerülhetnek a választható juttatások köréből, az adómentesen nyújtható juttatások pedig új elemekkel bővülnek. A legfontosabb változásokra a Deloitte szakértője hívja fel a figyelmet.

Adómentes lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy ha egy munkavállalónak több munkáltatónál van munkaviszonya, és szeretné igénybe venni az adómentesen adható lakástámogatást (5 millió forintot), akkor minden munkáltatójától igényelheti-e ugyanarra a lakáskorszerűsítésre, csak a támogatás összege, ami nem haladhatja meg a lakáskorszerűsítés 30 százalékát/munkáltató, illetve az összes munkáltatótól kapott támogatás együttesen az 5 millió forintot? Vagyis 2 munkáltatótól igényelhető-e a támogatás ugyanarra a lakásvásárlásra vagy lakáskorszerűsítésre a támogatás?

Ügyvezető lakáshitel támogatása a saját cégéből Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy kft. tulajdonosa-ügyvezetője (havi rendszerességgel a saját cégéből vesz ki jövedelmet), Fundamenta lakáskasszával előtörlesztette a lakás hitelét 2 700 000 forintot. Van-e lehetőség arra, hogy ezt az összeget lakásvásárlási támogatásként a saját cége házipénztárából kivegye adómentesen? Ha igen, akkor ezt egyösszegben megteheti, vagy részletekben? Kell-e pénzintézeti közreműködés ehhez, vagy kiveheti a házipénztárból? Ha kiveheti, akkor közbeszólhat-e az a tény, hogy nem itt lakik, ezt a lakást kiadja? Köszönjük szépen a segítségüket!

Kulturális utalvány év közben belépő munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Szeretném kérdezni, hogy év közben belépő munkavállaló esetén az adómentesen adható kulturális utalvány/szolgáltatás évi 50 000 forintos keretét arányosítani kell-e. Köszönöm szépen válaszát

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close