339 találat a(z) adómentes cimkére

Devizában meghatározott, forintban fizetett napidíjelőleg Kérdés

Egy külföldi cégcsoporthoz tartozó, nem fuvarozási tevékenységet folytató vállalkozás a külföldi kiküldetés idejére a munkavállalóknak járó napidíjat az anyavállalat erre vonatkozó szabályzata alapján svéd koronában határozza meg. A napidíj teljes összegét az utazást megelőző munkanapon előlegként, forintban utalja át a munkavállalóknak, az átutalás napjára közzétett HUF/SEK MNB-árfolyamon átszámítva. Az adómentes és adóköteles rész meghatározásához az átutalt napidíjat az átutalás napján érvényes HUF/EUR MNB-árfolyamon számítja át euróra. Az adómentes rész forintra történő visszaszámítása az előző hó 15-ei MNB-árfolyamon történik, és ezt vonja le a ténylegesen kifizetett forintösszegből. Az adóköteles rész után levonandó adók és járulékok meghatározása a hó végén történik, így azon munkavállalók esetén, akik jelentősebb összegű napidíjat kaptak a hónap folyamán, jelentősebb összegű levonás keletkezik. Ezt kiküszöbölendő felmerült, hogy a napidíjnak csak például a 70 százalékát utalják át előlegként a munkavállalóknak, a fennmaradó összeget pedig a számfejtést követően a nettó bérrel kapják meg. Kérdésem, hogy ez esetben mely napi árfolyamon kell a még ki nem fizetett napidíj forintösszegét meghatározni? Lehet-e ez a vállalkozó döntése, és lehetséges-e a fizetett előleggel összhangban az annak átszámításához használt árfolyamokat alkalmazni?

Adómentes-e a szolgáltatás? Kérdés

Az áfatörvény szerint nem közszolgáltatónak minősülő gazdasági társaság a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. számú törvény 1. § (5) bekezdés k) pontja szerinti a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról szóló 9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet alapján minősített továbbképzéseket folytat. Kérdés, hogy ezen szolgáltatás nyújtása az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 85. § (1) bekezdés i) pontja alapján adómentes-e, különös tekintettel arra, hogy ezen oktatás a felnőttképzési tv. 1. § (2) bekezdés értelmében nem minősül felnőttképzési tevékenységnek.

Így biztosíthatja családtagja egészségét saját cafetériakeretéből Cikk

Finanszírozható-e a munkavállaló cafetériakerete terhére családtag biztosítási díja, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel lehet nyújtani (adómentes lesz-e)? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Társult erdőgazdálkodás – fa értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társult erdőgazdálkodók vagyunk, fakitermelésből lesz bevételünk, amit a tulajdonosok között felosztunk. Kérdésként merült fel, hogy az így keletkezett bevétel osztalékként adózik vagy adómentesen kifizethető-e, tekintve, hogy több mint 5 évre alakultunk. Változik-e a kifizetés adójogi megítélése abban az esetben, ha a tulajdonosok a fakitermelés jogát fenntartották maguknak vagy nem? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Szja-mentes díjazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy felsőfokú képzéshez kötelező, 6 hetes szakmai gyakorlat idejére (heti bér a minimálbér 15 százaléka) kifizetett összeg adó- és járulékmentes, nincs szocho és szakképzési hozzájárulás. A hallgató nem nappali tagozatos, hanem távoktatásos képzésben vesz részt. Ha a heti 29 310 Ft x 15 %-ánál többet fizetünk, ebben az esetben már nem adó- és járulékmentes? Az Szja tv. 4.12.b pontja csak a nappali tagozatosokra tér ki. Hallgatói munkaszerződés mellett tájékoztató, jelenléti ív, munkaköri leírás is szükséges? Hogy számoljuk például a 09. 14 - 09. 30-áig járó kötelező összeget? Köszönöm.

Új adómentességek jönnek Cikk

Adómentes lenne az állam által nyújtott több támogatás és ösztöndíj Rétvári Bence KDNP-s képviselő törvényjavaslata szerint.

Adómentes munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk lakásvásárlásra szeretne 3 millió forintot adómentes kölcsönként átutalni kollégánknak, érdeklődnék, hogy milyen jogszabályokat kell betartanunk, illetve a kölcsön visszafizetésére vonatkozóan, milyen feltételeket kell alkalmaznunk. (A 3 millió forint nem éri el a lakás vételárának 30 százalékát ). Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Dénes Diána

Mobilitási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy a munkavállaló részére adható adómentes mobilitási lakhatási támogatás kizárólag albérletre vagy szállásdíjra is adható? A számla a munkáltató nevére szól.

Albérlet-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi kérdésben: Új munkavállalónk (2017.08.11 a belépés dátuma) részére szeretnénk albérlet-támogatást fizetni. A munkavállaló heti 40 órás munkaviszonyban dolgozik, és állandó lakcíme a munkavégzés helyétől 100 kilométerre van. (A bérbeadó felé a munkavállaló által kifizetett összeg 35 ezer forint, ebből 30 ezer forintot szeretnénk átvállalni.) Az előző évben és most sem rendelkezett 60 kilométer távolságon belül állandó lakással. A bérbevételről kötelező, hogy számlával rendelkezzen a munkavállaló, vagy elég a banki átutalásról kinyomtatott papír? A megkötött bérleti szerződés rendelkezésre áll, és a munkavállaló nyilatkozata is arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem rendelkezett lakás tulajdonjogával, haszonélvezeti jogával. Adható a fenti feltételek mellett az adómentes lakhatási támogatás? Ha nem, milyen adóvonzata van? Hogyan kell ezt dokumentálni, és NAV felé bevallani? 2017. augusztus hónapra is kifizethető a teljes összeg, vagy arányosítani kell? Köszönöm a segítséget.

Adó alóli mentes vagy alanyi adómentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 85. § (1) e pontja alapján mentes az adó alól e) az a szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés, amelyet humán fogorvosi, fogtechnikusi tevékenységet végző - ilyen minőségében - teljesít; Kérdésem, hogy az adómentes kategóriába tartozik-e az az eset, amikor a vállalkozó fogsort készít magánszemélynek, más fogorvosnak, vagy fogsort javít magánszemélynek, más fogorvosnak. Pontosan mi tartozik bele a "szolgáltatásnyújtás és az ahhoz szorosan kapcsolódó termékértékesítés" fogalmába? Köszönöm válaszukat!

Költségtérítés, ha más az autó tulajdonosa és üzembentartója Cikk

A gépkocsi hivatali célú használatánál gyakori, hogy az autó tulajdonosa és az üzembentartó nem ugyanaz a személy, az is lehet, hogy a szülő, az anyós vagy az após. Ki fizeti a cégautóadót, adható-e adómentes költségtérítés. Olvasói kérdésre adott válaszában Surányi Imréné okleveles közgazda a 2018-tól hatályba lépő módosításokra is kitért.

Tb járulék megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéshez kérem szíves állásfoglalását: Az szja törvény 1. számú mellékletének 7.34 pontjában foglaltak adómentes bevételnek minősülnek. Az eho törvény 3. § (5) pontja szerint az szja törvény szerint adómentesnek minősített jogcímek után nem kell egészségügyi hozzájárulást fizetni. Azonban a tb törvényben nem találtam ilyen kitételt. Kérdésem, hogy az szja törvény szerint adómentes bevételnek minősített tételek után meg kell-e állapítani a járulékfizetési kötelezettséget (mind a kifizető, mind a bevételt szerző szempontjából szeretnék választ kapni)? Válaszát előre is köszönöm.Üdvözlettel: Varró Mária

Csapatépítő tréning, szabadulószoba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalat (Megbízó) saját telephelyén lévő helyiségben csapatépítő tréning szervezésére bíz meg ezzel foglalkozó vállalkozást (Megbízott). A résztvevők körét munkakör, beosztás alapján határozta meg a Megbízó, a munkavállalók szűk körét érintette. A program keretében „szabadulószoba” kerül kihelyezésre. Az ehhez szükséges kellékeket a Megbízó biztosítja. A program után a Megbízott írásbeli értékelést készít. A program keretében étkezés nem merül fel. Abban kérem állásfoglalását, hogy a „szabadulószoba” program elszámolható-e adómentesen? Vagy inkább szabadidő programnak tekinthető, egyes meghatározott juttatásnak minősül, ennek megfelelően adózik? Válaszát előre is köszönöm.

Iskolakezdési támogatás cafetérián kívül: mikor, kinek, hogyan adható? Cikk

Bár még tart a nyári vakáció, a tanulók szüleinek már a nyakukban a gond, hogyan teremtsék elő az új tanév kezdetével felmerülő kiadások fedezetét. Sok munkáltató kész a rászorult dolgozók megsegítésére, ám nem mindegy, hogy milyen adózási következményekkel kell számolniuk.

Ettől is függ a lakhatási támogatás adómentessége Cikk

A munkavállalók lakcímeként szolgál a munkáltató tulajdonában lévő lakás. Lehet-e nekik adómentes mobilitási célú lakhatási támogatást nyújtani? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bevétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékelőleg után fizetendő szocho

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs