381 találat a(z) adómentes cimkére

Adómentesen halmozhatók-e ezek a céges juttatások? Cikk

Egy vállalkozás céges autó mellett helyi utazási bérletet is szeretne juttatni üzletkötőinek. Megteheti-e ezt adómentesen? Kérdésére Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Hiteltörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. saját alkalmazottjának szeretné a meglévő lakáshitel-törlesztését átvállalni, adómentesen. Mik ennek a feltételei? Segítségét köszönöm. Ildi

Lakáscélúhitel-törlesztés – cafeteria Kérdés

Cégünk a tavalyi év során egyik dolgozójának 5 millió Ft adómentes lakáscélú kölcsönt nyújtott hitelintézeten keresztül, az adómentesség feltételei teljesültek. Az idei évben a dolgozó kérhet a cafeteria rendszeren belül hiteltörlesztésre támogatást adómentesen, vagy ezt hozzá kellene számítani az 5 millió Ft-hoz? Cég által nyújtott hitel törlesztésére igénybevehető-e egyáltalán a lakáscélú hiteltörlesztésre nyújtott cafeteria?

Mellékállású dolgozó kaphat-e adómentes lakáscélú támogatást? Cikk

Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás munkaviszonnyal kapcsolatos feltételeiről feltett olvasói kérdésekre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Temetési segély vagy kegyeleti hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmazottjának édesapja elhunyt. Kérdés: Milyen módon és összegig tudja adómentesen támogatni a munkavállalót a munkáltató, milyen iratokkal, bizonylatokkal kell alátámasztani, illetve van-e valamilyen bevallási, jelentési kötelezettség utána? Válaszát megköszönve, tisztelettel,Szabóné

Termőföld hasznosításából származó jövedelem és adója Cikk

A termőföld olyan különleges ingatlan, amelynek bérbeadása esetén a magánszemély adókötelezettségét a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) külön szabályokban határozza meg.

Adómentes szociális segély összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy személynek milyen feltételekkel és mekkora összegű szociális segélyt adhat alkalmanként, illetve éves szinten adómentesen az egyházi jogi személy? Köszönöm.

Céges ingatlan használata II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Sajnos alábbi kérdésemre nem kaptam számomra segítő választ, ezért újra megkeresem: "Adott egy nemrég alakult kft., amelybe a cég tulajdonosainak egyike apportált egy ingatlant. Az ingatlan régebben a kft. jelenlegi munkaviszonyos ügyvezetőjének tulajdona volt, aki mindig is az ingatlanban lakott. Más bejelentett lakcíme/tartózkodási helye nincs. (Rokoni kapcsolat van a cég tulajdonosával.) Kérdésem: a cég milyen jogcímen biztosíthat lehetőséget a munkaviszonyos ügyvezetőnek az ingatlanban lakásra, és ez milyen közterhekkel jár? A cég tevékenységei között szerepel az ingatlan-bérbeadás is, amelyet nem tett áfássá." Ön a kiszámlázást javasolta, de akkor pontosítom a kérdést: béren kívüli juttatásként lehet-e és milyen adóterhekkel (lehet-e adómentesen) biztosítani a lakhatást az ügyvezetőnek, és ezt kell-e a munkaszerződésben rögzíteni? Gyors válaszát köszönöm!

Bányaszolgalmi jog adómentessége Kérdés

"Az" eset: magánszemély birtokában lévő földterületre a vevő bányaszolgalmi jogot kíván bejegyezni, ezért a vevő a Bányászati tv. 38. § (4) bekezdése alapján kártalanítást fizetne. Kérdés: ezen kártalanítás összegének meghatározásakor kell valamilyen szabályra tekintettel lenni, annak mértékét korlát alatt tartani? Vagy annak összege a kialkudott összeg nagyságától függetlenül adómentesként kezelhető hivatkozással az Szja tv. 1. mell. 6.1 c) alpontjára? Kérem mielőbbi szíves válaszukat, köszönettel: Szabó Sándorné

Áfa – teljesítés, adómentesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk belföldi gazdasági társaság, főtevékenysége közúti áruszállítás. Tevékenységünk során körfuvarokat végzünk egy szintén belföldi fuvarozó tevékenységet végző cégnek. A körfuvarokat pozíciószámmal látják el – melyek több egyenként végrehajtott egyedi evidenciaszámmal ellátott fuvarokból állnak – a körfuvarok ideje változó, de a két hetet nem haladja meg. A számlázási megállapodás szerint az egy pozícióra vonatkozó fuvarok egy számlában kerülnek kiszámlázásra. Kérdésem, hogy ezen ügylet megfelel-e az időszakos számlázás követelményeinek, lehet-e rá alkalmazni az Áfa tv. 58. § szerinti teljesítési időket? Amennyiben nem, milyen teljesítéssel kell kiállítani az összevont számlát, ami gyakorlatilag több teljesítést tartalmaz? A fuvarok alkalmával végzünk harmadik országokba is fuvarokat, illetve onnan a Közösségbe. A partner ezen utakhoz tartozó fuvardíjat és útdíjat áfamentesen kéri kiszámlázni. Kérdésem, hogy tekintettel az Európai Bíróság C-288/2016 ügyben hozott döntésére, helyes-e cégünknek mint alvállalkozónak ezen fuvarokat külön áfamentesen számlázni? Válaszukat sürgősen várva maradok tisztelettel: Kerékgyártó Erika

Kártérítés adózása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemély szabadalombitorlás címén pert indított. A peres eljárás végén a bíróság jelentős összegű (több 10 milliós nagyságrendben) kártérítést állapított meg részére, mely kifizetésre is került 2017 évben. Kérdésem, hogy ez a kártérítés is adómentes-e az Szja tv. 1. mell. 6.1. c) alapján. Segítségüket köszönöm.

Formaruha juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni. Erdészeti Zrt. vasúti dolgozók számára (mozdonyvezető, fékes, forgalmi szolgálattevő) céges logóval ellátott ruhát biztosít 2 év kihordási idővel, ami, mivel állami erdei vasútnak nincs rendszeresített egyenruha, formaruhának minősül. A 2005. évi CLXXXIII. törvény a vasúti közlekedésről azt mondja, hogy a közforgalmú vasúti társaságnak a munkavállalója formaruha viselésére kötelezhető. A törvény alapján közforgalmú vasúti társaság olyan országos, térségi, elővárosi vagy helyi működési engedéllyel rendelkező vállalkozó vasúti társaság, amelynek szolgáltatásait – közzétett feltételek alkalmazásával, díj ellenében – bárki igénybe veheti. Mi országos hálózathoz nem csatlakozunk, erdei és turistavasút van nálunk. A tevékenységünk korábban engedélyhez kötött volt, jelenleg a törvénymódosítás miatt bejelentésköteles. A vasút Lenti-Csömödér-Páka-Bázakerettye-Kistolmács vonalon jár, a MÁV menetrendjébe szereplünk. Normál nyomtávtól eltérő vasúti társaságok közé tartozunk. A vasúti dolgozók nem minősülnek erdészeti szakszemélyzetnek. Olyan kérdésem lenne, hogy az szja-törvény 1. sz. melléklet 9.2 pontja alapján adómentesen adhatjuk e a formaruhát ezen dolgozók számára, vagy mint meghatározott juttatás után adófizetési kötelezettség áll fent a cégnek? A bejövő számla áfája levonható e?

Amikor nem a zsebekbe megy, hanem a cégnél marad a borravaló Cikk

Sörözőben a vendégek jelentős összegű borravalót hagynak. Alkalmazott nincs, a tulajdonos dolgozik, fix bejelentett bére van. A kapott borravalót nem vette ki a kasszából, azt visszaforgatta a vállalkozásba. A borravaló összegét nem üti be a pénztárgépbe, napi szinten összegzi, jegyzőkönyvezi. Helyes-e, ha a borravalót árbevételként könyvelik? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Áfatörvény 85. § Kérdés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ügyfelünk, USA székhelyű megrendelő megbízása alapján kutatási tevékenységet végez. Vélelmezhetően a kutatásba több uniós, és/vagy harmadik országbeli szakember is bekapcsolódik. A kutatás célja humán egészségügy területén bevezethető új gyógyszerek (mellék)hatásainak vizsgálata, esetleges jól dokumentált jogszerűen engedélyezett körű tesztelése. Az eredményekről a megbízónak írásbeli jelentés készül, amelyet számla ellenében honorál. (Az eddigiek szerinti kataalany meghaladta az áfaküszöböt.) A fenti kutatási tevékenységet be tudjuk-e sorolni az áfatörvény 85. §-a alapján adómentes tevékenységként vagy a szolgáltatás teljesítési helyének a megrendelő székhelyét kell tekinteni az áfatörvény 37. §-a, esetleg a 46. § (2) a/ pontja értelmében. (A megrendelő honossága szerinti adóalanyisága nem ismert, Magyarországon nem adóalany.) Tisztelettel Boronkay László

Munkásszállás: mikor adómentes, mikor nem? Cikk

A személyi jövedelemadóról szóló törvény munkásszálláson történő elhelyezés formájában adómentes juttatási lehetőséget biztosít a munkahelyüktől távoli lakóhelyű magánszemélyeket foglalkoztató munkáltatók részére. A kedvező lehetőséggel élni kívánó cégek azonban több aggályoskodó kérdést is felvetettek a néhány soros bekezdésbe tömörített szabály helyes értelmezésére vonatkozóan. Utánajártunk az illetékes minisztériumi álláspontnak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Egyéni vállalkozó kkv-besorolása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs