288 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Itt az ideje az iskolakezdési támogatásnak Cikk

Az áruházak polcain már sorakoznak az iskolatáskák, tanszerek, füzethalmok, egy hónap múlva kezdődik a gyermekes családok számára jelentős kiadásokkal járó tanév. Hagyomány, hogy ilyenkor sok cég iskolakezdési támogatással segíti dolgozóit. Mit kell tudni a támogatás adózási feltételeiről?

Kedvező adózású juttatások megbízási jogviszonyban Cikk

Cégvezetők az általuk megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak esetében is folyamatosan keresik a munkadíj mellett kedvezőbb adózási feltételekkel adható juttatásokat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Cégautó juttatása hétvégére, nyári szabadság idejére Cikk

A cégutó szó hallatán több mindenre gondolhat az olvasó. A pozíciótól függően adott autóra, a gépjárműre, mint státusszimbólumra, de talán ritkábban jut eszébe az autó mint motivációs eszköz.

Munkabérelőleg: mikor adható adómentesen, és mikor terheli szja és szocho? Cikk

A munkavállalónál előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor anyagi gondjai enyhítésére nincs más lehetősége, mint hogy előleget kérjen a munkáltatójától a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt gyakran élnek a munkavállalók ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben összefoglaljuk a juttatásra vonatkozó szabályokat.

Dolgozónak adómentesen adható juttatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a dolgozónak utalt a veszélyhelyzet idején egy bizonyos összeget a bankszámlájára.

COVID-19 teszt adómentes elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tanácsadással foglalkozó cég az alkalmazottai, alvállalkozói tesztelésére COVID-19 gyorsteszteket vásárolt. A tanácsadó cég jelen járványhelyzetben is a szerződései alapján el kell látnia munkáját, ami személyes találkozásokkal jár. A tesztek vásárlása adómentesen elszámolható? Beletartozik a katasztrófahelyzet megelőző, mérséklése érdekében adott adómentes juttatások körébe? Köszönöm előre is a válaszukat!

Bölcsődei ellátás – fenntartási díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk munkavállalójának bölcsődei ellátásra, gyermek napközbeni ellátására hozzájárulást fizet. Ez a jelenlegi szabályok szerint adómentesen adható. Kérdésünk ahhoz kapcsolódik, hogy ugyanilyen elbírálás alá esik-e, ha jelenleg a bölcsőde a kialakult helyzet miatt zárva tart, de alapdíj (fenntartási díj) fizetésére kötelezi a munkavállalót. Ennek átvállalása is megfelel az adómentességnek? Segítségüket előre is köszönöm!

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi 117. törvény 1. számú melléklet 8. pontja szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: "8.6. az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott a) a gyermeknek, tanulónak vagy rá tekintettel más magánszemélynek a nemzeti köznevelésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a szakképzésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, és a hallgatónak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján nem pénzben biztosított ellátás; b) a köznevelési intézmény tanulója, illetve a szakképző intézmény tanulója számára adott, a helyi vagy helyközi tömegközlekedési eszköz igénybevételét szolgáló bérlet, jegy;" Kérdések: 1.) Milyen jogviszony (például munkaviszony, megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, személyesen közreműködő tag, kiegészítő tevékenységet folytató tag) alapján adható adómentesen a fent hivatkozott, nem pénzben biztosított juttatás, bérlet, jegy? 2.) Melyek pontosan ezen nem pénzben biztosított ellátások, és van-e értékhatára az adómentességnek? 3.) Milyen számviteli bizonylat alapján lehet elszámolni adómentesen a juttatást? Például a kifizető nevére kell-e kérni a számlát, vagy jó a magánszemély nevére szóló bizonylat is? 4.) Társaságiadóalap-növelő tételnek számítanak-e ezen juttatásokra, bérletre, jegyre kifizetett összegek? Köszönettel.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapat! Egy civil társaság közhasznú minősítéssel rendelkezik a Civil tv. 32. 2. bekezdés alapján. A Civil Tv. 5/A § 2. bekezdés alapján nem jogi személy és a (4) bekezdés szerint a civil társaság gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Alap cél szerint támogatást kíván adni magánszemélyeknek (egyetemi hallgatók, tanárok, oktatás, fejlesztés, innováció, kutatás, kongresszus, utazási stb. költségek, publikáció). A közhasznú civil társaság magánszemély részére milyen támogatást adhat, és annak mi az elszámolási menete? 1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez : 3. A közcélú juttatások körében adómentes: ".. 3.3. * a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói-érdekképviseleti szervezet által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke (ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat), pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás,..." A hivatkozott jogszabály szerint adható-e pályázati kiírás alapján támogatás ösztöndíj formájában? A magánszemélynek a kapott pénzbeni támogatással hogyan kell elszámolnia? Mindenképpen számlákkal kell azt igazolnia? Mire kell odafigyelni? Köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszukat.

Munkáltató által kötött biztosítások adózása 2020-ban Cikk

Idén január 1-jétől ugyan nem változott a munkáltató által a munkavállalók javára kötött biztosítások adókötelezettsége, a téma mégis aktuális, mivel a 2019-ben még hatályos átmeneti rendelkezés ideje lejárt.

Munkába járás költségtérítése - gyermek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkavállalónk kap munkába járás költségtérítése címen adómentes juttatást a vonatkozó kormányrendelet 4. § d) pontja alapján: a munkavállalónak bölcsődei ellátást igénybe vevő vagy tíz év alatti köznevelési intézményben tanuló gyermeke van. A juttatás számításánál, amikor a gyerek betölti a 10. életévét azt a napot/hónapot/esetleg évet kell figyelembe venni? Tehát, ha október 16-án lett 10 éves a gyermek, akkor október hónapra csak 16-áig számolhatom el a juttatást, vagy megadhatom az egész hónapra, vagy esetleg arra az évre amikor a gyermek betöltötte a 10. életévét? Válaszát előre is köszönöm!

Karácsonyi ajándékok, céges rendezvények adózása Cikk

Decemberben csaknem minden cég, munkahely szervez munkatársai, ügyfelei számára ünnepi összejövetelt, évzáró közösségi programot, ahol a résztvevőket ingyenesen megvendégeli, gyakran ajándékban is részesíti. Milyen szja-előírásokhoz igazodjanak a szervezők?

Adómentes munkaruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság saját márkanevű ruházati termékek gyártatásával, kis- és nagykereskedelmével foglalkozik. A kiskereskedelmi boltjaikban a munkavégzés során megköveteli, hogy a saját márkanevű ruhát (pólót) viseljék az eladók az egységes arculat, illetve marketing céljából. Ezen ruhákat a bolti eladók csak munkahelyi használatra kapják, azok a cég készletei között szerepelnek, mosásukról a munkavállalók gondoskodnak a kihordási időben. Az szja-törvény 4. § 2(a) bekezdésének a. pontja alapján ezt a munkaruha-juttatást adómentesnek lehet minősíteni, figyelembe véve, hogy ezen ruházati termékek megjelennek az adott szezon kereskedelmi (kis-és nagykereskedelmi) kínálatában is? A termékek a saját márkanévvel vannak ellátva. Vagy csak olyan polók esetén lehetne adómentes munkaruháról beszélni, amelyeket kizárólag a bolti eladók számára gyártanak, forgalomban nem kaphatók? Köszönöm: Juhász Kati

Befektetési egységhez kötött életbiztosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. befektetési egységhez kötött életbiztosítást kötött egyik munkavállalójára 2011-ben. Évente befizette a szerződésben meghatározott összeget. 2019-ben megszüntette a szerződést, és a cég számlájára kérte a biztosítási összeg átutalását. 2018-ban 250 ezer forint összegű befizetés történt, 2019-ben nem történt befizetés. Kérdés: 1.) A megkapott összeg után van-e valamilyen befizetési kötelezettsége a kft.-nek? 2.) Adóköteles vagy adómentes bevételnek számít ez a kft. részéről? Várom mielőbbi válaszát. Tisztelettel.

Temetési segély adómentessége Kérdés

Az szja-törvény 1. számú melléklete alapján az érdekvédelmi szervezet által az elhunyt házastársa vagy egyeneságbeli rokona részére folyósított temetési segély adómentes. Adómentesek-e a kifizetések, ha az érdekvédelmi szervezet tagjának halála esetén az érdekvédelmi szervezet temetési segélyt fizet az elhunyt tag házastársának a tag jogán, és azért is, mert a házastárs szintén az érdekvédelmi szervezet tagja? Gyakorlatilag két temetési segély kerül kifizetésre. Amennyiben több egyeneságbeli rokon is jelentkezik temetési segélyért, adható-e adómentesen az összes egyeneságbeli rokon részére kifizetés? Ebben az esetben is lehetséges, hogy az egyeneságbeli rokonok között is van olyan, aki szintén az érdekvédelmi szervezet tagja. Ebben a minőségében kaphat-e az ilyen egyeneságbeli rokon az elhunyt jogán és saját jogán is adómentes temetési segélyt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közhasznúsági jelentés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Innovációs járulék, partnervállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egészségügyi szakdolgozók kiegészítő díjazása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close