294 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Covid-teszt Kérdés

Bérlettérítés Kérdés

Borravaló Kérdés

Védőszemüveg juttatásának bizonylata Kérdés

Szja-mentes lesz a koronavírusteszt, nő a kiva bevételi határa Cikk

Jelentős adóügyi könnyítésekről döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs a családok és a vállalkozások érdekében – jelentette be a testület mai ülését követően Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóba.

Rezidens dologi költségeinek támogatása Kérdés

Itt az ideje az iskolakezdési támogatásnak Cikk

Az áruházak polcain már sorakoznak az iskolatáskák, tanszerek, füzethalmok, egy hónap múlva kezdődik a gyermekes családok számára jelentős kiadásokkal járó tanév. Hagyomány, hogy ilyenkor sok cég iskolakezdési támogatással segíti dolgozóit. Mit kell tudni a támogatás adózási feltételeiről?

Kedvező adózású juttatások megbízási jogviszonyban Cikk

Cégvezetők az általuk megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak esetében is folyamatosan keresik a munkadíj mellett kedvezőbb adózási feltételekkel adható juttatásokat. Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Cégautó juttatása hétvégére, nyári szabadság idejére Cikk

A cégutó szó hallatán több mindenre gondolhat az olvasó. A pozíciótól függően adott autóra, a gépjárműre, mint státusszimbólumra, de talán ritkábban jut eszébe az autó mint motivációs eszköz.

Munkabérelőleg: mikor adható adómentesen, és mikor terheli szja és szocho? Cikk

A munkavállalónál előfordulhatnak olyan élethelyzetek, amikor anyagi gondjai enyhítésére nincs más lehetősége, mint hogy előleget kérjen a munkáltatójától a jövőbeni bére terhére. A nyári szabadság előtt gyakran élnek a munkavállalók ezzel a lehetőséggel. Cikkünkben összefoglaljuk a juttatásra vonatkozó szabályokat.

Dolgozónak adómentesen adható juttatás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a dolgozónak utalt a veszélyhelyzet idején egy bizonyos összeget a bankszámlájára.

COVID-19 teszt adómentes elszámolhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértők! Tanácsadással foglalkozó cég az alkalmazottai, alvállalkozói tesztelésére COVID-19 gyorsteszteket vásárolt. A tanácsadó cég jelen járványhelyzetben is a szerződései alapján el kell látnia munkáját, ami személyes találkozásokkal jár. A tesztek vásárlása adómentesen elszámolható? Beletartozik a katasztrófahelyzet megelőző, mérséklése érdekében adott adómentes juttatások körébe? Köszönöm előre is a válaszukat!

Bölcsődei ellátás – fenntartási díj Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk munkavállalójának bölcsődei ellátásra, gyermek napközbeni ellátására hozzájárulást fizet. Ez a jelenlegi szabályok szerint adómentesen adható. Kérdésünk ahhoz kapcsolódik, hogy ugyanilyen elbírálás alá esik-e, ha jelenleg a bölcsőde a kialakult helyzet miatt zárva tart, de alapdíj (fenntartási díj) fizetésére kötelezi a munkavállalót. Ennek átvállalása is megfelel az adómentességnek? Segítségüket előre is köszönöm!

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi 117. törvény 1. számú melléklet 8. pontja szerint a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes: "8.6. az ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott a) a gyermeknek, tanulónak vagy rá tekintettel más magánszemélynek a nemzeti köznevelésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a szakképzésről szóló törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott rendelet, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvény, és a hallgatónak a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján nem pénzben biztosított ellátás; b) a köznevelési intézmény tanulója, illetve a szakképző intézmény tanulója számára adott, a helyi vagy helyközi tömegközlekedési eszköz igénybevételét szolgáló bérlet, jegy;" Kérdések: 1.) Milyen jogviszony (például munkaviszony, megbízási jogviszony, egyszerűsített foglalkoztatás, személyesen közreműködő tag, kiegészítő tevékenységet folytató tag) alapján adható adómentesen a fent hivatkozott, nem pénzben biztosított juttatás, bérlet, jegy? 2.) Melyek pontosan ezen nem pénzben biztosított ellátások, és van-e értékhatára az adómentességnek? 3.) Milyen számviteli bizonylat alapján lehet elszámolni adómentesen a juttatást? Például a kifizető nevére kell-e kérni a számlát, vagy jó a magánszemély nevére szóló bizonylat is? 4.) Társaságiadóalap-növelő tételnek számítanak-e ezen juttatásokra, bérletre, jegyre kifizetett összegek? Köszönettel.

Civil közhasznú társaság támogatás, ösztöndíj Kérdés

Tisztelt Adózóna Csapat! Egy civil társaság közhasznú minősítéssel rendelkezik a Civil tv. 32. 2. bekezdés alapján. A Civil Tv. 5/A § 2. bekezdés alapján nem jogi személy és a (4) bekezdés szerint a civil társaság gazdasági-vállalkozási tevékenységet nem végezhet. Alap cél szerint támogatást kíván adni magánszemélyeknek (egyetemi hallgatók, tanárok, oktatás, fejlesztés, innováció, kutatás, kongresszus, utazási stb. költségek, publikáció). A közhasznú civil társaság magánszemély részére milyen támogatást adhat, és annak mi az elszámolási menete? 1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez : 3. A közcélú juttatások körében adómentes: ".. 3.3. * a jótékony célú közadakozásból, a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói-érdekképviseleti szervezet által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke (ide nem értve az e törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat), pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás,..." A hivatkozott jogszabály szerint adható-e pályázati kiírás alapján támogatás ösztöndíj formájában? A magánszemélynek a kapott pénzbeni támogatással hogyan kell elszámolnia? Mindenképpen számlákkal kell azt igazolnia? Mire kell odafigyelni? Köszönöm jogszabályra hivatkozó részletes válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close