27 találat a(z) adómentes jövedelem cimkére

Magánszemély termőföld haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Magánszemély, aki egyben mezőgazdasági egyéni vállalkozó is, köthet-e 5 éven túli haszonbérleti szerződést a tulajdonában lévő termőföldekre, amelyekre a területalapú támogatást egy vállalkozás kapja, miután ő a bejegyzett földhasználó? Elszámolhatja-e költségként a vállalkozás a kifizetett bérleti díjat? Ez a kifizetett bérleti díj a magánszemély jövedelme lesz, ami adómentes? Köszönettel: Hachboldné Kiss Éva

Külföldi állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk (magyarországi illetőségű jogi személy, kft.) alkalmazni szeretne munkaviszonyban egy német adózási illetőségű külföldi állampolgárt. Rendelkezik A1-es nyomtatvánnyal, így taj számot már nem bocsát ki neki az OEP, járulékot Magyarországon fizetnie nem kell. Adóazonosítója nincs. Kérdésünk: a részére kifizetett jövedelemből kell szja-t vonni, ha egy 12 hónapos időszakban kevesebb mint 183 napot tartózkodik Magyarországon? Tehát elképzelhető, hogy csak a bruttó jövedelmét kell kifizetnünk neki, és se járulékot, se adót nem kell levonni tőle, továbbá szociális hozzájárulás sem terheli? Be kell őt jelenteni a T41-es nyomtatványon? Kell adatot szolgáltatni 08-ason a jövedelméről? Ha mégis meghaladja a tartózkodása a 183 napot, akkor visszamenőlegesen le kell tőle vonni az adót? Köszönettel, Szentesi Péter

Termöföld-értékesítés – szja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Termőföld-értékesítéssel összefüggésben szeretnék segítséget kérni. Örökhagyó 1967-ben hunyt el. 2014-ben derült rá fény, hogy a gyermekei örököltek termőföldet, így új hagyatéki eljárást indult. A két gyermek között a kedvezménnyel érvényesíthető 200 ezer forint kedvezményt 50-50 százalékban megoszthatom, de az szaj-törvény 60 paragrafus (1)-(2) bekezdései értelmében az öröklés szerzésének időpontja megegyezik az örökhagyó halálának napjával. Ennek figyelembe vételével valóban lehet adómentes a 2014-ben el is adott termőföld? Válaszát előre is köszönöm: Novák Produkt Kft.

Borravaló bankkártyával/készpénzben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni a véleményét, hogy egy cukrászdában, bankkártyás fizetés esetén, a számla végösszegén felül adott borravaló (a nyugta nem tartalmaz a fogyasztáson felül szerviz/felszolgálási díjat!) szja- és járulékmentes jövedelemnek tekinthető-e a dolgozók részéről (illetve a munkáltató részéről is)? A munkáltató a hónap végén a dolgozók között a borravalót szétosztja. Hogyan kell ezt nyilvántartani a kft. könyveiben? Az összeg csak akkor derül ki, amikor összevetjük a bankszámlára jóváírt összegeket a pénztárgép szerinti bevétellel. Hogyan járunk el helyesen a készpénzben megkapott borravalóval, hol tárolhatjuk, hogy ne feltételezzen a NAV be nem ütött bevételt? Hogyan fizethetjük ki adó/járulékmentesen a dolgozóknak? Válaszát köszönöm. Bozsik István

Külföldről kapott munkabér Kérdés

Kérdésem magyar belföldi illetőségű magánszemély külföldről kapott munkabérének magyarországi bevallásával és adózásával kapcsolatos. Magyar kft. Magyarországon lakó ügyvezetője a kft. román és szlovák leányvállalatában is ügyvezető, munkaszerződés alapján Romániában és Szlovákiában is munkabérben részesül. A biztosítási kötelezettség igazolásához a magyar ügyvezető rendelkezik A1-es igazolással, mely szerint a magyar tb-szabályok vonatkoznak rá, így Szlovákiában és Romániában nem vonnak az ügyvezető béréből járulékot, illetve a leányvállalatok sem fizetnek az ügyvezető bére után járulékot. A kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó egyezmény a bér-, illetve a bérjellegű jövedelem utáni adófizetési kötelezettség 15. cikke alapján a magyar ügyvezető esetében a főszabály érvényesül, így a szlovák és román munkabérből Szlovákiában és Romániában a munkáltató levonja az szja-t. Kérdésem: jól értem, hogy a Szlovákiában és Romániában szerzett munkabér esetében Magyarország a nemzetközi egyezmények alapján a mentesítés módszerét alkalmazza, azaz Magyarországon ezen jövedelmek mentesek az adó alól? Ha Magyarországon mentesített jövedelemnek minősülnek, akkor a 1453-as szja-bevallás 50. sora szerint a kettős adóztatást kizáró egyezmény szerint belföldön az adó alól mentesített jövedelem sorban kell feltüntetni, tájékoztató adatként, és a szlovák és román munkabért a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni és Magyarországon adó nem terheli?

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég programozási feladattal bízott meg. Számlát kérnek tőlem, ezért adószámos magánszemélyként a tevékenységi körömet kibővítettem a számítógépes programozással. A munkát 200 000 forintért vállaltam el. Ahhoz, hogy ez a pénz nálam is maradjon, gondoltam, hogy a számlára 286 000 forintot írok, így a 16 százalékos adó és a 14 százalék eho befizetése után megmarad a pénzem. A kft. mindenképpen le akarja költségként írni a nekem fizetett pénzt, ezért számlát kér, de csak 200 000-et fizet. Ha megbízási szerződést írnánk, a megbízási díjat is el tudná számolni, de fizetési kötelezettségei lennének, 89 000 forint, ha jól számolom. Szerintük 200 000 forintig nem kell adót fizetni a magánszemélynek, de a NAV és más könyvelők szerint ilyen szabály nincs is. Milyen megoldás van ebben a konkrét esetben? Köszönöm szépen a válaszadást!

Szakmai gyakorlati képzés Kérdés

Társaságunk együttműködési megállapodás alapján tanuló szakmai gyakorlati képzését vállalta 160 óra határozott időtartamra. A tanulónak 19 793 forint/hó pénzbeli juttatást utaltunk a számlájára. A jövedelem az szja-törvény szerint adómentes, járulékot nem vontunk, szociális hozzájárulási adót nem fizettünk utána. T1041-s bejelentő lapon nem jelentettük, mert nem biztosított. Kérdésem az, hogy a 1408-as bevallásban jelenteni kell-e? Köszönöm.

Sokat nyerhet, ha így fizeti meg a diákok munkáját Cikk

Lehet-e tanulószerződéssel foglalkoztatott diákoknak étkezési jegy helyett pénzbeni természetbeni juttatást adni kedvezményes adóterhek mellett – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

Erdő haszonbérbe adásának számviteli és adózási szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély erdőt adott haszonbérletbe egy vállalkozásnak. A haszonbérleti szerződés határozott idejű, 5 éven túli időre szól. Ezzel kapcsolatosan több kérdésben szeretném a segítségét kérni: - A vállalkozás könyveiben a haszonbérletből származó kötelezettséget milyen módon kell nyilvántartásba venni? Mint ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jog, vagy pedig a haszonbérlethez kapcsolódó bérleti díjat a szerződésben meghatározott időre el kell határolni, és időarányosan évente feloldani? Lehet-e bevételarányos feloldást alkalmazni akkor, ha a szerződésben a bérleti díj megfizetése a fakitermelési bevételhez van kötve? - Másrészt a magánszemélynek milyen "bizonylatot" kell kiállítania a haszonbérletről? Egyáltalán kell-e? Ehhez kapcsolódóan az adóhatóságtól kell adószámot igényelnie és számlát kell kiállítania? - Harmadrészt jól gondolom-e, hogy a magánszemélynél a haszonbérletből származó jövedelem adómentes a fenti feltételek fennállása esetén? Válaszát előre is köszönöm!

Jövedelempótló kártérítés adókötelezettsége Kérdés

Az szja-törvény 1. számú melléklet 1.2. pontja adómentes jövedelemként sorolja fel a a nyugdíjban részesülő magánszemélyt megillető baleseti és jövedelempótló kártérítési járadékot, feltéve, hogy a rá irányadó öregségi korhatárt betöltötte. Mi a helyzet abban az esetben, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy a nyugdíj mellett dolgozik, és úgy részesül biztosító által kifizetett jövedelempótló kártérítésben? Ez esetben adóköteles lesz a jövedelempótló kártérítés? A biztosítónak le kell vonnia a 16 százalékos szja-t és meg kell fizetnie a 27 százalékos ehót? Előre is köszönöm válaszát!

Föld eladása utáni adózás Kérdés

Eladtam termőföldet, melyből 250 000 forint jövedelmem keletkezett. Munkaviszonyból származó jövedelmem 1 800 000 forint volt. A földet regisztrált őstermelőnek adtam el, aki vállalta, hogy öt évig nem adja el, és gazdálkodásra használja (az ügyvéd be is adta a NAV-nak a nyilatkozatot a földértékesítésről). Most akkor az egész 250 ezer forint adómentes, és be sem kell írni a bevallásba, vagy a 200 ezer forint a mentes rész, és csak az 50 ezer forint után van fizetendő adő?

Ingatlan adásvétele, szja Kérdés

Tisztelt Adózóna! Magánszemély 2006-ban vásárolt egy ingatlant szerkezetkészen, 2013-ban értékesítette, és ugyanakkor vásárolt is egy másikat ugyanezen az értéken. Ha jól tudom, ez így adómentes. A kérdésem az, hogy ezen jövedelmet szerepeltetni kell-e a 1353-as szja-bevallásban? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelőként termőföld értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Áfaarányosítás őstermelő esetében

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Üzletrészeladás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close