hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Az ajándék valaminek a saját vagyonból való átadása vagyoni ellenszolgáltatás elvárása nélkül. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) az ajándék fogalmára és adózására vonatkozó kifejezett rendelkezést nem tartalmaz, ezért a magánszemély ajándékként kapott bevétele a törvény fő szabálya szerint adóköteles [szja-törvény 1. § (3) bekezdés].

Ehhez képest külön rendelkezés adómentesnek minősíti a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni értéket, amely lényegében megfelel az ajándékra vonatkozó értelmezésnek. Azonban a törvény azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a juttatás a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik, így különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték. Ezáltal a borravalót, mint egyfajta hálapénzt kiemeli az adómentes juttatások köréből, vagyis lényegében szolgáltatás ellenértékének (munkadíjnak), azaz adóköteles jövedelemnek tekinti [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

A borravaló létjogosultságában közmegegyezés van. A munka törvénykönyve (Mtv.) kimondja ugyan, hogy a munkavállaló harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki, azonban e tilalom alól a munkáltató felmentést adhat [Mtv. 52. § (2)-(4) bekezdés. A legtöbb helyen ezt a hozzájárulást megadják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a borravalóra vonatkozó adózási szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close