hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Borravaló: ajándék, de mégsem az, így kell utána adózni

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A borravaló hálát, elégedettséget kifejező olyan juttatás, amely az üzleti szokások alapján csaknem mindenütt előfordul, ahol a fogyasztó és az őt kiszolgáló személy közvetlenül kapcsolatba kerül egymással. A borravalót a közfelfogás ajándéknak tekinti, és sokan úgy vélik, hogy adózni sem kell utána, azonban ez nem minden esetben igaz.

Az ajándék valaminek a saját vagyonból való átadása vagyoni ellenszolgáltatás elvárása nélkül. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) az ajándék fogalmára és adózására vonatkozó kifejezett rendelkezést nem tartalmaz, ezért a magánszemély ajándékként kapott bevétele a törvény fő szabálya szerint adóköteles [szja-törvény 1. § (3) bekezdés].

Ehhez képest külön rendelkezés adómentesnek minősíti a magánszemély részére más magánszemély által ingyenesen vagy kedvezményesen juttatott (fizetett) vagyoni értéket, amely lényegében megfelel az ajándékra vonatkozó értelmezésnek. Azonban a törvény azt is kimondja, hogy ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a juttatás a magánszemély vagy más által teljesített termékértékesítésre (vagyoni érték átengedésére), szolgáltatásnyújtásra tekintettel vagy azzal összefüggésben történik, így különösen nem adómentes a magánszemély által hálapénz címén megszerzett vagyoni érték. Ezáltal a borravalót, mint egyfajta hálapénzt kiemeli az adómentes juttatások köréből, vagyis lényegében szolgáltatás ellenértékének (munkadíjnak), azaz adóköteles jövedelemnek tekinti [szja-törvény 1. számú melléklet 7.2. pont].

A borravaló létjogosultságában közmegegyezés van. A munka törvénykönyve (Mtv.) kimondja ugyan, hogy a munkavállaló harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki, azonban e tilalom alól a munkáltató felmentést adhat [Mtv. 52. § (2)-(4) bekezdés. A legtöbb helyen ezt a hozzájárulást megadják.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a borravalóra vonatkozó adózási szabályokat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink