hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózási szabályok munkavállaló továbbképzésének támogatásakor

  • Lepsényi Mária adószakértő

A nyár végén, a tanévkezdés előtt gyakran felmerül az a kérdés is, milyen adózási feltételek mellett írathatná be a munkáltató munkavállalóját például nyelvtanfolyamra vagy OKJ-s képzésre. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen adózási szabályok vonatkoznak az ily módon adott munkáltatói támogatásra.

Az iskolarendszeren kívüli képzés fogalmát oktatással összefüggő jogszabály nem definiálja, de a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) tartalmaz erre vonatkozóan is külön fogalmi meghatározást. Az értelmező rendelkezés szerint iskolarendszeren kívüli képzésnek az olyan képzést kell tekinteni, amelynek résztvevői nem állnak a képző intézménnyel tanulói vagy hallgatói jogviszonyban [szja-törvény 3. § 86. pont]. Abban az esetben, ha a képzés a tevékenység ellátásának hatókörében, annak feltételeként történik, akkor az szja-törvény 4. paragrafusának (2a) bekezdése alapján a magánszemélynek olyan bevétele keletkezik, amelyet a jövedelemszámítás során nem kell figyelembe venni.

Ide sorolható a munkáltató által biztosított olyan iskolarendszeren kívüli képzés, betanítás költsége is, amely által megszerezhető ismeretanyag a munkavégzés, a tevékenység ellátása érdekében hasznosítható. Nem befolyásolja az adókötelezettség megítélését az a körülmény, hogy az ilyen képzésben elsajátított ismereteket a magánszemély más kifizetőnél végzett tevékenysége során, illetve az egyidejűleg, vagy a jövőben folytatandó önálló tevékenységében is hasznosíthatja.

Így tehát nem keletkezik adóköteles bevétele a magánszemélynek, ha a munkáltatója vagy – munkaviszonytól eltérő jogviszony esetén – a kifizető elküldi olyan továbbképzésre, ahol a munkakörével, feladatával kapcsolatos legújabb ismereteket szerezheti meg, vagy beiskolázza egy tanfolyamra, ahol például egy új programot, vagy egy új gép kezelését sajátíthatja el.

Nem kell adókötelezettséggel számolni abban az esetben sem, ha a munkakör ellátásához szükséges ismeretek megszerzése érdekében a munkáltató nem iskolarendszerű OKJ-s tanfolyamon való részvétel lehetőségét biztosítja munkavállalójának.

A kifizető tevékenységében közreműködő magánszemély lehet munkavállaló, vezető tisztségviselő, de akár a kifizető üzleti partnere is. Nem kell bevételnek tekinteni a magánszemélynél azt a kiadást sem, ha például a könyvelő cég alkalmazottjaként számviteli oktatáson vesz részt, de bevételnek minősül ugyanezen alkalmazottnál például egy angol nyelvtanfolyam munkáltató által fizetett részvételi díja, ha az angol nyelvtudás nem szükséges a munkavégzéshez.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen adózási szabályok érvényesek akkor, ha nem állnak fenn az adómentesség feltételei, és milyen adókötelezettségel kell számolni önálló tevékenység, illetve egyéni vállalkozás esetében!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha részletesebben tájékozódna a témában, rendelje meg „Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben – Munkáltatói juttatások, osztalék, bér közterhei” című kiadványunkat ITT!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close