Agrártermelők, figyelem! Most kell fizetni a kárenyhítési hozzájárulást!

  • Lepsényi Mária adószakértő

A mezőgazdasági termelőknek meghatározott nagyságú termőföld esetén – a mezőgazdasági káresemények miatti károk kezelése céljából – kockázatközösséget kell alkotniuk, és kárenyhítési hozzájárulást kell fizetniük, a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvény szerint. A fizetési határidő szeptember 15. A törvényben meghatározott esetekben önként is be lehet lépni a kockázatközösség tagjai közé.

A kockázatközösségben tag mezőgazdasági termelő az említett törvényben foglaltaknak megfelelően köteles kárenyhítési hozzájárulást fizetni, ami a káresemények ellentételezésére szolgál. A tagok valamely káresemény bekövetkezése esetén – a törvényi feltételeknek megfelelően – kárenyhítő juttatásra jogosultak.

Az említett 2011. évi CLXVIII. törvény 10. paragrafusának (1) bekezdése szerint a kárenyhítési hozzájárulás mértéke évenként a mezőgazdasági termelő használatában lévő, és

a) ültetvényművelésre szolgáló termőföld után hektáronként 3000 forint,

b) szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 3000 forint,

c) a b) pont hatálya alá nem tartozó, egyéb szántóföldi kultúrák termesztésére szolgáló termőföld után hektáronként 1000 forint.

A kárenyhítési hozzájárulás megfizetésének határideje 2020. szeptember 15. A megfizetés kötelező, mulasztás esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A Magyar Államkincstár által megállapított kárenyhítési hozzájárulásnak 2020. szeptember 15-éig meg kell érkeznie a MÁK számlájára; ez az egyik alapfeltétele a kárenyhítő juttatás igénybevételére vonatkozó jogosultság megszerzésének az aktuális gazdálkodási évben. Határidőben történő befizetésnek kizárólag a 10032000-01220191-51900001 számú, mezőgazdasági támogatások szakmai költségvetési fejezeti alszámlájára, tárgyév szeptember 15-éig jóváírt összeg tekinthető.

Fontos tudni, hogy ha a termelő elmulasztja a befizetést, és a hozzájárulás összegét a kincstár a fenti határidőt követően vonja le egy, a gazdálkodó későbbi kifizetéséből, úgy a termelő már nem lesz jogosult kárenyhítő juttatás igénybevételére az aktuális gazdálkodási évben!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a káreseményekre vonatkozó legfontosabb törvényi rendelkezéseket, valamint a kapott kárenyhítő juttatásra érvényes adózási szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close