105 találat a(z) adófizetés cimkére

Adószámos magánszemély adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi áfamentes adószámos magánszemélynek szükséges-e havi, vagy negyedéves bevallást benyújtania, ha a jövedelme nem kifizetőtől származik, és nem éri el havonta a minimálbér 30 százalékát? Esetleg elegendő-e május 22-éig éves bevallást benyújtania, és megfizetnie a 15 százalék szja-t, és a 27 százalék ehót? Köszönettel!

Tőkeemelés eredménytartalékból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Itt, az Adózónán olvasható kérdéseket-válaszokat tanulmányozva arra jutottam, hogy ha egy cég a jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emeli meg, úgy sem a tag(ok)nak, sem a cégnek nem keletkezik semmilyen fizetendő adója. (Más kérdés – amit most nem firtatnék –, hogy tőkeleszállításkor, üzletrész-eladáskor keletkezik-e és ha igen, miféle kötelezettség). Kérem erősítsen meg ebben, hogy jól értelmezem az eddig olvasottakat! Köszönöm válaszát előre is!

18 éven keresztül nem fizetett jövedelemadót az elnökjelölt? Cikk

A The New York Times megszerezte a republikánus elnökjelölt, Donald Trump 1995-ös vagyonnyilatkozatát, s kiderült, hogy Donald Trump valószínűleg 18 éven keresztül nem fizetett jövedelemadót.

Lakáshoz kapcsolódó életjáradékos szerződés megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély 2-3 évvel ezelőtt életjáradék fejében átadta a lakását egy másik magánszemély részére. A NAV által kiszabott illetéket megfizette. Az életjáradéki szerződésben foglaltakat az életjáradékot adó/fizető (aki megkapta a lakás tulajdonjogát, s jelenleg tulajdonosként szerepel a tulajdoni lapon) nem teljesítette (nem fizette az életjáradékot), ezért a felek közös megegyezéssel felbontanák a szerződést, s az eredeti állapotot kívánják helyreállítani. Kérdés, hogy merül-e fel valamelyik fél részéről adó- vagy járulékfizetési kötelezettség? Ha merül fel, milyen adó- és járulékfizetés szükséges, s hány százalékban? Ha merül fel, mi az adó-, járulékfizetés alapja? Levonható-e (visszaigényelhető-e) az eredeti ügylet megkötésekor kifizetett illeték? Üdvözlettel. Oszlánszky Gábor

Adó- és járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Külföldi (svájci) munkáltatóval szerződött, távmunkát végző munkavállalónak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségei vannak Magyarországon? Jogosult-e tb-ellátásra? A nyugdíjba beszámít-e ez a jogviszony? Válaszukat köszönöm!

Személyesen közreműködő tag védőszemüvege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyesen közreműködő tagjának adómentesen juttatható-e védőszemüveg? Amennyiben adómentesen nem juttatható, van-e lehetősége a kft.-nek adófizetés mellett elszámolni költségként a védőszemüveget? Válaszukat előre is köszönöm!

Kirándulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy nonprofit kft. fogyatékosok ellátásával foglalkozik, benntlakás nélkül (napközi, nappali ellátást, foglalkoztatást biztosít a résztvevőknek). Szerződésük szerint biztosítja az ellátottaknak a foglalkoztatást, fejlesztést és a napi egyszerit étkezést (ebédet kapnak), életvezetési képesség kialakításának segítését, rehabilitációs program biztosítását. Ez egy komplex szolgáltatás, térítési díj ellenében, az étkezésért külön nem fizetnek. Rehabilitációs programjaik között szerepel (a társadalmi beilleszkedés elősegítése érdekében), hogy rendszeresen mennek kirándulni, rendezvényeken vesznek részt. Tervben van, hogy az ellátottakkal kirándulni, táborozni mennek. Ennek keretében egy szállodában megszállnak, reggeli, ebéd, vacsorát vesznek igénybe, illetve fürdőbelépőt is vesznek. Ezért a kirándulásért az ellátott nem fizet, azt teljes egészében a kft. térítené. A tábor alatt a fogyatékos személyek több programon vesznek részt: úszni tanulnak, kézműveskednek, sporteseményeken vesznek részt. A tábor célja az épekkel való együttműködés megtanulása, a társadalmi integráció elősegítése. A kísérők maguk fizetik a díját, azt a kft. nem állja. Kérdésem, hogy ebben az esetben milyen adóvonzatokkal kell számolni? Merül-e fel adó-, járulékfizetési kötelezettsége a kft.-nek? Köszönöm!

Elengedett munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkáltató munkáltatói kölcsönt nyújtott munkavállalójának. A munkaviszony közös megegyezéssel megszűnik, és a munkáltató elengedi a még fennálló kölcsönt. Keletkezik-e adó-, illetve illetékfizetési kötelezettsége a munkavállalónak? Köszönettel.

Többes jogviszony kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves tájékoztatását. Újonnan alakult kft.-nek két tagja van, a példa kedvéért legyen "A" és "B". Mindketten tulajdonosok és ügyvezetők is egyben. "A" tag külföldi állampolgár, 60 százalékos tulajdoni hányaddal bír, külföldön biztosított. A kft.-ben nem végez tevékenységet, gyakorlatilag semmit. "B" tag nappali tagozatos hallgató, egyben főállású katás egyéni vállalkozó. Továbbá ő látná el a kft. teljeskörű ügyvezetését. Hogyan alakul a tagok adó- és járulékfizetési kötelezettsége a jogviszonyaik figyelembe vételével? Jól gondolom, hogy, ha adott esetben "B" tag az ügyvezetést munkaviszonyban látná el a halgatói jogviszonya mellett, akkor nála nem kellene a tagoknál alkalmazott magasabb járulékalappal számolni? Illetve a főállású katás 50 ezer forintos kötelezettsége már csak 25 ezer forint lenne? Köszönettel!

Szövetkezet tagjának foglalkoztatása utáni járulékterhek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, tájékoztatni szíveskedjen, hogy egy szociális szövetkezet esetében milyen járulék- és adófizetési kötelezettsége van a szociális szövetkezetnek a tagjai után, ha a tag munkát nem végez a szövetkezetnél – amennyiben a szövetkezet tagjának 36 órát meghaladó munkaviszonya van más foglalkoztatónál – amennyiben a szövetkezet tagjának 36 órát el nem érő munkaviszonya van más foglalkoztatónál, illetve – amennyiben nincs a szövetkezet tagjának jogviszonya más foglalkoztatónál? Illetve hogyan alakul a fizetési kötelezettség (a három fenti esetet végigvéve), ha a tag munkát is vállal és jogviszonyt létesít a szövetkezetnél? Segítségét megköszönve.

Társasági adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségüket, hogy, ha egy 1501-es társaságiadó-feltöltési bevallás nulla forinttal megy be, és mégis 625 ezer forintos társaságiadó-fizetési kötelezettség keletkezik, akkor Ön szerint kell-e beadni önellenőrzést? Segítségüket előre is köszönöm!

Horvát magánszemély és magyar kft. megbízási szerződéses viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy magyar kft., amely tervezés céljából megbízási szerződést kötne egy horvát állampolgárságú magánszeméllyel. Sajnos nem találok semmilyen anyagot arra nézve, hogy milyen adóterhei vannak ennek az ügyletnek. Kell-e Magyarországon egyáltalán adót fizetni utána vagy majd Horvátországban önadózással bevallja azt? A horvát úr – el sem hagyva országát – otthonról dolgozna. Válaszát nagyon köszönöm előre is! Üdvözlettel: Annamária

Szellemi tevékenység Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar állampolgárságú magánszemélynek kanadai cég szoftverfejlesztésre adott megbízást. A magánszemélynek milyen járulék- és adófizetési kötelezettségei vannak Magyarországon, illetve Kanadában? Köszönettel: Bereczky Judit

Szívességi lakáshasználat Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy társas vállalkozás tulajdonában lévő lakást a cégvezető szívességi lakáshasználatba ad magánszemély részére, akivel egyéb jogviszonyban nem áll. Szükséges-e a vállalkozásnak bármilyen közterhet megfizetni ezután az engedményezés után?

Cégautó magánhasználata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagja, személyes közreműködésre nem kötelezett, eseti jelleggel használja a cég nyílt végű pénzügyi lízingbe vett személygépkocsiját. Milyen adófizetési terhek keletkeznek? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás és a PTGSZLAH

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close