1844 találat a(z) adó cimkére

Felhasználási szerződés Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egy kft. felhasználási szerződéssel grafikai munkák felhasználási jogát vásárolja meg. A szerző magánszemély. Nem adószámos magánszemély és nem is egyéni vállalkozó. 1. Ez nem tudom egyáltalán lehetséges-e, szabályos-e? 2. A kft.-nek van bármilyen adómegállapítási, -levonási kötelezettsége? 3. Számít-e ebben az esetben, hogy eléri-e a minimálbér 30 százalékát a jogdíj? Köszönettel.

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről Esemény

Környezetterhelési díjelőleg befizetése Esemény

Cégnek adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy kft.-nek egy 3. országbeli magánszemély (a magyar kft. többségi tulajdonosának édesapja) nagyobb összegű kölcsönt nyújtana euróban. A magyar vállalkozás évi 15 százalékos kamatot fizetne szintén euróban havi rendszerességgel. 1. Társasági adó vonatkozásában ez a mértékű kamat elismert költségnek minősül-e, vagy valamilyen szinten korrigálni kell az adóalapot, különös tekintettel arra, hogy közeli hozzátartozó nyújtja a kölcsönt és részére történik a kamat kifizetése. Be kell-e jelenteni a változásbejelentő nyomtatványon kapcsolt személyként a 3. országbeli magánszemélyt? 2. A magyar vállalkozásnak mint kifizetőnek a kamat kifizetését követő hó 12-éig kell-e szja-t és ehót levonnia, pontosan melyik nap milyen árfolyamon számolva az adó alapját? Melyik nyomtatványon (08-as melyik során) kell ezt havonta bevallania és az év lezárása után ennek a külföldi magánszemélynek kell-e 53-as bevallást benyújtania? Ha bevallások miatt adószámot is kérni kell a külföldi magánszemély részére, ezt mely nyomtatványon lehet megtenni? Kérem, mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó és eho és egyéb általam esetleg nem ismert, de az esettel kapcsolatos egyéb adónem vonatkozásában írják meg a pontos teendőinket a kölcsön kamatával kapcsolatban. Köszönettel: Jáky György

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjainak adó- és járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék tájékoztatást kérni, hogy jogszerűen működő közérdekű nyugdíjas szövetkezet személyesen közreműködő öregségi nyugdíjas tagjainak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik. Több tájékoztatót is elolvastunk, de nem egyértelmű számunkra, hogy mit kell levonni a magánszemélytől, és mit fizet utána a szövetkezet. Ebben szeretnék tájékoztatást kérni, mert egyelőre csak azt látjuk, hogy a számukra juttatott jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelem, és csak 15 százalék szja-t vonunk tőlük, illetve a szövetkezet megfizeti utánuk a 7110 forintot havonta. Ezen kívül szeretnénk tájékoztatást kérni, hogy a jogviszony létesítését és megszűnését hogyan, milyen nyomtatványon kell bejelenteni, illetve havonta hogyan, milyen nyomtatványon kell a jövedelmet bevallani? Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Képzési program résztvevőinek ingyenes szállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk egy nemzetközi diákszervezettől (ESIB) közvetlen pályázaton támogatást nyert egy rendezvényének finanszírozására. A támogatás nem nemzetközi megállapodáson alapuló programból származik. A rendezvényre külföldi egyetemek diákszervezeteinek képviselői (diákok) jelentkezhetnek, akik e nemzetközi szakmai konferencia és workshop keretében gyakorlati ismeretátadó képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen a saját intézményükön belül ezt a tudást használni és átadni lesznek képesek. Az elnyert támogatást a konferenciarendezés költségeire (anyagi és személyi jellegű ráfordítások), a résztvevő diákok és előadók utazási és szállásköltségeire, tematikus városnéző túrára, illetve témához kapcsolódó esti filmvetítésre, és a megvendégelésükre (kávészünetek, illetve közös ebéd) fordíthatjuk. Kérdés: A felmerülő költségek közül mely költségtételeket terhel adó-, illetve járulékkötelezettség, különös tekintettel a résztvevő diákok térítés nélküli szállásköltségére? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Katas bt. bevételének felosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely a beltagját bejelentette a kata hatálya alá. A kültagok személyesen nem működnek közre a bt. tevékenységében, így ők nem kataalanyok. A bt. a bevételét – megállapodás szerinti arányban – feloszthatja a beltag és a kültagok között úgy, hogy már semmilyen adó- és járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik a kültagok vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm! M. Erika

Alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök Cikk

Egyszerűbb adórendszert és alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök, aki a múlt héten felvázolta a javasolt adóreform fő vonalait.

Adó és adóalap, ha kivás cég családtagnak vesz repülőjegyet Cikk

A kiva hatálya alá tartozó magyarországi leányvállalat ügyvezetője és családja (feleség és gyermekek) meghívást kapott az amerikai anyacég Atlantában tartandó rendezvényére. Az ügyvezető a repülőjegyeket a vállalkozás számlájáról fizette. A családtagok repülőjegyköltsége után milyen adófizetési kötelezettség keletkezik, illetve érinti-e ez a kivaalapot? Olvasói kérdésekre Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló válaszolt.

Azért kap, mert ad. Így nyer a támogató. Példákkal Cikk

Ma már a támogatásoknak többféle adóhatékony formája létezik, amelyek nagyobb adómegtakarítást eredményeznek, mint amekkora a támogatás összege. Érdemes tehát megfontolni, hogy kit és hogyan támogassunk.

Nyakára járnak a görög adótartozóknak és adóelkerülőknek Cikk

A görög pénzügyminisztérium átfogó ellenőrzésekkel és számlák zárolásával igyekszik behajtani az adótartozást és elejét venni az adóelkerülésnek, főleg a turistaközpontokban.

Ők 100 millió forintnál többel tartoznak az adóhatóságnak Cikk

A NAV közzétette azon nem magánszemélyek legfrissebb listáját, akik 100 millió forintnál nagyobb összeggel adósai az adóhatóságnak.

Ledőlt a piramis: adócsalók ellen emeltek vádat Cikk

Vagyonvédő cégek vezetői ellen emelt vádat a Baranya Megyei Főügyészség a napokban: a vád szerint a 13 érintett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással 240 millió forint adóhiányt okozott 2013-2014-ben – tájékoztatta az ügyészség szerdán az MTI-t.

Külföldön, külföldinek fizetett bér Kérdés

T. Szakértő! Egy vállalkozás külföldön (mondjuk Kenyában) építőipari kivitelezést végez. Részben saját alkalmazottakat utaztat ki, részben ottani munkaerőt alkalmaz. Ott (Kenya) nincsen semmilyen társadalombiztosítási szabály, sem jövedelemadó. A kérdés az, hogy a külföldön (fizikailag), külföldi (devizakülföldi) állampolgároknak fizetett munkabér után Magyarországon keletkezik-e valamilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettsége a társaságnak? Ha igen, akkor milyen és melyik törvény írja elő? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat!

Becsapták dolgozóikat és az államot – húsz évet is kaphatnak Cikk

Félmilliárd forintnyi adót és járulékot csalt el egy nyíregyházi munkaerő-kölcsönző bűnszervezet, negyvenhárom gyanúsítottal szemben költségvetési csalás miatt javasolt vádemelést a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV)– közölte a hatóság Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close