1851 találat a(z) adó cimkére

Ciprusi cég jövedelmének adózása itthon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemélyek Cipruson kívánnak céget alapítani. A cégből származó jövedelmeiket Magyarországra haza kívánják hozni. Kérdésem, hogy Cipruson milyen jövedelmet tudnak kivenni, milyen formában és mi az adókötelezettségük? Ha Magyarországra hazahozzák, akkor itthon milyen adó és járulék terheli a jövedelmüket ? Tisztelettel: Kirsztiánné Nagy Gabriella

Cafetéria keret családtagi egészségbiztosítás finanszírozására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egészségbiztosítási szolgáltatást szeretne nyújtani a dolgozók részére. Igény merült fel az iránt, hogy a biztosítást a kedvezményes áron kiterjesszék családtagjaikra is, melyre a szolgáltató lehetőséget is ad, sőt azt az információt kaptuk, hogy a dolgozók cafetéria keretüket felhasználhatják a családtagi egészségbiztosítás finanszírozására. Kérdésünk, hogy ha a dolgozó saját maga fizeti be családtagjára a biztosítási díjat, adómentes-e? Illetve cafetéria kerete terhére finanszírozhatja-e családtagja biztosítási díját, és ha igen, kinek, milyen feltételekkel igényelhetik (adómentes lesz-e)? Köszönöm előre is a választ!

Elektromos autó: így számolhatja el az otthoni töltés költségét Cikk

Hogyan lehet elszámolni az elektromos gépkocsi töltésének költségét, ha a vállalkozó a saját házában tölti az autóját? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Terítéken a Google-adó és az adóelkerülés megfékezése Cikk

Az adóelkerülésről és a Google-adóról tárgyaltak az uniós pénzügyminiszterek Luxemburgban. Egyetértettek abban, hogy a digitális cégeket is meg kell adóztatni – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Magyarország kitart az áfacsalókat eredményesen kiszűrő rendszere, az ekáer mellett – szögezte le az ülést követően Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Biztosító kártérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő élethelyzetre vonatkozna: Egy társaság nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban lízingel egy gépjárművet, melynél miután lejár a lízing futamideje, a cég a maradványértéken az ügyvezetőt (mint magánszemélyt) jelöli meg a gépjármű megvásárlójának. A gépjármű eredeti lízingkori beszerzési ára 9 millió forint körül volt, a maradványérték 2 millió forint körül, melyen tehát az ügyvezető megszerzi a gépjárművet. Az ügyvezető ugyanakkor jóváhagyja, hogy a gépjármű üzembentartója a cég legyen továbbra is, annak ellenére, hogy a tulajdonos ő marad. Ezzel az ily módon az ügyvezető tulajdonába, de a cég üzembentartói jogkörébe került gépjárművel karambol történik, melynek során az autó totálkáros lesz. A biztosító által fizetendő térítés hozzávetőleg 3,6–4 millió forint körül lesz. Ezt a térítést feltételezésem szerint az ügyvezető kell megkapja, hiszen az autó totálkárra tört. Viszont ha az ügyvezető kapja ezt, akkor keletkezik szja kötelezettsége a részére folyósított kártérítésből eredően? Válaszát előre is köszönöm.

Üzletrész adásvétele halasztott fizetéssel Kérdés

Egy cég üzletrészt ad el egy magánszemélynek 5 évre szóló halasztott fizetéssel. A cég hozzájárul a tulajdonváltozáshoz, a cégbírósági bejegyzés megtörténik. A magánszemély üzletrészét eladja egy másik magánszemélynek szintén 5 évre szóló halasztott fizetéssel. Ezen ügylet esetén sincs pénzmozgás, a cégbíróság szintén bejegyzi a tulajdonos személyének megváltozását. Kérdésem az, hogy első magánszemélynél mikor és hogyan kell megállapítani adófizetési kötelezettséget?

Regisztrációs adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: külföldről behozott személygépkocsi esetében hogyan alakul a regisztrációs adó? A személygépkocsit magánszemély hozza be, a gépjármű 0 kilométeres, de az évjárata 2014-2015-ös. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a gépjármű korától, környezetvédelmi besorolásától, a motor üzemétől és hengerűrtalmától függ az adó, de esetleg van valami egyéb szankció, ami a nem magyar importőr által behozott gépkocsikat terheli? Vagy bármi egyéb, amivel számolni kell. Köszönettel.

Felhasználási szerződés Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Az alábbi kérdésben kérném szíves segítségét. Egy kft. felhasználási szerződéssel grafikai munkák felhasználási jogát vásárolja meg. A szerző magánszemély. Nem adószámos magánszemély és nem is egyéni vállalkozó. 1. Ez nem tudom egyáltalán lehetséges-e, szabályos-e? 2. A kft.-nek van bármilyen adómegállapítási, -levonási kötelezettsége? 3. Számít-e ebben az esetben, hogy eléri-e a minimálbér 30 százalékát a jogdíj? Köszönettel.

Bevallás a környezetterhelési díjelőlegről Esemény

Környezetterhelési díjelőleg befizetése Esemény

Cégnek adott kölcsön Kérdés

Tisztelt Hölgyem, Uram! Egy kft.-nek egy 3. országbeli magánszemély (a magyar kft. többségi tulajdonosának édesapja) nagyobb összegű kölcsönt nyújtana euróban. A magyar vállalkozás évi 15 százalékos kamatot fizetne szintén euróban havi rendszerességgel. 1. Társasági adó vonatkozásában ez a mértékű kamat elismert költségnek minősül-e, vagy valamilyen szinten korrigálni kell az adóalapot, különös tekintettel arra, hogy közeli hozzátartozó nyújtja a kölcsönt és részére történik a kamat kifizetése. Be kell-e jelenteni a változásbejelentő nyomtatványon kapcsolt személyként a 3. országbeli magánszemélyt? 2. A magyar vállalkozásnak mint kifizetőnek a kamat kifizetését követő hó 12-éig kell-e szja-t és ehót levonnia, pontosan melyik nap milyen árfolyamon számolva az adó alapját? Melyik nyomtatványon (08-as melyik során) kell ezt havonta bevallania és az év lezárása után ennek a külföldi magánszemélynek kell-e 53-as bevallást benyújtania? Ha bevallások miatt adószámot is kérni kell a külföldi magánszemély részére, ezt mely nyomtatványon lehet megtenni? Kérem, mind a társasági adó, mind a személyi jövedelemadó és eho és egyéb általam esetleg nem ismert, de az esettel kapcsolatos egyéb adónem vonatkozásában írják meg a pontos teendőinket a kölcsön kamatával kapcsolatban. Köszönettel: Jáky György

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet tagjainak adó- és járulékkötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Abban szeretnék tájékoztatást kérni, hogy jogszerűen működő közérdekű nyugdíjas szövetkezet személyesen közreműködő öregségi nyugdíjas tagjainak milyen adó- és járulékfizetési kötelezettsége keletkezik. Több tájékoztatót is elolvastunk, de nem egyértelmű számunkra, hogy mit kell levonni a magánszemélytől, és mit fizet utána a szövetkezet. Ebben szeretnék tájékoztatást kérni, mert egyelőre csak azt látjuk, hogy a számukra juttatott jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelem, és csak 15 százalék szja-t vonunk tőlük, illetve a szövetkezet megfizeti utánuk a 7110 forintot havonta. Ezen kívül szeretnénk tájékoztatást kérni, hogy a jogviszony létesítését és megszűnését hogyan, milyen nyomtatványon kell bejelenteni, illetve havonta hogyan, milyen nyomtatványon kell a jövedelmet bevallani? Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Képzési program résztvevőinek ingyenes szállás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú magánegyetemünk egy nemzetközi diákszervezettől (ESIB) közvetlen pályázaton támogatást nyert egy rendezvényének finanszírozására. A támogatás nem nemzetközi megállapodáson alapuló programból származik. A rendezvényre külföldi egyetemek diákszervezeteinek képviselői (diákok) jelentkezhetnek, akik e nemzetközi szakmai konferencia és workshop keretében gyakorlati ismeretátadó képzésben részesülnek. Ennek eredményeképpen a saját intézményükön belül ezt a tudást használni és átadni lesznek képesek. Az elnyert támogatást a konferenciarendezés költségeire (anyagi és személyi jellegű ráfordítások), a résztvevő diákok és előadók utazási és szállásköltségeire, tematikus városnéző túrára, illetve témához kapcsolódó esti filmvetítésre, és a megvendégelésükre (kávészünetek, illetve közös ebéd) fordíthatjuk. Kérdés: A felmerülő költségek közül mely költségtételeket terhel adó-, illetve járulékkötelezettség, különös tekintettel a résztvevő diákok térítés nélküli szállásköltségére? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel B.Gy.

Katas bt. bevételének felosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., amely a beltagját bejelentette a kata hatálya alá. A kültagok személyesen nem működnek közre a bt. tevékenységében, így ők nem kataalanyok. A bt. a bevételét – megállapodás szerinti arányban – feloszthatja a beltag és a kültagok között úgy, hogy már semmilyen adó- és járulékfizetési kötelezettség nem keletkezik a kültagok vonatkozásában? Válaszát előre is köszönöm! M. Erika

Alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök Cikk

Egyszerűbb adórendszert és alacsonyabb adókat tervez az amerikai elnök, aki a múlt héten felvázolta a javasolt adóreform fő vonalait.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close