171 találat a(z) Lízing cimkére

Módi lett a lízing Cikk

Jelentősen erősödött a magyar lízingpiac az idén, az első kilenc hónapban 428,3 milliárd forintot tett ki a magyarországi lízingcégek által finanszírozott összeg, 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel.

Egyéni vállalkozónál tehergépkocsi zárt végű lízingje és az értékcsökkenés Kérdés

Kérem közölni, hogy az egyéni vállalkozó a vállalkozásban vállalkozási célra használt 2015. szeptemberben zárt végű lízingelt tehergépkocsi után költségként elszámolhatja az értékcsökkenést? Ha nem, miért nem? NAV ellenőrzés nem fogadta el, szja hiányt állapított meg. Köszönettel Négyökrűné..

Személygépkocsi-lízing áfája nyílt végű lízing esetében Kérdés

Társaságunk személygépkocsit szeretne lízingelni nyílt végű lízinggel. Hogyan "viselkedik" az áfa a lízing esetében?

Eszközbeszerzés elszámolása zártvégű pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Családi gazdálkodó, zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióban vásárol nagyértékű eszközt, melyet 2017-ben üzembe is helyez. A kizárólag üzleti célt szolgáló eszközt – adóköteles jövedelmének csökkentése érdekében – szeretné egyösszegben költségként elszámolni a 2017. évről benyújtandó adóbevallásában. Megteheti ezt zártvégű pénzügyi lízing esetén is? Bizonytalan vagyok amiatt, hogy ugyan az eszköz teljes bekerülési értékét leszámlázta a lízingbeadó, de ennek a számlának a pénzügyi rendezése a lízingszerződés szerinti ütemezésben történik meg három év alatt. Egyszeres könyvelésben akkor számolunk el költséget, amikor a számla pénzügyileg rendezve van. Az eszköz egyösszegű költségelszámolásának feltétele a számla tárgyévben történő teljes pénzügyi rendezése? Válaszát előre is köszönöm.

Személygépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy kilencszemélyes kisbuszt, mely a forgalmi engedély szerint személygépjárműnek minősül. A finanszírozás 50 százaléka önrész, a maradék nyílt végű lízing. A járművel az elsődleges cél a vidékről bejáró dolgozók utaztatása. Ez esetben visszaigényelhető-e az üzemanyag (gázolaj), javítás, illetve lízingdíj, valamint a vételárrész áfája? Kell-e cégautóadót fizetni utána, illetve van-e útnyilvántartás-vezetési kötelezettség? Köszönöm.

Közösségen belülről személyautó lízingelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Németországból lízingel személyautót egy cégtől, melyet még idén meg is szeretne vásárolni. A lízingdíjnál és később a vétel során a cégünknek milyen áfabevallási kötelezettsége keletkezik, és lesz-e fizetendő áfa-kötelezettségünk? Mikor és mire vonatkozóan keletkezik környezetvédelmi termékdíjbevallási és -fizetési kötelezettségünk? Ha ezt az autót később belföldi adóalanynak el szeretnénk adni, akkor áfás számlát kell kiállítanunk? Egyéb adatszolgáltatási, illetve fizetési kötelezettségünk keletkezik-e az ügylettel kapcsolatban? Részletes tájékoztatóját előre is nagyon köszönöm.

Bérleti díj és lízing tulajdonjog-átruházással Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk üzemeltetési szerződést kötött egy informatikai céggel. A szerződés tárgya, hogy a vállalkozó a saját tulajdonát képező eszközökkel a cégünk részére számítógépes nyomtatási és fénymásolási szolgáltatási feltételeket biztosít. A szerződés alapján fizetünk havi bérleti díjat (ez az eszközök értékének 1/12 része, ami a piaci értékkel egyező) és a nyomtatási és fénymásolási szolgáltatás után, példányszám alapján. Azonban a szerződés vége tartalmazza, hogy az eszközök 12. havi díjának megfizetését követően az eszközök a mi tulajdonunkba kerülnek. Mikor mutatom ki eszközként a cég könyveiben a nyomtatókat? Nem kellett volna a teljes eszközértékről ilyenkor (zárt végű lízing) egy számlát kapni, és kvázi törleszteni az ebből fakadó kötelezettséget? Segítséget szeretnék kérni a helyes könyvelés ügyében. Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Lízing lízing hátán Európában és Magyarországon is Cikk

Tavaly 333 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket az európai lízingcégek, a kihelyezett lízingállomány 10,3 százalékkal nőtt 2015-höz képest. A magyar piac is dinamikusan bővül, az első fél évben a finanszírozott összeg 279,4 milliárd forintra rúgott, ami éves összevetésben 19 százalékos gyarapodást jelent.

Nyílt végű lízing lezárása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. 2015-től lízingel személygépkocsit, 9 millió forint volt a bruttó értéke. Az 1421 számlán tartjuk nyilván. Ebből a lízingbeadó által meghatározott maradványérték: 3 millió forint. 449-en vezetett hitel fennmaradó összege júliusban 2,5 millió forint. Elszámolt eddigi értékcsökkenés: 2,4 millió forint. 3. személy lesz a vevő, azaz nem került a gépjármű a futamidő végén (júliusban) a lízingbevevő tulajdonába. Kérem szíves segítségét abban, hogy júliusban az autó kivezetésekor milyen könyvelési tételekkel kell lezárni az eszköz könyvekben történő kimutatását? 961-en megjelenik-e bármelyik része a lízing lezárásának, valamint társasági adó tekintetében növelő tételként kell-e figyelembevenni a kivezetést? Nagyon szépen köszönöm a válaszát! Tisztelettel Hné

Lízingelt autó kivezetése szünetelő egyéni vállalkozásból Cikk

Szünetelő vállalkozás tárgyi eszközei közül hogyan lehet kivezetni az eladott eszközöket? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Lízingelt autó kivezetése szünetelő egyéni vállalkozásból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2013.10. hótól lízingelt egy tehergépkocsit. 2016. 03. 01-től családi okok miatt szünetelteti a vállalkozását (elváltak). A válás során megállapodtak, hogy a vállalkozásban levő tehergépkocsit – a nyíltvégű lízing lejárata utána – a volt házastárs, mint harmadik személy kapja meg. Kérdésem, hogy az egyéni vállalkozásból így hogyan kerül ki a tárgyi eszközök közül a tehergépkocsi, hiszen annak havi törlesztőrészleteit, és a vonatkozó költségeket is elszámolták? A váláskor meglévő árukészletet az egyéni vállalkozó eladta a volt házastárs bt.-jének, de az eszközök közül nem vehette meg a tehergépkocsit, mert a Lombard csak úgy járult volna hozzá, ha ki lett volna egyenlítve az összes hátralévő tartozás! Köszönöm válaszát: T.K.

Rekordnövekedés a lízingpiacon az első félévben Cikk

Az elmúlt öt év legjobb eredményét érte el a lízingpiac: az idei első félévben 279,4 milliárd forintra, 19 százalékkal nőtt az új finanszírozott összeg az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Magyar Lízingszövetség (ML).

Viták, rossz döntések, ellenséges üzletfelek? Forduljunk mediátorhoz! Cikk

Mit tehetünk, ha gazdasági vitánk támad valamelyik üzletfelünkkel? Ha a szereplők higgadtságában, kompromisszum készségében már nem bízunk vagy a tárgyalások elakadnak, pereskedés helyett hívhatunk mediátort. (A mediáció, mint tevékenység, közvetítést; a mediátor szó pedig közvetítőt jelent.) Olyan szakembert, aki a problémán kívül állva, mindkét fél érveit meghallgatja, de egyik mellett sem foglal állást. Indulatos viták helyett a tényekre és főként a megoldásra koncentrál. Mediátort az országos névjegyzékből választhatunk, közös megegyezéssel. A mediációról szóló törvény száraz ismertetése helyett lássunk inkább konkrét példákat a mediáció menetére és arra, mikor segíthet, és mikor nem. De még ez utóbbi esetben is, mint látni fogjuk, tanulsággal szolgálhat a feleknek.

Vége a büntető illetéknek, ha meghiúsul a lízingügylet Cikk

Kedvezően változtak a nemrégiben elfogadott adótörvény-módosítási csomagban a meghiúsult lízingügyletekre vonatkozó illetékszabályok.

Ingatlanlízing: így kaphat illetékkedvezményt Cikk

A két cikkből álló sorozatban bemutatjuk, hogy hogyan fejlődött az ingatlanlízingre vonatkozó illetékszabályozás, illetve milyen változások lesznek e tekintetben a tegnap elfogadott adócsomagban. Az első cikkben az ingatlan pénzügyi lízing illeték viszonyát elemezzük, tisztázzuk azt, hogy mikor is lehetséges kedvezményes vagyonszerzési illetéket alkalmazni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close