171 találat a(z) Lízing cimkére

Személygépkocsi-értékesítés áfája. Kérdés

T. Szakértő! Társaságunk személygépkocsit lízingelt saját használatra. A lizing lejártakor a lizingbeadó a maradványértéket áfásan leszámlázta, ezen aktiváltuk, az áfát nem vontuk le. A gépkocsit értékesíteni szeretnénk a maradványértéket lényegesen meghaladó értéken. Kérdés: értékesitéskor a teljes eladási ár áfamentes, vagy csak az a rész, mely összeg után az áfát nem vontuk le?

Személygépkocsi-törlesztés Kérdés

Ügyfelünk nyíltvégű lízinggel személygépkocsit vásárolt. Havonta fizeti a tökerészletet és a kamatot. Kérdésem, hogy a havi tőkerészlet költségként, bérleti díjként elszámolható-e, vagy hiteltörlesztésként egyéni vállalkozónál nem jelent költséget?

Ingatlanhoz kapcsolódó költség továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lízingbeadó cég ingatlant ad lízingbe. Társasházi lakóingatlan esetén hogyan terhelhető tovább a tulajdonost terhelő közös költség? Egyéb ingatlan esetén a felmerülő építményadó hogyan terhelhető tovább a lízingbevevő felé? Ezen díjakat a lízingdíjakba nem építették be. Köszönettel: Mónika

Nyílt végű lízing személygépkocsi beszerzésekor Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelelem nyílt végű lízinggel vásárol 20 millió forint értékű személygépkocsit. Befizet 10 millió forint önrészt, de nem tudom, ennek is levonható-e az áfája? Én úgy tudom, a maradványérték áfája nem vonható le. Válaszukat köszönöm

Értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakért! Háziorvosi tevékenységet végző kft. személygépkocsit lízingelne, havonta fizetné a lízingdíjat (áfásan). Hogyan kellene szabályosan elszámolni az értékcsökkenést? A számla szerinti értéken nyilvántartásba vesszük, és évente egyszer elszámolhatjuk az értékcsökkenést?

Fejlesztési tartalék felhasználása Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem 2013-ban 10 millió forint fejlesztési tartalékot képzett tárgyi eszköz vásárlására. Úgy döntött, személygépkocsit lízingel, a lízing nyílt végű. Elindította az ügyletet még októberben, és most úgy néz ki, csak 2018. január hóban jegyzik be a forgalmiba, mint üzembe tartót. Kérdésem az, hogy ez probléma lesz-e, mert 2017. december 31-ével lejár a határidő, és ha a lízingszerződés 2017. december 31-én lesz aláírva, akkor mint beruházást lekönyvelhetem-e? Az önrész természetesen ügyfelem részéről ki lesz fizetve. Válaszukat köszönöm.

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

A vállalkozások jelentős része működéséhez hitelt, pénzügyi lízingszolgáltatást is igénybe vesz. Érdemes tehát azzal is tisztában lenniük, hogyan kell kimutatni a könyvekben a hitel- és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket.

Adóalap-csökkentő tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A taotörvény 7. § zs) pontjában szereplő kedvezmény megilleti-e a céget a következő esetben? Az új gép beszerzése EU-s országból történt, a lízingcég csak a belföldi beszerzés finanszírozását vállalta, így a gépet a külföldi szállító a kft. felé számlázta ki, majd a kft. továbbadta azt a lízingcégnek. (Technikai visszlízingnek nevezték.) A számla kiegyenlítését a külföldi cég felé a lízingcég teljesítette (engedményezéssel). Vagyis tartalmában egy új (korábban még használatba nem vett, üzembe nem helyezett) gép került a társaság tulajdonába.Viszont számlázás szerint nem a kereskedőtől közvetlenül került a céghez. Köszönettel.

Deviza alapú lízing forintosítása esetén az árfolyamkülönbözet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-ban a kft. vásárolt egy kisteherautót, CHF alapú hitel igénybevételével. 2016. 06. hóig minden hónapban jött a számlalevél a tőke, a kamat és árfolyam mértékéről, ami alapján lekönyvelték. 2016. 06. hótól a kft. nem fizette a törlesztéseket, a bank felmondta a szerződést. Végülis megállapodás született 2017. 04. hóban, mely szerint a lejáratig felszámolt árfolyamkülönbözettel növelt hiteltartozást kamatmentesen, 10 évi alatt fix forintösszegben törlesztheti. Az elszámolásukban kiinduló alapösszeg (eredeti tőkeösszeg) megegyezik a 2016-ban utolsó törlesztés után fennmaradt (44-ben könyvelt) hitel összegével. Erre számolt 2016 és 2017 közötti kamat, árfolyamkülönbözet, késedelmi kamat tételek lekönyvelése megtörtént a T 87- K 44 számlákon. A kiinduló tőke tőkeösszege 3,3 millió, az árfolyamkülönbözet 10 évre 3,2 millió Ft, amit tőkésíteni kell. Helyes-e az az elszámolás, hogy T393 - K 44 = 3,2 millió, árfolyamveszteség tőkésítése, és 10 éven át évente dec. 31-ével könyvelt az időarányos árfolyamveszteség: T 876 - K 393 adott évre jutó árfolyamveszteség? Esetleg kell mást is elszámolni/könyvelni? A továbbiakban nincs számlalevél, csak a havi fix forinttörlesztés, ami T 44 - K 384 = 41 ezer Ft, banki utaláskor. Köszönettel várom válaszukat.

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

Személygépkocsi EU-s beszerzése, áfatörvény 87. § b pont Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű kft. idén márciusban személygépkocsit vásárolt EU tagállamból (nem új közlekedési eszköz), a német cég áfát nem számított fel eladáskor. A kft. augusztusban, hogy likviditási problémáit megoldja, ezt a személygépkocsit eladta, majd egyből visszalízingelte nyílt végű szerződés keretében egy lízingcégtől, az eladásról áfát is tartalmazó számla készült a vevő lízingcég felé, majd a lízingcég havi rendszerességgel áfás számlákat állít ki a tőketörlesztésekről. A kft. nem foglalkozik gépjármű-kereskedelemmel. A kérdésem arra vonatkozna, hogy helyesen járok-e el akkor, ha az uniós beszerzés áfáját megállapítom fizetendő adóként, majd egyből levonásba is helyezem, mivel ezen beszerzés továbbértékesítésre került, a személygépkocsit áruként tüntettem fel a könyvelésben és utána áfával növelt értéken számláztuk ki a lízingcég felé az eladást? Ha nem tudom érvényesíteni az EU-s beszerzés levonhatóságát, akkor a belföldi értékesítéskor sem kellett volna áfával növelt számlát kiállítanunk? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kkv-k kamatkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kkv-k esetében a taotörvény 22/A paragrafusa szerinti adókedvezmény alkalmazható-e abban az esetben, ha a cég pénzügyi lízingre vesz egy személygépkocsit?

Külföldön lízingelt autó – munkába járás költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra vonatkozóan keresek választ, hogy munkaviszonyban álló munkavállalónk részére fizethetünk-e munkába járással kapcsolatos költségtérítést, ha Németországban lízingelt autóval rendelkezik. Lakóhelye a Balatonnál található, a munkahelye Budapesten. Van egy bölcsődés korú gyermeke, de nem jár bölcsődébe (otthon van nagymamával). Mi alapján kell eljárnunk, illetve milyen törvényt, rendeletet kell figyelembe venni (szja és 39/2010. kormányrendelet)? Köszönettel

Nyílt végű pénzügyi lízing teljes előtörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személygépkocsit lízingelt nyílt végű konstrukcióban, az áfát levonta. Kb. a futamidő felénél úgy döntött, hogy nem fizeti tovább a lízingdíjat, hanem megveszi az autót. A lízing cég kiállított az értékesítésről egy áfás számlát, a gépjármű jelenlegi piaci értékén. Majd egy helyesbítő (mínuszos) számlát, lízingdíj korrekcióként, amely a teljes hátralévő lízingtőke és a vételár különbözete. Így tulajdonképpen csak a hátralévő lízingtőkét fizeti meg a társaság. A helyesbítő számláról viszont azt írja a lízing cég, hogy a lízingdíj befizetéseit a lízingbevevő ez alapján könyveiben és saját nyilvántartásaiban, az utolsó befizetésektől időrendben visszafelé korrigálni köteles, és köteles az esetlegesen felmerülő adózási korrekciókat is végrehajtani. Úgy tűnik, mintha azt írná, hogy a helyesbített tőke összegéig visszafelé az összes lízingdíjat tartalmazó bevallást önellenőrizni kellene, holott csak egy helyesbítő számla van kiállítva. Mivel az áfa fizetendő áfa, nem mindegy, hogy milyen időszakra valljuk be. Én úgy gondolnám, hogy a számla szerinti teljesítési idő alapján kell bevallani, és nem visszamenőleg az összes bevallást, amíg el nem fogy a tőkerész, mert ebben az esetben nekik is egyesével kellett volna az összes számlát helyesbíteni. Mi a helyes eljárás? A helyesbítő számla fizetendő áfáját milyen időszakkal kell bevallani? Kell -e valóban önellenőrizni a korábbi időszakokat? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bodnár Ildikó

Ezt kell tudnia a lízingbe vevőnek az új nemzetközi számviteli standardról Cikk

Az IFRS16-tal bekövetkező változás hatással lehet a finanszírozókkal fennálló megállapodásokra, a hitelminősítésre, a tervekre, a visszamérési és motivációs rendszerre stb., ezért az IFRS-felhasználóknak a számviteli teendők mellett sok más téren is feladataik lesznek a bevezetéssel kapcsolatban; a változások hatását érdemes már a tervezés során is figyelembe venni – írja tájékoztatójában a Magyar Lízing- és Finanszírozó Társaságok Szövetsége.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bérleti díj számlázása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close