224 találat a(z) Lízing cimkére

Személygépkocsi-javítás, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzügyi lízingbeadással foglalkozó cég felmondta egyik szerződését ,és a lízingtárgyat (személygépjármű) visszavette. A jármű visszavétel előtt kisebb balesetet szenvedett (lökhárító és ajtó sérült), a lízingbeadó megjavíttatja, hogy el tudja adni. Ezen javítás áfája Ön szerint visszaigényelhető teljes egészében? Hiszen a jármű a lízingbeadónál áru, eladási célt szolgál. Vagy csak 50 százalékban igényelhető vissza az áfa az áfatörvény 124. § (4) bekezdés szerint? Vagy pedig egyáltalán nem igényelhető vissza? Módosul-e a válasz, ha ez egy különbözet szerinti áfával lízingbeadott eszköz volt? Köszönettel: Mónika

Személyautó nyílt végű lízing önrész áfájának bevallása II. Kérdés

https://adozona.hu/kerdesek/2019_2_22_Szemelyauto_nyilt_vegu_lizing_onr_rkb Az azonos című előző kérdésre kapott válasz nem megfelelő, mert erre a megoldásra az áfabevallás hibát jelez. Ugyanis nagyobb az M lapon feltüntetett áfa, mint a bevallásban az összes levonható áfa. Hiszen a bevallásban csak a 85%-át vonom le.

Áfaarányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. bérelt gépkocsi lízingdíja áfájénak visszaigénylésénél az 50 százalékos lehetőséget választja útnyilvántartás helyett, fel kell-e ezt az adatot tüntetni az áfabevallás 68. sorában, arányosított áfaként, vagy elegendő nem kiemelten számolni? Köszönöm.

Személyautó nyílt végű lízing önrész áfájának bevallása Kérdés

Egyéni vállalkozó személygépkocsit lízingel nyílt végű lízingkonstrukcióban. A 25 százaléknyi önrész áfájának 85%-át kívánja levonni, és később is ezt az arányt érvényesíteni, amit útnyilvántartással tud alátámasztani. Kérdés: az önrész megfizetésének áfabevallásában hogyan szerepeljen a 1965M lapon a számla? 85%-os adóalap és 85%-os áfa? Köszönettel.

Egyéni vállalkozó – lízing Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következő kérdésben szeretném a segítségüket kérni: Fuvarozó egyéni vállalkozó nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett egy vontatót. A szerződés lejártával nem szerez tulajdonjogot az eszközön, hanem az maradványértéken visszakerül a lízingcéghez. Egyszeres könyvvitelben hogyan számolhatom el ezt a tranzakciót, mivel pénzmozgás nem történik, viszont az eszközre tárgyévben számoltam el értékcsökkenést és a kivezetéskor van könyv szerinti értéke is? Az szja-bevallásában költségként elszámolható az értékcsökkenés és a kivezetéskori maradványérték is? Ezekkel szemben a maradványértéket nem kell bevételként elszámolni? A segítségüket és a válaszukat előre is megköszönve. Üdvözlettel: Szabó Kálmánné

Áfalevonás személygépkocsi-vásárlásnál/bérlésnél (nyílt végű lízingnél) Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alábbi témában szeretném a segítségét kérni. Kft. személygépkocsit vásárol/bérel. Minek minősül, ha a futamidő 36 hónap, a konstrukció típusa: nyílt végű pénzügyi lízing., az 1. rész 3 937 000 forint + áfa (27%) 1 063 000 forint Havonta a lízingértesítő alapján törlesztőrészlet van, a maradványérték bruttó 2 364 000 forint. A kft. meg kívánja vásárolni 36 hónap után a személygépkocsit. A leírt gazdasági eseménynél alkalmazható-e a 2019.01.01-én módosított áfatörvény 124. § (4) bekezdése és a 125/A § szerinti 50 százalékos áfalevonás? Vagy, mivel tudjuk, hogy a futamidő végén meg kívánja vásárolni a személygépkocsit a kft., az áfa semmilyen arányban nem vonható le. Bruttó összegen nyilvántartásba vesszük, és értékcsökkenést számolunk el. Várom gyors válaszukat. Tisztelettel: V.M.

Személygépkocsi áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy vonatkozik e az új rendelkezés (50 százalékos áfalevonási jog) arra az esetre, amikor X Társaság előleget fizetett Y autókereskedőnek novemberben, decemberben aláírták Z bank lízingbeadóval a nyílt végű lízingszerződést. A számla kelte, a teljesítés, az esedékesség 2019 januári, a fizetendő 0-a, mivel a pénzügyileg rendezve sorban a kereskedőnek befizetett összeg került levonásra? Köszönettel!

Személygépkocsi-értékesítés áfája Kérdés

Ügyfelem 2018. december 28-án vásárolt egy személygépkocsit. A gépkocsi beszerzési számláját árrésadózással állították ki, a számla nem tartalmazott áfát. 2019 februárjában az autót értékesítik egy lízingcégnek, és onnan visszlízinggel (pénzügyi lízing konstrukcióban) ismét a cég üzemeltetésébe kerül vissza. Kérdésem: a cég által a lízingcég felé kiállítandó értékesítési számla tartalmaz-e áfát? Minősíthető-e ez az eset – az autó 2 hónapig volt a birtokában – továbbértékesítési célnak?

Kisvállalati lízingrefinanszírozási programot indít az MFB Cikk

A Növekedési hitelprogram – fix (nhp fix) forrásait közvetítő 25 milliárd forintos keretösszegű új lízingrefinanszírozási programot indít a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A finanszírozást a magyarországi mikro-, illetve kis- és közepes vállalkozások igényelhetik, maximum 2,5 százalékos kamattal.

Speciális adószabályok ingatlan értékesítésénél Cikk

Hogyan adózik az ingatlanlízing meghiúsulásából származó jövedelem? Mire kell ügyelni a sorozat jellegű ingatlanértékesítésnél? A NAV információs füzetének befejező részét ismertetjük.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél – 1. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk első részében az új rendelkezésekkel kapcsolatos fogalmakat tisztázzuk.

Gépkocsi nyílt végű lízing év végi elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna Szakértő! Céges nyíltvégű autólízinggel (a tulajdonjog végig a lízingbeadónál marad) kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni. Ha a cégem lízingel egy gépkocsit, élve a magán/céges használat 50-50 százalékos megosztási vélelmével, hogy alakul a kezdő lízingdíj és a részletek elszámolása áfát és külön társasági adót érintően? Például ha 2.000.000 Ft + áfa a kezdő lízingdíj, és 100.000 Ft + áfa/hó a havidíj. 1. Ebben az esetben a kezdő lízingdíj áfájának is csak a fele írható le költségként, vagy a kezdő díj áfájának a teljes egésze? Gondolom a havi lízingdíj áfájának csak a fele írható le az áfából. 2. Megjelenik-e eszközként az autó cégem könyveiben, és lehet-e az értéke után értékcsökkenést elszámolni (nekem úgy logikus, hogy nem, hiszen csak egyfajta autó-szolgáltatást veszek igénybe)? 3. A lízingdíjat év végén melyik eredménykimutatás sorban kell elszámolni? 4. A 3. kérdésben leírt lízingdíjnak csak az 50 százalékát kell az adott sorban elszámolni, vagy az 50 százalék csak az áfára vonatkozik? 5.A lízingdíj év végi, eredménykimutatást érintő elszámolásakor van-e küldönbség a kezdő lízingdíj és a havidíjak elszámolása között? Előre is köszönöm válaszát, A kérdésben bizonytalan cégvezető.

Lízingelt személygépkocsi karbantartásának, beszerzésének áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünk 2018 novemberében személygépkocsit lízingelt, nyíltvégű lízing keretében. Ezt követően vásárolt téli gumit, és egyéb felszerelési tárgyakat. Kérdésem, hogy az áfa milyen mértékben vonható le a 2019.01.01-től érvényes szabályok szerint? Köszönettel: Csengődi Mária

Visszlízing és a kkv adóalap-kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018 októberében 40 millió forintos megmunkálóközpontot vásárolt. Nem helyezte üzembe. 2018 novemberében a számlavezető pénzintézetével a finanszírozáshoz visszlízingszerződést kötött, melynek következtében értékesítette a bankja felé a termelőgépet, amit ugyanazon napon vissza is vásárolt. Ezután üzembehelyezte és aktiválta a gépet 2018 november végén. Érvényesíthető-e a 2018. évre a Tao. 7. paragrafus.(1) bekezdés zs) pontja szerinti kkv-s kedvezmény? Köszönettel: Kormosné

Bérleti díj mint közvetített szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk egy lízingcégtől bérel tehergépjárműveket, amiket bérleti szerződés keretében továbbad egy bérlőjének. A járművek tulajdonosa a lízingcég, üzembentartóként a társaság bérlője került bejegyzésre. A bérleti szerződésben havi bérleti díj került meghatározásra, ami nem egyezik meg a lízingcég által számlázott bérleti díjjal, illetve a bérleti időszak sem pontosan egyezik meg a két szerződésben. Milyen feltételek esetén minősíthetjük a lízingcég által kiállított bérleti díjas számlát közvetített szolgáltatásnak? A bérlőnkkel kötött bérleti szerződésben mi szerepeljen pontosan, hogy iparűzési adó szempontjából elszámolható legyen közvetített szolgáltatásként? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed/gyed ellátási alap

Széles Imre

tb-szakértő

Szolgálati nyugdíj melletti munkavégzés

Széles Imre

tb-szakértő

Új kata választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs