224 találat a(z) Lízing cimkére

Adóalap-csökkentő tételek Kérdés

Tisztelt Szakértő! A taotörvény 7. § zs) pontjában szereplő kedvezmény megilleti-e a céget a következő esetben? Az új gép beszerzése EU-s országból történt, a lízingcég csak a belföldi beszerzés finanszírozását vállalta, így a gépet a külföldi szállító a kft. felé számlázta ki, majd a kft. továbbadta azt a lízingcégnek. (Technikai visszlízingnek nevezték.) A számla kiegyenlítését a külföldi cég felé a lízingcég teljesítette (engedményezéssel). Vagyis tartalmában egy új (korábban még használatba nem vett, üzembe nem helyezett) gép került a társaság tulajdonába.Viszont számlázás szerint nem a kereskedőtől közvetlenül került a céghez. Köszönettel.

Deviza alapú lízing forintosítása esetén az árfolyamkülönbözet elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2008-ban a kft. vásárolt egy kisteherautót, CHF alapú hitel igénybevételével. 2016. 06. hóig minden hónapban jött a számlalevél a tőke, a kamat és árfolyam mértékéről, ami alapján lekönyvelték. 2016. 06. hótól a kft. nem fizette a törlesztéseket, a bank felmondta a szerződést. Végülis megállapodás született 2017. 04. hóban, mely szerint a lejáratig felszámolt árfolyamkülönbözettel növelt hiteltartozást kamatmentesen, 10 évi alatt fix forintösszegben törlesztheti. Az elszámolásukban kiinduló alapösszeg (eredeti tőkeösszeg) megegyezik a 2016-ban utolsó törlesztés után fennmaradt (44-ben könyvelt) hitel összegével. Erre számolt 2016 és 2017 közötti kamat, árfolyamkülönbözet, késedelmi kamat tételek lekönyvelése megtörtént a T 87- K 44 számlákon. A kiinduló tőke tőkeösszege 3,3 millió, az árfolyamkülönbözet 10 évre 3,2 millió Ft, amit tőkésíteni kell. Helyes-e az az elszámolás, hogy T393 - K 44 = 3,2 millió, árfolyamveszteség tőkésítése, és 10 éven át évente dec. 31-ével könyvelt az időarányos árfolyamveszteség: T 876 - K 393 adott évre jutó árfolyamveszteség? Esetleg kell mást is elszámolni/könyvelni? A továbbiakban nincs számlalevél, csak a havi fix forinttörlesztés, ami T 44 - K 384 = 41 ezer Ft, banki utaláskor. Köszönettel várom válaszukat.

A hitel, a kölcsön és a pénzügyi lízing a számvitelben Cikk

Hogyan kell kimutatni a pénzügyi szolgáltatások közül a hitel és kölcsönügyleteket és a pénzügyi lízinget, miként kell elszámolni a kapcsolódó gazdasági eseményeket? Ismertetjük.

Személygépkocsi EU-s beszerzése, áfatörvény 87. § b pont Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar székhelyű kft. idén márciusban személygépkocsit vásárolt EU tagállamból (nem új közlekedési eszköz), a német cég áfát nem számított fel eladáskor. A kft. augusztusban, hogy likviditási problémáit megoldja, ezt a személygépkocsit eladta, majd egyből visszalízingelte nyílt végű szerződés keretében egy lízingcégtől, az eladásról áfát is tartalmazó számla készült a vevő lízingcég felé, majd a lízingcég havi rendszerességgel áfás számlákat állít ki a tőketörlesztésekről. A kft. nem foglalkozik gépjármű-kereskedelemmel. A kérdésem arra vonatkozna, hogy helyesen járok-e el akkor, ha az uniós beszerzés áfáját megállapítom fizetendő adóként, majd egyből levonásba is helyezem, mivel ezen beszerzés továbbértékesítésre került, a személygépkocsit áruként tüntettem fel a könyvelésben és utána áfával növelt értéken számláztuk ki a lízingcég felé az eladást? Ha nem tudom érvényesíteni az EU-s beszerzés levonhatóságát, akkor a belföldi értékesítéskor sem kellett volna áfával növelt számlát kiállítanunk? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Kkv-k kamatkedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kkv-k esetében a taotörvény 22/A paragrafusa szerinti adókedvezmény alkalmazható-e abban az esetben, ha a cég pénzügyi lízingre vesz egy személygépkocsit?

Külföldön lízingelt autó – munkába járás költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra vonatkozóan keresek választ, hogy munkaviszonyban álló munkavállalónk részére fizethetünk-e munkába járással kapcsolatos költségtérítést, ha Németországban lízingelt autóval rendelkezik. Lakóhelye a Balatonnál található, a munkahelye Budapesten. Van egy bölcsődés korú gyermeke, de nem jár bölcsődébe (otthon van nagymamával). Mi alapján kell eljárnunk, illetve milyen törvényt, rendeletet kell figyelembe venni (szja és 39/2010. kormányrendelet)? Köszönettel

Nyílt végű pénzügyi lízing teljes előtörlesztés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság személygépkocsit lízingelt nyílt végű konstrukcióban, az áfát levonta. Kb. a futamidő felénél úgy döntött, hogy nem fizeti tovább a lízingdíjat, hanem megveszi az autót. A lízing cég kiállított az értékesítésről egy áfás számlát, a gépjármű jelenlegi piaci értékén. Majd egy helyesbítő (mínuszos) számlát, lízingdíj korrekcióként, amely a teljes hátralévő lízingtőke és a vételár különbözete. Így tulajdonképpen csak a hátralévő lízingtőkét fizeti meg a társaság. A helyesbítő számláról viszont azt írja a lízing cég, hogy a lízingdíj befizetéseit a lízingbevevő ez alapján könyveiben és saját nyilvántartásaiban, az utolsó befizetésektől időrendben visszafelé korrigálni köteles, és köteles az esetlegesen felmerülő adózási korrekciókat is végrehajtani. Úgy tűnik, mintha azt írná, hogy a helyesbített tőke összegéig visszafelé az összes lízingdíjat tartalmazó bevallást önellenőrizni kellene, holott csak egy helyesbítő számla van kiállítva. Mivel az áfa fizetendő áfa, nem mindegy, hogy milyen időszakra valljuk be. Én úgy gondolnám, hogy a számla szerinti teljesítési idő alapján kell bevallani, és nem visszamenőleg az összes bevallást, amíg el nem fogy a tőkerész, mert ebben az esetben nekik is egyesével kellett volna az összes számlát helyesbíteni. Mi a helyes eljárás? A helyesbítő számla fizetendő áfáját milyen időszakkal kell bevallani? Kell -e valóban önellenőrizni a korábbi időszakokat? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel Bodnár Ildikó

Ezt kell tudnia a lízingbe vevőnek az új nemzetközi számviteli standardról Cikk

Az IFRS16-tal bekövetkező változás hatással lehet a finanszírozókkal fennálló megállapodásokra, a hitelminősítésre, a tervekre, a visszamérési és motivációs rendszerre stb., ezért az IFRS-felhasználóknak a számviteli teendők mellett sok más téren is feladataik lesznek a bevezetéssel kapcsolatban; a változások hatását érdemes már a tervezés során is figyelembe venni – írja tájékoztatójában a Magyar Lízing- és Finanszírozó Társaságok Szövetsége.

Módi lett a lízing Cikk

Jelentősen erősödött a magyar lízingpiac az idén, az első kilenc hónapban 428,3 milliárd forintot tett ki a magyarországi lízingcégek által finanszírozott összeg, 19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Magyar Lízingszövetség az MTI-vel.

Egyéni vállalkozónál tehergépkocsi zárt végű lízingje és az értékcsökkenés Kérdés

Kérem közölni, hogy az egyéni vállalkozó a vállalkozásban vállalkozási célra használt 2015. szeptemberben zárt végű lízingelt tehergépkocsi után költségként elszámolhatja az értékcsökkenést? Ha nem, miért nem? NAV ellenőrzés nem fogadta el, szja hiányt állapított meg. Köszönettel Négyökrűné..

Személygépkocsi-lízing áfája nyílt végű lízing esetében Kérdés

Társaságunk személygépkocsit szeretne lízingelni nyílt végű lízinggel. Hogyan "viselkedik" az áfa a lízing esetében?

Eszközbeszerzés elszámolása zártvégű pénzügyi lízing esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esettel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Családi gazdálkodó, zártvégű pénzügyi lízing konstrukcióban vásárol nagyértékű eszközt, melyet 2017-ben üzembe is helyez. A kizárólag üzleti célt szolgáló eszközt – adóköteles jövedelmének csökkentése érdekében – szeretné egyösszegben költségként elszámolni a 2017. évről benyújtandó adóbevallásában. Megteheti ezt zártvégű pénzügyi lízing esetén is? Bizonytalan vagyok amiatt, hogy ugyan az eszköz teljes bekerülési értékét leszámlázta a lízingbeadó, de ennek a számlának a pénzügyi rendezése a lízingszerződés szerinti ütemezésben történik meg három év alatt. Egyszeres könyvelésben akkor számolunk el költséget, amikor a számla pénzügyileg rendezve van. Az eszköz egyösszegű költségelszámolásának feltétele a számla tárgyévben történő teljes pénzügyi rendezése? Válaszát előre is köszönöm.

Személygépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy kilencszemélyes kisbuszt, mely a forgalmi engedély szerint személygépjárműnek minősül. A finanszírozás 50 százaléka önrész, a maradék nyílt végű lízing. A járművel az elsődleges cél a vidékről bejáró dolgozók utaztatása. Ez esetben visszaigényelhető-e az üzemanyag (gázolaj), javítás, illetve lízingdíj, valamint a vételárrész áfája? Kell-e cégautóadót fizetni utána, illetve van-e útnyilvántartás-vezetési kötelezettség? Köszönöm.

Közösségen belülről személyautó lízingelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk Németországból lízingel személyautót egy cégtől, melyet még idén meg is szeretne vásárolni. A lízingdíjnál és később a vétel során a cégünknek milyen áfabevallási kötelezettsége keletkezik, és lesz-e fizetendő áfa-kötelezettségünk? Mikor és mire vonatkozóan keletkezik környezetvédelmi termékdíjbevallási és -fizetési kötelezettségünk? Ha ezt az autót később belföldi adóalanynak el szeretnénk adni, akkor áfás számlát kell kiállítanunk? Egyéb adatszolgáltatási, illetve fizetési kötelezettségünk keletkezik-e az ügylettel kapcsolatban? Részletes tájékoztatóját előre is nagyon köszönöm.

Bérleti díj és lízing tulajdonjog-átruházással Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk üzemeltetési szerződést kötött egy informatikai céggel. A szerződés tárgya, hogy a vállalkozó a saját tulajdonát képező eszközökkel a cégünk részére számítógépes nyomtatási és fénymásolási szolgáltatási feltételeket biztosít. A szerződés alapján fizetünk havi bérleti díjat (ez az eszközök értékének 1/12 része, ami a piaci értékkel egyező) és a nyomtatási és fénymásolási szolgáltatás után, példányszám alapján. Azonban a szerződés vége tartalmazza, hogy az eszközök 12. havi díjának megfizetését követően az eszközök a mi tulajdonunkba kerülnek. Mikor mutatom ki eszközként a cég könyveiben a nyomtatókat? Nem kellett volna a teljes eszközértékről ilyenkor (zárt végű lízing) egy számlát kapni, és kvázi törleszteni az ebből fakadó kötelezettséget? Segítséget szeretnék kérni a helyes könyvelés ügyében. Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Táppénzjogosultság vége

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs