171 találat a(z) Lízing cimkére

Újabb kérdés az iparűzési adózásban: lízing és adómegosztás Cikk

Lízingelt eszköz értékét hogyan kell figyelembe venni az iparűzési adó kiszámításakor? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Lízing kamattámogatása Kérdés

A 114/2008. FVM rendelet alapján felvett hitel- és lízingdíj kamattámogatásának értékét szeretném kiszámolni, s visszaigényelni a NAV-tól a rendelkezésre álló igazolások alapján. Azonban a rendelet képlete nem egészen világos, s a bank által kiadott igazolásnak számomra túl sok az adattartalma. Ezért egy példán kérném bemutatni a kiszámítás módját. Adatok: Kihelyezett lízingösszeg: 12 636 915 forint Aktuális kamatláb: 6,18 % Aktuális referenciakamat: 4,18 % Szerződéskötéskor érvényes referenciakamat: 5,75 % Futamidő (türelmi idővel együtt): 39 hónap Türelmi idő: 0 hónap Kamatfizetési periódus: 2013. 06. 10.-2013. 09. 10. Tőkekintlévőség a kamatperiódus kezdetén: 12 613 283 forint Megfizetett kamat: 195 935 forint. A 1611-es bevalláson mi lesz az időszak? Mennyi a visszaigényelhető kamat? Jelen esetben családi gazdaságról van szó, a kamattámogatás mértéke 40 százalék. Előre is köszönöm a segítséget.

Útnyilvántartás lízingelt személygépkocsinál Kérdés

Kft. operatív lízing keretében személygépjárművet bérel, ami után az áfát visszaigényli. Az autó magánhasználatára 100 százalékos tiltó rendelkezés van érvényben. Ebben az esetben kell-e útnyilvántartást vezetni a gépjárműre?

Végleges pénzeszközátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdéssel kapcsolatban kérném megerősítését: egy bt. magánszemély beltagja véglegesen pénzeszközt adna át a bt.-nek (150 ezer forintot meghaladó értékben) egy lízing végtörlesztésére. Kérdésem, hogy terheli-e az ügyletet ajándékozási illeték? Én a 17. paragrafus n) pont alapján úgy értelmezem, hogy mentes .... Illetve kérdésem, ha mentes..., be kell jelenteni az adóhatóság felé? Előre is köszönöm, üdvözlettel: Horváth Veronika

Beruházási kedvezmény Kérdés

Egy társaság 2012. évben beruházási kedvezményt vett igénybe tárgyi eszköz beszerzéséhez. Az eszközt 2015. évben egy lízingcégnek eladta, majd visszalízingelte pénzügyi lízing konstrukcióban. Kérdésem az lenne, hogy a taotörvény 8. paragrafus 1 bekezdés u) pontja alapján a kedvezményt ilyen esetben is vissza kell fizetni? Köszönettel: Gódor Erzsébet

Cégautó magáncélú használatakor figyeljen az áfára is! Cikk

Mitől függ, hogy a cégautó magáncélú használatakor miként kell kezelni az általános forgalmi adót? Számít-e, hogy a cég megtérítteti-e a magánhasználatot? Összefoglaltuk a törvényből adódó következtetéseket.

Nyílt végű pénzügyi lízing áfa és maradványérték Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A társaság 13 millió forint vételárú személygépkocsit nyílt végű pénzügyi lízinggel birtokba vett. A birtokbaadási bizonylaton 8,8 millió forint nettó érték szerepel. Kezdő részlet 4,4 millió forint + áfa volt. A fizetési ütemezésből ismert adat még a 24 hónap alatt fizetendő áfa, a kamat és a maradványérték is. 1. kérdés: A tőke összege 448 számlán könyvelésre került. Kell-e a futamidő alatt fizetendő áfát is könyvelni (T 368-K 448)? 2. kérdés: A fizetési ütemezésben meghatározott maradványérték 1,7 millió forint. A gépkocsi értékcsökkenésekor ezt az összeget kell maradványértékként megadni, vagy ettől eltérhetünk? Köszönöm

Eladná lízingelt gépkocsiját? Így számoljon az áfával Cikk

Keletkezik-e fizetendő áfa lízingelt személygépkocsi eladásakor, s ha igen, akkor mi az alapja? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

Új szabályokra kell a lízingelőknek, ingatlanbérlőknek figyelni Cikk

A Nemzetközi Számviteli Standard Bizottság (IASB) a minap megjelentette a lízingekről szóló új IFRS-t. Ennek értelmében a lízingbe vevőknek – egyes kivételektől eltekintve – minden lízingügyletet ki kell mutatniuk a mérlegükben. Ez a rendelkezés leginkább a jelenleg is jelentős operatív lízingállománnyal rendelkező vállalkozásokat érinti (ingatlanbérlők, továbbá ipari berendezéseket, gépeket és a gépjárműveket lízingelők).

Mikor vonható le az áfa gépkocsi lízingje esetén? Cikk

Mikor vonható le az általános forgalmi adó (áfa) a személygépkocsi pénzügyi lízingbe vételénél? – kérdezte olvasónk. dr. Kelemen László adószakértőnk válaszolt.

A kecske és a káposzta, azaz a lízing számviteli és adózási kérdései Cikk

A lízing – több okból – igen népszerű formája az áhított eszköz (leginkább a céges személygépkocsi) megszerzésének. Előfordul az is, hogy egy cég csak úgy tud javítani a fizetőképességén, hogy – az egyébként a tevékenységéhez szükséges – tárgyi eszközt eladja egy lízingcégnek, majd lízingbe veszi azt. A lízing sokféle adózási és számviteli kérdést is felvet. Ezekből válogattam az alábbiakban.

Lízing áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. pénzügyi lízing keretében vásárolt személygépkocsit és az első részlet (teljes ár 50 százaléka) befizetésre került és ennek áfáját teljes mértékben visszaigényelte. A részletek után az útnyilvántartás alapján csak a 70 százalék került visszaigénylésre, mert volt 30 százalék magánhasználat. Kérdés: 1. Az első részletnél (aminek teljes egészben visszaigényeltük az áfáját) kell-e módosítani a tényleges céges/magán használat arányában. Ha igen, mikor? A futamidő (4. év végén) vagy évente? Előre is köszönöm.

Személygépkocsi áfája: milyen esetekben vonható le? Cikk

Egyéni vállalkozó áfaalany lízing keretében használt személygépkocsit vásárolna vállalkozásába. Szeretné a beszerzési és a karbantartási költségek áfáját visszaigényelni. Kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadónk válaszolt.

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó áfa adóalany lízing keretében (a pontos konstrukciót még nem ismerem) használt személygépkocsit vásárolna vállalkozásába. Az áfa visszaigénylése lenne a kérdés a beszerzéskor, valamint a használat során felmerülő karbantartási költségek áfájának visszaigényelhetősége. Köszönöm. Fazekasné

Gépkocsi vásárlás Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Köszönöm az eddigi segítségét, de még valamit nem tudok hova könyvelni (elnézést, hogy ilyen körülményes vagyok, de szeretném rendben lezárni) a 36 kivezetését. Úgy könyveltem a lízinget ahogy írta, eddig azt hittem, hogy a követelés elengedés rendben, de mégsem, mert ha a 448-989 2.450.000.- akkor az elengedett követelésnél a 36. számlának nincs meg a párja így könyveltem: 368-4584 2.450 e. 4584-381 2.450 e. ( a tagnak kifizetik) és így a 368-nak egyenlege van, ezt az első válasza szerint könyveltem. Köszönöm előre is a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalótól levont költség könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close