469 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Tovább drágulhatnak az albérletek Cikk

Fokozatos élénkülést mutat a kiadó lakóingatlanok piaca. A kínálat növekedése mellett a kereslet is felfutóban van, mindez a bérleti díjak gyorsulását hozhatja a felvételi ponthatárok kihirdetésével – írja az ingatlan.com legújabb elemzésében.

Nyugdíjemelés: már júniusban indokolt lett volna az elszálló infláció miatt Cikk

A legutóbbi kormányinfón elhangzottak szerint majd csak szeptemberben születhet döntés az esetleges évközi nyugdíjemelésről. A Bankmonitor számításai szerint viszont már júniusban indokolt lett volna egy 4,6 százalékos emelés annak érdekében, hogy a nyugdíjak – a törvényi előírásoknak megfelelően – megőrizzék a reálértéküket. Az egy hónappal frissebb inflációs adatok ismeretében ez a szám már 4,7 százalékra tehető.

10 százalék alá csökkent az infláció Csehországban Cikk

Júniusban 9,7 százalékra csökkent az éves szintű infláció Csehországban a májusi 11,1 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal Csütörtökön Prágában.

A vártnál jobban enyhült az amerikai infláció júniusban Cikk

Júniusban a vártnál nagyobb mértékben csökkent az infláció az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Bónusz Magyar Állampapír: hatalmas kamatvágás következik Cikk

A jelenleg vásárolható BMÁP-sorozat következő kamatperiódusra szóló kamata csaknem 4 százalékpontot fog zuhanni a mostani periódushoz képest. Ezzel a Bankmonitor.hu szakértői szerint végleg eldőlt a kamatverseny az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír és vetélytársa, a Bónusz Magyar Állampapír között – írja közleményében a Bankmonitor.hu.

20 százalék feletti mértékben nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest Cikk

2023. júniusban a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,3%-kal nőttek – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az Országgyűlés elfogadta a 2024-es költségvetést Cikk

„Háborús időkben védelmi költségvetés készült, ami megvédi az ország biztonságát, a családokat, a munkahelyeket, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést. A 2024-es költségvetésben több forrás jut a védelmi kiadásokra, így megerősödik a Honvédelmi Alap. Megújul a családtámogatási rendszer, megmaradnak a családi adókedvezmények és biztosítottak a Rezsivédelmi Alap forrásai is. A kormány a nyugdíjasoknak tett ígéretéhez híven, háborús időkben is megőrzi a nyugdíjak értékét, biztosítja az inflációkövető nyugdíjemelést és garantálja a már teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását” – írja sajtóközleményében a Pénzügyminisztérium.

Egyre többen kérnek béremelést, míg a cégek közel negyede leépítéseket fontolgat Cikk

A magyar vállalatok mintegy felénél igényelnek rendkívüli béremeléseket az alkalmazottak, azonban a jelenlegi helyzetben sok vállalatnak már a leépítések elkerülése is gondot okoz – derült ki az Intrum Európai Fizetési Jelentéséből. Leginkább a vendéglátásban lehetnek veszélyben a munkahelyek, azonban azok, akik főleg exportra termelnek, viszonylag biztonságban vannak – írja az Intrum.

Ezek lesznek a kötelező akciózás szabályai augusztustól Cikk

A kormány arról határozott, hogy a kötelező akciózás mértékét a jelenleg érvényben lévő – az akciózást megelőző 30 napban alkalmazott legalacsonyabb árhoz viszonyított – legalább 10 százalékról minimum 15 százalékra emeli augusztus elsejével mind a 20 termékcsoport esetében – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szerdán.

Minden negyedik munkavállaló új állást keres a megélhetési költségek növekedése miatt Cikk

A felmondási hullám világszerte folytatódik, mivel a megélhetési költségek növekedése arra készteti a munkavállalókat, hogy jövedelmezőbb állás után nézzenek – derül ki a PwC 46 ország és földrajzi terület közel 54 ezer munkavállalójának – köztük magyarországi válaszadók – megkérdezésével készült globális munkaerőpiaci kutatásából.

Megszűnik az élelmiszerárstop és a városi csok, nő a falusi csok kerete, változik a babaváró hitel Cikk

Változnak a babaváró hitel feltételei, továbbá a csok keretei – döntött szerdai ülésén a kormány. Az infláció további csökkenésére számít a kormány, ezért az élelmiszerárstopot csak 1-jéig tartja fenn.

Kevés az esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra Cikk

Egyre kevésbé látszik esély az évközi rendkívüli nyugdíjkorrekcióra, sőt, a novemberire sem lehet mérget venni – fogalmazott a Népszavának Farkas András nyugdíjszakértő, akit azt követően kerestek, hogy a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón a Népszava rákérdezett a rendkívüli emelésre. Mint ismert, a több százezer tagot számláló Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa a rendkívül magas inflációra hivatkozva legalább 3 százalékos, nyári korrekciót kért januárig visszamenőleg – írja a nepszava.hu.

Olcsóbban kaphatják az áramot a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltató, illetve raktározási vállalkozások Cikk

Megjelent a Magyar Közlöny 87. számában a villamos energia versenypiaci árazásával kapcsolatos kérdésekről szóló kormányrendelet, amelynek révén 2023. július 1-jétől december 31-éig a feldolgozóipari, szálláshely-szolgáltatási, illetve raktározási, szállítást kiegészítő tevékenységet végző vállalkozások csökkentett, maximum nettó 200 euró/megawattóra árat fizetnek majd a villamos energiáért. Ez az ár még így is a kétszerese a jelenlegi tőzsdei árszintnek.

Kötelező akciózás: rászálltak az ellenőrök a kereskedőkre Cikk

Rendkívüli témavizsgálatot rendelt el ma az Igazságügyi Minisztérium szakmai irányítása alatt működő fogyasztóvédelmi hatóság szerte az országban, hogy ellenőrizzék, a kereskedők eleget tesznek-e az árcsökkentés tényére és mértékére vonatkozó tájékoztatási, forgalmazási és árusítási kötelezettségüknek.

Varga Mihály a 2024. évi költségvetésről – elkezdődött a parlamenti vita Cikk

A kormány elkötelezett amellett, hogy az idei év végére egyszámjegyűre csökkentse az inflációt, ami 2024-ben pedig 6 százalék lehet, ezzel együtt megőrzi a nyugdíjak vásárlóerejét, garantálja a teljes egészében visszaépített és megemelt 13. havi nyugdíj folyósítását, valamint biztosítja a közszférában dolgozók anyagi megbecsülését – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a 2024. évi költségvetési törvényjavaslat ma kezdődött parlamenti vitájában előadott expozéjában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink