446 találat a(z) INFLÁCIÓ cimkére

Befektetési előrejelzés a második negyedévre: mik a kilátások? Cikk

Az év során eddig csökkent az infláció, és a piacok is jól tartják magukat. Ezek olyan kedvező jelek, amelyek hatására a Fidelity International a 2024-es legoptimistább forgatókönyvét lágy landolásra módosította, és arra számít, hogy a növekedés megállapodik a trend körüli szinten – ez derül ki a cég 2024. második negyedévi befektetési kitekintőjéből.

MSZP: a kormány nyugdíjpolitikája elhibázott Cikk

Nagy bajban van a magyar gazdaság, a kormány nyugdíjpolitikája pedig elhibázott – mondta az MSZP alelnöke pénteken, közölte az MTI.

Közel hároméves mélypontra lassult a német infláció márciusban Cikk

Az előzetesen közölttel összhangban közel hároméves mélypontra lassult a németországi infláció márciusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteken közzétett végleges adatai szerint – közölte az MTI.

3,6 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest Cikk

2024. márciusban a fogyasztói árak átlagosan 3,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Februárhoz viszonyítva átlagosan 0,8 százalékkal emelkedtek az árak, a telefon- és internetszolgáltatás 10, százalékkal drágult – közölte honlapján a KSH.

Megtakarítások reálkamattal: infláció feletti kamatok lakossági ügyfeleknek Cikk

Üzletpolitikai megfontolások alapján több bank is kétszámjegyű éves kamatot kínál a lakossági ügyfeleknek 3–6 hónapos megtakarításokra, de aki hosszú távra – akár 2 évre - is nélkülözni tudja a pénzét, az a jövőre várt 3 százalékos inflációs szint dupláját, azaz masszív reálkamatot is bezsebelhet egy egyszerű betétlekötéssel.

Hiába „kényszerítette térdre" a kormány az inflációt, továbbra is alig költünk a boltokban Cikk

Havi alapon még csökkent is a kiskereskedelem a KSH legfrissebb összesítése alapján. Kicsivel több benzint, de sokkal kevesebb használt cikket vásároltak a magyarok, mint egy éve – írja a hvg.hu.

Borúlátóbb a kormánynál a GKI 2024-re Cikk

A magyar gazdaság 2023-ban elhúzódó recessziós állapotba került, miközben az infláció az év végére jelentősen lecsökkent. Nagyon kedvező fordulat történt a külső egyensúlyban, de az államháztartási hiány még növekedett is 2022-höz képest. A GKI nem változtatott a 2024-re 2–2,5 százalékos növekedést váró prognózisán. Inflációs előrejelzését viszont 5,5 százalékra csökkentette. A decemberben gondoltnál magasabb (5 százalék) a várt államháztartási hiány, s kisebb a magyar gazdaság finanszírozási képessége (1,5 százalék körüli). A gazdaságpolitikában ugyanis a hangsúly a növekedés serkentésére kerül. Ettől a költségvetési források hiánya és a bizonytalan kereslet miatt csak korlátozott többletnövekedés várható, miközben inflációs hatású, s akadályozza az egyensúly javítását, olvasható a GKI Gazdaságkutató honlapján megjelent elemzésben.

Mit hozhat a verseny a személyi kölcsönök piacán? Cikk

Minden idők 4. legmagasabb havi összegét vették fel a családok személyi kölcsönből idén januárban. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra figyelmeztet, hogy a megugrott folyósítás lényegében az inflációnak köszönhető: több pénz kell a tervbe vett beruházás finanszírozására. A szakértő szerint tavasszal – ha a lakáshitelpiachoz képest késve is –, de még jobban beindulhat a kamatverseny a személyi hitelek piacán.

Februárban a januárinál alacsonyabb volt az infláció az euróövezetben Cikk

Februárban a januárinál alacsonyabb, az előzetes értéknek megfelelő, 2,6 százalékos infláció alakult ki az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn publikált végleges adatai alapján.

Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat Cikk

Sokáig úgy tűnt, az állampapírok legyőzhetetlenekké váltak a kockázatmentes befektetések piacán, mert nincs, ami megelőzze őket. Ehhez képest a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat. A befektetők számára a már legyőzöttnek hitt bankbetétek újra alternatívává váltak – vélik a BiztosDöntés.hu szakértői.

Hiába olcsóbb a sajt, ha a szerelésért sokkal többet kell fizetni – alig lassult az infláció Cikk

3,7 százalékos inflációt mért februárra a KSH. Az év eleje óta sok minden drágult, leginkább az üzemanyagok és a szolgáltatások, de az élelmiszerboltokban normalizálódik a helyzet. És persze az is segített egy jobb számot kihozni, hogy a vezetékes gáz a hivatalos inflációs adat szerint majdnem ötödével olcsóbb, mint tavaly ilyenkor volt – írja a hvg.hu.

Itt nézheti meg a csökkentett kiszerelésű élelmiszereket Cikk

Az élelmiszer-infláció csökkentése érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1/2024. kormányrendeletet a Magyar Közlöny 2024. évi 2. számában hirdették ki január 9-én.

Beleégett a magyarokba a tavalyi infláció, de a fizetésemelési követeléseket a gazdaság nem bírja el Cikk

A bértárgyalásokon a kollektív fellépésnek van súlya, az egyéni érdekérvényesítés lehetőségei szerények. Arra is van példa, hogy teljes egészében elmarad idén a béremelés – írja a nepszava.hu.

Az infláció a nyugdíjbiztosítási célú megtakarítások értékét is megtépázta Cikk

Az elmúlt években tapasztalható rendkívül magas infláció a megtakarítási célú befizetések értékét is megtépázta. Bár létezik módszer a pénzromlás kivédésére, a Bankmonitor szakértői szerint ezt nem sikerült hatékonyan alkalmazni.

K&H: az idén már infláció felett nőhet a cégek árbevétele Cikk

Az idén újra az éves várható infláció felett nőhet a cégek árbevétele a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index 2023 negyedik negyedéves felmérése alapján – közölte a K&H pénteken az MTI-vel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink