685 találat a(z) GYES cimkére

Gyermek – otthonápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogyatékos gyermekeit nevelő vállalkozó jelenleg gyesen van, amely hamarosan lejár. Szeretne újra a vállalkozásában dolgozni. Jogosult a megemelt összegű gyermek otthongondozási díjra. Amennyiben kisadózóként folytatná tevékenységét, tudna-e nem főállású adóalanyként működni az emelt összegű ápolási díjra való tekintettel? Köszönettel: Vágner Emília

Gyes és táppénz együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesen lévő anyuka újra várandós. Veszélyeztetett terhességére tekintettel kérheti a munkáltatótól a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését, hogy részére folyósítható legyen a táppénz? Amennyiben jogosult táppénzre elég, ha leadja az igazolást, vagy kérni kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését is?

Csed és gyed megállapítása határozott idejű munkaviszony esetén Cikk

Előfordulhat, hogy a gyermeket váró kismama határozott idejű munkaviszonya megszűnik a gyermek születése előtt, vagy a gyermek születése kapcsán járó csecsemőgondozási díj (csed), illetve gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása alatt. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyiben érinti a vér szerinti szülők csecsemőgondozási díjának, illetve gyermekgondozási díjának megállapítását a határozott idejű munkaviszony és annak megszűnése.

Gyes után táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk munkavállalója első gyermekével gyesen van, a vállalkozó levélben értesült a dolgozótól, hogy második gyermekével várandós, táppénzre kiíratta magát. A kérdése a vállalkozónak, hogy ebben az esetben a táppénz utáni fizetendő 1/3 hozzájárulást ismét meg kell fizetni? A fenti esetben a munkavállaló munkaviszonya milyen módon szüntethető meg törvény szerint? Köszönettel.

Szochokedvezmény – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm 2015. szeptember 1-jével ment csedre, majd 2017. szept. 14-ével indult a gyes, ami neki 2025. szeptember 14-ig jár majd. A gyed leteltével a főállásában fizetés nélküli szabadságon van (mint a gyesesek szoktak). 2018. november 1-jén kezdett dolgozni a "főállása" mellett 4 órában. Kérdés: a szochokedvezmény (19,5%) az első két évben akkor is jár a munkáltatónak, ha még gyesen van a munkavállaló, és emellett megy vissza dolgozni, vagy csak a gyes megszűntével lehet ezt a kedvezményt igénybe venni? Köszönettel!

Gyes alatt születendő gyermek utáni ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama jelenleg gyedet kap március 8-áig. Utána gyesre lesz jogosult, de újra várandós, és várhatóan szeptemberben fog születni a második gyermeke. Kérdésünk az lenne, hogy ilyen esetben érdemes-e visszamennie márciustól újra dolgozni, hogy magasabb ellátást kapjon a születendő új gyermek után? Válaszát előre is köszönjük!

Gyes mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gyesen lévő anyuka, akinek van főállása és mellette szeretne mellékállású egyéni vállalkozó lenni. Kérdésem a következő lenne: ha az anyuka egyéni vállalkozó, köteles a főállásában is dolgozni, hogy mellékállású egyéni vállalkozó maradhasson vagy lehet úgy is dolgoznia, hogy a főállásában passzív a jogviszonya (a gyes miatt), és ez mellett mellékállású egyéni vállalkozó, amiben aktívan dolgozna? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Biztosítási jogviszony gyes mellett – katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője jelenleg gyesen van, egyéni vállalkozásban tanácsadást szeretne végezni katás adózással. Kérdés: hol kell fizetnie a járulékokat? Egyéni vállalkozó jogán fizet 50 000 forintot havonta? A gyes-jövedelem megszűnik ebben az esetben? A kft.-nél nem kell semmit fizetni? Köszönettel: Ildikó

Munkavállalás gyes mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem arra irányul, hogy jelenleg gyesen lévő munkavállaló, aki fizetés nélküli szabadságon van korábbi munkáltatójánál ("akitől" elment szülni), ennek a jogviszonynak a megszüntetése nélkül létesíthet-e részmunkaidős munkaviszonyt másik cégnél? Köszönettel: Fazekas Péter

Ügyvezető gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. hölgy beltagja, ügyvezetője december végétől gyesen van. Ugyanebben a bt.-ben munkaviszony keretében asszisztensként személyesen közreműködik, ügyvezetőként csak aláír (08-as bevallásban társas vállalkozóként és 40 órás munkaviszonyosként jelentjük). Ügyvezetői teendőit társas vállalkozóként 40 órás munkaviszony mellett látja el, eddig így volt jelentve. Jól gondoljuk, hogy nem mentesült volna a csed, a gyed és most a gyes alatt a minimális tb-közterhek (10%, 8,5%, 19,5%) alól? Köszönettel.

Gyed – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kismama vissza szeretne menni dolgozni és a gyermek nem érte még el a 2 évet, akkor a gyedet meg kell-e szüntetni és gyest igényelni, vagy jár neki a gyed munka mellett is a gyermek 2 éves koráig? Köszönöm szépen!

Csed alatt szerzett ingatlan bérbeadási bevétel adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó, csed ellátást fog kapni, ingatlan bérbeadásból származó bevétele van (az ingatlan vállalkozói tulajdon). Hogyan kell adóznia a csed, gyed, gyes alatt az ebből származó bevétel után? A költségelszámolás változik-e?

Egyhavi kata miatt vitte ügyét a Kúriáig az adózó Cikk

Mikor mentesül a kata megfizetése alól az adózó? Gyesen lévő katás ügyében döntött a Kúria.

Gyes-jogosultság tartósan beteg gyermek után Kérdés

7 és fél éves a tartósan beteg kisfiú. Meddig jogosult az anyuka gyesre? A gyermek 8. éves koráig, utána ápolási díjat kaphat?

Kata, gyes Kérdés

Gyermekeim születésekor nem volt biztosítási jogviszonyom. Az első félévre gyest igényeltem, majd az apuka gyed extrát vett igénybe. Ez idő alatt egyéni vállalkozóként kataalany lettem és 75 ezer forint átalányt fizetek. A gyermek két éves lesz novemberben és én gyest fogok igényelni. Jól gondolom, hogy a novemberi hónapra még 75 ezer forint átalányt kell fizetnem, 2018. december 12-én, de a decemberi hónapra már van lehetőségem kihasználni azt, hogy a gyes mellett 25 ezer forint kata fizetendő? Azaz 2019. január 12-én 25 ezer forintot kell fizetnem? Van ezzel kapcsolatosan bejelentési kötelezettségem? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs