716 találat a(z) GYES cimkére

Külföldi munkavégzés, majd magyarországi szülés utáni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult a szülő nő, illetve a család, ha külföldön dolgozott az utóbbi években, de a gyermek már Magyarországon születik meg? Ismertetjük.

A veszélyhelyzet idejére is jár a gyed, a gyes és a gyet: így szól a rendelet Cikk

Megjelent a Magyar Közlönyben az 59/2020. kormányrendelet, amely szerint a gyedre, gyesre, gyermeknevelési támogatásra jogosultságot a veszélyhelyzet ideje alatt továbbra is fennállónak kell tekinteni, és az ellátást a veszélyhelyzet időtartamára eső naptári napokra folyósítani kell. A rendelet március 24-étől hatályos.

Újabb hat gazdaságvédelmi lépést jelentett be a miniszterelnök Cikk

12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet Magyarországon. Az operatív törzs ma reggeli tanácskozásáról online sajtótájékoztatót tartottak, melyen a miniszterelnök is részt vett.

Külföldi szülés utáni itthoni ellátások Cikk

Milyen ellátásokra jogosult az az anya, illetve család, ahol a szülő(k) külföldön éltek és dolgoztak, gyermekük is ott született, majd úgy döntöttek, hogy hazaköltöznek Magyarországra? Összefoglaltuk.

Szabadságkivétel gyes ideje alatt? Így lehetséges Cikk

Egy kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre) az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermeke 3. életévének betöltéséig. Munkajogilag ez így rendben van? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Gyes alatti szabadságkivétel szabálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik kismama szeretné a gyes folyósítása alatt (2020. januárjától jogosult gyesre), februártól az összes felgyülemlett szabadságát kivenni, természetesen erre az időszakra kérné a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését. Ezt követően, ha már az összes szabadságot kivette, újra igényelné a fizetés nélküli szabadságot, a gyermek 3. életévének betöltéséig. A kérdésem az volna, hogy a gyes időszaka alatti szabadság kivételére van-e bármilyen előírás, jogszabályi hivatkozás, ez így megengedhető és jogszerű a munkavállalónak, vagy sem? Munkajogilag ez így rendben van, hogy nem a gyes lejártát követően veszi ki a szabadságot? Köszönettel. Humán Centrum Kft.

Ellátási alap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kismama, aki jelenleg gyedben részesül mellette fennál a jogviszonya munkahelyével, de fizetés nélküli szabadságon van. Egyéni vállalkozást indítana kata adózással, amelynek adója a munkavégzési kötelme nélkül 50 000 forint lenne. Mely jövedelmek képzik az ellátás alapját amennyiben megszületne a 2 babája még a gyes folyósítása alatt, de még szülési szabadságon lenne?

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztasson, hogy az adott állapotban (számmal jelölöm a különböző eseteket, amire választ várunk) milyen járulékfizetési kötelezettsége van az adott gazdasági társaságnak, adott személy után. Egy kft. munkaviszonnyal foglalkoztatott egy személyt, aki gyermeket szül, gyást, gyedet kap és fizetés nélküli szabadságon van. 1. Gyed és fizetés nélküli szabadság alatt, a fizetés nélküli szabadságot adó kft. egyik többségi tulajdonosa lesz, és megbízási jogviszony keretében ellátott ügyvezetője. 2. Gyed lejár és gyest kap, továbbra is a kft. egyik többségi tulajdonosa és a társasági szerződés szerint a megbízási jogviszonnyal az ügyvezető. 3. Megváltoztatják a társasági szerződést és az ügyvezetés munkaszerződés keretében végzi tovább. Ekkor lehet x órában munkaszerződést kötni az ügyvezetésre, és y órában a kft. által nyújtott adott szolgáltatás végzésére másik munkaszerződést bizonyos munkakörrel. Az x+y nem éri el a heti 40 órát, de ez teljesen életszerű, a kft. csak pár órában nyújt szolgáltatást egy héten. Ez így lehetséges? Köszönettel: Boros Zsanett

Szocho-kedvezmény a gyed megszűnése után Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkavállaló (apa) gyedet igényelt 2017-ben, és igazolást kért a Kormányhivatal Egészségbiztosítási szervétől, mely alapján szocho-kedvezmény lett érvényesítve a járulékbevallás során. A gyed lejárta után a gyest a feleség igényli. Az apánál meddig lehet a szocho-kedvezményt igénybe venni?

Gyed, gyes alatti cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató úgy döntött, hogy a gyeden, gyesen lévő munkavállalóinak is ad cafeteria juttatást (SZÉP-kártya, vendéglátás). A kérdésünk az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az már diszkrimináció, ha azt mondja a munkáltató, hogy a fizetés nélküli szabadság 1. évében adja ezt a juttatást, a 2. és 3. évében pedig már nem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kata mellett gyesen vagyok Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok, a múlt évben mind a 12 hónapban gyesen voltam, és még vagyok is, adót nem fizettem, így szeretnék érdeklődni hogy a 19KATA bevallásban mennyi összegig írhatok be jövedelmet, hogy ne kelljen adót fizetnem?! Előre is köszönöm.

Gyed utáni jogviszony-megszüntetés, szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni: 2017. 02. 02. napján szültem meg iker gyermekeimet. Ettől a naptól 2017. 07. 19. napjáig csedben, 2017. 07. 20. napjától 2020. 02. 02. napjáig gyedben részesültem, részesülök. A munkáltatóm 2017. 07. 20. napjától 2020. 02. 02. napjáig fizetés nélküli szabadságot engedélyezett a részemre. Az utolsó munkában töltött napom 2016. 08. 31. volt, az év hátralévő részére a szabadságomat kivettem. 2016. 11. 02-átől 2017. 01. 03-áig, majd pedig a várandóságból eredő kórházi osztályon történő ellátás miatt 2017. 01. 04-étől 2017. 02. 09-éig táppénzben részesültem, keresőképtelenség okán. A 2020. 02. 03. napjától kezdődő időszakra vonatkozóan a gyermekgondozást segítő ellátás iránti kérelmemet benyújtottam az illetékes szervnek. A munkahelyemre nem szeretnék visszamenni dolgozni, szeretném megszüntetni a jogviszonyomat, ezt megelőzően azonban kérném szíves segítségüket arra vonatkozóan, hogy 2017-re, 2018-ra és 2019-re mennyi nap szabadság jár a részemre? Szeretném, ha a munkáltatóm kiadná a szabadságaimat és utána szüntetnénk meg a jogviszonyomat, vagy pedig kifizetné részemre a szabadságot egy összegben és akkor egyben meg is szüntetnénk a jogviszonyomat. Önök szerint melyik utat érdemes választani? Sajnos a munkáltató nem számolta még ki a szabadságaimat, erre irányuló ígérete ellenére. Köztisztviselő vagyok, 1986-ban születtem. Segítségüket köszönöm.

Gyes, egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni annak a személynek, akinek a gyermek születésekor nincsen munkaviszonya, nem jogosult se csed, se gyed igénylésre. A gyermek születésekor gyest igényelt, gyes ellátás folyósítása alatt jogosult egészségügyi ellátásra, meg kell-e fizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, de ő mégis megfizette, akkor ezt az összeget hogyan tudja töröltetni/visszaigényelni a NAV-tól? Válaszukat előre is köszönöm! Lászlók Éva

Őstermelő 2020 Kérdés

Egy őstermelő jelenleg gyesen van kislányával, így járulékot nem fizet. Egyébként régóta őstermelő, s a bevétel 20-a után fizette a járulékait. A gyermek születése óta gyest kap, ami júniusban lejár. 58 bevallásaiban kieső időt jelentünk, járulékot nem fizet. Júliusban viszont születik a második baba. Kérdésem: az új törvények alapján jogosult lesz-e csecsemőgondozási, illetve gyermekgondozási díjra, úgy, hogy most nem fizet járulékot? Vagy van értelme, ha január 1-jétől minimálbér alapján fizetne járulékot? Magasabb ellátást kapna?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Többes jogviszony ekho

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Transzferár-nyilvántartás

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs