664 találat a(z) GYES cimkére

Gyes mellett egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gyesen lévő anyuka, akinek van főállása és mellette szeretne mellékállású egyéni vállalkozó lenni. Kérdésem a következő lenne: ha az anyuka egyéni vállalkozó, köteles a főállásában is dolgozni, hogy mellékállású egyéni vállalkozó maradhasson vagy lehet úgy is dolgoznia, hogy a főállásában passzív a jogviszonya (a gyes miatt), és ez mellett mellékállású egyéni vállalkozó, amiben aktívan dolgozna? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

Biztosítási jogviszony gyes mellett – katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője jelenleg gyesen van, egyéni vállalkozásban tanácsadást szeretne végezni katás adózással. Kérdés: hol kell fizetnie a járulékokat? Egyéni vállalkozó jogán fizet 50 000 forintot havonta? A gyes-jövedelem megszűnik ebben az esetben? A kft.-nél nem kell semmit fizetni? Köszönettel: Ildikó

Munkavállalás gyes mellett Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérdésem arra irányul, hogy jelenleg gyesen lévő munkavállaló, aki fizetés nélküli szabadságon van korábbi munkáltatójánál ("akitől" elment szülni), ennek a jogviszonynak a megszüntetése nélkül létesíthet-e részmunkaidős munkaviszonyt másik cégnél? Köszönettel: Fazekas Péter

Ügyvezető gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. hölgy beltagja, ügyvezetője december végétől gyesen van. Ugyanebben a bt.-ben munkaviszony keretében asszisztensként személyesen közreműködik, ügyvezetőként csak aláír (08-as bevallásban társas vállalkozóként és 40 órás munkaviszonyosként jelentjük). Ügyvezetői teendőit társas vállalkozóként 40 órás munkaviszony mellett látja el, eddig így volt jelentve. Jól gondoljuk, hogy nem mentesült volna a csed, a gyed és most a gyes alatt a minimális tb-közterhek (10%, 8,5%, 19,5%) alól? Köszönettel.

Gyed – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kismama vissza szeretne menni dolgozni és a gyermek nem érte még el a 2 évet, akkor a gyedet meg kell-e szüntetni és gyest igényelni, vagy jár neki a gyed munka mellett is a gyermek 2 éves koráig? Köszönöm szépen!

Csed alatt szerzett ingatlan bérbeadási bevétel adózása Kérdés

Egyéni vállalkozó, csed ellátást fog kapni, ingatlan bérbeadásból származó bevétele van (az ingatlan vállalkozói tulajdon). Hogyan kell adóznia a csed, gyed, gyes alatt az ebből származó bevétel után? A költségelszámolás változik-e?

Egyhavi kata miatt vitte ügyét a Kúriáig az adózó Cikk

Mikor mentesül a kata megfizetése alól az adózó? Gyesen lévő katás ügyében döntött a Kúria.

Gyes-jogosultság tartósan beteg gyermek után Kérdés

7 és fél éves a tartósan beteg kisfiú. Meddig jogosult az anyuka gyesre? A gyermek 8. éves koráig, utána ápolási díjat kaphat?

Kata, gyes Kérdés

Gyermekeim születésekor nem volt biztosítási jogviszonyom. Az első félévre gyest igényeltem, majd az apuka gyed extrát vett igénybe. Ez idő alatt egyéni vállalkozóként kataalany lettem és 75 ezer forint átalányt fizetek. A gyermek két éves lesz novemberben és én gyest fogok igényelni. Jól gondolom, hogy a novemberi hónapra még 75 ezer forint átalányt kell fizetnem, 2018. december 12-én, de a decemberi hónapra már van lehetőségem kihasználni azt, hogy a gyes mellett 25 ezer forint kata fizetendő? Azaz 2019. január 12-én 25 ezer forintot kell fizetnem? Van ezzel kapcsolatosan bejelentési kötelezettségem? Köszönettel!

Egyéni vállalkozó gyes mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Keletkezik-e kötelezően járulékfizetési kötelezettsége annak az egyéni vállalkozónak, aki a szülését megelőzően heti 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezett, jelenleg gyesen van, jövedelmet nem vesz ki. A vállalkozását nem szünetelteti, alkalmazottja nincs. Köszönöm.

Gyesen lévő ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonosa alanyi jogon járó gyesen van. Ügyvezető, amelyet munkaviszony keretében végez. Tevékenységet nem folytat a vállalkozásban ezt egy alkalmazott végzi. Végezheti-e az ügyvezetést heti 2 órában? Nem fizetve meg a minimum járulékterhet. Válaszukat előre is köszönöm!

Gyesen lévő katás vállalkozó veszélyeztetett terhessége Kérdés

Veszélyeztetett terhes, kataalany egyéni vállalakozó jelenleg gyesen van az első gyermekével. Vállalkozását nem szünetelteti, hanem havonta, a 18T101E nyomtatványon jelenti a tételes adófizetési kötelezettség alóli mentesülését. Kérdésem, hogy a veszélyeztetett terhes, gyesen lévő egyéni vállalkozó kismama jogosult-e táppénzre a második gyermekével? Köszönettel: Takács Julia

Csed, gyes, gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szingapúrban hosszú időn keresztül munkát végző férjét elkísérte a feleség, aki a jövő év elejére várja gyermeküket. A gyermek valószínűleg Szingapúrban fog megszületni. A feleség a jelenlegi magyaroszági munkáltatójával úgy egyezett meg, hogy távmunkában tovább dolgozik a gyermek megszületéséig. Biztosítási jogviszonya, illetve munkavégzési kötelezettsége így változatlan. Kérdésem: ugyanúgy járnak neki a családtámogatási ellátások, mintha Magyarországon dolgozna (a szingapúri államtól nem számítanak a gyermekkel kapcsolatban semmilyen támogatásra), vagy nem járnak nekik a fenti ellátások? Köszönöm.

Gyes vagy táppénz a második terhesség alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyes ideje alatt születik meg a második baba az egyik alkalmazottnál. Ha a felhalmozott szabadságot a munkavállaló kiveszi, és táppénzre megy, akkor a második babánál mi lesz az alapja a csednek, valamint a gyednek? Az első gyermek október 21-én tölti be a 2. évét. Válaszát előre is köszönöm.

Kata fizetése gyes és 8 órás munkaviszony mellett? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozás gyes mellett és heti 36 órát elérő munkaviszony mellett. Ha egy katás egyéni vállalkozónak nincs munkája, nem dolgozik – ha jól értelmezem –, gyes mellett nem kell megfizetni abban a hónapban a kata összegét, amikor nem végez vállalkozói tevékenységet. A T101E nyomtatványon szükséges ezt jelenteni. Viszont, ha a gyes mellett a katás egyéni vállalkozónak heti 8 órát elérő munkaviszonya keletkezik, hogyan kell a kata adónemet megfizetni? Ha végez vállalkozói tevékenységet, fizet? Ha nem végez az előbbiek szerint, nem fizet? Esetleg ilyenkor már nem lehet figyelembe venni a gyes adta lehetőséget a kata fizetésének mentesülése alól? Köszönöm a segítséget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs