664 találat a(z) GYES cimkére

Ügyvezető jogviszonya kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft.-nek két ügyvezetője van, akik egyúttal a vállalkozás tagjai. Mindkét ügyvezető 0 forintért, megbízási jogviszonyban látta el feladatait, mivel mindkettő gyesen volt. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? Az A ügyvezetőnek lejárt a gyese, és azóta a katás bt.-ből fizeti az 50 000 forintot, mint főállású. Ez megfelel 36 órás munkaviszonynak? B ügyvezető jelenleg is gyesen van. Kérdésem: kell-e kötniük munkaszerződést a 2 ügyvezető taggal ügyvezetői feladatuk ellátására? Mennyi lehet a minimális munkabér? Van erre szabaly, ha például napi 1 órában látják el feladatukat, például havi 5000 forintért? Köszönöm!

Egyéni vállalkozó csed alatti bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Adott egy főállású katás egyéni vállalkozó, akinek megszületett a kisbabája. Megigényelte a csedet. De a vállalkozására még jönnének bevételek, mert MLM rendszerben dolgozott, így az alatta lévők utáni jutalékot (kvázi munkavégzés nélkül) leszámlázhatná. Mi lenne a megoldás az ő részére? - ne számlázzon, várja meg a gyedet és majd akkor egyben? - számlázzon, mondja vissza a csedet és legyen gyesen a gyedig? Mi lenne a jó megoldás? Mert nyilván csedet nem kaphat(na), ha közben számlát is állt ki az egyéni vállalkozásából! Köszönjük szépen a segítséget!

Katás egyéni vállalkozó csed, gyed, gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó 2019. 03. 19-én gyermeket szült. 2019. 01, 02, 03 hónapokra befizette a havi 50 ezer tételes adót, illetve az év többi hónapjára is megfizeti. A várható bevétel nagysága miatt fontos lenne, hogy a 12 millió forintos értékhatárt tudja figyelembe venni. Kérdés, milyen ellátásokra lehet jogosult és mikortól, figyelemmel arra, hogy 12 millió forintos bevételi értékhatárt érvényesíteni tudja, és ne legyen 40%-os különadófizetési kötelezettsége. A vállalkozásban egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztat munkavállalót. Köszönöm megtisztelő válaszukat.

Gyesre, csedre jogosultság Kérdés

A szülést megelőző 2 évben több mint 365 napot Franciaországban dolgoztam, hivatalosan bejelentett munkaviszonyban. Mivel Magyaroszág is az Európai Unió tagja, így figyelembe veszik-e a gyes vagy a csed megállapításánál a külföldi munkaviszonyt, jövedelmet? Kaphatok-e itthon gyest?

Gyes utáni felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy gyes időszak utáni munkavállaló, aki 2019. 04. 23-án térne vissza, de 2019. márciusban 2019. 04.23-ai hatállyal, közös megegyezéssel felmondott. Ebben az esetben a visszatérés után járó szabadságokat köteles-e a munkáltató kifizetni, vagy mi lesz a felhalmozódott szabadságokkal? Előre is köszönöm a válaszát.

Gyesen lévő kismama munkaviszonyának megszüntetése Cikk

„Munkavállalónk tartósan beteg gyermekkel van jelenleg is gyesen, a kft. május 31-ével megszűnik, a munkavállalók eddig az időpontig maradnak alkalmazásban. 1-2 éven belül végelszámolás alá kerül a kft., munkáltatóként hogyan tudom a gyesen lévő kolléganő munkaviszonyát megszüntetni?” – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Kata: fő vagy mellék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 36 órát elérő munkaviszonyból gyermeke nevelése céljából fizetés nélküli szabadságon lévő (gyed, gyes) anyuka fő- vagy mellékfoglalkozású katás egyéni vállalkozónak számít-e a fizetés nélküli szabadsága alatt? Köszönöm Válaszukat

Gyes – munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kedves ismerősöm kisfia ez év május 19-én lesz 3 éves. Második gyermekük várhatóan június 12-én születik meg. Ismerősöm jelenleg gyesen van. Kérdésem, hogy a munkáltatójának milyen kötelezettségei vannak (béremelés, szabadság kiadása), és megteheti-e, hogy megszünteti a munkaviszonyát a jelenlegi gyes lejártakor? Válaszát előre is köszönöm.

Gyes utáni munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyes után tér vissza munkavállaló, aki heti 40 órában volt alkalmazva még a gyermek születése előtt. A munkába való visszatérés alkalmával közös megegyezés alapján az óraszáma heti 20 órára csökken. Kérdésem, hogy a felhalmozott szabadságra jutó bérét (emeléssel növelten) a heti 40 órás vagy a heti 20 órás munkaviszony után kell megfizetni? Köszönöm válaszukat!

Gyermek – otthonápolási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fogyatékos gyermekeit nevelő vállalkozó jelenleg gyesen van, amely hamarosan lejár. Szeretne újra a vállalkozásában dolgozni. Jogosult a megemelt összegű gyermek otthongondozási díjra. Amennyiben kisadózóként folytatná tevékenységét, tudna-e nem főállású adóalanyként működni az emelt összegű ápolási díjra való tekintettel? Köszönettel: Vágner Emília

Gyes és táppénz együtt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyesen lévő anyuka újra várandós. Veszélyeztetett terhességére tekintettel kérheti a munkáltatótól a fizetés nélküli szabadság felfüggesztését, hogy részére folyósítható legyen a táppénz? Amennyiben jogosult táppénzre elég, ha leadja az igazolást, vagy kérni kell a fizetés nélküli szabadság megszüntetését is?

Csed és gyed megállapítása határozott idejű munkaviszony esetén Cikk

Előfordulhat, hogy a gyermeket váró kismama határozott idejű munkaviszonya megszűnik a gyermek születése előtt, vagy a gyermek születése kapcsán járó csecsemőgondozási díj (csed), illetve gyermekgondozási díj (gyed) folyósítása alatt. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy mennyiben érinti a vér szerinti szülők csecsemőgondozási díjának, illetve gyermekgondozási díjának megállapítását a határozott idejű munkaviszony és annak megszűnése.

Gyes után táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk munkavállalója első gyermekével gyesen van, a vállalkozó levélben értesült a dolgozótól, hogy második gyermekével várandós, táppénzre kiíratta magát. A kérdése a vállalkozónak, hogy ebben az esetben a táppénz utáni fizetendő 1/3 hozzájárulást ismét meg kell fizetni? A fenti esetben a munkavállaló munkaviszonya milyen módon szüntethető meg törvény szerint? Köszönettel.

Szochokedvezmény – gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ismerősöm 2015. szeptember 1-jével ment csedre, majd 2017. szept. 14-ével indult a gyes, ami neki 2025. szeptember 14-ig jár majd. A gyed leteltével a főállásában fizetés nélküli szabadságon van (mint a gyesesek szoktak). 2018. november 1-jén kezdett dolgozni a "főállása" mellett 4 órában. Kérdés: a szochokedvezmény (19,5%) az első két évben akkor is jár a munkáltatónak, ha még gyesen van a munkavállaló, és emellett megy vissza dolgozni, vagy csak a gyes megszűntével lehet ezt a kedvezményt igénybe venni? Köszönettel!

Gyes alatt születendő gyermek utáni ellátás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama jelenleg gyedet kap március 8-áig. Utána gyesre lesz jogosult, de újra várandós, és várhatóan szeptemberben fog születni a második gyermeke. Kérdésünk az lenne, hogy ilyen esetben érdemes-e visszamennie márciustól újra dolgozni, hogy magasabb ellátást kapjon a születendő új gyermek után? Válaszát előre is köszönjük!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Kiva – ingatlanértékesítés

Szipszer Tamás

adószakértő

Ebrendészet

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs