694 találat a(z) GYES cimkére

Egyszerűsített foglalkoztatott kismama szülés utáni pénzbeli ellátásai Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozókra speciális szabályok vonatkoznak, ezért érdemes megvizsgálni, mi történik akkor, ha ezen keretek között munkát vállaló nő várandós lesz, milyen pénzbeli ellátásokra lesz jogosult.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem tájékoztasson, hogy az adott állapotban (számmal jelölöm a különböző eseteket, amire választ várunk) milyen járulékfizetési kötelezettsége van az adott gazdasági társaságnak, adott személy után. Egy kft. munkaviszonnyal foglalkoztatott egy személyt, aki gyermeket szül, gyást, gyedet kap és fizetés nélküli szabadságon van. 1. Gyed és fizetés nélküli szabadság alatt, a fizetés nélküli szabadságot adó kft. egyik többségi tulajdonosa lesz, és megbízási jogviszony keretében ellátott ügyvezetője. 2. Gyed lejár és gyest kap, továbbra is a kft. egyik többségi tulajdonosa és a társasági szerződés szerint a megbízási jogviszonnyal az ügyvezető. 3. Megváltoztatják a társasági szerződést és az ügyvezetés munkaszerződés keretében végzi tovább. Ekkor lehet x órában munkaszerződést kötni az ügyvezetésre, és y órában a kft. által nyújtott adott szolgáltatás végzésére másik munkaszerződést bizonyos munkakörrel. Az x+y nem éri el a heti 40 órát, de ez teljesen életszerű, a kft. csak pár órában nyújt szolgáltatást egy héten. Ez így lehetséges? Köszönettel: Boros Zsanett

Szocho-kedvezmény a gyed megszűnése után Kérdés

Tisztelt Adózóna! A munkavállaló (apa) gyedet igényelt 2017-ben, és igazolást kért a Kormányhivatal Egészségbiztosítási szervétől, mely alapján szocho-kedvezmény lett érvényesítve a járulékbevallás során. A gyed lejárta után a gyest a feleség igényli. Az apánál meddig lehet a szocho-kedvezményt igénybe venni?

Gyed, gyes alatti cafeteria Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató úgy döntött, hogy a gyeden, gyesen lévő munkavállalóinak is ad cafeteria juttatást (SZÉP-kártya, vendéglátás). A kérdésünk az lenne ezzel kapcsolatban, hogy az már diszkrimináció, ha azt mondja a munkáltató, hogy a fizetés nélküli szabadság 1. évében adja ezt a juttatást, a 2. és 3. évében pedig már nem? Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Kata mellett gyesen vagyok Kérdés

Katás egyéni vállalkozó vagyok, a múlt évben mind a 12 hónapban gyesen voltam, és még vagyok is, adót nem fizettem, így szeretnék érdeklődni hogy a 19KATA bevallásban mennyi összegig írhatok be jövedelmet, hogy ne kelljen adót fizetnem?! Előre is köszönöm.

Gyed utáni jogviszony-megszüntetés, szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban szeretném a segítségüket kérni: 2017. 02. 02. napján szültem meg iker gyermekeimet. Ettől a naptól 2017. 07. 19. napjáig csedben, 2017. 07. 20. napjától 2020. 02. 02. napjáig gyedben részesültem, részesülök. A munkáltatóm 2017. 07. 20. napjától 2020. 02. 02. napjáig fizetés nélküli szabadságot engedélyezett a részemre. Az utolsó munkában töltött napom 2016. 08. 31. volt, az év hátralévő részére a szabadságomat kivettem. 2016. 11. 02-átől 2017. 01. 03-áig, majd pedig a várandóságból eredő kórházi osztályon történő ellátás miatt 2017. 01. 04-étől 2017. 02. 09-éig táppénzben részesültem, keresőképtelenség okán. A 2020. 02. 03. napjától kezdődő időszakra vonatkozóan a gyermekgondozást segítő ellátás iránti kérelmemet benyújtottam az illetékes szervnek. A munkahelyemre nem szeretnék visszamenni dolgozni, szeretném megszüntetni a jogviszonyomat, ezt megelőzően azonban kérném szíves segítségüket arra vonatkozóan, hogy 2017-re, 2018-ra és 2019-re mennyi nap szabadság jár a részemre? Szeretném, ha a munkáltatóm kiadná a szabadságaimat és utána szüntetnénk meg a jogviszonyomat, vagy pedig kifizetné részemre a szabadságot egy összegben és akkor egyben meg is szüntetnénk a jogviszonyomat. Önök szerint melyik utat érdemes választani? Sajnos a munkáltató nem számolta még ki a szabadságaimat, erre irányuló ígérete ellenére. Köztisztviselő vagyok, 1986-ban születtem. Segítségüket köszönöm.

Gyes, egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan kérdésem lenne, hogy kell-e egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni annak a személynek, akinek a gyermek születésekor nincsen munkaviszonya, nem jogosult se csed, se gyed igénylésre. A gyermek születésekor gyest igényelt, gyes ellátás folyósítása alatt jogosult egészségügyi ellátásra, meg kell-e fizetnie a havi egészségügyi szolgáltatási járulékot? Ha nem, de ő mégis megfizette, akkor ezt az összeget hogyan tudja töröltetni/visszaigényelni a NAV-tól? Válaszukat előre is köszönöm! Lászlók Éva

Őstermelő 2020 Kérdés

Egy őstermelő jelenleg gyesen van kislányával, így járulékot nem fizet. Egyébként régóta őstermelő, s a bevétel 20-a után fizette a járulékait. A gyermek születése óta gyest kap, ami júniusban lejár. 58 bevallásaiban kieső időt jelentünk, járulékot nem fizet. Júliusban viszont születik a második baba. Kérdésem: az új törvények alapján jogosult lesz-e csecsemőgondozási, illetve gyermekgondozási díjra, úgy, hogy most nem fizet járulékot? Vagy van értelme, ha január 1-jétől minimálbér alapján fizetne járulékot? Magasabb ellátást kapna?

Második gyermek érkezése: csed számítása Cikk

A gyermekvállalás minden családban nagy öröm, de sokszor nehézséget okoz a kismama számára a gyermek születése utáni juttatások kiszámítása, vagy a munkába visszatéréskor járó szabadság mennyiségének meghatározása. Nehezítő tényező lehet a számítás során a második gyermek érkezése. Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő adott választ.

Csed, gyed második gyermekre - megbízási jogviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy a megbízási jogviszonyra tekintettel jelenleg gyeden lévő kismama kaphat-e majd ellátást születendő második gyermekére? (Az első gyermek születése óta otthon van, nem dolgozik. A második gyermek megszületése az első gyermekre járó gyes időszakában várható.) Segítségét köszönöm, előre is!

Csed számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét! 2017.11.28. napján született meg első kislányom. Jelenleg 2019.11.29 napjától gyesen vagyok. A 2. gyermek születését 2020. októberére tervezzük. 2015 év óta folyamatos munkaviszonyom van egy cégnél. A terveimet közöltem a munkáltatómmal, rugalmasak e téren. Kértem, hogy év elejétől jelentsenek "vissza" állományba, abból a célból, hogy 2020. február-márciustól terhességi táppénzre legyek jogosult, valamint, hogy a későbbiekben a magasabb bérminimummal kerüljön megállapításra a csed-gyed. Ennek semmi akadályát nem látták, azonban most elbizonytalanodtam a téren, hogy jól döntök-e, ha "visszajelent" a munkáltató, a csed-gyed megállapítását illetően. Visszajelentést követően először is ki kell venni az évek alatt összegyűlt szabadságot. Meg van határozva, hogy mi az a minimum szabadság nap, amit kötelezően ki kell írnia a munkáltatónak? A csed megállapításnál a jogosultságot megelőző 3 hónap előtti 180 napot nézik. Az időintervallum számításaim szerint rendben lesz, ha októbertől visszafelé nézzük. Azonban ha állományban ténylegesen csak annyi napot lennék, amennyi szabadságot ki kell írni és utána terhességi táppénzre leszek jogosult a gyermek megszületéséig, ebben az esetben, hogy veszik figyelembe a biztosítási időt a csed megállapításnál? Amennyiben nem jelent vissza a munkáltató érvénybe lép a kedvezményszabály, mi szerint annyi Csed, gyed összeget kapnék, mint az első gyermekemmel? Válaszát előre is köszönöm!

Fizetés nélküli szabadság gyermekszületés kapcsán: kérvényezés és megszüntetés Cikk

A szülő általában nem foglalkozik azzal, hogy gyermeke születése után éppen milyen elnevezésű távolléten van. Fontossá válik azonban, ha a szülő változtatni szeretne ezen, visszamenne dolgozni, újabb baba érkezik, vagy újra fizetés nélküli szabadságon lenne. Ilyenkor nem árt tudni, mikor, mire van lehetőség, továbbá milyen határidőket kell figyelembe venni.

Ha az ellátás folyósításának tartama alatt szűnik meg a biztosítási jogviszony Cikk

A munka törvénykönyve rögzíti, hogy a munkáltató nem szüntetheti meg felmondással a munkaviszonyt egyebek között a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt. Ez azonban egyáltalán nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy valakinek a munkaviszonya (és ezzel együtt a biztosítási jogviszonya) a várandósság, a csed, gyed vagy éppen a gyes (gyermekgondozást segítő ellátás) folyósításának tartama alatt szűnjön meg. A következőkben ennek a helyzetnek az adott személy társadalombiztosítási jogállását érintő következményeivel foglalkozunk.

Örökbefogadói díj: kiknek, mettől meddig, mennyi jár? Cikk

A hatályos jogszabályok igyekeznek egyenlő feltételeket biztosítani az egészségbiztosítási pénzbeli és családtámogatási ellátásokhoz a vér szerinti és az örökbefogadó szülők esetében, azonban a gyakorlatban mindezek igénybevétele ritkábban valósulhat meg. Ennek az az oka, hogy sok esetben 2-3 év feletti gyermekek örökbefogadására van csak lehetőség, így az újszülöttek után járó (első 168 nap) csed, vagy a 169. naptól a 2 éves korig járó gyed ebből kifolyólag nem elérhető ezen gyermekek után. Ezen szeretnének változtatni a jogalkotók a legújabb egészségbiztosítási pénzbeli ellátással, az örökbefogadói díjjal.

Szülés után mi a kötelezettsége a munkavállalónak? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónk 2015 júliusában veszélyeztetett terhességgel táppénzre ment. Ikerszülés, 2016 januárjában, koraszülött szülés. Azóta a munkavállaló semmilyen megkeresésre nem ad választ, nem tudni, mikor kíván, vagy vissza kíván-e térni a munkahelyére. Ha jól tudom, jogszabály értelmében a helyére csak határozott idejű szerződéssel lehet munkaerőt felvenni. De, ha nem nyilatkozik semmit, akkor munkaadóként hogyan tervezhetek? Ikrek esetében legalább a gyerekek 6 éves koráig otthon maradhat. Ha netán beteg a gyermek, akkor pedig 9 évig. Közben a munkahelyen betöltött pozícióban is változás következett be, az eddigi munkakörében a korábbi egy idegen nyelv helyett már két idegen nyelvet beszélő alkalmazottak vannak. Kérdésem, mi ilyenkor a teendő? Ki kell értesítenem, hogy a pozíciójában új elvárás a két idegen nyelv ismerete, így visszatérés esetén ezt vegye figyelembe? Illetve helyes-e az ő magatartása? Tényleg nem kell kommunikálni a munkáltatóval? A munkáltatónak pedig fent kell tartani a helyet a szülésből bármikor visszatérőnek? Visszatérés esetén hogyan lehet jogszerűen megszüntetni a munkaviszonyát felmondással? Mire kell majd ilyenkor figyelni? Mennyi szabadság jár neki például 6,5 éve távollét után? Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mennyi lehet a legrövidebb napi munkaidő?

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Próbaidő alatt okozott vagyoni kár

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alkalmi munkavállaló – kártérítés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs