324 találat a(z) Európai Bizottság cimkére

Brüsszeli pofon a földtörvény miatt Cikk

Kötelezettségszegési eljárást indított csütörtökön Magyarország ellen az Európai Bizottság a földtörvény tulajdonszerzési korlátozásai miatt.

Bezárnák a multik adókiskapuit Cikk

A tagállami hatóságok közötti automatikus információcsere bevezetésére tett javaslatot a feltételes adómegállapításokra vonatkozóan szerdán az Európai Bizottság több más, az adózás átláthatóvá tételét célzó intézkedés társaságában. Az EP zöldpárti frakciójának társelnöke üres csomagnak titulálta a javaslatot, amely szerinte arról tanúskodik, hogy a Juncker-bizottság még mindig nincs tisztában a helyzet komolyságával.

Reszkessetek multik? Adókedvezmények vizsgálata 25 évre visszamenőleg Cikk

1991. január 1-jei dátummal kezdődően fogja vizsgálni az Európai Parlament speciális bizottsága a tagállamok adómegállapodásait. Az elmúlt hónapokban több botrányos ügyben is felmerült a gyanú, hogy ilyen megállapodások révén több multinacionális cégnek, köztük például az Amazonnak, vagy az Apple-nek igazságtalanul kevés adót kellett csak fizetnie. Az Európai Parlament az Európai Bizottság hasonló vizsgálatainak hatására döntött úgy, hogy speciális bizottságot hoz létre. Egyik testület sincs könnyű helyzetben, hiszen a vizsgálatokat több irányból is támadják, mondván, hogy az egy burkolt próbálkozás a nemzeti adópolitikák harmonizációjára.

Tilos a progresszív reklámadókulcs alkalmazása Cikk

Úgynevezett mélyreható vizsgálatot indított az Európai Bizottság a Magyarországon tavaly nyáron bevezetett reklámadó ügyében - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

Az Amazon adóstruktúráját is vizsgálja az Európai Bizottság Cikk

Újabb adó-megállapodás ügyében kezdett vizsgálódni az Európai Bizottság, gyanúja szerint ugyanis az Amazonnak is jelentős adóelőnyt biztosított Luxemburg. Ha beigazolódnak a feltételezések, becslések szerint több százmillió euró adót kell majd visszamenőlegesen is megfizetni a cégóriásnak. A Bizottság tavaly év végi döntése alapján minden tagállamtól információkat kér be az idén az adó-megállapodásokkal kapcsolatban, hogy a hasonló eseteket kiszűrje. Emellett új jogszabályokat is alkotna, hogy a tagállamok adóhatóságai automatikus információcserével tudják ellenőrizni a más országokban kötött adó-megállapodásokat.

Német minimálbér kiterjesztése: Brüsszel megtorpedózza? Cikk

Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan magyarázatot kért a német kormánytól arról, hogy miért terjed ki a minimálbérről szóló törvény hatálya a külföldi fuvarozó cégek alkalmazottaira akkor is, amikor csupán átutaznak az országon - írta a Der Spiegel. Az esetleges kötelezettségszegési eljárásra azonban még sokat kellene várni.

Adóelkerülés: javaslatok készülnek a megakadályozására Cikk

Két jelentés elkészítésére is felhatalmazta az EP elnökök értekezlete a gazdasági és pénzügyi szakbizottságot az úgynevezett „Luxleaks” adóleleplezések folyományaként. Az egyik – saját kezdeményezésű – jelentés a tagállamoknak a cégekkel kötött adómegállapodásait veszi majd górcső alá, míg a másik konkrét javaslatot tesz majd a Bizottságnak egy jogszabály kidolgozására az adóelkerülés terén – írja a Bruxinfo.hu.

Makro-riasztás Magyarországra is Cikk

Magyarország (és 15 másik tagállam) esetében továbbra is indokoltnak tartja a makrogazdasági egyensúlyi problémák és azok kijavításának szoros nyomon követését az Európai Bizottság, amely pénteken tette közzé a 2015-ös európai szemeszter nyitányának számító „makro-riasztási jelentését”. A testület szerint az államadósságot gyorsabb ütemben kellene lefaragni ahhoz, hogy csökkenjen az ország külső sokkhatásokkal szembeni sebezhetősége – írja a bruxinfo.hu.

Tiltott adóelőnyöket kapott a Starbucks? Cikk

Az Európai Bizottság közzétette júniusi döntésének üzleti titkokat nem tartalmazó változatát a Starbucks által Hollandiában fizetett társasági adóval kapcsolatos transzferár-megállapodásokra fókuszáló hivatalos versenyjogi vizsgálat elindításáról. Brüsszelnek kétségei vannak afelől, hogy az amerikai cég által kötött adómegállapodásban valóban piaci alapon rögzítették az egyazon cégcsoport tagjai között felszámolt transzferárakat – írja a bruxinfo.hu.

Összekutyult számok – így folyt el az áfa Cikk

Összekutyulta Vida Ildikó a számokat – állapítja meg a HVG legfrissebb számában „Az áfarész és az egész” című cikke a NAV elnökének a Magyar Nemzetnek adott interjújában közölt adatokat összehasonlítva az Európai Bizottság áfarés-elemzésével.

Regisztrációs adó: Brüsszel itt is változtatást vár Cikk

A regisztrációs adóról szóló törvény módosítására szólította fel az Európai Bizottság Magyarországot.

Földtörvény: reagált a kormány az uniós kifogásokra Cikk

A magyar kormány minden eszközzel megvédi a földtörvényt, amely több európai ország jogszabályainak elemeit tartalmazza - mondta Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön Budapesten.

A kormány ragaszkodik a reklámadóhoz Cikk

A magyar kormány, ha szükséges, a brüsszeli intézmények előtt is ki fog állni a reklámadóért, mert "a reklámadó ügye közteher-viselési kérdés" - így reagált Kurucz Éva kormányszóvivő arra, hogy az RTL-csoport hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt.

Reklámadó: visszatámad az RTL-csoport Cikk

Az RTL-csoport hivatalos panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a reklámadó miatt. Ezt Andreas Meier, az RTL luxemburgi központjának szóvivője megerősítette a nol.hu-nak.

Földügyekben indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen Cikk

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Magyarország ellen a "határon átnyúló tevékenységet folytató befektetők" mezőgazdasági földterület-használatára vonatkozó jogaival kapcsolatban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs