183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Kell-e útnyilvántartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban a kérdésben kérem az állásfoglalását, hogy kell-e útnyilvántartást vezetni a cég tulajdonában álló személygépkocsi használatáról a céges és magánutak megkülönböztetése miatt, ha a gépkocsi nem lízingelt, és a cégautóadót megfizetik utána? Van-e ehhez kapcsolódóan egyéb adónemben fizetési kötelezettsége (különös tekintettel az áfatörvény 14. §-ára)?

Ingyenes használatba adás – cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély, aki a társaság tulajdonosa, saját tulajdonú személyautóját ingyenesen a társaság használatába adja, melynek alapján a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatos költségeket a társaság viseli, számolja el. (Áfa levonására nem kerül sor.) A tartós használatba adás/bérlet a gépjármű nyilvántartásba bejegyzésre kerül. Kérdés, hogy a társaság a cégautóadó fizetésével mentesül-e az útnyilvántartás vezetése alól? Lényeges-e a céges és a magánhasználat szétválasztása? A magánszemély részéről felmerül-e bárminemű bejelentési, illetve adókötelezettség? Köszönettel.

Személygépkocsi-vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany egyéni vállalkozó személygépkocsit vásárolna nyíltvégű pénzügyi lízing konstrukcióban. Az egyéni vállalkozó nem taxis, autóoktató, nem bérbeadás céljából vásárolná, hanem saját tevékenysége folytatásához, mert sokat kell utaznia. Kérdésem a következő: a havi lízingdíj áfája levonható-e a hivatali célú használat arányában útnyilvántartás és cégautóadó megfizetése mellett? Ha igen, akkor az arányt havonta kell kiszámolni? Különösen érdekes ez az első lízingdíjnál, mivel az az összes lízingdíj 30-40 százaléka is lehet. Másik kérdés, hogy az szja-törvény szerint hogyan számolok el költséget (lízingdíj kamat stb.)? Köszönöm válaszát.

Személygépkocsi költségelszámolása Kérdés

OEP által finanszírozott háziorvosi tevékenységet végző kft.-ben a székhely és az orvosi rendelő (telephely), amely más településen van, illetve a betegekhez (lakásukra) való kiutazáshoz igénybe vett, a kft. tulajdonát képező személygépkocsi üzemanyagköltségének (számla alapján) elszámolásához szükséges-e valamilyen útnyilvántartás, ha megfizetik a cégautóadót?

Ők nem lehetnek egyéni vállalkozók! Mutatjuk, mit kell tenniük Cikk

Változtak a bírósági végrehajtókra vonatkozó vállalkozói szabályok, amelyek szerint az önálló bírósági végrehajtóknak idén június végéig végrehajtói irodát kellett alapítaniuk, vagy be kellett lépniük tagként egy, már működő irodába. Ezt megelőzően meg kellett szüntetni az egyéni vállalkozást, amelyhez számos adminisztrációs és bevallási kötelezettség társul, amelyek teljesítéséhez nyújtunk támpontot cikkünkben.

Cégautóadó és útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt szakértő! Véleményüket szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatosan. A társaság saját tulajdonú személygépkocsival rendelkezik, mely után megfizeti az esedékes cégautóadót. A saját tulajdonú személygépkocsi használata esetén van-e valamilyen nyilvántartás-vezetési kötelezettsége a társaságnak a használatra vonatkozóan? Úgy gondolom, hogy mivel megfizeti a cégautóadó, a vállalkozás "korlátlanul" használhatja a járművet, akár magáncélra is. A cégautóadó lényege valójában a feltételezett magáncélú használat miatti adózás. Várom megtisztelő válaszukat.

Nyílt végű lízing-útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyszemélyes kft. személyautót vásárol nyílt végű lízinggel. A cégautóadót megfizeti. A kft. tulajdonosának útnyilvántartást kell vezetnie? Nagyon köszönöm a válaszukat. Éva

Elektromos autó magáncélú használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elektromos személyautót tartós bérletbe vett egy kft., az elektromos személygépkocsi mentes a cégautóadó-fizetési kötelezettség alól. Útnyilvántartást vezetnek, melyben tételesen elkülönítik a céges, illetve a magánhasználatot. A céges utak arányában igénylik vissza az áfát. A magáncélú használattal összefüggésben keletkezik-e bármilyen adófizetési kötelezettség? Válaszát előre is köszönöm!

Útnyilvántartás lízingelt személygépkocsinál Kérdés

Kft. operatív lízing keretében személygépjárművet bérel, ami után az áfát visszaigényli. Az autó magánhasználatára 100 százalékos tiltó rendelkezés van érvényben. Ebben az esetben kell-e útnyilvántartást vezetni a gépjárműre?

Háziorvoslás olcsóbban: így számolható el a gépkocsihasználat Cikk

Sokszor felmerülő kérdés, hogy az egyéni egészségügyi vállalkozóként működő – a személyi jövedelemadóról szóló (szja) törvény hatálya alá tartozó – háziorvosok, házi gyermekorvosok miként számolhatják el a tevékenységük során használt személygépkocsi költségeit. Cikkünkben ismertetjük a vonatkozó tudnivalókat.

Őstermelő nemleges nyilatkozattétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő 4 millió forintnál kevesebb bevétele esetén élne a nemleges nyilatkozattételi lehetőséggel. Ehhez szükséges 20 százalékot kitevő összegű számla. Kérdésem az lenne, hogy a költségek között hogyan lehet elszámolni személygépkocsi-költséget? Alkalmazhatja-e a havi 500 kilométer átalány gépkocsiköltséget, vagy csak számlával igazolhatja ezeket a költségeket? Kell-e ebben az esetben útnyilvántartást vezetni? Belép-e ekkor a cégautóadó-fizetési kötelezettség? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Bodolai Marianna

Kisteherautóhoz kell-e útnyilvántartást vezetni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdést szeretném feltenni. Van a kft.-ben két céges autó, amelyek át lettek vizsgáztatva kisteherautóvá, nem kell fizetnünk rájuk az szja-törvény alapján cégautóadót, az össztömegük meghaladja a 2500 kilogrammot. Menetlevél-kötelesek. Útnyilvántartást kell rájuk vezetni? A menetlevélnél elfogadható ezeknél az autóknál az elektronikus menetlevél? Köszönöm válaszát: Farkas Zsuzsanna

Útiköltség-elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mindenki előtt ismert az a rendszer, hogy, ha az alkalmazott a saját gépjárművét használja a munkáltatója érdekében, és ehhez kiküldetési rendelvénnyel rendelkezik, illetve útnyilvántartást tud felmutatni az általa megtett útról, úgy költségtérítést kaphat a költségei ellentételezésére, melyet vagy hónap közben az általa benyújtott szabályszerű bizonylatok (útnyilvántartás, kiküldetési rendelvény) alapján térítenek meg számára, vagy pedig a fizetésével együtt számfejtik részére, és a bércetlijén is feltüntetik. Kérdésem az lenne, hogy, ha két cég köt egymással vállalkozási szerződést, mely szerint az egyik azt vállalja, hogy a másik adminisztratív feladatait ellátja, akkor ezt leszámlázza az egyik fél a másik felé. Viszont, ha a felek azt is kikötik, hogy a feladat ellátásához gépkocsihasználat-térítést is fizetnek a megtett út arányában, úgy azt számlázzák-e egymás között (és ha igen, milyen áfakulccsal), vagy pedig a feladatot ellátó cég útnyilvántartását benyújthatja-e a közvetlenül az első cégnek, hogy kifizessék számára a felmerült költségei ellenértékét? Ha ez így van, akkor cégautóadó-fizetésre kötelezett a magánszemély?

Személygépkocsi cégben Kérdés

Tisztelt Szakértő!! A kft. nevére került egy személygépkocsi. Milyen nyilvántartási kötelezettségünk van? Milyen bevallási kötelezettségünk keletkezik? Milyen papírok kellenek ahhoz, hogy az alkalmazott vezethesse az autót? Milyen nyilvántartást kell ehhez az alkalmazottnak vezetni? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi cég bérbe adja személygépkocsiját Kérdés

Egy német cég bérbe adja a személygépkocsiját a magyar tulajdonosának, aki azt hivatalos utakra használja. Azt szeretném megkérdezni ezzel kapcsolatban, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek Magyarországon, ha ő ezt a gépkocsit egy magyarországi cégnél is használja, mint alkalmazott, mégpedig úgy, hogy útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt ír a hivatalos utakról? Magyar cégnek kell-e cégautóadót fizetni, ha az alkalmazottja kiküldetési rendelvénnyel intézi a céges dolgokat? A válaszát előre is nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs