183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Nem saját tulajdonú gépkocsi költsége Kérdés

Kedves Szakértő! Bt.-ben dolgozó ügyfél részére szeretnénk gépkocsihasználattal kapcsolatos költséget elszámolni útnyilvántartás alapján. A gondunk az, hogy a gépkocsi nem saját tulajdon, hanem a fia nevén van. Ebben az esetben hogyan lehet elszámolni a költségeket, mennyit, és a cégautóadót kinek a nevére kell befizetni? Várjuk szíves válaszukat.

Munkába járás cégautóval Kérdés

A társaság személygépjárművet bérel, mely bérleti díj áfájának elszámolásához útnyilvántartást vezetnek a használók és az abban megállapított kilométerek alapján történik a magán és a céges használat elkülönítése és az áfa levonása. Magáncélú használat-e, ha az autóval a sofőr bejön a budapesti székhelyre, a munkahelyére? Kell-e valamilyen külön számítást végezni akkor, ha a sofőr a vidéki otthonából közvetlenül a budapesti partnerhez megy? Gondolok itt arra, hogy kell-e úgy minősíteni, mintha először a budapesti székhelyre jött volna, és innen ment volna a partnerhez? Köszönöm a válaszát!

Személygépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vásárolt egy kilencszemélyes kisbuszt, mely a forgalmi engedély szerint személygépjárműnek minősül. A finanszírozás 50 százaléka önrész, a maradék nyílt végű lízing. A járművel az elsődleges cél a vidékről bejáró dolgozók utaztatása. Ez esetben visszaigényelhető-e az üzemanyag (gázolaj), javítás, illetve lízingdíj, valamint a vételárrész áfája? Kell-e cégautóadót fizetni utána, illetve van-e útnyilvántartás-vezetési kötelezettség? Köszönöm.

Hivatali, üzleti utazás: így lehet elszámolni a költségeket Cikk

Újra és újra felmerülő kérdés, hogy a hivatali, üzleti utazás költségeinek közvetlen viselése vagy megtérítése miatt mikor és hogyan keletkezik adókötelezettség a magánszemélynél vagy a kifizetőnél? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Vélelmezett magánhasználat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű személygépkocsi-lízing esetén létezhet, hogy azt mondom, a magánhasználat a futásteljesítmény 20 százaléka, és a lízing áfáját ennek arányában helyezem levonásba, avagy kötelező az útnyilvántartás? Köszönettel.

Őstermelők nyilatkozattétele: így számolhatók el a gépkocsiköltségek Cikk

A május 22-ei bevallási határidő sok olyan őstermelőre is vonatkozik, akik nyilatkozattételi jogukkal is élhetnek az szja-törvény 78/A paragrafusának (4) bekezdése alapján.

Adószámos magánszemély cégautóadó fizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben az adószámos magánszemély útnyilvántartást vezet az önálló tevékenységéhez felmerült utazásaival kapcsolatban, akkor terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? (Az útnyilvántartásban kizárólag a jogszabályokban meghatározott normákat veszi figyelembe.)

Üzemanyag-elszámolás II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea Adószakértő! 2017.04.11-én feltett kérdésemre a következő választ adta. Ha a személygépkocsi bármilyen mértékben szolgálja a gazdasági tevékenységet, akkor nem kell útnyilvántartást vezetni. Az utolsó bekezdésben pedig – alátámasztásként –, hogy az, ha a személygépkocsit a gazdasági tevékenységhez használja, bármilyen nyilvántartással történhet. A kérdésem egyszerű volt. Kft. személygépkocsit vásárolt, amit a gazdasági tevékenységéhez is használ és magáncélra is. A cégautóadót megfizeti. Üzemanyag- és javítási költség milyen mértékben számolható el, és az áfa milyen mértékben vonható le? Útnyilvántartást vagy kiküldetési rendelvényt kell-e vezetni? A jogszabályt elolvastam, de nem értelmezem. Ezért kérem az Ön válaszát, és nem a jogszabály felsorolását. Köszönöm.

Személygépkocsi üzemanyag-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem (kft.) személygépkocsit bérel tartós bérlet konstrukcióban. A személygépkocsit az ügyvezető használja. A kapcsolódó üzemanyagot elszámolja számlák alapján. Kérdésem, hogy van-e arra lehetőség, hogy ne kérjen számlát a tankolásokról, és a NAV által közzétett üzemanyag-átalány és fogyasztási norma alapján számoljon el költséget az útnyilvántartással összhangban? Csak céges használatra használja a személygépkocsit. Illetve ha a fenti nem lehetséges, szükséges-e mindenképpen számlát kérnie a tankolásokról és elszámolnia költségként? Válaszukat előre is köszönöm

Céges személygépkocsi – útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Céges személygépkocsi esetében kell-e útnyilvántartást vezetni abban az esetben, ha a cégautóadóból levonásra kerül a gépjárműadó? Társaságunk kft. formában működik. Köszönettel: Stock Ildikó

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem gazdasági társaság. Nyílt végű pénzügyi lízing keretében vásárol személyautót. Az autót magán és üzleti célra egyaránt használja. Az Áfa tv. nem írja elő milyen útnyilvántartást vezessünk. Az Szja. törvény meghatározza az útnyilvántartás kötelező tartalmi elemeit, akárcsak a kiküldetési rendelvényt. Megoldás lehet-e az üzleti célú használat kétséget kizáróan hitelt érdemlő bizonyítására az Szja. tv. szerinti útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény vezetése? Ha igen, melyik nyilvántartás lehet nagyobb bizonyító erejű? Amikor üzleti partner meglátogatására kerül sor, szükséges-e az üzleti partner aláírása a látogatás valódiságának bizonyítására? Feltételezem, a kilométeróra állását minden esetben fel kell tüntetni, mind induláskor, mind érkezéskor. Szerepeltetni kell-e a tankolások helyét és összegét a nyilvántartásban? Milyen adat feltüntetése szerepelhet még a nyilvántartásban, ami fokozza annak hitelességét? Milyen nyilvántartás az, amivel kizárható az adóhatósági megállapítás? (Különösen nagy értékű autóról van szó, ami miatt nagy adókockázatról van szó.) Köszönöm megértését és türelmét! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

125 cm3 motorkerékpár kft.-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. 125 cm3-es robogót vásárolna. Elszámolhatja-e az ehhez kapcsolódó költségeket, áfát (üzemanyag, szerviz, beszerzés)? Útnyilvántartást kell-e vezetnie?

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017-től kell-e cégautóadót fizetni egy nyílt végű pénzügyi lízingelt (lízing végén maradványértéken lesz megvásárolva a személygépkocsi (16 millió forint értékű)? 1. Vezetnek útnyilvántartást, és 100%-ban hivatalos az út? 2. Vezetnek útnyilvántartást, és 80%-ban hivatalos, 20%-ban magánhasználat valósul meg? Válaszukat előre is köszönöm. Polyák Márta

Útnyilvántartás Kérdés

Háziorvosi bt. rendelkezik személygépkocsival, mely után a mentességi rendelkezéseknek megfelelően nem keletkezik cégautóadó-fizetési kötelezettsége. Kell-e útnyilvántartást vezetnie?

Személygépjárművek tartós bérlete és nyílt végű lízingje Kérdés

Cégünk személygépjárműveket (8 darab) fog tartós bérletben vagy nyílt végű pénzügyi lízingben megvásárolni. A személygépjárműveket értékesítőink fogják használni, tehát a vállalkozás érdekében merül fel a költség. Mivel az autókat magáncélra is használhatják az értékesítők, így áfakérdések merülnek fel. 1.) Kedvezőbb díjat tudunk elérni abban az esetben, ha van egy nagyobb indulórészlet. Azt még tudom, hogy az indulórészlet esetén az indulórészlet költségét fel kell majd osztanom a teljes futamidőre, azaz 48 hónapos szerződés esetén az induláskori díjat osztom 48 hónappal, és így határolgatom a költséget. DE nem tudom, mit lehet tenni ilyenkor az induló költség áfavonzatával? Milyen arányban tudom ezt visszaigényelni? 2.) Az is tiszta, hogy az áfatörvény lehetőséget biztosít a személygépjárművek szervizköltsége áfájának 50 százalékos levonására mindenféle útnyilvántartás nélkül. DE gondolom, mivel a flottakezelő cég egy összegben számláza majd az autópark-kezelési díjat, így ez nem kezelhető külön, tehát – ha jól értem a törvényeket – a teljes szolgáltatás áfája a céges és a magánhasználat arányában vonható le? 3.) Vita merült fel azzal kapcsolatban is, hogy az útnyilvántartásban a magáncélú utakat fel kell-e tüntetni, vagy elég a nyitó és záró kilométeróra-állás, valamint a havi céges utak részletes vezetése. Ezt úgy értjük, hogy tudjuk a teljes havi futott kilométert, ebből levonjuk a céges érdekben megtett kilométereket, így megkapjuk a magánhasználati kilométereket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs